April 23, 2018

Pengalaman Pasang IUCD

Assalamualaikum,

Well, bila diri ni berpenyakit dan berisiko tinggi kalau mengandung, maka jalan yang terbaik adalah merancang keluarga..

Sebelum ini aku makan pil je..tapi bila diri ini nak pergi beli pil pon malas, cenggane nak merancang keluarga dengan jayanya...last aku makan pil pada 15 disember 2017 sampai la awal bulan 4 langsong takde guna kaedah merancang..

Kesedaran tu timbul bila bawak adik beby checkup setahun...aku rancang untuk suntikan depo, tapi sebab tetibe blood pressure aku high..mungkin sebab aku bertungkus lumus bawa adik beby ke klinik sesorang, jadi aku stress, maka naiklah blood pressure aku.. -_-'.. terus doc suggestkan untuk buat IUCD....sebab suntikan depo ni katanye boleh ganggu hormon dan BP jugak...

seram tapi sebab aku dah pernah buat pap smear..jadi aku rileks je..aku membayangkan tak sakitnya tu macam buat pap smear je..berlagak iolls     

dapat tarikh untuk buat IUCD selang dua hari lepas tu..

dan ajaibnya masa nak buat iucd tu, bp aku okey pulak...alahai...

proses dia sama je dengan pap smear..

baring lepas tu angkat kaki macam nak bersalin normal...doktor masukkan muncung itik dan bermulala proses nak pasang alat iucd tu..

alat tu macam gambar di bawah ;-

gambar ambil dari SINI

TAPI..

ahahah..ada tapi, kali ni ada rasa sakit..tak tahan iolls..terangkat-angkat punggung macam nak bersalin gamaknyee...sakitnye doktor tu dok cucuk ke dalam...

bila da selesai lain pulak ceritanya..

aku rasa macam senggugut...perut cramp..nak drive pegi kerja pon rasa tak mampu..rasa nak baring je saat tu..tapi gagahkan juga sebab aku baru je MC dua hari lepas...

kesan dari pasang IUCD?.

i) aku selalu rasa senggugut / perut cramp
ii) darah keluar tanpa henti 7 hari..
iii) aku rasa nak makan makan makan saje (tak tahu la ni kesan dari iucd atau memang dari SAKA LAPAU aku.)..hahah

IUCD yang aku pasang ni untuk 3 tahun..maka dalam 3 tahun ni jangan tanye bila aku nak tambah anak lagi... ;p ..

cukupla dua..

agak-agak tetibe teringin nak tambah anak, doc cakap boleh keluarkan alat tersebut..dun worry..

update 26.10.2018

Sebenarnya, kesan lain daripada pakai IUCD ialah kurang selesa ketika bersama suami..suami terasa benang iucd tersebut..ngilu..

dan nurse pon ada pesan, kalau tak selesa, doktor akan gunting sikit benang tersebut.

hari ni aku follow up iucd dan doktor pon da selesaikan gunting sikit benang tu, panjang nau kata doktor..sepatutnya 2cm je panjang ni aku punye 5cm, mana la laki aku nak selesa..kehkeh..doktor pon gelak.

proses nak gunting benang iucd sama macam kita pasang iucd juga..

dan saje nak bagitahu berat aku naik 3 kilogram.. tak tahu sama ada penangan iucd atau saka makan ciptaan diri sendiri...

mateilaa kene diet..

2 comments:

Liza Yati said...

AKak dulu pun pernah pakai iucd. 4 bln je then buang sbb perod heavy giler and sakit pinggang sgt2.. huhu

Ina jom la jenguk blog akak. :)

InaYusoff said...

ha tu laa..
pinggang cramp selalu ni..

tapi takde la sakit sangat-sangat..

Powered by Blogger. Blogger Template by Intikali.org. Supported by Iskael and BlogSpot Design.