December 28, 2016

Entry Sebelum 2016 Berakhir

2016 ni..
blog memang tak terlayan..

minggu ni..
genap enam bulan kandungan..
alhamdullilah..
ada masalah sikit-sikit..
macam hb low..
terperanjat..
tapi tak payah nak terperanjat sangat kalau vitamin pon asek terlupe nak makan..
perasan sangat macam takkan ada masalah hb low..
padahal usia dah meningkat ni..
macam-macam penyakit boleh timbul..

alhamdullilah..
dah buat detail scan..
beby okey..
jantung n yang lain-lain okey..
kecuali muka n hati tak berapa nak nampak sangat..

mudah-mudahan semuanya okey..

11 januari repeat detail scan balik untuk tengok muka beby n hati dia..
doakan plis..

jantina?..
hahaha..

kalau ikotkan..
dari segi pengalaman mengandung antara safiyya dengan yang ini..
memang banyak berbeza..
dari segi alahan gatal-gatal kat muka.
mengidam teruk benau..
kalau safiyya dulu, tak de pon nak bersungguh kalau ngidam sesuatu.
kali ni bersungguh-sungguh..

beby pulak kemain aktif dalam perot..
ibu sukeee...

perbezaan tuu buatkan kita rase macam dapat anak lelaki..
tapi bila scan..
alhamdulilah..kawan kak safiyya nanti..

aku bab jantina..
terus terang aku harapkan yang nombor dua ini ialah lelaki..
sebab nanti tak payah la mengandung lagi.. -_-'
dah tua kot..malas dah.
jadi bahan amarah doc je nanti..
dengan penyakit lagi..

tapi bila dah dibagitau beby gegurl..
i is redha walaupun ada rase keciwa sikit..
takpela..

kakak name nur safiyya..panggilah piya..
adik name nur naqiyyah = cahaya jernih .. panggilan kiya..

cantik le tu kan.. piya kiya piya kiya.. :p


Share:

November 23, 2016

Alahan Ketika Mengandung

aku tak tahu ini dipanggil alahan or ape..

muka aku gatal-gatal..bukan gatal-gatal yang kene garu ke ape..ni macam dalaman nye gatal..macam resdung pulak..

dengan ketiak pon same rase gatal yang amat...

kenapekah?..

memang ada gini ke?..

tak tahan?..

ape korang buat bila kene macam ni?
Share:

November 22, 2016

November 11, 2016

Parking | Peraturan Tetap Peraturan

Malam tadi asben citer dia parking bawah blok...kira kat ground floor rumah la...


Hasben : Abang park kereta dekat bawah rumah..nak park kereta kat luar, undur tak nampak belakang, hujan lebat..

Aku : aiks..boleh ke park, abang takde sticker..

Hasben : takpela...kereta ina kan park luar, kereta abang park dalam laa..dorang kenal kereta abang, tade sticker pon takpe....

Aku : krik..krik...

-tidak ada setiker tidak boleh parking dalam bangunan ini, sekian tq-

nampak nau orang lama yang bagi surat cinta ni (setiker) .. ;p

mendapatla bagi tadi dapat teguran..kihkih..ntah sape la yang dok round nengok kereta mane ada sticker, kereta mane takde sticker....

area rumah aku ni, jangan main-main letak je kereta ye..kalau kereta yang tak penah nampak, sekali berhari-hari park kat satu-satu tempat, memang bakal dipancitkan, dicalarkan dan di buat macam-macam....

kereta aku yang tercongok elok tu pun..yang ada sticker tu pon selalu gak jadi mangsa side mirror dikepak-kepakkan...sakit je hati..macam tak bagi aku park bawah blok je..ape ke hal nye kalau ko nak kaum kerabat kau je park bawah blok...

aku pun ada sesetengah parking kat bawah rumah tu, aku takkan park sebab kadang-kadang mengundang diblock (entry SINI) di pagi hari....padahal parking ada je..ini la dengki kata orang...







Share:

November 3, 2016

Dari Status Reader Blog Ke Friend di Facebook

hey..
siapa pernah macam ni?

sebenarnye aku bukan sejenis manusia yang suke add orang di facebook..sebab aku segan, mane la tahu aku ni tak disukai oleh orang tersebut dan orang tu pulak jenis tak epruv orang yang tak dikenali / disukai ke...nanti i jugak yang segan..

tapi sejak ada beberapa orang blogger yang aku suke baca blog mereka tapi mereka macam tak aktif lagi kat blog..aku rase macam laaa..hey..apo cito la dorang kan....nak gak tahu....

blogger pertama aku add ialah sepet...gile happy sepet epruv..hahaha...sepet bagus tak sombong...sampai sekarang pon gitu..walaupun dia founder seqy beauty...

lepas tu ada la dua tiga empat orang....bagi aku semua blogger yang aku add..semua memang peramah...tak memilih kawan..bukan jenis kekwat..betul, sama seperti ape yang dorang apdet kat blog...

selalunya aku kalau lepas add..aku pm bagitau aku ni reader blog dorang...so bila dorang balas tu..amboi, borak macam dah kenal lame....seronok..

tapi..
aku jarang komen or like status mereka kat fb...

aku suke membaca tapi tak suke mengomen sangat.. ;p

sebab bagi aku, kadang-kadang asik nak like je macam mengampu pulak kecuali kalau status dorang kat facebook tu memang aku suke....kalau tak, aku baca je ... ;p ..






Share:

October 26, 2016

Aku Yang Dulu Gila Novel



hari ni aku bengong sekejap..
bengong sebab kene duty hari sabtu ni padahal cuti umum...
uwaaa...rindu kat mak menggebu gebu..
ingat nak balik kampong..
tapi tengok la camne kalau dah kene duty..

nak mengelak dah segan..

sebab bengong..
aku godek-godek entry blog yang lepas-lepas..
sekali ternampak ni..



huwaaa..
rindu gile nak baca novel..

dulu rajin aku review novel-novel yang aku baca.....

sekarang nak review diri sendiri pong tak sempat..kahkah..

aku rasa aku perlukan novel untuk terapikan diri aku..
sesekali layankan hobi yang dah lame tinggal...

tapi kadang-kadang nak beli novel pon takot sebab takot tak sedap...

dah la sekarang ni tajuk novel pon merapu-rapu...
-_-'
Share:

Hidup Tanpa Waze Part II

jem gile babeng punyee hari ni..

6.45 pagi aku stuck kat jalan istana membawak ke 7.30 pagi baru lepas tempat kemalangan..padahal jarak 3km je..tabah la..naseb baik bawak kereta auto...

aku keluar rumah 6.20 pagi..konon dari rumah dah set nak log in facebook kejap sebab opis aku ni block facebook time pejabat...

sekali nan ado la...kalau da sampai opis pon 7.50..

hancur lumat azam aku bulan ni nak cantikkan punch card..

uwaa..tetibe terbayang kalau la laki aku tak pinjam handphone, mesti aku tak terjebak dalam jem pagi ni..

Share:

October 20, 2016

Cadangan Menu Untuk Ibu Mengandung Yang Ada Diabetes / Kencing Manis

Sempena mengandungkan anak kedua ni, aku kene jumpa pakar pemakanan. -_-' ..

masa mengandungkan cepiya,aku dok mengelat nak jumpa pakar pemakanan sebab bagi aku, aku dah banyak sangat temujanji dengan klinik dan hospital...so aku malas nak p...tapi aku still jaga makan, sampai aku nampak kurus masa awal-awal mengandungkan safiyya....

now, untuk anak kedua..timbul kesedaran..lagipon, pakar pemakanan dah ada kat klinik kesihatan area aku..so tak payah nak buat temujanji dengan pakar pemakanan di hospital kajang...aku letih kalau kene pergi kajang..dengan parkingnye dan segala mala orang..

untuk pengetahuan, aku on insulin empat kali sehari..kiraan unint 6/6/6/6 .. tapi kadang-kadang aku cucuk insulin lebih..mengandung kali ni, aku rasa nafsu aku tak dapat nak kawal sehebat masa mengadungkan safiyya..kali ni aku banyak kali tewas lepas tu aku meratap naseb baby dalam perot ni...Ya ALLAH..moga kau sihatkan la anak dalam kandungan ku ini...aku ibu yang terlalu mementingkan nafsu makan... -_-'

Point-point penting yang pakar pemakanan bagitahu aku :-

1) Susu tak digalakkan minum antara waktu makan..macam ko sarapan pagi, tetibe kau nak minum susu..tu tak digalakkan..susu ni paling best time dia adalah sebelum tidur or tetibe mase kau tido, ko rasa lapar tak hengat, boleh la minum susu..

2) Portion menu adalah setengah daripada pinggan adalah sayur ye..memang kena banyak makan sayur dari makan nasi segala bagai..kalau susah sangat nak cari sayur,telan timun dan tomato pon dah okey...protein suku je...dan dietitian tu nasihatkan aku, lepas makan baru makan buah....yang ni aku kompius sikit...tapi dah dia kata gitu..kita kenela ikot...

3) Ada tiga waktu yang kalau boleh jangan makan iaitu minum pagi (10.00-10.30 pagi), minum petang (3.30 - 4.00 petang) dan minum malam (10.00 - 10.30 malam). Walaupun dalam jadual menu tu ada, tapi kalau boleh elakkan makan, lebih-lebih lagi minum petang sebab insulin masa tu tak aktif...insulin ada tapi tak aktif..jadi tak elok untuk penghidap diabetes...

4) Kalau boleh, cucuk insulin setengah jam sebelum makan..

5) Ada antara bacaan gula aku tak cantik, aku pulak jenis kadang-kadang menggigil kalau lepas cucuk insulin..jadi macam aku termakan banyak..dietitian tu bagitau, lagi menggigil lagi bagus..erk..aku dah macam..bukan kata tu tanda-tanda hypo ke...dia kata kalau lepas setengah jam kita cucuk insulin, kita tak menggigil, tu maknenye dalam tak berapa bagus sebab ada gula lagi.. -_-'

6) Dalam menu yang dicadangkan ada roti jagung / putih, tapi dia tak galakkan jugak..better makan sayur banyak dari makan roti..baekla puan dietitian..

7) Ini bukan point yang penting pon, tapi aku nak bagitahu jugak..teh tarik boleh minum wooo..tapi kurang manis la....jadila sebagai pengganti kepada milo ais...dua orang dietition aku tanye, semua bagi jawapan yang sama..teh tidak bersalah, yang bersalah bila terlebih manis.. 

8)  Kalau kita istiqomah dalam ikot menu yang dia bagi, insyaALLAH, penyakit diabetes dan darah tinggi boleh seiring terkawal.

9) Jangan amalkan beli sup sayur ke sup ayam ke ape ke kat kedai makan, sebab kita tak tahu ape yang dia masukkan dalam sup tersebut. padahal aku punyela konon selalu order benda-benda yang berkuah ni..sebab taknak makan yang bergoreng kononnya..tapi nan ado gak la gini..dah tu nak make ape ni boh...
 
 -------------------------------------------------------------------------------------------------
aku dapat flyers dari dietitian tersebut...ni antara kandungan dalam flyers :-

SARAPAN PAGI (7.00 - 8.00 pagi)

i) Roti jagung / putih - 3 Keping ATAU Biskut Krim Kraker - 9 Keping ATAU Nasi / Mee / Bihun / Kuehteow - 1 1/2 cawan ATAU Bijiran - 9 sudu makan

ii) Marjerin - 2 sudu teh

iii) Telur - 1 Biji ATAU Ikan / Ayam - 1 Kotak Mancis ATAU Keju - 2 Keping

iv) Susu (rendah lemak/skim) - 1 cawan + teh / Kopi

MINUM PAGI (10.00 - 10.30 pagi)

i) Roti Jagung / putih - 2 Keping
ATAU Biskut Krim KRaker - 6 Keping

ii) Marjerin - 2 sudu teh

iii) Air Kosong / Teh @ Kopi tanpa Gula - 1 Cawan

MAKAN TENGAHARI (12.00 - 1.30 petang)

i) Nasi putih / Mee / Bihun / Kuehteow - 1 1/2 cawan

ii) Ikan / Ayam - 1 Ketul besar (80gm)
*masak kurang lemak / tanpa kulit

iii) Sayur berdaun hijau - 1 cawan

iv) Buah - 1 biji sederhana / 1 keping

v) Air kosong
* penggunaan minyak untuk makan tengahari = dua sudu teh

MINUM PETANG (3.30 - 4.00 petang)

i) Roti Jagung / putih - 2 Keping
ATAU Biskut Krim KRaker - 6 Keping

ii) Marjerin - 2 sudu teh

iii) Susu (rendah lemak / skim) - 1 cawan + teh / Kopi

MAKAN MALAM (6.30 - 8.00 malam)

i) Nasi putih / Mee / Bihun / Kuehteow - 1 1/2 cawan

ii) Ikan / Ayam - 1 Ketul besar (80gm)
*masak kurang lemak / tanpa kulit

iii) Sayur berdaun hijau - 1 cawan

iv) Buah - 1 biji sederhana / 1 keping

v) Air kosong
* penggunaan minyak untuk makan tengahari = dua sudu teh

MINUM MALAM (10.00-10.30 malam)

i) Roti Jagung / putih - 2 Keping
ATAU Biskut Krim Kraker - 6 Keping

ii) Marjerin - 2 sudu teh

iii) Susu (rendah lemak / skim) - 1 cawan + teh / Kopi

MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN

ais krim
susu pekat manis
buah-buahan dalam tin
semua kuih-kuih manis
gula pasir
gula perang
gula merah
glukos
madu
kek coklat
biskut manis
jem
kaya
minuman ringan

MAKAN YANG PERLU DISUKAT / DIKAWAL kuantiti

i) Makanan Karbohidrat . Berkanji
-hasil bijirin (contoh :- nasi, mee, bihun, laksa, oat, nestum , cornflakes, biskut krim kraker, capati, roti canai, apam, putu mayam, idli, tosai)

Sayuran Berkanji
-ubi kentang, ubi kayu, keladi, keledek, labu manis, sukun, lobak

Kekacang
- kacang dal, kacang hitam, kacang hijau , kacang merah

Susu
- susu segar, uht, susu cair, susu tepung, yogurt, dadih, keju

Buah-buahan
- epal , oren ,betik , tembikai, nanas

ii) Makanan sumber protein
ikan, ayam, daging, telur, keju, makanan laut

iii) makanan sumber lemak
- minyak masak dan marjerin

untung kan orang yang mengandung boleh makan ape sajeeeeeeeeeeee... i is jeles...









Share:

Hidup Tanpa Waze

assalamualaikum..
selamat pagi..

aku sejenis manusia yang terlalu bergantung pada waze..
bayangkan hari-hari pergi kerja dan balik kerja pon, still guna waze..
dah name dok kolumpo kan..

laluan balik kerja pulak kadang-kadang belakang sogo yang siapa siapa yang selalu guna jalan tu, tahula bagaimana kalau kereta rosak ke eksiden kat situ...memang boleh membawak jem yang tak bergerak...monangeh sampai pegang stereng kereta....

dalam dua minggu ni, atas dasar prihatin kat suamiku yang handphone rosak, maka aku telah bagi pinjam handphone aku sendiri...dan aku sendiri pakai handphone cikai samsung yang kalau orang nengok aku pakai, kompom dorang ingat henpon mainan.. ;p

no wassap..no internet...no facebook..no waze...

hari pertama balik kerja aku cuak jugak, takot-takot tersangkut kat mane-mane...tapi ikot je gerak hati, alhamdullilah, sampai macam biasa je pon...

hari kedua dan hari ketiga alhamdullilah....moga dua minggu ni, takdela aku tersangkut jem kat mane-mane...boleh bikin stress...

dan tetibe aku rasa aku boleh je hidup tanpa wassap..tanpa internet dan tanpa facebook....
Share:

October 19, 2016

Jangan Cakap Yang Kita Ada

Tiada..
Mmg kita tiada..
Jangan cakap dgn orang yang kita ada..

Selagi kita berpura pura cakap kita ada...
Orang takkan paham yang kita tiada..

Jangan nak berpura pura sedangkan yang tanggungnya KITA..

orang kata..lima tahun awal perkahwinan adalah tahun yang getir..

ye..memang aku tengah lalui...

tahun ni tahun keempat..
cepatla lima tahun berakhir..
moga kami dapat stabilkan kehidupan kami..

rase tak tertanggung dah..

perkahwinan ini orang kata macam satu perjudian..
adakala nasib akan menyebelahi kita..
adakala dugaan yang akan datang bertimpa..

kadang-kadang aku selalu monolog dengan diri sendiri untuk sedapkan hati..
hahaha..
macam psiko pon ada...
takpela biar nampak macam psiko..
dari aku nak mengadu domba kat orang...
nampak sangat meraih simpati...
tapi kadang-kadang terlepas jugak pada keluarga..
sebab aku tahu aku tak kuat..

tapi ALLAH takkan uji kita kalau Dia tahu kita tak mampu ye dak?..

sebagaimana ALLAH hadirkan lagi satu nyawa dalam rahim aku sekarang walaupun aku sendiri tak yakin dengan keadaan kami bagaimana nanti setelah lahirnya dia..

aku berserah..
kadang-kadang yakin..
kadang-kadang memikir..
kadang-kadang ye aku berserah..

:)
Share:

October 17, 2016

#GegarVaganza2016


punyela semangat menanti gegar vaganza musim ke 3 ni..
almaklumlah baru tahun ni rumah ada ASTRO..
gayat sikit la kiranye..kehkeh..

dan lagi satu sebab ade Ameng!.

haha..

lagu lagu kumpulan spring semua mengimbau kenangan...kadang-kadang boleh terkenang zaman kerja kilang...kalau keluar kat radio..boleh karok sorang-sorang dalam kereta sambil mengadap jem..pedulik ape kereta luar nengok aku semacam je.. :p

tapi lepas tengok GV2016 malam tadi, aku tambah lagi sorang calon peberet aku iaitu ZUR EDA!...best gile kot dia....

elly mazlein pon aku suke..manjeee angat!...kihkih..

kita tunggula next week, boleh ke dorang nyanyi lagu yang bukan lagu dorang sendiri..



Share:

September 28, 2016

Nur Safiyya | Wean Off

genap dua tahun sepuluh bulan aku berjaya wean off nur safiyya...

nak cakap YEAY pon tak sampai hati...

camne caranye?..

satu malam tu, aku try letak air asam jawa kat n*Ne*..

dia hisap tapi akhirnye dia geli geleman sebab masam dan seterusnye dia muntah-muntah start dari jam 3.00 pagi sampai la ke subuh hari...asyik muntah je sampaikan muntah pon keluar air..pagi tu bagi minum susu pon taknak, bagi roti coklat pon taknak...dia tunjuk perasaan ke ape pon aku tak tahulaa...tapi lembik loyak la dia taknak terima ape-ape masuk perot...

rasa menyesal pulak....tapi sampai bile pulak asek nak bergantung jek...

tengahari gitu dia dah okey..tak muntah-muntah..lega sikit la..

malam dia ada mintak nak n*nE* tapi aku tak bagi..aku bagi alasan sakit...dia nanges tapi takde beriya sangat....

kadang rasa nak menyerah je..sebab kesian...

tapi kuatkan je la semangat...

so sampai sekarang, dia ada gak mengendeng nak ne*e* tapi aku tak layan...nanges-nanges sekejap jek...lepas tu lupe..

tapi habit tido atas badan still takleh tinggal..kadang-kadang nak cari lengan aku jugak...pelik sebab aku tido awal dari dia..tahu-tahu bila sedar, dia dok sedap tido berkepit atas lengan sado mak dia ni..macam mane dia mencelah pon tak tahu... ;p

bayangkan 12kg tido atas badan aku memalam...sesak nafas dibuatnye... ;p


inilah budak sado yang susah nak berhenti menyusu badan... hihi..

semoga awak sihat selalu nur safiyya..aminnn..
Share:

September 22, 2016

Perihal Cashout Nuffnang

assalamualaikum..

nak tanye..
sape ada masalah berkaitan cashout nuffnang..

aku cashout hujung bulan lepas..

dah appear dah kat payment history sebagai unpaid..

tup tup bila aku nengok tiga hari lepas...
jumlah tu dimasukkan kembali ke dalam sistem sebagai earning yang aku belum cashout lagi..
malah jumlah tu berkurangan..

apesal ea jadi camtu..

aku dah hantar ticket pada dorang..
tapi tak reply sampai hari ni..

kalau dulu..
gile cepat balas..

sekarang..
sendu nak membalas..

acik dalam dilema ni ha..

dah la nak guna duit bulan ni hoiii..

apdet : nuffnang dah balas..dia kata aku terlibat dengan aktiviti "fraud".. lawak okey..aku tak pernah terjebak pon...biarlah..tade rezeki...
Share:

August 23, 2016

Kerja Luar

assalamualaikum..

kerja luar..
benda yang paling ditakuti sejak ada nur safiyya..
kehkeh..

seawal umur safiyya tiga bulan..
ada ura-ura nak kene pergi bengkel tinggalkan anak..
tak tentu arah nak fikir pasal anak nak tinggal dengan sape..
dengan menyusu badan nye...

tapi last-last bengkel tu tak jadi..
alhamdullilah..

dan seterusnye...
sehingga umur safiyya dua tahun sembilan bulan ni..
ada je kene outstation or keje weekend..
menepis selagi boleh...

tapi lame-kelamaan jadi segan....
pergi jugak la kekadang..
weekend or ketika program tu cuti sekolah tinggalkan kat kakak kalau dia takde hal dia..

malas dah nak dengar orang dok perli-perli..
mungkin tak perli..mungkin suke ngusik je..

tapi rase tak sedap hati kot..

jawatan awak ni memang untuk kerja luar..
tapi awak nak kerja dalam opis..
soooo...
acik segan la...

last week,
nama naik untuk pergi program di bukit jalil..

kita terima je laa..

sebab sebelum tu menolak untuk program di sri pentas tarikh yang sama.....
kehkeh..
mengelak sana, kene pulak p sinun..

kalau tak mengelak di sri pentas, mesti dah jumpe pengacara nlko..

bos kata bawak je si kecik..

ya ampun..bos kita tak tahu kot safiyya punye lasak boleh tahan..
-_-'

tapi takpela..
dalam senyum simpul kita terima je laa...hahahah

pagi-pagi buta dah gerak..

dalam jam 8.15 pagi da terpacak di bukit jalil..

chentadea.blogspot.com
ce cari mane safiyya...letih melayan dia maen cak cak kat sini...


chentadea.blogspot.com
cak...
i lebiu sayanggg...sangat-sangat..

chentadea.blogspot.com
selfie dengan dia..
kehkeh..suke nauuu...

perangai ikut ibu bak kata abah nyee...

chentadea.blogspot.com
inilah kesahnyeee time balik..
masok kereta terusss selamat...

aku bukan penat kerja..
aku penat mengejau anak sendiri di tempat kerja..

dont think cadangan yang bagus untuk bawak safiyya kerja luar...
sebab aku rase aku tak buat kerja sangat...
dan aku tak suke keadaan ini...

esoknye tu safiyya aku tinggalkan kat abah dia je...

Share:

August 9, 2016

Pencuri Handphone Lakiku


assalamualaikum...

tiga minggu lepas laki aku tercicir henpon kat hospital rehab cheras..
handphone lenovo je...
lenovo pon, kalau ilang, kene gak cari duit untuk beli baru..
zaman sekarang bukan macam zaman dedulu...
takde henpon pon takdehal..

da separuh jalan nak balik rumah(dalam setengah jam lepas tu gituu), baru dia perasan, henpon dia tertinggal kat site..
try kol, tapi dah off..krik..krik...kompom la kan orang dah amik..

sempat lagi amik aku kat umah, patah balik cari kat tempat tu..yela, mane tahu henpon tu terpadam sendiri ke...(padahal bateri tinggal setengah lagi)..

tapi tinggal harapan je la kauuu..

tanye guard..dia kata tak nampak...alahai, site tu pon takde sape kecuali GUARD India tu je masa laki aku abes keje... nak tuduh kang, berdosa...tapi kebarangkalian itu dia besauuuu...

semalam, aku saje log in gmail lakiku...
tengok ada emel dari CM SECURITY..

"someone who tried to unlock your whatsapp"
"someone who tried to unlock your chrome"
"someone who tried to unlock your contact manager"
"someone who tried to unlock your google play store"

banyak lagi weh dia try unlock..

sekali buka emel tu...

ha..amek kauu..

terperanjat iollss..

hmm...

banyak gambar..tapi banyak yang sipi-sipi..
ni aku gabungkan mane yang nampak..
ade yang gelap segelapnya..





ni lokasi henpon lakiku berada hari ni..area cheras gak ni...

ape nak buat yee...
kalau report ke polis dengan gambar begitu je ape dapat..
ke polis malas nak layan sebab dapat detect muko jo...

ke sebab LENOVO je. maka tak payah report..hahahhah...

aku nak up ke facebook..laki ku kata rileks dulu..dia nak p ngadap guard kat sane dulu..mintak cara baik...ye jee..mahu nye nak ngakuuuu...
Share:

June 29, 2016

June 21, 2016

Handbag Raya dari Zalora

sebenarnye dapat voucher free RM 100..

itupun sebab dapat emel untuk kolaborasi dengan zalora untuk post artikel INI ..

suke aku...sap sap coi je boleh dapat voucher free RM 100..

jenuh la aku nak pilih barang ape untuk voucher tu...dua hari tu menatap zalora jek...hahaha...

tapi if korang terpilih untuk kolaborasi ni..make sure masa pilih barang untuk redeem, pilih barang brand ZALORA je...kalau barang lain, tak boleh ye...

padahal aku baru berangan nak amek yang ada jenama..kehkeh...merasala emel team zalora kenapa code tak valid...padahal aku yang salah pilih barang...

http://chentadea.blogspot.com
amek dua beg je..

kenape ea, aku baca blog blogger lain yang review pasal kolaborasi ni, dorang dapat redeem macam2 barang dengan voucher RM100, aku ni dapat dua barang je, nampak nau tak pandai nak membeli sangat....

aku beli beg yang besau tu sebab senang nak sumbatkan segala harta aku, pya dan abahnye pyan...handbag yang sekarang ni kecik....jenuh nak muatkan satu handbag..orang laki zaman sekarang, wallet pon besau gedabak..dengan handphone pon..

beg tu pon ada poket kat sisi tepi..senang aku nak sumbat kunci ke ape...


http://chentadea.blogspot.com
cepiya over excited....adoiyai...

pestime nengok bungkusan dari zalora, dia cakap WOW...WOW...kemaen sangat..hahahahah....
Share:

Orange : Setelah Hampir Tujuh Tahun Berkhidmat

orange : kereta

fuh..

boleh lap peluh dulu la kalau nak fikir pasal orange..kehkeh..

nak hampir tujuh tahun ni, macam-macam ragam oi dia bagi kat aku....

kilometer pon dah nak masuk 160,000 km...

antara part yang aku dah tuko...

Timing Belt

viva pakai timing belt ye....bukan timing chain...myvi timing chain rasenye...timing belt ni kena tukar masa kilometer dah 80k....tapi kalau rase selamat lagi, pakai le..tapi aku memang tak berani nak tunggu lama-lama...

Absorber (RM188) -Belakang

aku dah tukar yang belakang....yang depan acik tak mampu lagi..mahai yang amat....absorber ni perlu ditukar bila kau rase ko langgar lubang ke ape ke, dah rasa tak best...macam tak gedegung teruss...aku tukar sebab aku dah rase tak best..dan rase kereta aku rendah sangat....bila dia tunjuk je absorber yang rosak tu..ya ampun..memang dah tak toing-toing lagi dah spring dia..patut la rase tak best....belum aku tengok yang depan, tak tahu la ape cite....

Alternator

aku baru je tukau alternator...kene rm185..tapi itupun budak kampong aku yang buat...tak hantar bengkel..eh..tapi dia ada bengkel dia sendiri la...cume kete aku tu..dia buat kat rumah..bagi aku murah tu dia caj..aku tanye kedai lain, cino tu cakap dalam 200++... dah la nak raya ni....-_-'

Belt Alternator

baru je semalam tukar gak ..kene rm35...kalau kereta korang dengar bunyi nyaringg berdesing bila on econ or bila tekan minyak, tu mungkin sebab belt alternator dah tak cantik....

malu aku woii seminggu lebeh ni, dok bawak kete bunyi berdesing bila tekan minyak......ku tahan je tunggu semalam sebab baru semalam dapat bonus..awak takot le, kalau hantar awal, benda lain lak dipusingnye suruh betul...

Bearing

hari ni aku p bengkel lagi untuk ganti bearing.. -_-' ...kes suh cek lain, lain kerosakan yang dorang detect..semalam mase aku suruh cari sebab ape bunyi berdesing, dia p detect bearing dulu...alahai..mahal weh bearing depan belakang...abes la duit bonus yang najib bagi...licinnn...

tapi aku tak buat pon belakang..belakang je cino tu bagi harga rm350..mahal sebab kete aku ada ABS..kalau takde ABS, dia kata murah..tapi takpela..aku nak survey kat kampong dulu laa..mane tahu dapat murah..

tapi bearing kete ni jangan buat main, boleh terkepak tayar katenyee..cino tu katela..aku tak tahuu..aku buat depan je..dia kata rm150 termasuk upah sekali...include gst ke tak, aku lupe nak tanyee...

eh..bearing ni kalau rosak, ko akan dengar bunyi berdengung bila bawak kete...aku ingat bunyi tu berlaku sebab kete aku penah excident..rupenye sebab bearing dah kene tukau...bunyi dengung kete aku boleh tahan kuat...rasa macam aku modified kete viva aku jadi kete sport lak dengungnye..kehkeh..

Bateri Kereta

Selama tujuh tahun, tiga kali tukau bateri...kejap bateri kering, kejap bateri basah...bagi aku better pakai bateri kering..less mentenen..

untuk bulan jun je..

alternator = RM 185
belt alternator = RM 35
bearing = RM 150
tayar dua biji : RM 220

total : RM 590 (licin dah duit bonus)

tapi along aku belanje tayar satu (RM110)..kesian kat adiknye..hihi..tenkiu along..semoga along diberikan kesihatan yang baik...

jadi...macam mane nak raye ni weh????....

padahal dah order kuih banyak ni.....

mane nak cekau duit?..

tell me...tell me...


Share:

June 17, 2016

Sagu Gula Melaka



keliur pulak pandang gambau ni..

percubaan kedua selepas percubaan pertama hancusss..

hancus sebab tak tahu la salah sagu ke ape..tapi aku yakin sagu tu yang salah...sebab bila aku guna sagu yang lain, okey plak kejadiannya..

ke memang ada jenis-jenis sagu ni...

sagu gula melaka ni kan viral kat fb...lepas tu nampak macam sedap pulak..lepas tu nampak macam senang...senang konon, padahal kali pertama buat pon dah gagal....

jangan tanye resepi..
takot resepi yang ku bagi tidak menjadi..
sebab pakai hentam je..

yang penting sagu satu cawan, air tiga cawan time rebus sagu..

yang gula melaka tu aku maen hentam saje ikot rase manis..susu pulak pakai susu cair....tapi laki ku lebih suke yang gune santan..nanti nak try lain pulak gune santan..baru la lemak berkrim disukai ramai kan.....


Share:

June 14, 2016

Muslimah Style di Aidilfitri

Hai..

:)
setelah sebulan..baru nak muncul balik..sampai dua entry pulak hari ni ..busy..

Hari ni dah masuk minggu kedua kita berpuasa...sekejap je masa berlalu...lepas tu sekejap je dah nak raya...bila sebut raya, mula la fikir baju raya..eh..aku ni satu hape pon tak de lagi..sedihkan...


bila tengah sedih ni..marila kita cuci mata dan mungkin cuci dompet sekali di laman web online yang jual baju raye...

antara web yang aku terjah ialah web ZALORA.. kemaen acik!..kehkeh..dah name ZALORA kan...tak perlu nak risau pasal kene tipu ke ape ke...dijamin, duit korang takkan hangus begitu saje..


Eh..meh la cerita pasal baju raye...
Kalau tahun-tahun sebelum ni mungkin famous dengan peplum dan cape...Tahun ni mari kita berubah kepada fesyen-fesyen Muslimah Style yang lagi fresh dan menarik....

Fuhh...cecantik betul bajunyeee..kalau la dapat... sebenarnye kalau la badanku kuruih macam mereka.. :p..


Bat Wing
Ini dipanggil bat wing..memang aku rasa trend tahun ni kot.. design ni stylish dan sopan .. stylish tapi sopan ohkay.....ohsem sangat raya kita nanti..haha...rekaan kurung bat wing dan bat wing blouse yang direka dengan potongan yang loose dan pastinya dijamin selesa dipakai oleh sesiapa sahaja yang memakainya.



Cuff Sleeve
Yang ini pulak cuff sleeve..bergayalah kita dengan koleksi kurung cuff sleeve atau cuff sleeve blouse yang juga direka dengan potongan lengan yang lebar. Rekaan cuff sleeve ini mengembalikan nostalgia era 60-an.



Crop
Dan rekaan yang juga amat popular dikalangan para penggemar fesyen adalah koleksi baju kurung crop dan crop tops. Apa itu crop? Crop adalah rekaan yang lebih singkat tetapi loose dan kita boleh temui banyak koleksi baju kurung moden yang kini direka dengan potongan yang agak singkat..



Well...
Sampai Bile Nak BerBaju Kurung Sahaja Di Hari Raya?..


Share:

Apa Cerita Pengasuh

nak tahu cerita....


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


aku still lagi hantar kat pengasuh yang sama...... -__-'


yang selalu cuti tuuu..





maapkan beta...





laki beta berkeras pulak taknak tukau..sudah ku pujuk berbagai cara..ntah ape sangat nak jaga hati pengasuh a.k.a jiran depan rumah..takot nau tak bertego sapa....




so..lepas ni memang laki beta la yang akan cuti if pengasuh mintak cuti....aku malas nak layan dah..bolayan...



malas aku nak cakap da...



kesian pulak pada akak yang aku janji nak hantar safiyya tu................


takpela..next year aku nak hantar safiyya ke taska....ini pon tak survey lagi taska mane...jangan laki beta nak sambong lagi khidmat pengasuh tahun depan sudah...memang amukan....


http://chentadea.blogspot.com
safiyya dah dua tahun enam bulan...
dia panggil aku kakak okey...ibu time ikot suke ati dia..yang selalunye panggil kakak..terasa muda pulak..but sedey la sebab jarang nau dia panggil ibu..itupun kalau keluar dari bilik air nak towel..baru la dia panggil ibu..kalau tak, kakak..kakak...pengsan kalau orang lain dengar..

bukan tak ajar...
sentiasa cakap dengan dia bahasakan diri ibu....tapi itula..kakak jugak yang dia suke panggil..

memang ada kan anak yang macam ni?..

tolong cakap ada...
Share:

May 16, 2016

Dia Semanis Honey


aku terpaksa menjebakkan diri menengok cerita bersiri ini setelah sekian lama tak menjebakkan diri dengan drama bersiri ...ni terpakse tengok sebab opismet yang asik asik cerita pasal drama ni.......hey, cerita jam tujuh petang pon aku tak layan dah...dengan pantas dan tuntas daku mendonlod di kbergetar.com...


donlod hari khamis...hari khamis nengok episod satu..boleh tahan la..hari jumaat layan satu lagi episod....jumaat petang sampai le ke malam terus layan jeeee abeskan daripada episod tiga sampai ke episod lapan....power tak?..sekali tengok, berdesup sampai ke episod lapan..yela..kalau adegan yang tak best, ku lajukan sajee....


part paling sedeh tak silap episod 4, part tak jadi nikah...mengalir air mata aku...sob..sob....sampai next episod pon aku still sebak-sebak...adoii..kenapala boleh terjebak..siap tak boleh la nak nengok muka nana dan aliff..parah gituu...


oh..feel dia lain kalau kau nengok kat tv tuu..kau akan rasa sedih time tengah tayang je...lepas tu dua puluh empat jam baru rase sedeh balik, ni aku yang mengadap tak berhenti ni...sedeh je la memanjang..hahahhha......mendalam betul...


muka nana buat reaksi macam-macam, aku perasan macam elizad dalam drama teman lelaki upahan...sweet....dia tidakla sekayu mia ahmad, itu yang pentingnya....hahahah..


kalau nak download dia semanis honey ni boleh p ke web kbergetar.com .. dari episod satu sampai la ke episod akhir dalam satu entry saje admin nye masukkan link download..senang dan mudah..



Share:

scammer

last week p giant cheras utama lepas maghrib...

lepas habes shopping..nak keluar je ..ada satu grup tu dok offer..

"kak...amek ni kak.....saye nak bagi beg free je kak..tak payah bayar ape-ape.."

tapi tangan dok hulur kertas...kalau kau nak bagi beg free, hulur le beg free, ni dok hulur kertas dah kenapa..dari situ aku memang dah agak dah ada something wrong..

aku malas nak layan...tapi yang melayannye is abah piyaaaaa lee..sakiti je hati aku..dah terpakse ikot dorang p satu sudut kat situ..bagi beg free, isi borang dan lepas tu terus dok cong ceng pasal produk ape benda ntah...

tengok..........aku dah agak dah.....

lepas tu bagi kami voucher...suruh kami bukak voucher tu....waaa...kami dapat voucher bernilai RM10 (sepuluh ringgit jeeeeeeee) tapi dorang excited macam suami aku dapat voucher seribuuu....

siap kol bos dia..betul ke ada voucher rm10 ni bos..ke bos salah cetak...puiii laa...

aku dah siap hangin-hangin layan piya yang agak lasak..lari sana sini....

yang scammer tu  pass kol  kat laki aku..padahal, dorang tak perasan agaknye, aku dah perasan member sebelah dia pon tengah berlakon call bos....hahahhaha.... nak menipu tak pandang kiri kanan..aku kesian je kat pakcik sebelah asben aku ni..mohon dia tak terjebak laaa...

akhirnya laki aku mintak diri, tak berminat dengan pakej yang dia tawarkan....heheh..

nasib baik la laki ku bijak mengelak diri..kalau dia tak bijak, aku yang akan jadi raksasa kat situ..... gituuuu....

esoknye tu, aku gugel kat internet..ewah, berlambak penipuan cara camni..tapi yang menyedihkan ialah yang jadi scammer ni ialah orang kita, orang melayu jugak, tergamak dia tipu bangsa dia sendiri kan....



Share:

JDT vs PKNS Part 2

kehkeh..
dua hari dah berlangsung..

pemenangnye pon dah tahu...

tahniah JDT..

hey..lame dah aku tak buat live update gitu..
dulu zaman gile blog..
siap buat live apdet AJL la...AF la...

hari tu TER live update sebab tangan gatal nak menaip..otak macam-macam nak tulis...tapi malas nak tulis kat facebook...entahla..kadang-kadang banyak perkara aku nak taip...tapi bila fikir APA ORANG KATA..tak jadi nak taip...aku suke menulis....tapi ruang itu terhad..

tahniah jugak untuk PKNS...semangat melawan yang tinggi....walaupun kalah aku tetap puas hati..next time, mungkin boleh jadi JUARA pulak..jangan JDT rembat player PKNS sudah.. :p..

aku pernah suarakan "alaa..JDT memang la boleh menang, sebab semua pemain DIBELI..tak best laa..ape la JDT ni..bla..bla...dan blaa..boooooo."

tapi suami aku bangkang, bagusla JDT beli pemain yang bagus, sebab boleh jadi pemangkin semangat dekat pemain lain supaya lebih berusaha untuk jadi pemain terbaik..bila dapat bermain dengan baik, nanti JDT beli dan dapat gaji yang tinggi....main bola ni bukan macam keje gomen, pencen umur 60 tahun.....bla blaa...blaaaa... laki ku plak membebel...hahahah..

eh..betul jugak....bila dah jadi gini, mesti pemain lain akan berusaha untuk tunjuk yang terbaik....lepas tu JDT beli..lepas tu dapat gaji besauuuu.....akhirnye aku setuju...

tapi yang berada dalam team JDT...lagi harus tunjuk lagi baik..kalau tak, duduk kat bangku simpanan je la yang lebih....kalau dulu masa dekat team asal, mungkin nama selalu disebut-sebut, di JDT, kadang-kadang....macam ALEX (azamuddin akil)..lepas masuk JDT, aku tak nampak nama dia naik sebagaimana masa dia main dengan PAHANG...itu yang ruginye sikit....

hihi..
rajin pulek ye pagi ni aku nak membebel pasal bola.. aku rindu nak menaip..nak bercerita macam dulu...

rindu...



Share:

May 14, 2016

jdt vs pkns

aku sokong mane?

tentunye pkns..
bukan sebab tak suka jdt..
tapi suka nak tengok semangat juang pkns melawan jdt yang pastinye pilihan utama untuk menang Piala FA..

separuh masa pertama...

jdt 2 pkns 1

puas hati..

kita tunggu lagi 45 minit..
Share:

April 29, 2016

Nak Cerita Pasal Pengasuh Lagi Boleh?..

aku rase aku dah sampai tahap bola-bola api dah dengan pengasuh..

dah hilang dah kesabaran dalam kelembutan yang kutunjukkan..ecewahhhh...

minggu lepas hari jumaat tuu dia nak cuti..takpela, aku takdehal..kamis tu pun aku cuti..maka aku bergelak keriangan la konon dapat cuti berterusan empat hari...heaven rasenye dok rumah mengadap cepiya jee.......kehkeh..

tibe-tibe sabtu malam dapat wasap dari pengasuh bagitahu nak hantar anak mendaftar masuk kolej hari isnin...alahaii....rase tak best langsung kot..takkan la kau baru dapat tahu anak kau dapat masuk kolej...kenapa la kau tak rancang cuti kau dengan betul-betul....aku okeykan aje....tapi dalam hati geram jugak..mane nak ku halakan cepiya ni....takkan nak bawak opis..

last-last aku hantar ke bekas pengasuh anak bff aku kat selayang....takde pilihan dah...kita bayau la kan..tapi tahu je la nak bangunkan cepiya pagi tu...alamak aiii..dia punye meragam, menanges....boleh bikin aku tambah hangin dengan pengasuh dia....tak pepasal la plak aku kene hadap hangin cepiya pepagi...

odw blik dari keje isnin tu...dapat wasap lagi dari pengasuh, nak cuti keesokkan harinyee..........

boleh bayangkan perasaan aku...

asap keluar dari kepala okey....

aku terus tak balas-balas wasap dia..kuasa la aku nak layan-layan sangat...

malam tu aku wasap kawan aku yang dok area rumah gak..rase macam nak hantar cepiya lepas ni kat dia..sepatutnye dulu aku antar cepiya kat dia..tapi sebab rumah pengasuh sekarang ni berdepan je dengan rumah dan lagi murah..so tu yang aku tak jadi nak hantar kat dia..kira macam cerdik la pilih lagi murah dan dekat tapi setelah hampir tiga tahun, aku rase aku orang paling malang sekali bila hantar cepiya kat situ..

rumah kawan aku tak jauh mane pon, blok depan je..tapi kalau hujan ke ape payah sikit la...

tapi takpela..

demi untuk selamatkan cuti tahun aku yang selama ni aku sedekahkan dekat pengasuh, rela aku bayar lebih tiga puluh hengget....

dan dengan kawan aku ni tak payah masak.....cume bekalkan makanan pagi je la..lauk tengahari dia siapkan....dari situ aku rase rugi plak kenapa aku tak hantar cepiya dari dulu...macam-macam la aku ni kan...sudah terantuk baru nak tergadah...betul ke pepatah ni.. ;p

dia siap cakap, kalau dia nak pergi mane-mane ke..dia akan suruh kawan dia jagakan..dan dia sendiri akan bagi upah....bukan mak pak budak...lagi bagus.....

aku bukan orang kaya yang nak asek membayar je kat pengasuh lain tatkala kau cuti kak...huhuhuh...

tapi persoalan sekarang.........

bagaimana nak bagitahu dengan pengasuh sekarang aku taknak hantar cepiya dekat dia lagi?..

sepertimana entry aku yang dulu,masalahnye bila pengasuh duduk depan rumah..takot bermasam muka..kalau ikut aku, minggu depan nak start hantar dah cepiya kat kawan aku...tapi suami aku plak kata postpone bulan depan..kang mengejut berhenti, bermasam muka plak...awak ni berjiran..gitula katenyeee.....

so bagaimana ek...

aku sekarang ni bila amik cepiya kat rumah dia, rasa tak sampai hati pulak nak cakap...hahahahah.....


tapi dia sampai hati pulak kan buat kitaaa gituuu kan????...





Share:

April 19, 2016

KRT - Kisah Rumah Tangga

aku folo page KRT ni baru je..

tapi ya ampunn..
boleh bikin kepala aku pusing baca masalah kat situ..

rase geram semedang bila baca..
tapi suke je kalau boring-boring p baca satu - satu post...
dah name tak de kejeeeeeeeee kan..

why eh.
perempuan boleh bertahan dengan satu satu laki walaupun dicurangi banyak kali...
selalu sangat aku fikir....
kalau aku laa...aku dah tinggalkan laki tuuu....aku dah angkat kaki awal-awal..

tapi bukan kita yang menghadap...
orang yang mengadap masalah tu yang tahu sebab ape dia boleh bertahan...kadang-kadang semua berbalik pada HATI..orang nasihat macam mane pon...kalau kau rase HATI kau dah terikat kat laki tak gune tuuuu...bertahan la sampai ke tua..


eh..macam weekend yang baru lepas ni...
jiran ujung sederet rumah aku..
bini dia dok meroyan jerit "jantan tak guna..jantan tak guna"..

tup..tup petang semalam..aku nengok elok je dorang laki bini..hahahaha...

well..HATI manusia beb....

--------------------

why eh..
laki boleh mencurang banyak kali walaupun dah berjanji taknak buat lagi..ni namenye jantan tak sedar diri..disokong pulak dengan perempuan yang tak sedar diri jugak....

eh..

bikin pusing kepala bila fikir..

aku penah je terase.."eh..laki aku ke yang antar kat KRT ni."..

terus wasap suami...

"sayang, baju keje esok nak gosok tak........."

terus suami kepelikan aku ni salah antar wasap kee...
hahahhaha

punyela fobia takot laki mengadu domba kat KRT...

pasal p keje baju tak gosok je pon..dah laki ku pakai baju t shirt je p keje..t shirt lak lepas basuh terus gantung..dan dia pon takde la suruh gosok ke ape..tapi aku takot la lelaki ni diam diam dia, sebenarnye ada benda yang terbuku...takot benda simple pon leh jadi alasan kotttt laki nak mencurang...ALLAH..jauhkan laaa....


aku..
insyaALLAH..
takkan mengadu domba kat page KRT...
walaupun aku ada sebesar masalah pon dalam RUMAHTANGGA....
bukan pilihan aku...
Share:

April 14, 2016

H.A.I

assalamualaikum..

hye..

lame nau tak muncul kat sini..hahhaha..
sebok bebenau nampak gayenye kan..

tapi tidak pon..
sibuk sikit sikit..

yang sibuk mungkin mood..
sebab mood ntah lari ke mane..

baru aku paham..
kenapa ramai blogger yang pemes amos dulu lamee dah tak muncul-muncul..
mungkin sindrom same dengan aku...
mood tiada..

sebulan lebih tak apdet..
hihih..

now pon tak tahu nak cite ape..

safiyya still lagi kakak dan adik dan ucuk acam kami..
tiada lagi tanda-tanda nak dapat adik...
cuaca panas ni nak usaha tu kurang sikit...
;p

takpela..kita usaha mane yang ada dulu..
result tunggu next week..

http://chentadea.blogspot.com
tadaa....
nur safiyya dua tahun lima bulan minggu depan..

still susu badan lagi....tak tau camne nak berhentikan...

ohoiii..
tak tau dah nak taip ape..

life tak semeriah orang lain..gini la..hahahha..

babyeee..
nanti kita apdet lagi..
tahun bila tuuu..
jangan tanyeeeeeeeeeeeeee....

;p



Share:

February 23, 2016

Nur Safiyya | Dua Tahun Tiga Bulan

20112013 - 20022016


inilah gambar terbaru safiyya....sabtu lepas...

dah nampak macam kakak-kakak kan..tapi untuk bulan februari..still takde rezeki lagi untuk safiyya dapat adik....takpela..perancangan ALLAH itu lebih baik.....

Safiyya umur dah dua tahun tiga bulan ni perkembangan dari segi pertuturan slow sikit kalau aku nak bandingkan dengan anak orang lain....

hari tu pon dengar dia cakap "abah..amik ni.." tapi cara pelat dia pon, aku dah bersyukur.....gembira hati bukan kepalang...

ibu pon dah boleh sebut.....bangga aku...

tapi speaking jepun, korea semua memang expert....bebel bebel tak tentu arah kalau bagi markah memang A++..melalak pon boleh tahan jugak.....orang panggil tantrum tu pon dia hebat....

kalau time aku memasak, dia pon nak memasak gak..nak belajar memasak lettewwwww......rela dok bertenggek dengan kerusi kat sebelah....

baju pon dah pandai pilih sendiri..baju dalam gambar ni paling peberet...nak tido memalam pon nak pakai.......huuuuuuu.... bagi pakai sekejap je itupun dah cukup puas hati bagi dia...memacam safiyya...

tapi ibu okey je melayan kerenah awak....walaupun kadang-kadang macam tarzan kat rumah tuu.......-_-'..



Share:

February 22, 2016

Tolong | Jangkitan Kuman Pada Breast

siapa penah kena infection kat breast?..

aku menyusukan safiyya sebelah kiri je sejak dari dia lahir hingga kini...sebelah kanan masa mula mula dulu hanya pam...inverted nipple gitula nasebnye kan...safiyya memang taknak langsung menyusu yang belah kanan...

rabu minggu lepas aku perasan breast sebelah kanan aku sakit sangat..sengal...menyucuk2....berlarutan sampai khamis malam sampai membawak ke demam....huhuhu.....kat bahagian dalam macam membengkak keras...

siapa penah kena demam bengkak susu..mesti tahu camnee sakitnye dan membengkaknyeee...uhuii...menanges den dibuatnye...

mungkin ini disebabkan ada susu basi dalam tu..aku agak jeeee..tapi kenapa setelah safiyya dua tahun tiga bulan baru breast ni membengkak?...

malam tu aku tuam..makan panadol baru dapat tido..

jumaat pagi pergi kelinik sebab nak MC satunyeee...nak save cuti tahun..malas nak EL...sebab kedua mestila nak ubat...tak tertahan nak telan panadol saje...

doctor cakap ada infection..bagi ubat antibiotik, tahan sakit dan susut bengkak dan ubat sapu...

kalau tak okey lagi..suruh datang hari isnin (hari ni le tuu)...tapi aku tak p pon..rase macam malas nak p..nak abiskan dulu ubat antibiotik baru nak ngadap semula...

hari ni still bengkak lagi dan kalau tak makan ubat tahan sakit, maka akan menanggung sakit la aku.....

nak tanye..

pernah tak korang kene begini..ape yang korang buat?..

bila dah jadi camni...aku terfikir camne la nak wean off safiyya.....takot pulek menjangkit ke sebelah kiri...

korang dulu masa wean off anak, takde jadi gini ke?..



Share:

February 11, 2016

Seqy Beauty | Bb Cream

kehkeh..
punyela terpengaruh dengan testimoni..
lepas tu ada harga runtuh pulak..
menggigil rasenye kalau tak beli..

;p

kebetulan pulak mase tu rase duit ada lebeh..
ape lagi..
saye rase saye perlu miliki!..

kalau ikutkan lame dah nak beli..
tapi..
mase tu kadang-kadang perlukan duit untuk benda lain..
hold la dulu..

bagai nak gile jugak la aku cari siapa yang leh COD area selayang waktu kerja, area cheras after opis...gile punye nak jimat tak nak bayar duit pos...hahahaha...

ada dua orang agent seqybeauty pm aku kat fb..tapi dua dua tak boleh nak cod waktu yang aku mintak..

akhirnye pagi tu berusaha aku cari agent area selayang...

yeah..finally..

naseb baik la akak tu cuti sebab malas nak harung batu caves sebab thaipusam..rejeki akuuuu dan rejeki akak tu jugak...


ni masa hari pertama dapat bb cream..
excited dok sapu sampai tak sapu keliling mata...gelojoh.

eh..aku amik code 3..
code yang gelap dari yang lain..

mula-mula minta akak tu suggest warna ape yang sesuai....dia kata takpe..nanti dia bawak tester..tapi dia cadangkan amik code 3 sebab orang yang putih pon amek code 3...apatahlagi aku yang itam itam si tampuk manggis ni..

ape ea boleh nak cerita pasal bbcream seqy beauty ni..

benda paling best ialah KULIT MUKA TAK BERMINYAK sangatt.....kalau cakap tak berminyak langsung tu tipula kan..tapi memang sikit je pon minyak..or maybe ikot kulit sesetengah orang....

rase best je pakai...takyah risau bercapuk ke ape ke...

mula-mula memang rase macam apesal macam putih nau dakuu...tapi lame-lame macam dia meresap dan tadaaaa, maka cantik la macam rupe siti nurhaliza...

nanti kalau ada duit lebeh nak beli barang-barang seqybeauty yang lain...slow-slow..sebab aku rase macam best pulak produk seqy beauty ni..

tapii..
aku nak cakap satu je pasal penutup bbcream ni..selalu nau tercabut...ke aku yang ganas?.. ;p...



Share:

February 10, 2016

Ku Pening..


pengasuh cuti tiga hari minggu ni..
bersebab..
tapiiiiiiiiiii....
ntahla..
tujuh hari dah cuti setakat hari ni...

next year aku plan nak hantar safiyya ke taska / tadika..
ape-ape pon takpela..

next year safiyya empat tahun..
tapi kalau ikotkan ujung tahun baru empat tahun..
so kesian sikit la cepiya, umur tiga tahun dah masok taska / tadika..

sabtu lepas..
sampai jam 2.30 pagi..
aku dok gugel taska / tadika area selayang or cheras...

padahal bagi aku, baik aku p tanye sendiri kan..
tapi rase macam awal sangat..
baru awal tahun 2016..
nak sekolahnye 2017..
excited mak cepiya ni..

kakak aku suh masuk kat taska dia je..
tapi aku fikirkan jauh bebenau sampai ke gombak nun..
aku nak patah2 balik lagi...

nak try area bandar baru selayang..
mybff cadangkan pasti kat bbs..

tapi nak ke dorang terima anak umur 4 tahun..

dan aku kene ajar dah cepiya untuk free pempes..

tapi kadang-kadang terfikir gak..
kalau hantar area selayang..if aku outstation camne..
takkan la abah safiyya nak hantar...

tapi.
kalau hantar area cheras..
kene cari yang daycare la...

sape plak nak amik dia kat taska nun kat cheras pastu antar umah pengasuh..

if next year dah start sekolah pon..
aku tetap takkan hantar kat pengasuh tu..
insyaALLAH..
tolong bagi aku kekuatan..hahahahahah



Share:

January 28, 2016

Antara Azam Tahun 2016 | Bagi Adik Kat Safiyya



amin......

ahaiiiii..
tahun lepas kemaen lagi kata nak plan bagai..
tanye pasal pil perancang la..itu la ini laaa...

sekali hujung tahun 2015..
rase nak menambah anak tu membuak-buak..
kehkeh..

dan dan bulan dua belas terus tinggalkan pil perancang...
mental separuh dah ready nak mengandung..
separuh lagi masih was was..

kenapa tetibe je?..
sebab kesian nengok safiyya maen sorang-sorang kat rumah...
itula alasan terkuat sekali..

alasan tak kuat bila dah rindu benau dengan bau beby..bila fikir umur pon dah meningkat...ape nak tunggu lagi....kalau anak dah dua, boleh la ditahan tahan..ni anak baru sorang...-_-'

kebetulan pulak..
bulan ni period tak datang lagi..
lewat seminggu dah...

punyela bedebauuu tuuu..
bedebau sebab perasaan was was nak mengandung tu still ada..
hehe..

hati berbelah bahagi nak check..

kalau ngandong camne..
camne dengan safiyya...
sape nak tunggu dia kat rumah kalau kene masuk wad..
macam-macam plak den memikir..

finally..
kuatkan ati p farmasi beli upt..
kemaen la aku ayat "kuatkan hati"..hahahahah...

NEGATIF

heh..
usaha untuk bulan januari 2016 belum berhasil..

kita tunggu untuk bulan februari 2016 pulak..
Share:

January 21, 2016

Jangan Jadi Seperti Safiyya


chentadea.blogspot.com
hai..
nama saya nur safiyya..
safiyya ikot ibu pergi opis kelmarin..
habes satu opis safiyya jenjalan..
penat ibu kejar safiyya..

safiyya syak berat ibu turun sekilo hari tuu..

chentadea.blogspot.com
bila safiyya tak dapat ape yang safiyya dapat..
safiyya guling-guling depan lift..
safiyya tak kira....
asalkan safiyya dapat ape yang safiyya nak..

safiyya syak ibu mesti marah safiyya dalam hati..

JANGAN JADI SEPERTI SAFIYYA
kesian ibu
--------------------------------------------------------

uhuii..
masalah aku dengan pengasuh yang kerap bercuti tak habes lagi..
same gak macam tahun lepas..tahun ni januari pon, cuti aku dah habes empat hari...

yang safiyya dok melentang depan lift tu dua hari lepas..
pengasuh apply untuk half day...
memang tak dapat la aku nak tunggu half day kalau sebelah pagi..
hasben pon ada hal..tak boleh nak tunggu..

nak taknak kene bawak gak ke opis..
gile kau nak cuti lagiiiii..
malu la hoi..
tapi malu gak bawak dia ke opis..

bawak safiyya ke opis ni mencabar betul..
penat dia boleh bawak ke seminggu..hahahha..
melampau pulak aku ni..

safiyya jenis lasak kemaen....
semua cakap dia macam laki..
-_-'

ada yang tanye,
aku ni tak garang dengan anak kee..

kehkeh..
safiyya ni dah banyak kali kene cubit...
tapi acah acah je la..

marah jangan cakap la..

tak tahu dah lagu mane nak buat tentang keaktifan dia tuuu..

takpela..bio aktif jangan pasif...
pening gak memikir nanti...


next entry..aku cerita ape perkembangan safiyya dua tahun dua bulan ni..




Share:

January 14, 2016

Cerita Atas Jalan : Signal


masuk tak bagi signal..
itu dah jadi kebiasaan....
macam kan aku boleh baca isi hati dorang..

dan ada jugak jenis, makin aku bagi signal..
makin kau lajuu tak kasi masuk..
ntah ape pendengki sangat...
padahal lepas tu stuck jugak depan aku...

mental dengan jem..
dengan perangai manusia atas jalan ni..

selamat pagi!
Share: