Followers

November 10, 2017

Beza Bilis dengan Jerung


Bilis,
Kecil

Jerung,
Besar

Benda simple..
beza pon senang nampak..

dah tahu bilis..
diam-diam disitu..

walaupun ko betul,
jerung tetap akan menang..

silap.
boleh jadi mangsa jerung..
jerut leher terus..

sekarang ni,
aku diam je..
kalau bela diri, nampak macam kita melepaskan diri tapi membusukkan nama orang..
kalau kita diam, kita busukkan nama kita..

ape pilihan yang kita ada?..

aku rela susah sekarang dari susah kemudian hari..


Share:

November 7, 2017

Number Two | Perkembangan 7 Bulan



Assalamualaikum,
jarang aku update pasal anak no dua..
serius terasa rugi..
sebab nanti mana tahu ada yang no tiga..#eh
boleh rujuk balik..

Nur Syaurah,
7 Bulan ni dah pandai duduk..
satu perkembangan yang cepat..

dulu nur safiyya umur 7 bulan baru meniarap..

aku agak wah..wah..wah lajunye kau dik..
mak teruja sangat..

nur syaurah bagi aku seorang bayi yang senang dijaga..
cuma sekarang ni mungkin sebab dah kenal orang..
kadang-kadang tak boleh aku takde depan mata..

cuma kalau demam..
dia anje-anje angat..

kalau mood dia okey..
dari ruang tamu tetibe hilang..
tahu-tahu dalam bilik, dok mengemas..
hihi..

tanggungjawab semakin bertambah..

setiap hari aku fikir..
mampu tak aku jadi mak yang terbaik untuk anak-anak..
-_-'

Share:

October 26, 2017

Pesan Emak Vs Perangai Aku

Assalamualaikum,

hii..
rajin pulak kan aku apdet blog sekarang..
tadi pon saje dok baca entry2 lama..
entry-entry masa bujang..
gigih kot aku apdet dulu..

jomla kita berbalek pada tajuk di atas..

lately ni, aku ada mengadu kat mak aku macam-macam hal..
hal yang aku tak puas hati..
contohnye pasal bekas pengasuh la..

tapi mak aku rileks je cakap "biarlah dia nak cakap ape, tapi kita jangan cakap buruk pasal dia..."

aku : walaupun kita di tempat yang betul..

mak : iye..biarkan..

insof sekejap aku..
sejenis aku, aku ialah seorang yang suke meluahkan..
tak suka nak simpan-simpan..
kalau aku tak suka..
memang aku akan tunjuk..
memang aku akan cerita kat orang yang aku rasa boleh percaya..

kalau aku tak cerita,
macam rase terbeban sangat..
aku seorang yang memikir...
itula kekurangan aku..
dan bagi aku tak aci kalau orang lain cerita buruk pasal aku, tapi aku pilih untuk tak bersihkan nama..nak jugak cerita... -_-'

tapi kalau cerita, nanti macam dua kali lima kita dengan orang tu..

camne tu?..


Share:

October 25, 2017

43 Hari Menuju Gaji

Assalamualaikum...

Siapa penjawat awam mesti faham tajuk entry aku tu.... ;p

bulan ni memang sakit sikit,
dengan kes pengasuh lama lagi..
dengan aku kene kerja lebih masa weekend (bayar ot untuk weekend rm100)
.. bayar duit pengasuh lama untuk dua hari dia jaga RM100..

dengan kes iron rosak,
iron board ranap,
dapur masak rosak satu tempat,
roadtax mati awal bulan november...
bedak miyami aku retak seribu cepiya buat..
dengan gincu pon sekali.
perfume pon..

hamek kau serentak semuanya..
nak nanges bucu katil pon dah tak rasa ape-ape..kihkih..

urut dada sambil tengok baki akaun dalam bank.. ;p

Share:

October 24, 2017

LARANGAN PENGGUNAAN ALAMAT RASMI PEJABAT DALAM URUSAN PEMBELIAN ONLINE ATAU PENGHANTARAN BARANGAN PERSENDIRIAN

Assalamualaikum,

minggu lepas dapat emel seperti di tajuk..

wa..korang rase?..
nenyerbu naik merah kat pp aku yang sedia hitam manis ni..
nak marah ada,
nak sujud syukur pon ada sebab dapat menahan aku dari menyoping online...

terus terfikir,
macam mane nak beli barang online sekarang, alamat mana nak letak, kat rumah bukan ada orang...cenggane tu?..

ke person yang selalu handle parcel ni bengang sebab banyak nau parcel hari-hari
(nengok muka dia pon tahu macam stress-muka masam mencuka)...

sekarang ni hanya mampu tengok je sales kat lazada, 11strett bagai..

yang paling tahan, shopee la..hari-hari ada sales...
laki aku pulak baru mengenal shopee..

sampai nak beli iron board pon kat shopee..
lepas tu nak suruh alamatkan ke opis aku..
menempah cacian kataan bagaian laaa...

penah je aku tersalah click alamat opis untuk pembelian bathub baby..
sepatutnya alamat anak buah aku..
so sampai sekarang la jadi buah mulut staff saneee tuu..
dicanang-canang
alahai.
macam kan tak penah beli online..

aku yang p amek bathub baby tu pon,
malu yang amat nak p collect kat bilik fail..
terus insaf shopping online seminggu..
kahkah..





Share:

October 19, 2017

cuti sekolah + cuti deepavali = heaven nye aku di atas jalan raya

assalamualaikum..

disebabkan cuti deepavali jatuh pada hari rabu..
maka ramai la yang amik cuti sebelum dan selepas hari rabu tersebut..pagi tadi gerak dari rumah 6.45 pagi. sampai pon awal..7.15 pagi dah sampai opis..setengah jam je dari cheras-selayang..pelis laa cuti sekolah lelame.. ;p

eh..kenapa kan cuti sekolah jalan clear?..bebudak sekolah ni bawak kereta ke p sekolah?..

selalu sangat aku terfikir bab ni...

eh,
panjang rupanya bebelan aku pasal pengasuh pada entry lepas.. haha..
geram punye pasal..
simpan tiga tahun setengah kan dok memendam pasal pengasuh..

ni dia dok usha sape jaga anak aku..
dok ceghita aku ni sokmo amik anak lambat, anak aku kuat melalak..
p lantak la hai..

asalkan aku dah bahagia sekarang, tak payah fikir dah pasal benda2 mengarut pasal dia..

k la nak p dengar ceramah ustat haryanto rizal..ustaz pemes yang kelako....
dia mai opis bagi ceramah..
rugi kalau lepaskan peluang..

nak tambahkan ilmu di dada disamping penuhkan senarai kursus di SKT..
;p




Share:

October 12, 2017

Tamat Sudah Khidmat Pengasuh Lama Yang Ku Ibaratkan "Cuti Tahunku Hanya Untukmu"

Hai Assalamualaikum..

aku kembali dengan kisah pengasuh..pengasuh yang lama aku pendamkan je perasaan aku ni disebabkan selalu cuti..hahahah..serius, cuti tahun aku memang standby untuk dia je..aku nak cuti pon, aku takot...

dulu, aku selalu apdet, yang aku nak tukar pengasuh tapi takde kekuatan sebab dia jiran kami, jadi nak berhenti hantar anak pada dia pon, rasa macam nanti hubungan sesama jiran rosak...tapi aku je la pon yang fikir macam tu..tapi dia tidak... -_-'

Dah tu, bagaimana pulak aku dapat kekuatan?

kisahnye, pagi Selasa minggu lepas, tengah aku sibuk kerja, tetiba masuk wasap dari pengasuh...


lepas baca wasap ni je..gigil gigil tangan aku..dah la masa tu tengah jaga kaunter kat kafe opis..nak mengira pon dah blank..hahahhaha..

celah mane perjanjian entahnye...kemaen perjanjian bagai...

dia suruh aku amik anak- anak awal 5.30 petang, paling lewat 5.45 petang, lambat caj overtime?..hamboi...aku ni dari selayang kot, nak balik rumah ke cheras, jem boleh tahan la jugak kadang-kadang, ikut luck kadang-kadang dapat la sampai rumah 5.30 petang, tapi mustahil la dalam seminggu tu boleh dapat dua tiga kali sampai sharp 5.30 petang..aku ni 4.30 petang dah terpacak depan punch card nak balik, kalau balik lima minit lambat pon, aku punye gelabah la memikir lambat sampai rumah..

ala kadang-kadang klu sampai awal, aku singgah jap kedai beli barang...

hai entahla..aku tak penah amik anak lewat dari 6.30 petang kecuali kalau aku jem..6.30 petang pon boleh kira dengan jari sebelah dalam sebulan...ape yang nak berkira sangat..sedeh kot, kau dah jaga anak aku lama, ini yang kau mikir nak duit saje..

ada parent lagi sorang tu, rileks je hari-hari amik anak 6.30 petang..kadang-kadang aku nengok 6.45 petang baru ambil anak-anak dia..itu yang aku soal pengasuh balik bila parent tu hantar dan ambil..
dia jawab dak din tu memang bayar lebih kalau amik 6.30 petang..aku jawab okey je kat wasap tu malas nak panjang-panjang cerita..padahal, bila tanye parent tu, dia hanya akan bayar kalau dia ambil lebih pada jam 7.00..

time tu jugak aku call kawan aku rumah blok depan, nak minta dia asuh anak aku...hahahah...i cannot sabar la dengan orang macam ni..jaga anak aku macam tak ikhlas..semua nak berkira, dia cuti banyak kali sebulan tu, takde la dia suruh aku potong duit bulanan...

yang bab hantar anak 6.30 pagi tu..laki aku selalunya akan hantar anak dalam jam 8.00 pagi..tapi sejak setahun lepas kot, bos dia dapat job di port dickson, jadi kadang-kadang kena p site buat kerja. dua kali seminggu selalunya..bila kene p site, kami hantar anak jam 6.30 pagi..dulu, bila aku tanye, dia kata berapa nak bagi pon takpe..aku bagi la rm20..kira okeyla kot, sebab parent lagi sorang tu hantar anak jam 7.. setengah jam je, aku bagi rm20, imejin?..

tup tup dapat wasap hari tu, nak naikkan rm 30.. hangin je aku..kira nauuuu...laki aku penah je hantar 7.15 pagi, tapi dia caj jugak rm20.. hmm...dah tu parent lagi satu tu hantar jam 7.00 jugak..ko tak pening mikir ketamakan duit dia tu...

alhamdullilah, hari tu jugak aku dapat pengasuh baru...yang tak berkira..hantar anak 6.30pagi pon takpe, takde caj o.t .. balik pon 6.30 petang nak ambil pon takpe..tak payah nak bawak makanan untuk anak...pengasuh lama tuu, aku siap masak pagi dan tengahari, dia tak masak pon..-_-' ..

walaupun sekarang aku bayar lebih RM 30 dari dulu, tapi banyak yang aku save..aku lebih tenang, tak payah nak masak pagi-pagi, tak payah nak pening kepala nak rush-rush balik keje dari selayang ke cheras, tak payah fikir nak bayar o.t kalau hantar anak 6.30 pagi..

nampak macam bab cuti, aku boleh sabar.
kalau bab duit, kau nak kira sangat, memang aku takleh sabar, lagi lagi zaman najib ni..

sekian.



Share:

July 31, 2017

Review | Silicone Portable Manual Breast Pump Breast (Milk Collector)

Assalamualaikum..

sekarang macam dah trend kan. semua orang pakai benda ni...sebab senang. tak payah nak usung breastpump ke hulu hilir..tak payah nak fikir susah nak pam kalau takde plug point..

Silikon Breast Pump ni aku terpaksa beli sebab susah nak mengepam kat opis ni..kalau datang awal..boleh la pam kat bilik meeting...naseb tak baik, student praktikal pulak dah sampai lagi awal...segan la acik nak mengepam..

tengahari lagi la masalah..mula-mula masuk kerja, tak tahu nak mengepam kat mane..pam kat workstation, sekali kuat la pulak vibrate breastpump real bubee ni...-_-'.. siap ada opismet lelaki tanye, bunyi ape tu..alalalalahai...

maka beli la kita silikon breast pump ni..duduk kat surau kecil dendiam sambil menanti susu penuh..


tapi,
bila dah dua tiga kali pakai, aku prefer pakai pam biasa jugak..huhu..sebab rasa lambat nau susu tu nak keluar..kalau pam..kejap je susu dah penuh..nak menunggu lama-lama paling malas..guna benda ni kadang-kadang je...lastly aku guna pam biasa gak tapi guna powerbank la, tak payah pening nak mencarik plug point.., dapat la mengepam kat surau jugak...

manusia kan tamak nauuu nak mencuba.. :p

aku beli kat lazada je..murah
Share:

July 26, 2017

Number Two | Pengalaman Bersalin di Hospital Kajang

Assalamualaikum.

moh le baca pengalaman bersalin iolls ni..

Ikotkan #numbertwo ni duenya 21.4 kot..tapi sebab aku ada gdm on insulin..jadi doc bagi tarikh awal dua minggu..so 6.4 doc suruh serah diri..7.4 induce...

jadi siap2 hantar cepiya balik kg on 1 April 2017..


2 April 2017

cerry berry melanda...keluar masok toilet..mak mentua kata tu macam tanda-tanda nak bersalin...tapi selalu aku baca, kalau nak bersalin mesti ada sakit kat celah kelangkang la ape la..rasa sakit beby menekan. susah nak berjalan itu ini..tapi rezeki aku, aku memang takde alami sakit-sakit gitu pon...alhamdullilah...


3 April 2017

pergi kerja macam biasa..ingat hari ni nak serahkan semua pada yang menanggung kerja aku nanti..tapi yang mengganti tu plak ada kerja lain...

jam 7.50 malam, tengah aku duk rilek nengok tv lepas maghrib sambil makan twister kfc tetibe dengar bunyi plop dan air plak turun tak berhenti..panik..tapi tahu tu air ketuban..telefon mak dulu, mak suh pergi hospital cepat...tapi masalahnye suami pulak tak balik kerja lagi..ada kerja kat putrajaya.. -_-'.. lepas kol mak, baru kol suami..

dari jam 7.50 malam.. 8.30 baru nampak muka..lepas tu boleh pulak wallet dia tertinggal kat putrajaya..tunggu member pulak hantar..huwaaa...tabahla aku..

mase ni okey lagi..baby pon gerak aktif...alhamdullilah..

sempat wasap-wasap dengan kengkawan..minta sokongan..yela..walaupun ni anak second..tapi pertama kali try untuk normal..ahkak semangat uollss....padahal cerita di kemudian jam..cume ahkak je yang tahu..

9.30 malam sampai hospital kajang..masa ni dah rase sakit setiap 5 minit..tapi tak kuat sangat...boleh jalan sendiri p wad bersalin...check jalan baru 2cm..huhu..baru 2cm?.. dulu cepiya 4cm tak rasa ape-ape pon..

11.30 - 12.30 dapat katil...time ni sakit dah kuat..dah rase tak tahan..minta staff nurse check..baru 3cm..nak monangeh..jalan pon tak larat..yang laki ku pulak asik wasap tanye (..sakit lagi ke..sakit lagi ke..Allah bang, selagi tak beranak..selagi tu la akan sakit..


4 April 2017

jam 1.00 pagi..aku memang dah tak tahan..nak baring pon serba tak kena..asal sakit datang..aku bangun..paut pada kerusi..rase syok je nengok orang sebelah sedap tido tapi aku dok berperang dengan kesakitan..rasa taubat nak normal..i want czer..i want czer..begitula kata dalam hati...setengah jam kemudian, minta staff nurse check jalan..dia kata dah 5cm..

alhamdullilah, dah boleh p labour room..

keluar je dari pintu wad nak p labour room..ternampak suami.boleh pulak dia tanye lagi "sakit lagi ke"..kahkah, laki ku ini..alahai...sabo jelaa...dia request nak masok sekali..tapi nanti nurse tu cakap akan panggil if keadaan mengizinkan..tapi sampai kesudah hampeh..kesian lakiku mengharap...sampai labour room, lagi la aku tak tentu arah..

"nurse, camne nak buat sakit sangat ni"

"nurse, memang sakit macam ni ke"..

"nurse, sakitnye"

dorang tak bagi pon epidural ke ape ke tahan sakit ke...huhuhu..sampai tahap aku tak boleh nak tahan sakit..rase nak terberak...tapi dorang suh tahan..belum sampai waktu..

"jangan teran, nanti rahim awak pecah"

Allah, bukan aku yang teran, tapi baby kot yang tak tahan nak nengok duni..menekan2..nurse tu seluk lagi, tetibe dia kata full..full ape aku pon tak tahu..dan tetibe da ramai nurse bagi sokongan..

"haa..pandai pon teran.."
"eh...awak angkat punggung ni"..
"pegang buku lali, pandang perut.."


aku plak ngomel cakap takleh pegang buku lali, sekali nurse tu jawab "mesti boleh..jangan jawab tak boleh"..tak pepasal kene sound balik..kahkah..

tetibe doc laki cina plak lalu, "ha..pandai pon teran.." ..aik doctor ni, dalam lalu pon, bleh kasi semangat..kihkih..

dalam lima kali teran, dan digunting maka lahirla #numbertwo seberat 2.5kg.. beza 100gm dari kakaknye...bayangkan aku bersalinkan numbertwo 3.39pagi..siap jahit 6.15pagi..betapa banyak nye kot jahitan aku...sepanjang dia jahit, beby atas dada...seronok..ceom2..

ape cite lakiku di luar labour room?.. aku keluar dari labour room baru dia tahu aku dah bersalin..kesian dia..anak pon dia takleh nak jumpe lagi sebab beby masuk wad scn untuk pantau glucose dalam darah...satu hari beliau tak tidur..

dan benda pertama aku cakap dengan suami adalah "cukupla dua ea bang, serik..sakit"...

;p
Share:

July 25, 2017

Number Two : Fragile Fracture

Assalamualaikum..

aku tak pasti samada betul atau tidak ejaan ini..mynumbertwo salah seorang yang menghadapi masalah ini..menghadapi fragile fracture sejurus dilahirkan. -_-'..

itu pon tak dapat detect on da spot..aku lahirkan beliau jam 3.49 pagi..petang, aku p melawat dia di SCN, doktor baru check..tangan sebelah kiri tidak respon dengan ujian refleks yang doktor buat..terkulai...doktor kata nak x-ray dulu, tengok ape masalah..samada saraf atau berkaitan tulang..

resultnye tulang bahu patah...tapi doctor bagi penerangan positif..tulang bahu baby akan bercantum sendiri..alhamdullilah..doctor lega..aku pun lega..asal bukan melibatkan saraf..

alhamdullilah, hospital kajang sangat positif..

aku dan suami dipanggil untuk family conference bersama Doktor Pakar Tulang, Pakar OnG dan ada lagi satu Pakar (lupa).. Mereka terangkan kenapa boleh jadi fragile fracture tu.. kecuaian daripada nurse yang menyambut kelahiran numbertwo atau disebabkan aku ada gdm (tupun boleh jadi sebab ye ibu-ibu)..ibu yang ada gdm berpotensi melahirkan bayi yang berbahu lebar..kadang-kadang kepala lepas, tapi bahu agak besar..

ada yang suggest SAMAN sebab takot kesalahan dari pihak hospital..

hahah...
aku gelak je..
buat ape saman..
aku tengok perkembangan anak aku okey je..
tak payah la nak merumitkan keadaan..

hospital kajang nampak bertanggungjawab dengan kes sebegini..aku tenang..

tengahari sebelum discaj, tangan sebelah kiri dah menunjukkan tanda-tanda positif..ada respon yang baik....

sebulan lepas tu, xray lagi, dan alhamdullilah tulang dah bercantum sendiri, tak payah nak follow up lagi dengan hospital kajang... :).. i is lega..







Share:

July 18, 2017

Tak Pandai Masak


aku sejenis yang tak pandai masak tapi teringin nak masak tapi akhirnya makanan yang aku masak tu selalunye memang tak menjadi..

tengok sendiri gambo kat atas tu..
adik aku pon taknak aku buat kek..haha..agak kong ajo di situ..

tapi akhirnye aku buat gak kek tu..congo bar sebenarnye..dan akhirnye memang tak laku pon sebab manis sangat..
see..semua tak menjadi.. -_-'

aku teringin nak pandai masak..
sebab boleh ajak orang datang rumah makan-makan..

i is segan..

ni tak..
bile orang kata nak datang rumah je..
aku dah gelabah semacam..
sedeh tau tak...

kan best kalau pandai masak..


Share:

Sebenarnya

sebenarnye aku dah siapkan entry pengalaman bersalin tapi macam malas pulak nak publish..

penyakit apekah ini..

mungkin sindrom malas dan malu nak bercerita sekarang ni..

life dengan satu orang suami dan dua anak sekarang ni alhamdullilah smooth..syukur alhamdullilah..

chentadea.blogspot.com

kakak cepiya..
still baby lagi pada aku..
manje kalahkan adik..
tapi bila dia pandai bawak diri tu, pandai tido sendiri ke ape ke..rase kesian..rase sebak..

chentadea.blogspot.com

adik ora..
masa ni dua bulan nak ke tiga bulan..
pakai rompers baju melayu sepupu dia..
nampak macam boboy kan.. :)

alhamdullilah..
paling senang dijaga setakat ni.

kalau tak tido..
menyusu..

kalau tak menyusu..
tido.

pastu kebil2 dan nyot-nyot isap jari..

chentadea.blogspot.com

gambo raye lengkap 7 beradik dengan emak sekali..
ikut turutan dari kanan yang sulung membawa ke kiri yang bongsu..

seronok dapat amik gambo cenggini..
kalau tak..
memang takde..

;)

selamat hari raya uolls..



Share:

July 4, 2017

Hari Pertama Bekerja Setelah 90 Hari Cuti Bersalin

Assalamualaikum.

Semalam genap 90 hari cuti bersalin..beby pulak rini genap tiga bulan..kejap je masa berlalu..pejam celik pejam celik..dah masuk keje..rasenye macam baru semalam dok kemas tempat masa last day kerja...(ayat skema).. kihkih..

L.E.M.A.U..

tak tahu nak start dari mana..padahal ada jugak keje kena buat..tadi dah buat sikit-sikit..tapi tu la..aura nak kerja tu belum sampai..bagai-bagai..

eh..aku berjaya normal untuk anak kedua ni setelah anak pertama czer..macam tak percaya..alhamdullilah...walaupun kesakitan contraction buatkan macam serik nak bersalin lagi tapi kira okeyla dari menanggung sakit dan kesan kalau dibedah..

nanti kalau ada masa nak cerita pengalaman bersalin anak nombor dua ni...

hari ni masuk opis...takde sape pon tego aku dah kurus..gamaknye memang menembam lagi la..hahaha..

kbye..
nanti sambong..

Share:

March 21, 2017

Number Two | 16 Hari Lagi

Serem..

Doakan Yang Baik-Baik..

Ingatkan lagi tiga minggu..
tapi lagi dua minggu rupenye nak jumpe baby dan melalui fasa pantang yang menakutkan.. ;p

no more check up kat hospital dah..
lepas ni klinik je..

dah turun tanda..
baru p spital..

aku lagi suke check up spital dari kkia..

sekarang ni berat baby tak tahu dah berapa kilogram..
last check up kat hospital hari tu, doctor tak scan..
pergi klinik pon doctor tak scan.. sodih..

doakan...



Share:

March 9, 2017

Tiga Check Up Dalam Masa Seminggu

dapat bayangkan tak betapa penatnye ibu mengandung ini... -_-' .. lone ranger okey...sorang-sorang...alone...


Isnin (27.2.2017)

Check up biasa kat KKIA..

Rabu (1.3.2017)

Check up biasa di Hospital Kajang...time ni kantoi gula tinggi..kehkeh..siap kene ugut dengan doctor untuk ditahan wad...dalam kepala terbayang kerja yang tak settle lagi kat opis..cannot la doc...takpe doc..saya kawal makan (kononlaaaaaa)...

lepas tu doc suruh check mata kat hospital serdang pulak..aduidui...OMG..dah kenapa pulak..ingatkan terlepas la dari kena check mata...tapi kene gak...ibu mengandung yang ada diabetes, memang wajib check mata...

malas nak pergi hospital serdang..sebab parking sangat hazabedah....doc bagi MC untuk terus ke serdang amik tarikh appointment..tapi iolss malas sangat dan ada hal lagi penting hari tu...MC dapat tapi tak p pon hospital serdang...

Jumaat (3.3.2017)

Pergila kita ke Hospital Serdang untuk amik tarikh appointment..7.00 Pagi dah gerak dari rumah...dalam 7.45 sampai..parking hazabedah..dapat parking kat celah-celah pokok...tayar pon berlumpur...takpela..asalkan ada parking.. -_-'..gtu konsepnyee.....dari kena parking kat selekoh luar hospital serdang...lagi haru...

8.00 p kaunter.. nurse kata kena tunggu doc even untuk amik tarikh temujanji pongggg..... dalam jam 9.00 pagi baru doctor ada...alahai....naseb baikla bawak bekal dari rumah..kita p cafe hospital..ngap sorang-sorang..sedeh tak?...hahhahha...dulik pe kan...

dalam jam 9.15 gitu kot..nombor dipanggil...masuk bilik doctor..doctor suh check mata hari tu jugak...sebab kandungan dah 33 minggu..dah lewat sangat untuk amek next tarikh...alhamdullilah..tak payah la memikir nak datang hospital serdang lagi..

jam 11.30 settle check mata...alhamdullilah..mata masih dalam keadaan okey...jumpa lagi empat bulan akan datang untuk next appointment...fuhh lega...tapi aku pon tak tau aku nak p ke tak nanti..i hate hospital.. err sebenarnye i hate parking hospital yang hazabedah.....kehkeh...

okey..
siap sedia pulak minggu depan (dua check up dalam seminggu) ...

Share:

March 8, 2017

Batuk Ketika Mengandung

Assalamualaikum ..

tenggelam timbul je la daku di blog ni..
selalu sangat niat di hati nak update tapi bizi nau sekarang...
keje menimbun-nimbun..
almaklumlah nak cuti bersalin..
dan nak dekat due dah..

kang kalau lengah2..
takot terberanak awal..
jadi satu hal pulak kan..

berbalik pada tajuk entry..

siapa pernah batuk time mengandung?..
seksa yang amat kan...

tak tahu ubat batuk mane yang boleh diambil untuk ibu mengandung.. takot effect ke baby..

sengsara rasenyeee...kadang-kadang batuk tak lepas..

patotla cepiya kalau batuk..meragam bukan maen..

minggu lepas p check up..minta sekali ubat batuk..

doc bagi ubat pil je..kalau berbentuk cecair..takot baby tido dalam perot..

alhamdullilah..da semakin okey...


ni la ubat yang doctor bagi.. BROMHEXINE 8 MG

tapi ape-ape hal better ibu ibu sendiri g jumpa doctor...sebab ada gak kawan-kawan aku yang batuk ketika mengandung, doctor bagi ubat berbentuk cecair..

doakan daku selamat bersalin..
tak sabar nak tunggu 36 minggu...
jangan la daku melahirkan baby pramatang.
i is tak kuat..



Share:

February 24, 2017

32 Weeks dan Outstation

assalamualaikum..

hari ni genap 32 minggu..lagi 6 minggu nak ketemu number two...macam macam rase ade...

last check up tiga minggu lepas..kepala da di bawah..tak tahula kalau nanti naik ke atas balik...huhu..mohon tidak..

hari isnin check up klinik..hari rabu nanti check up hospital...
ye..dikala 32 minggu beroutstation...meeting je pon..bukan kena angkat barang berat2...tp asben da warning tetibe semalam..lepas ni jangan keluar-keluar lagi.. -_-'..

rindu cepiya...kakak cepiya tinggal kat kampong...suke nau dia..ade geng....abang wafiq..besfren sangat...memanjang kalau call dia,tak dilayan langsong...

esok malam kite jumpe ye kakak..ibu rinduuu....

Share:

January 24, 2017

Barut Baby Murah RM 3.50 Sehelai

Assalamualaikum..

kandungan berusia 28 weeks pada jumaat ni..cepat nau masa berlalu..alhamdullilah segalanye okey...mohon dipermudahkan sehingga selamat bersalin..i is nebes sangat ni....

bijak nau pergi nengok utube macam mane cara nak meneran...lepas tu alahai, rasa macam perit nau pulak bawah tu time nak meneran..ke time nak meneran tu tak terasa sangat peritnyee... -_-'...

tajuk nak cerita pasal barut..tapi nak melencong lain.. ;p ..


dua parcel dapat minggu lepas...semuanye untuk NUMBERTWO jeee... NUMBERONE sabau ye..nanti ibu soping untuk awak pulak...

satu barut..
satu lagi tu nanti nak cite gak kat blog..tunggu..



ni la haa barut yang murah gile kot..murah kan...sebab banyak dok skodeng..paling murah pon rm5... ni ada promosi RM 3.50 jee..minima order 10 helai..lepas tu free pos....pengsan dok nengok..terus gigil-gigil nak inbox si penjual yang respon boleh tahan laju gak... ;p ..

lepas tu nak menyelit jugak beli barang lain..beli tungku / tuam baby...rm10 je..yang ni aku tak tahu kat tempat lain jual berapa..tapi dah alang-alang tu..beli sekali je terus..bantal tu pun sama RM 10 saje....

hari ni order..esok sampai barang...suke sangat..tak payah tunggu lelame..masa pon jimat...

oh okey..aku beli barut murah gile ni di EBUNAYYA .. boleh click situ untuk terus ke IG dia... ada facebook gak..search je name tu....


btw barut tu tengah promosi sekarang sampai 31 Januari 2017 .. lepas tu harganye berapa jangan ditanyee...

hepy soping!
Share:

January 17, 2017

Edisi Korek Entry Yang DiDraft Dua Tahun Lepas


-------

suami aku kategori so so..
bagi aku la..

ada kekurangan...
kelebihan pon ada..
opecoz..

bab rajin malas ni boleh tahan la cerita dia...

hasben aku ni bagi aku, dia seperti lelaki melayu @ malaysia lain..
lelaki yang bagi pandangan dia, isteri kena buat semua kerja rumah..
-_-'


tapi kenapa time bujang dulu..
boleh pulak dia buat sendiri semua perkara..
-_-'


aku pulak jenis, kerja rumah kena buat sama-sama...bukan la sama-sama sangat..contoh kalau kau makan, mohon pinggan seketul tu basuh...itupun berkira jugak aku..kihkih..sebab rase dah tungkus lumus masak dan kemas tapi ada seketul pinggan orang lain makan terletak elok je..itupun leh ngundang sebek kat hati..teruk nauuu aku ni...


semalam aku tanye dia..

"bang..kalau pinggan seketul je dalam sink..memang tak boleh nak basuh ke.."

diam je beliau..senyap sunyi bagai malaikat lalu...

sentap lettewwwww....


tapi.........


bila aku fikir balik malam tadi...

laki aku ni, dia kalau bab basuh bilik air memang thorbaik...putih berkilat lantai dibuatnyee.......
dia lap sawang dan habuk habuk kat rumah pon torbaik padahal aku dok mentido dalam bilik..kuikui..

yang paling aku respek dan tak sangka asben aku boleh buat ialah..............

JAGA SAFIYYA SELEPAS AKU PERGI KERJA DARI JAM 6.20 PAGI - 8.30 PAGI SINCE SAFIYYA TIGA BULAN LAGI..

----

bulan julai 2017 ni bertambah lagi sorang anak (insyaALLAH) untuk dihandle selepas ibu p kerja..moga laki aku tabah hadapi .. ;)



Share:

NumberTwo | 26 Minggu 4 Hari

assalamualaikum..

pejam celik pejam celik..
dah 26 minggu dah..jumaat ni 27 minggu..

i is suke..
cepatla masa berlalu..
tapi dalam masa yang sama..
risauuuuuu...

doakan yang baik-baik plis...

bulan ni..
tiga minggu berturut-turut check up.. -_-'

alhamdullilah..
dua minggu lepas hb dah naik ke 11.3..

lega..

kali ni kalau boleh nak bersalin normal..
walaupun mungkin mustahil..

nak alert tentang songsang jugak..
nak belajar tentang cara cara nak push..

alangkah bestnye kalau dapat normal..tapi ape yang penting biar mak dan anak selamat dan sihat hendaknye...

tahu tak..sampai sekarang bila pandang safiyya...macam tak percaya aku dah ada anak...ada tanggungjawab...ni nak tambah sorang..minta-minta aku sedar diri sikit yang aku ni dah ada anak dua...nak besarkan anak dengan dunia sekarang yang macam-macam..mohon aku dikuatkan semangat..dipermudahkan urusan dalam mendidik anak-anak..

kakak safiyya...
3 tahun 2 bulan..
still lagi kalau aku nak bangun shi shi tengah malam, dia pon join masuk bilik air..orang cakap, kalau anak menyusu badan memang camgini ea...still lagi tido atas lengan..camno la hye kalau ada adik nanti...

okey bye..takde idea dah...

Share:

January 9, 2017

Mee Kolok Terpaling Sedap Pernah Aku Rasa

Penangan MAHA 2016 Disember lepas buat aku ngigau-ngigau kan mee kolok..

sebenarnye penangan mengidam jugak ni..kali ni kan lain maciam sikit kemengidaman aku terhadap makanan...bebukan je...

Masa di MAHA, duty 9 hari..ada rasenye tiga empat kali aku makan mee kolok..sedapnye la hai..teringat2...sampai tapau bawak balik hotel lepas abes duty... -_-'..

lepas abes MAHA pon..asek meroyan je memasing bila la nak p makan mee kolok ni..naseb baik la kami amik usahawan sarawak yang memang dok kuala lumpur..kalau tak, mampuih la kene tunggu MAHA lagi 2 tahun baru dapat merasa mee kolok...

dia punye mengidam dan terbayang-bayang kesedapan tu, bila mana opismet aku update status kat fb dia da sampai kedai mee kolok tu, aku punyee tak tentu arah, terus p start enjin kereta nak p kedai tu...padahal kedai tu pon tak tahu kat mane, bergantung pada waze..

sekali dah sampai tempat tu, waze lak buat masalah..di bawaknye daku pusing-pusing di situ.. dengan hujan lebat tetibe..dengan aku hanye dengan cepiya jek....kehkeh..bayangkan gelojoh aku...tapi lepas dah menghadapi dugaan sebegitu hebat..maka aku pon dah jadi fedup nak cari kedai tu..kita tunggu next time je laaa...

alhamdullilah...
cuti tahun baru aku ngangkot asben sekali untuk same-same menghadapi dugaan mencari kedai tersebut..kihkih..dua tiga kali pusing jugak laa...

ini la..mee kolok yang terpaling sedappp...tak payah p sarawak..kat key ell pon dah boleh rase....selamat ticket flight...;p .. dah tak mengigau lagi dah nak makan mee kolok....


..
alhamdullah....

kalau nak rase mee kolok terpaling sedap boleh la korang waze sendiri : Dayang Sarawak Corner

kedai ni kat dalam satu bangunan parking warna merah putih dekat dengan lrt sungai besi...kalau tak jumpe gak, korang boleh geng dengan aku...kita pusing-pusing banyak kali dulu..

boleh click SINI untuk tahu lokasi kedai ..
Share: