July 26, 2017

Number Two | Pengalaman Bersalin di Hospital Kajang

Assalamualaikum.

moh le baca pengalaman bersalin iolls ni..

Ikotkan #numbertwo ni duenya 21.4 kot..tapi sebab aku ada gdm on insulin..jadi doc bagi tarikh awal dua minggu..so 6.4 doc suruh serah diri..7.4 induce...

jadi siap2 hantar cepiya balik kg on 1 April 2017..


2 April 2017

cerry berry melanda...keluar masok toilet..mak mentua kata tu macam tanda-tanda nak bersalin...tapi selalu aku baca, kalau nak bersalin mesti ada sakit kat celah kelangkang la ape la..rasa sakit beby menekan. susah nak berjalan itu ini..tapi rezeki aku, aku memang takde alami sakit-sakit gitu pon...alhamdullilah...


3 April 2017

pergi kerja macam biasa..ingat hari ni nak serahkan semua pada yang menanggung kerja aku nanti..tapi yang mengganti tu plak ada kerja lain...

jam 7.50 malam, tengah aku duk rilek nengok tv lepas maghrib sambil makan twister kfc tetibe dengar bunyi plop dan air plak turun tak berhenti..panik..tapi tahu tu air ketuban..telefon mak dulu, mak suh pergi hospital cepat...tapi masalahnye suami pulak tak balik kerja lagi..ada kerja kat putrajaya.. -_-'.. lepas kol mak, baru kol suami..

dari jam 7.50 malam.. 8.30 baru nampak muka..lepas tu boleh pulak wallet dia tertinggal kat putrajaya..tunggu member pulak hantar..huwaaa...tabahla aku..

mase ni okey lagi..baby pon gerak aktif...alhamdullilah..

sempat wasap-wasap dengan kengkawan..minta sokongan..yela..walaupun ni anak second..tapi pertama kali try untuk normal..ahkak semangat uollss....padahal cerita di kemudian jam..cume ahkak je yang tahu..

9.30 malam sampai hospital kajang..masa ni dah rase sakit setiap 5 minit..tapi tak kuat sangat...boleh jalan sendiri p wad bersalin...check jalan baru 2cm..huhu..baru 2cm?.. dulu cepiya 4cm tak rasa ape-ape pon..

11.30 - 12.30 dapat katil...time ni sakit dah kuat..dah rase tak tahan..minta staff nurse check..baru 3cm..nak monangeh..jalan pon tak larat..yang laki ku pulak asik wasap tanye (..sakit lagi ke..sakit lagi ke..Allah bang, selagi tak beranak..selagi tu la akan sakit..


4 April 2017

jam 1.00 pagi..aku memang dah tak tahan..nak baring pon serba tak kena..asal sakit datang..aku bangun..paut pada kerusi..rase syok je nengok orang sebelah sedap tido tapi aku dok berperang dengan kesakitan..rasa taubat nak normal..i want czer..i want czer..begitula kata dalam hati...setengah jam kemudian, minta staff nurse check jalan..dia kata dah 5cm..

alhamdullilah, dah boleh p labour room..

keluar je dari pintu wad nak p labour room..ternampak suami.boleh pulak dia tanye lagi "sakit lagi ke"..kahkah, laki ku ini..alahai...sabo jelaa...dia request nak masok sekali..tapi nanti nurse tu cakap akan panggil if keadaan mengizinkan..tapi sampai kesudah hampeh..kesian lakiku mengharap...sampai labour room, lagi la aku tak tentu arah..

"nurse, camne nak buat sakit sangat ni"

"nurse, memang sakit macam ni ke"..

"nurse, sakitnye"

dorang tak bagi pon epidural ke ape ke tahan sakit ke...huhuhu..sampai tahap aku tak boleh nak tahan sakit..rase nak terberak...tapi dorang suh tahan..belum sampai waktu..

"jangan teran, nanti rahim awak pecah"

Allah, bukan aku yang teran, tapi baby kot yang tak tahan nak nengok duni..menekan2..nurse tu seluk lagi, tetibe dia kata full..full ape aku pon tak tahu..dan tetibe da ramai nurse bagi sokongan..

"haa..pandai pon teran.."
"eh...awak angkat punggung ni"..
"pegang buku lali, pandang perut.."


aku plak ngomel cakap takleh pegang buku lali, sekali nurse tu jawab "mesti boleh..jangan jawab tak boleh"..tak pepasal kene sound balik..kahkah..

tetibe doc laki cina plak lalu, "ha..pandai pon teran.." ..aik doctor ni, dalam lalu pon, bleh kasi semangat..kihkih..

dalam lima kali teran, dan digunting maka lahirla #numbertwo seberat 2.5kg.. beza 100gm dari kakaknye...bayangkan aku bersalinkan numbertwo 3.39pagi..siap jahit 6.15pagi..betapa banyak nye kot jahitan aku...sepanjang dia jahit, beby atas dada...seronok..ceom2..

ape cite lakiku di luar labour room?.. aku keluar dari labour room baru dia tahu aku dah bersalin..kesian dia..anak pon dia takleh nak jumpe lagi sebab beby masuk wad scn untuk pantau glucose dalam darah...satu hari beliau tak tidur..

dan benda pertama aku cakap dengan suami adalah "cukupla dua ea bang, serik..sakit"...

;p
Share:

0 komen: