Followers

June 29, 2016

June 21, 2016

Handbag Raya dari Zalora

sebenarnye dapat voucher free RM 100..

itupun sebab dapat emel untuk kolaborasi dengan zalora untuk post artikel INI ..

suke aku...sap sap coi je boleh dapat voucher free RM 100..

jenuh la aku nak pilih barang ape untuk voucher tu...dua hari tu menatap zalora jek...hahaha...

tapi if korang terpilih untuk kolaborasi ni..make sure masa pilih barang untuk redeem, pilih barang brand ZALORA je...kalau barang lain, tak boleh ye...

padahal aku baru berangan nak amek yang ada jenama..kehkeh...merasala emel team zalora kenapa code tak valid...padahal aku yang salah pilih barang...

http://chentadea.blogspot.com
amek dua beg je..

kenape ea, aku baca blog blogger lain yang review pasal kolaborasi ni, dorang dapat redeem macam2 barang dengan voucher RM100, aku ni dapat dua barang je, nampak nau tak pandai nak membeli sangat....

aku beli beg yang besau tu sebab senang nak sumbatkan segala harta aku, pya dan abahnye pyan...handbag yang sekarang ni kecik....jenuh nak muatkan satu handbag..orang laki zaman sekarang, wallet pon besau gedabak..dengan handphone pon..

beg tu pon ada poket kat sisi tepi..senang aku nak sumbat kunci ke ape...


http://chentadea.blogspot.com
cepiya over excited....adoiyai...

pestime nengok bungkusan dari zalora, dia cakap WOW...WOW...kemaen sangat..hahahahah....
Share:

Orange : Setelah Hampir Tujuh Tahun Berkhidmat

orange : kereta

fuh..

boleh lap peluh dulu la kalau nak fikir pasal orange..kehkeh..

nak hampir tujuh tahun ni, macam-macam ragam oi dia bagi kat aku....

kilometer pon dah nak masuk 160,000 km...

antara part yang aku dah tuko...

Timing Belt

viva pakai timing belt ye....bukan timing chain...myvi timing chain rasenye...timing belt ni kena tukar masa kilometer dah 80k....tapi kalau rase selamat lagi, pakai le..tapi aku memang tak berani nak tunggu lama-lama...

Absorber (RM188) -Belakang

aku dah tukar yang belakang....yang depan acik tak mampu lagi..mahai yang amat....absorber ni perlu ditukar bila kau rase ko langgar lubang ke ape ke, dah rasa tak best...macam tak gedegung teruss...aku tukar sebab aku dah rase tak best..dan rase kereta aku rendah sangat....bila dia tunjuk je absorber yang rosak tu..ya ampun..memang dah tak toing-toing lagi dah spring dia..patut la rase tak best....belum aku tengok yang depan, tak tahu la ape cite....

Alternator

aku baru je tukau alternator...kene rm185..tapi itupun budak kampong aku yang buat...tak hantar bengkel..eh..tapi dia ada bengkel dia sendiri la...cume kete aku tu..dia buat kat rumah..bagi aku murah tu dia caj..aku tanye kedai lain, cino tu cakap dalam 200++... dah la nak raya ni....-_-'

Belt Alternator

baru je semalam tukar gak ..kene rm35...kalau kereta korang dengar bunyi nyaringg berdesing bila on econ or bila tekan minyak, tu mungkin sebab belt alternator dah tak cantik....

malu aku woii seminggu lebeh ni, dok bawak kete bunyi berdesing bila tekan minyak......ku tahan je tunggu semalam sebab baru semalam dapat bonus..awak takot le, kalau hantar awal, benda lain lak dipusingnye suruh betul...

Bearing

hari ni aku p bengkel lagi untuk ganti bearing.. -_-' ...kes suh cek lain, lain kerosakan yang dorang detect..semalam mase aku suruh cari sebab ape bunyi berdesing, dia p detect bearing dulu...alahai..mahal weh bearing depan belakang...abes la duit bonus yang najib bagi...licinnn...

tapi aku tak buat pon belakang..belakang je cino tu bagi harga rm350..mahal sebab kete aku ada ABS..kalau takde ABS, dia kata murah..tapi takpela..aku nak survey kat kampong dulu laa..mane tahu dapat murah..

tapi bearing kete ni jangan buat main, boleh terkepak tayar katenyee..cino tu katela..aku tak tahuu..aku buat depan je..dia kata rm150 termasuk upah sekali...include gst ke tak, aku lupe nak tanyee...

eh..bearing ni kalau rosak, ko akan dengar bunyi berdengung bila bawak kete...aku ingat bunyi tu berlaku sebab kete aku penah excident..rupenye sebab bearing dah kene tukau...bunyi dengung kete aku boleh tahan kuat...rasa macam aku modified kete viva aku jadi kete sport lak dengungnye..kehkeh..

Bateri Kereta

Selama tujuh tahun, tiga kali tukau bateri...kejap bateri kering, kejap bateri basah...bagi aku better pakai bateri kering..less mentenen..

untuk bulan jun je..

alternator = RM 185
belt alternator = RM 35
bearing = RM 150
tayar dua biji : RM 220

total : RM 590 (licin dah duit bonus)

tapi along aku belanje tayar satu (RM110)..kesian kat adiknye..hihi..tenkiu along..semoga along diberikan kesihatan yang baik...

jadi...macam mane nak raye ni weh????....

padahal dah order kuih banyak ni.....

mane nak cekau duit?..

tell me...tell me...


Share:

June 17, 2016

Sagu Gula Melaka



keliur pulak pandang gambau ni..

percubaan kedua selepas percubaan pertama hancusss..

hancus sebab tak tahu la salah sagu ke ape..tapi aku yakin sagu tu yang salah...sebab bila aku guna sagu yang lain, okey plak kejadiannya..

ke memang ada jenis-jenis sagu ni...

sagu gula melaka ni kan viral kat fb...lepas tu nampak macam sedap pulak..lepas tu nampak macam senang...senang konon, padahal kali pertama buat pon dah gagal....

jangan tanye resepi..
takot resepi yang ku bagi tidak menjadi..
sebab pakai hentam je..

yang penting sagu satu cawan, air tiga cawan time rebus sagu..

yang gula melaka tu aku maen hentam saje ikot rase manis..susu pulak pakai susu cair....tapi laki ku lebih suke yang gune santan..nanti nak try lain pulak gune santan..baru la lemak berkrim disukai ramai kan.....


Share:

June 14, 2016

Muslimah Style di Aidilfitri

Hai..

:)
setelah sebulan..baru nak muncul balik..sampai dua entry pulak hari ni ..busy..

Hari ni dah masuk minggu kedua kita berpuasa...sekejap je masa berlalu...lepas tu sekejap je dah nak raya...bila sebut raya, mula la fikir baju raya..eh..aku ni satu hape pon tak de lagi..sedihkan...


bila tengah sedih ni..marila kita cuci mata dan mungkin cuci dompet sekali di laman web online yang jual baju raye...

antara web yang aku terjah ialah web ZALORA.. kemaen acik!..kehkeh..dah name ZALORA kan...tak perlu nak risau pasal kene tipu ke ape ke...dijamin, duit korang takkan hangus begitu saje..


Eh..meh la cerita pasal baju raye...
Kalau tahun-tahun sebelum ni mungkin famous dengan peplum dan cape...Tahun ni mari kita berubah kepada fesyen-fesyen Muslimah Style yang lagi fresh dan menarik....

Fuhh...cecantik betul bajunyeee..kalau la dapat... sebenarnye kalau la badanku kuruih macam mereka.. :p..


Bat Wing
Ini dipanggil bat wing..memang aku rasa trend tahun ni kot.. design ni stylish dan sopan .. stylish tapi sopan ohkay.....ohsem sangat raya kita nanti..haha...rekaan kurung bat wing dan bat wing blouse yang direka dengan potongan yang loose dan pastinya dijamin selesa dipakai oleh sesiapa sahaja yang memakainya.



Cuff Sleeve
Yang ini pulak cuff sleeve..bergayalah kita dengan koleksi kurung cuff sleeve atau cuff sleeve blouse yang juga direka dengan potongan lengan yang lebar. Rekaan cuff sleeve ini mengembalikan nostalgia era 60-an.



Crop
Dan rekaan yang juga amat popular dikalangan para penggemar fesyen adalah koleksi baju kurung crop dan crop tops. Apa itu crop? Crop adalah rekaan yang lebih singkat tetapi loose dan kita boleh temui banyak koleksi baju kurung moden yang kini direka dengan potongan yang agak singkat..



Well...
Sampai Bile Nak BerBaju Kurung Sahaja Di Hari Raya?..


Share:

Apa Cerita Pengasuh

nak tahu cerita....


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


aku still lagi hantar kat pengasuh yang sama...... -__-'


yang selalu cuti tuuu..





maapkan beta...





laki beta berkeras pulak taknak tukau..sudah ku pujuk berbagai cara..ntah ape sangat nak jaga hati pengasuh a.k.a jiran depan rumah..takot nau tak bertego sapa....




so..lepas ni memang laki beta la yang akan cuti if pengasuh mintak cuti....aku malas nak layan dah..bolayan...



malas aku nak cakap da...



kesian pulak pada akak yang aku janji nak hantar safiyya tu................


takpela..next year aku nak hantar safiyya ke taska....ini pon tak survey lagi taska mane...jangan laki beta nak sambong lagi khidmat pengasuh tahun depan sudah...memang amukan....


http://chentadea.blogspot.com
safiyya dah dua tahun enam bulan...
dia panggil aku kakak okey...ibu time ikot suke ati dia..yang selalunye panggil kakak..terasa muda pulak..but sedey la sebab jarang nau dia panggil ibu..itupun kalau keluar dari bilik air nak towel..baru la dia panggil ibu..kalau tak, kakak..kakak...pengsan kalau orang lain dengar..

bukan tak ajar...
sentiasa cakap dengan dia bahasakan diri ibu....tapi itula..kakak jugak yang dia suke panggil..

memang ada kan anak yang macam ni?..

tolong cakap ada...
Share: