Followers

February 23, 2016

Nur Safiyya | Dua Tahun Tiga Bulan

20112013 - 20022016


inilah gambar terbaru safiyya....sabtu lepas...

dah nampak macam kakak-kakak kan..tapi untuk bulan februari..still takde rezeki lagi untuk safiyya dapat adik....takpela..perancangan ALLAH itu lebih baik.....

Safiyya umur dah dua tahun tiga bulan ni perkembangan dari segi pertuturan slow sikit kalau aku nak bandingkan dengan anak orang lain....

hari tu pon dengar dia cakap "abah..amik ni.." tapi cara pelat dia pon, aku dah bersyukur.....gembira hati bukan kepalang...

ibu pon dah boleh sebut.....bangga aku...

tapi speaking jepun, korea semua memang expert....bebel bebel tak tentu arah kalau bagi markah memang A++..melalak pon boleh tahan jugak.....orang panggil tantrum tu pon dia hebat....

kalau time aku memasak, dia pon nak memasak gak..nak belajar memasak lettewwwww......rela dok bertenggek dengan kerusi kat sebelah....

baju pon dah pandai pilih sendiri..baju dalam gambar ni paling peberet...nak tido memalam pon nak pakai.......huuuuuuu.... bagi pakai sekejap je itupun dah cukup puas hati bagi dia...memacam safiyya...

tapi ibu okey je melayan kerenah awak....walaupun kadang-kadang macam tarzan kat rumah tuu.......-_-'..



Share:

February 22, 2016

Tolong | Jangkitan Kuman Pada Breast

siapa penah kena infection kat breast?..

aku menyusukan safiyya sebelah kiri je sejak dari dia lahir hingga kini...sebelah kanan masa mula mula dulu hanya pam...inverted nipple gitula nasebnye kan...safiyya memang taknak langsung menyusu yang belah kanan...

rabu minggu lepas aku perasan breast sebelah kanan aku sakit sangat..sengal...menyucuk2....berlarutan sampai khamis malam sampai membawak ke demam....huhuhu.....kat bahagian dalam macam membengkak keras...

siapa penah kena demam bengkak susu..mesti tahu camnee sakitnye dan membengkaknyeee...uhuii...menanges den dibuatnye...

mungkin ini disebabkan ada susu basi dalam tu..aku agak jeeee..tapi kenapa setelah safiyya dua tahun tiga bulan baru breast ni membengkak?...

malam tu aku tuam..makan panadol baru dapat tido..

jumaat pagi pergi kelinik sebab nak MC satunyeee...nak save cuti tahun..malas nak EL...sebab kedua mestila nak ubat...tak tertahan nak telan panadol saje...

doctor cakap ada infection..bagi ubat antibiotik, tahan sakit dan susut bengkak dan ubat sapu...

kalau tak okey lagi..suruh datang hari isnin (hari ni le tuu)...tapi aku tak p pon..rase macam malas nak p..nak abiskan dulu ubat antibiotik baru nak ngadap semula...

hari ni still bengkak lagi dan kalau tak makan ubat tahan sakit, maka akan menanggung sakit la aku.....

nak tanye..

pernah tak korang kene begini..ape yang korang buat?..

bila dah jadi camni...aku terfikir camne la nak wean off safiyya.....takot pulek menjangkit ke sebelah kiri...

korang dulu masa wean off anak, takde jadi gini ke?..



Share:

February 11, 2016

Seqy Beauty | Bb Cream

kehkeh..
punyela terpengaruh dengan testimoni..
lepas tu ada harga runtuh pulak..
menggigil rasenye kalau tak beli..

;p

kebetulan pulak mase tu rase duit ada lebeh..
ape lagi..
saye rase saye perlu miliki!..

kalau ikutkan lame dah nak beli..
tapi..
mase tu kadang-kadang perlukan duit untuk benda lain..
hold la dulu..

bagai nak gile jugak la aku cari siapa yang leh COD area selayang waktu kerja, area cheras after opis...gile punye nak jimat tak nak bayar duit pos...hahahaha...

ada dua orang agent seqybeauty pm aku kat fb..tapi dua dua tak boleh nak cod waktu yang aku mintak..

akhirnye pagi tu berusaha aku cari agent area selayang...

yeah..finally..

naseb baik la akak tu cuti sebab malas nak harung batu caves sebab thaipusam..rejeki akuuuu dan rejeki akak tu jugak...


ni masa hari pertama dapat bb cream..
excited dok sapu sampai tak sapu keliling mata...gelojoh.

eh..aku amik code 3..
code yang gelap dari yang lain..

mula-mula minta akak tu suggest warna ape yang sesuai....dia kata takpe..nanti dia bawak tester..tapi dia cadangkan amik code 3 sebab orang yang putih pon amek code 3...apatahlagi aku yang itam itam si tampuk manggis ni..

ape ea boleh nak cerita pasal bbcream seqy beauty ni..

benda paling best ialah KULIT MUKA TAK BERMINYAK sangatt.....kalau cakap tak berminyak langsung tu tipula kan..tapi memang sikit je pon minyak..or maybe ikot kulit sesetengah orang....

rase best je pakai...takyah risau bercapuk ke ape ke...

mula-mula memang rase macam apesal macam putih nau dakuu...tapi lame-lame macam dia meresap dan tadaaaa, maka cantik la macam rupe siti nurhaliza...

nanti kalau ada duit lebeh nak beli barang-barang seqybeauty yang lain...slow-slow..sebab aku rase macam best pulak produk seqy beauty ni..

tapii..
aku nak cakap satu je pasal penutup bbcream ni..selalu nau tercabut...ke aku yang ganas?.. ;p...



Share:

February 10, 2016

Ku Pening..


pengasuh cuti tiga hari minggu ni..
bersebab..
tapiiiiiiiiiii....
ntahla..
tujuh hari dah cuti setakat hari ni...

next year aku plan nak hantar safiyya ke taska / tadika..
ape-ape pon takpela..

next year safiyya empat tahun..
tapi kalau ikotkan ujung tahun baru empat tahun..
so kesian sikit la cepiya, umur tiga tahun dah masok taska / tadika..

sabtu lepas..
sampai jam 2.30 pagi..
aku dok gugel taska / tadika area selayang or cheras...

padahal bagi aku, baik aku p tanye sendiri kan..
tapi rase macam awal sangat..
baru awal tahun 2016..
nak sekolahnye 2017..
excited mak cepiya ni..

kakak aku suh masuk kat taska dia je..
tapi aku fikirkan jauh bebenau sampai ke gombak nun..
aku nak patah2 balik lagi...

nak try area bandar baru selayang..
mybff cadangkan pasti kat bbs..

tapi nak ke dorang terima anak umur 4 tahun..

dan aku kene ajar dah cepiya untuk free pempes..

tapi kadang-kadang terfikir gak..
kalau hantar area selayang..if aku outstation camne..
takkan la abah safiyya nak hantar...

tapi.
kalau hantar area cheras..
kene cari yang daycare la...

sape plak nak amik dia kat taska nun kat cheras pastu antar umah pengasuh..

if next year dah start sekolah pon..
aku tetap takkan hantar kat pengasuh tu..
insyaALLAH..
tolong bagi aku kekuatan..hahahahahah



Share: