June 21, 2016

Orange : Setelah Hampir Tujuh Tahun Berkhidmat

orange : kereta

fuh..

boleh lap peluh dulu la kalau nak fikir pasal orange..kehkeh..

nak hampir tujuh tahun ni, macam-macam ragam oi dia bagi kat aku....

kilometer pon dah nak masuk 160,000 km...

antara part yang aku dah tuko...

Timing Belt

viva pakai timing belt ye....bukan timing chain...myvi timing chain rasenye...timing belt ni kena tukar masa kilometer dah 80k....tapi kalau rase selamat lagi, pakai le..tapi aku memang tak berani nak tunggu lama-lama...

Absorber (RM188) -Belakang

aku dah tukar yang belakang....yang depan acik tak mampu lagi..mahai yang amat....absorber ni perlu ditukar bila kau rase ko langgar lubang ke ape ke, dah rasa tak best...macam tak gedegung teruss...aku tukar sebab aku dah rase tak best..dan rase kereta aku rendah sangat....bila dia tunjuk je absorber yang rosak tu..ya ampun..memang dah tak toing-toing lagi dah spring dia..patut la rase tak best....belum aku tengok yang depan, tak tahu la ape cite....

Alternator

aku baru je tukau alternator...kene rm185..tapi itupun budak kampong aku yang buat...tak hantar bengkel..eh..tapi dia ada bengkel dia sendiri la...cume kete aku tu..dia buat kat rumah..bagi aku murah tu dia caj..aku tanye kedai lain, cino tu cakap dalam 200++... dah la nak raya ni....-_-'

Belt Alternator

baru je semalam tukar gak ..kene rm35...kalau kereta korang dengar bunyi nyaringg berdesing bila on econ or bila tekan minyak, tu mungkin sebab belt alternator dah tak cantik....

malu aku woii seminggu lebeh ni, dok bawak kete bunyi berdesing bila tekan minyak......ku tahan je tunggu semalam sebab baru semalam dapat bonus..awak takot le, kalau hantar awal, benda lain lak dipusingnye suruh betul...

Bearing

hari ni aku p bengkel lagi untuk ganti bearing.. -_-' ...kes suh cek lain, lain kerosakan yang dorang detect..semalam mase aku suruh cari sebab ape bunyi berdesing, dia p detect bearing dulu...alahai..mahal weh bearing depan belakang...abes la duit bonus yang najib bagi...licinnn...

tapi aku tak buat pon belakang..belakang je cino tu bagi harga rm350..mahal sebab kete aku ada ABS..kalau takde ABS, dia kata murah..tapi takpela..aku nak survey kat kampong dulu laa..mane tahu dapat murah..

tapi bearing kete ni jangan buat main, boleh terkepak tayar katenyee..cino tu katela..aku tak tahuu..aku buat depan je..dia kata rm150 termasuk upah sekali...include gst ke tak, aku lupe nak tanyee...

eh..bearing ni kalau rosak, ko akan dengar bunyi berdengung bila bawak kete...aku ingat bunyi tu berlaku sebab kete aku penah excident..rupenye sebab bearing dah kene tukau...bunyi dengung kete aku boleh tahan kuat...rasa macam aku modified kete viva aku jadi kete sport lak dengungnye..kehkeh..

Bateri Kereta

Selama tujuh tahun, tiga kali tukau bateri...kejap bateri kering, kejap bateri basah...bagi aku better pakai bateri kering..less mentenen..

untuk bulan jun je..

alternator = RM 185
belt alternator = RM 35
bearing = RM 150
tayar dua biji : RM 220

total : RM 590 (licin dah duit bonus)

tapi along aku belanje tayar satu (RM110)..kesian kat adiknye..hihi..tenkiu along..semoga along diberikan kesihatan yang baik...

jadi...macam mane nak raye ni weh????....

padahal dah order kuih banyak ni.....

mane nak cekau duit?..

tell me...tell me...


Share:

0 komen: