November 26, 2015

Cerita Trafik Dan Bisnes

nak cerita pasal trafik blog pulak...

rajin nau hari ni nak berceloteh...

trafik blog ni takla segah mane..nak dapat seratus sehari pon payah....blog sejuk..bukan suam suam dah..hahaha...tapi aku peduli ape sangat pasal trafik sebab aku berblog sebab aku suke menceceh dan suke membaca...

kalau trafik naik dari biasa...tuuu alhamdullilah....

ni traffic luar biasa masa 16hb nov..mencanak...luar biasa sebab bos dropship p share entry blog ni kat fb beliau...entah macam mane dia tahu blog ni...luar biasa betul dia tu.. ;p

segan acik..

aku suke merepek...bukan ada info ape-ape pon...cerita pasal anak..cerita pasal diri sendiri....yang penting aku suke bercerita.....suke luahkan kat sini..nak luahkan kat pesbuk kadang-kadang segan....dan tak boleh la kau nak buat panjang-panjang macam esei kat pesbuk tuu....gile orang meluat pulak nanti...

cakap pasal bisnes droship..hampir dua minggu kot buat dropship ni..untung dalam lapan puluh hengget gituu..sape nak bagi kau lapan puluh hengget gitu gitu ajeee.....aku pulak buat ikot mood...ni ikot mood, entah bila la nak dapat kete terbang wawasan 2020... -_-'... banyak kali nak surrender, laki plak bagi semangat..entah ape ape aku ni..

sebab aku ni lain macam sikit..orang cakap sikit je, mula la aku gelabah..

macam ada akak tu...barang aku jual rm25...dia beli dua..so aku totalkan jadi rm50, dia kata kenapa dia nampak satu barang tu harga rm23..so total dua adalah rm46...dan dan aku lepas tu kata..takpela kak, saye bagi akak rm46....bongoksss betul akuuu...alalalalatok betull...


kes kedua pulak, ada yang siap dah mintak no akaun....tapi tak bank in pong....aku tak tanye pon lepas tu..sebab bagi aku bila dia dah bank in, mesti dia inpom dan bagi maklumat balik...aku tak pernah nak pakse dan terus mesej mesej tanye nak ke tak...bukan perangai aku..


kes ketiga pulak, pasal kepuasan customer....sebenarnye aku ade tanye sepupu aku, nak tak patung turtle, sebab dari gaye dia macam minat sangat kat turtle tuuu....aku plak, sebab takot stock habes..aku dulukan la duit aku...dia kata tak payah, ada duit dia baru beli...tapi aku kata, takpe...aku dulukan duit aku..nampak aku macam memakse tak?..kihkoh..sory ica..kekna tak pakse tau, kekna takot stok abes jek.....tapi bila turtle tu sampai kat dia, tak besar seperti yang dia sangkakan..alahai..rase bersalah pulak macam pakse2 dia hari tuu...aku punye debau dia lambat balas mesej aku tu, tak boleh nak cakap, siap story dengan asben...sebab debau debau tu, aku bagi diskauuun kauuuuu.....bukan diskaun dah, aku bagi harga dropship aku terus..kahkahkah.... bongoks kali kedua aku ni....duit pos aku belanje...hebat tak hebat aku..perasan ongkaya betull...-_-'


kes keempat....minat dan mintak simpan tapi nak tunggu gaji baru bayar....hihi..yang ni aku tak boleh nak tolong sebab tak tau stok ada ke tak time gaji...nak dulukan duit aku, tak termampu masa tu..setakat hengget boleh la..ni ratus2..mintak maap...now, semalam dah gaji, diam je orang tu..tak tanye stok pon..hihihi....dan sekali lagi, aku bukan jenis nak tanye-tanyeeee....eh..aku ni takde style orang berniaga langsong...huhuhu..


aku rase banyak yang aku bagi diskaun..diskaun tak tentu hala....kihkih..takpe...moga rezeki aku diperluaskan......aku seronok nak berniaga..nak menceceh pasal barangan jualan....cuma ikot mood je masalah aku ni..

moga aku diberikan SEMANGAT BERBISNES....

dan yang pentingggg..

diberikan PERASAAN TAK MALU nak MENGIKLAN..

ha.ha.ha.ha.


Share:

Sembang Kosong

minggu ni minggu intebiu kat opis..

:)




meriah opis jadinye..
dengan mak pak teman anak..
suami teman isteri..
isteri teman suami..

anak-anak pon ada dok teman mak / ayah...

hari ni kat cafe..
ada asben dok suap anak-anak makan kat cafe..
isteri mungkin p intebiu..

tapi aku touching bab mak / ayah teman anak..

semalam masa turun nak tapau makan..
ada makcik sorang tu tunggu kat lobby opis..

alahai..
terus automatik sebak hati ni..

teringat kat mak..

kita paham la hasrat seorang mak nak anak keje gomen..

sebab aku penah alami..

mak..
bila aku kompom je dapat tetap..
terus antar pisang ke masjid..

mak yang sedekah..
bukan aku..ohoii..
malu la plak..

same kes macam adik aku yang lelaki jugak..
kalau ada kosong kat opis aku..
mesti mak suh ejasss...
alahaiii..
padahal aku ni kuli je..

see..tengok besar harapan mak...
aku mase tu boleh tolong ejas untuk intebiu..
sebenarnye intebiu dah dapat tanpa aku ejas..
cuma surat intebiu adik tak sampai ke rumah..
so aku mintak intebiu tu tunda esok je..
dapat tak dapat...
aku tak boleh nak ejas..
anak mak ni kuli jee...

tapi adik aku takde rezeki untuk intebiu tu..
dan aku pulak kene perli masa mintak untuk ejas intebiu..
hahah..
kene perli nak bawak masok sedara mara..
haha...
padahal sedara mara orang yang intebiu tu pon melambak kat jabatan ni...
hahaha..kita gelak lagi...
hengat aku tak tahuuuuuuu...

now..
adik pon dah dapat keje gomen gak..
tapi kat tempat lain..
alhamdullilah..
rezeki..

lega..
mesti mak dah lega..
aku sebagai kakak pon lega..
sebab lelaki ni tanggungjawab dia besar...
taknak la hidup huru hara sangat kalau dah kawen nanti..
nak tanggung anak bini..

alhamdullilah...
dah sebelas tahun keje gomen..
dari gaji tak sampai seribu sebulan..
now dah okey sikit la..

eh..
moh le buat keje...
kang kata orang keje gomen takde keje pulak..

krik krik..
Share:

November 24, 2015

Nur Safiyya | Dua Tahun

:)

Dua tahun dah safiyya omey-omey...


Besdaynye jumaat lepas.....tapi aku last week tak tau la kenape takde mood sangat nak menulis...nak buat status wish besday anak kat fb pon baru malam tadi buat..hahaha..gile takde mood..time anniversary kemain lagi pulak...

teringat dua tahun lepas..

kena datang hospital buat ecv sebab baby songsang.....tapi tak jadi sebab jalan dah bukak 4cm....terus emergency czer...nak kata sedeh takde la..nak kata happy kene czer pon tak...asal anak keluar selamat dah la..jangan kau nak berperang dengan doctor, nak normal..nak normal..tapi anak tak selamat...

kalau dulu mak kata, boleh je baby keluar ikot kaki dulu...pakai bidan je pon...sekarang ni tak tahu la..doctor taknak amik risiko kot...aku pon taknak amik risiko... ;p

safiyya sepanjang dua tahun ni, kerap demam...bertabah je aku...memang menduga...yela..dulu awak tahu cume nak anak..nak anak...tapi tak tahu cabaran dalam menjaga anak...dengan perangai diaa...dengan demam, selsema, asma dia...

sekali dah dapat anak, baru tahuuuuuuuuuuu........menanges dalam hati tak siapa tahuuu....

safiyya dua tahun ni, belum pandai bercakap sangat.....nak dengar dia panggil IBU pon susah....akan terdengar kalau aku takde depan dia...mencari panggil...sesekali je pon..selalunye maaa maaa...

tapi kalau abah..lajuuuuuuuuu.....siap malam tadi ngigau jerit sebut ABAH....sedeh awak...hahahaha

dan safiyya dah tak takot orang lagi....kalau tak, dengan nenek dan atuk pon takut...

kalau tahun lepas ada selebret...tahun ni takde...bajet lari uolss...anak pertama a.k.a harta pertama daku si vivasorange renew sijil beranak...dok repair bagai-bagai lagi..bulan ni je abes rm600 untuk anak pertama tuu..tabah je..


NUR SAFIYYA..
ibu doakan awak jadi insan yang solehah..
yang boleh doakan ibu dan abah kat sane nanti...

jadi anak yang bijak..yang cerdik..
yang baik budi pekerti..
yang mendengar kata ibu dan abah...

diberikan kesihatan yang baik....
diberkati umur awak..


ibu tak pandai nak bagi ucapan bagai...tapi cukupla ibu nak awak berjaya dunia akhirat..nak didik awak berjaya dunia akhirat ni agak sukar..lebeh-lebeh lagi ibu yang banyak kekurangan ni..Mohon ALLAH permudahkan Ibu untuk didik awak ye sayang...Sayang Awak Sangat-Sangat Nyawa Ibu...


Terima Kasih ALLAH bagi aku nikmat bergelar seorang ibu....













Share:

November 19, 2015

Nur Safiyya | Mandi Laut

Assalamualaikum..

lama nau tak cerita pasal omey omey ibu ni..
dah tak tahu nak cerita ape pasal safiyya ni..
banyak nau feelnyee sekarang...

last week mandi laut kat kampong sajo...
namo jo rumah dekat dengan laut..
tapi...
tiga empat lima tahun sekali baru jejak laut...

orang laut dah jemu dengan laut..
nak mandi air terjun..
takot kencing tikus pulek...

chentadea.blogspot.com
gambar bulan lima lepas....rindu la rambot yang ni....ni dengan sepupu sepupu safiyya belah asben....belah asben semua kecik kecik lagi..safiyya cucu ketiga nenek dan atok belah tanjung....

kalau belah daku...dah cucu ke empat belas.....meriah!..

chentadea.blogspot.com
eksaited okey cepiyaa....pegi laut pon dengan umminye..bukan dengan ibu..daku kene tinggal...lambat nau tunggu abah..sampai-sampai je dah selamat dalam laut.....jenis tak takut air..ni first time dia mandi laut..yang bulan lima tu main pasir je....

nak ajak balik pon payah...menanges....

happy nengok cepiya sukeee mandi laut...ada gak la aktiviti dia time balik kampong..kalau tak, dok rumah saje....

rasa nak repeat lagi lain kali tapi............

chentadea.blogspot.com
wif abang iman..ni sepupu belah kuala....kemaen montel abang iman..kihkih..dulu kekecik ensem comel..dah makin besau ni, kemaen lak pejal badannye..

tu gaya cepiya kalau orang nak amik gambar....peace okey...peace kat idong... -_-'


chentadea.blogspot.com
penat maen rehat jap....
tak boleh nak beriyee...
penat kang kau cepiya...



rasa nak repeat tapi...

tapi......nak tahu sebab ape ada tapi...

sebab sejak mandi air laut tu..safiyya malam malam meragam sampai la malam tadi....tak tau sebab ape dia akan menanges tak henti-henti..sua nenen pon tak nak, kalau siang dia okeh, time tido malam je jadi gitu..kami tido siap dengar ayat ruqyah..sebelum tido daku dah baca qursi dengan 3 qul.... -_-' ..

asben sampai cakap "kau nak apee sebenarnye..." huhu...

i da seremmmmm.........


Share:

November 18, 2015

November 16, 2015

Bisnes Part 2

Assalamualaikum..

alhamdullilah..

aku da start sket minat jual-jual barang...
tapi minat tu tersekat nak iklan2 kat facebook sebab fren dengan bigbosssss okeyy..

kang mampuihh dia tahu aku asek jual barang jek..

instagram wujud untuk skodeng gosip jek..
melampauuu kan...

buat dropship ni ada beberapa perkara yang kene amik tahu..

1) Stok takde kat kita...susah sikit la kan...bila tanye stok, bukan time time tu jugak akak tu reply......aku paham..bizi sangat akak tuuu....bukan dia nak layan aku sorang jek..beratus orang jadi dropship dia...aku p umah dia amik barang pon, bukan macam rumah, macam stor okeyy...maju sangat akak ni..jelessss...

2) Kebanyakkan orang kalau boleh nak COD.... -_-' .. bila COD kono dulukan duit den laaa...hahahah...last wik pinjam duit asben nak dulukan bayar barang..seb bek laaaaa ada asben tercayangg....

tu je la masalah aku setakat ni....takde la besau sangat..biasalah, memikir sangat..hahhaa


Share:

3 (Tiga)



dah tiga tahun kahwin..
dah tiga tahun jadi isteri kepada mohd pyan..
dah tiga tahun serumah dengan yang berlainan jantina..
dah tiga tahun ada keluarga baru...
dah tiga tahun berkongsi segalanyee...

dah tiga tahun kahwin!...

status isteri merubah segalanyaaaaa....



nampak tak ayat bertahan?..

kihkoh..
nampak nau memasing perangai hazabedah..

tapi
alhamdullilah..
kami masih lagi boleh terima kekurangan dan kelebihan memasing...

bukan senang nak mencari kesempurnaan dalam satu-satu hubungan...

Share:

November 12, 2015

CPUV - Kad Mesra Petronas


yeay...rezeki dapat CPUV...

disebabkan aku ni hari hari dok ulang-alik 70+-km sehari....
isi minyak pon boleh tahan laaaa sebulan nak dekat rm300....

rugi la kan kalau tak de kad minyak....

ibarat ongkaya je kalau isi minyak taknak balasan.. ;p
hidup zaman pemerintahan DSN ni..
semua mesti berkira...

tapi aku belum penah reedem pongg...
naif sikit bab redeem kat petronas ni...

yela..
dulu dari rumah ke opis pon tak sampai dua kilometer..
kad mesra pon takdo..
dok jauh ni baru jakun nak guna kad minyak...
dan sekarang baru ada kesedaran...
baru sangat..

kad mesra pon atas nama suami....
point pon berapo jo..sebab kadang-kadang terlupe nak bagi kad mesra ni...rugi rugi....

dorang rajin antau emel....tengok tu siap ada pesanan bagai....mesraaa sangat..kihkih

hari tu isi minyak dengan asben...punyala lame tunggu kat pam minyak..beratur tunggu kete depan..orangnye takde..lamaa..rupanya mungkin p keluar duit atau p mesin deposit..

bila dia mai je ke kete..dengan muka eksyen..isi minyak..lepas tu angkat kol...amboiiiiii...banyak nau kesalahan awak buat.... bangla yang keje situ minta dia jauhkan dari pam..sekali lagi tunjuk muka eksyen dengan takde rase bersalah...alahaiii....kalau meletup la..satu stesen ni effect...dengan aku-aku kat belakang kete kau tak tau ape jadi.....perempuan okey...aiyorkk aiii..perangai-perangai...



wow...peluang nak menang dua tiket wayang di tgv..fuhhh..lame gilo tak tengok wayang sejak ada chenta ati cepiya omey-omey....sesungguhnya daku ada peluang la ni, sebab sebulan hampir rm300 belanja minyak...cumaa kene ingat selalu la hulur-hulur kad mesra...

REDEEM LIKE A CHAMPION!

owh..daku tak sampai lagi tahap champion...ribuuu nak redeem semua ni...sekali lagi rugi......menanges tepi bucu katil...


ANTARA YANG BEST-BEST BILA GUNA KAD MESRA PETRONAS...

Jumla kita jadi BIJAK di ZAMAN SEGALANYA PERLU DUIT!

Share:

November 11, 2015

Bisnes

Assalamualaikum..

aku nak cerita pasal bisnes..

eh..aku takde bisnes sendiri..cuma niat di hati menggunung tinggi nak duit lebeh..nak beli kerete terbang sempena wawasan 2020..haha......tapi modal takdo....cenggane?..

selalunye kalau modal takdo..kita jadi dropship la ye tak?...

mula-mula aku tertarik untuk jadi dropship seqy beauty..dah pm sepet...tapi last-last tak jadi sebab aku bukan pengguna..walaupun dia kata takpe, tak gune pon boleh jual...aku lak tak sedap....aku lebeh suka bercerita dari pengalaman...baru syiok kan..

last-last tak jadi...

dan now aku jadi dropship sorang kakak tu...

aku kenal dia before kawen dengan asben...kenal pon dari fb asben...

dia ni dari pakai kereta proton saga kebal (aku lupe tapi jenama proton saga lama le) now dah pakai exora bold..
dari duduk rumah flat empat tingkat..sekarang dah dok town house..
bayangkan...tak sampai lima tahun aku kenal dia..
dia dah boleh sampai ke tahap sekarang....
tapi kena kerja kuat laaa....

aku dah lame perati je akak ni..
join grup dropship fb dia..
tapi aku pasif..
diam je dok perati...
lagipon kurang maklumat kat grup fb dia tu..

last week,
aku kuatkan hati nak menjual jugak..
join plak grup wasap dia..
sebab pikir duit dah makin susut..hahahhaha..

jual cadar patchwork...
semangat!..
tapi takde orang beli pongg..
hahaha..

malah bila bff aku share status aku..
pastu lajuuu je seller2 lain pm dia...
kahkah..
adat resam niaga..
kene ingat satu je..
ALLAH yang bagi kita rezeki....

pagi ni aku try jual speedy chopper lak..
alhamdulillah..
ada pembeli..
walaupun untung ciput jek..
tapi siapa nak bagiiii kan...

Sebenarnye malam tadi aku dah give up..
rase nak keluar dari wasap dropship tu..
tapi asben dok ulang banyak kali..
taknak try lagi le tuuu....taknak jual lagi la tuu..
kihkih..
menyampah pulak...
rase macam aku diperlekehkan jek...

takpela...
kita go wif the flow je la..
ikot hati aku ni...
ikot semangat nak beli keteterbang 2020 nanti..
;p

meh cuci mata alang-alang..
mane tahu dapat cuci wallet sekali..hahahha

Cadar Patchword Size Queen (1 Cadar 2 Sarung Bantal) - RM90 Termasuk Pos

available setakat 11.11.15

Cadar Patchwork Size King (1 Cadar 2 Sarung Bantal) - 110 Termasuk Pos




Speedy Chopper - RM 31 Termasuk Pos


chopper ni aku gune...tapi brand cosway..yang aku jual bukan brand cosway..tapi ala-ala brand tupperware..aku penah blog kan..memang senang..sebulan lepas lepas blender aku jahanam pecah..gune shake and take lepas tu....lepas tu shake and take pon jahanam..hahaha....no choice, kene gune lesung batu untuk aktiviti menumbuk bawang....aku tak sukeeeee...lagipon dok rumah flat kan..mendapat la kau macam kabaukan kat satu flat tu kau nak memasak...hahahaha...sekali memang pon, jiran aku tanye asben, aku memasak ke pepagi...kihkoh...

aku bukan selalu tumbuk bawang subuh-subuh..kadang-kadang je bila terlupe nak tumbuk bahan masak memalam...

maka keluarkan la balik speedy chopper...naseb baik adaaa...kurang sikit la jiran dengar aku menumbuk sekarang...;p

hashtag : jom tolong aku beli keteterbang2020...
kalau tebekenan..

Share:

November 2, 2015

Kuasa Mata Seorang Isteri


selalu macam tu kan..
tapi aku takde la tanye laki aku sebegitu..
kong ajo namenye tuu..

macam hari sabtu lepas..
asben cari remote tv..
beriye tanye kat mane..
aku kata ade je dekat-dekat dengan tv...

dia tak jumpe sampai naik hangin..
aku tengah gosok baju..

lame-lame aku lak naik hangin dia tak jumpe..

tinggalkan sekejap keje gosok baju..
p depan tv...
cari...alih-alih baju sepiya kat situ..
danggggggg....
terus jumpe remote..
tak sampai seminit...

terus aku mengekeh gelak..
sebab aku memang penah baca bab ni..
bab kalau laki cari memang tak jumpe, isteri cari barang sekelip mata je dapat...
Share: