October 26, 2015

Dari Drypers Ke Whoopee

Assalamualaikum..

Alkisahnye bertukar kepada Whoopee apabila mencari-cari Drypers size L tak jumpe-jumpe..memanjang takde stock...pergi speedmart, pergi giant...takde size L..menyampah betul time tu..

ni gara-gara time tu Alamanda buat offer gile-gile yang harga drypers jatuh bawah 29.00 satu pack...agaknye bila kat situ orang dah borong, tempat lain pon macam susah nak dapat...ape la teori aku, aku sendiri pon tak paham..kihkih..

time tu dah terdesak nau....aku memang selalu pempes piya dah tinggal secoet, baru gelabah nak carik...last-last terpaksa amik whoopee setelah diperkenalkan oleh mybff, mama rin...mama rin kata same je kualiti dengan drypers...tapi dalam hati aku "ye keee?" .. sebab whoopee kan tak berapa nak terkenal..eceh..padahal aku je tak kenal sangat, orang lain dah lame kenal..hikhik..dulu pon mase kat entry LAMPIN PAKAI BUANG.. Yun ada komen..tapi aku still nak setia jugakkkk kat drypers....(yun,nape private blog?..)

dan tak sangka, betul kata mama rin...whoopee ni setanding drypers, harga pon lagi murah dari drypers, drypers harga dia main-main...kejap kang promosi bagai nak rak, kejap kang kemain lagi harga atas RM40.00++ .. menanges nak bayau..

safiyya pon takde alahan dengan whoopee....pengasuh pon okey..aku risau tang pengasuh jek..dulu penah tukau pada jenama lain, dia komplen kata tak elok dengan safiyya... -_-'...kali ni, dia kata okey, aku pun gembira.. ;p

whoopee ni satu je yang aku tak berkenan, tapi bukan ape sangat pon...bab kalau anak berak, takde bau langsung wey...kita tak perasan anak kita berak....kalau drypers dulu, pantang berak, bau semerbak..yang whoopee, kalau safiyya tak bagi hint berak, memang sampai ke sudah la aku tak tahu...

start dua minggu lepas, aku dah setia kat whoopee...jimat lima enam ringgit dari harga drypers..suke!..

http://chentadea.blogspot.com
budak kuat amlau..bijak cerdik...
pandai menjeling..
pandai dah suruh kita diam *syhhhh..tangan kat jari..
pengsanmaknengok
baca doa makan,kumat kamit sendiri..

kalau time menyusu botol cari abah..
time nenen, cari ibu..
adil dan saksama..

:)

#setahunsebelasbulan




Share:

October 23, 2015

Terapi Di Pagi Hari.. Terima Kasih Suamiku..

Semalam berkecamuk..

hari ni rase dah okey...
dah tahu pon sebab ape kecamuk...

sebab pagi semalam minum NESLO...
tu yang kecamuk semacam..
kafein kan..
daku tak boleh..
lame dah tinggalkan NESLO..
semalam teringin...

hari ni,
sebab ada mood, saje je wish morning kat suami..
jarang buat...
dah tak macam baru kawen dulu..
sampai je opis, terus bagitau..
sekarang ni dah anak sorang,
takde makne la..

kalau aku wasap pagi pon,
petang baru balas..

tapi hari ni lain maciam pulekss..
tercengang iolss..

terus keluar lirik lagu tasha manshahar - terima kasih cinta

terkekek-kekek aku gelak kat opis sensorang...

adoidoidoi suamikuuu...
awak buat hidup saye bewarna warni macam pelangi hari ni...
hahah..melampau tak?..
Share:

October 22, 2015

Semua Orang Nak Jadi Sempurna


aku pun nak jugak..

Sempurna Sebagai Hamba Allah..
Sempurna Sebagai Seorang Anak..
Sempurna Sebagai Seorang Isteri..
Sempurna Sebagai Seorang Ibu..

Hari ni jiwa celaru..
ntah sebab ape..

debar jantung tu laju..

rase nak nanges..

semua orang nak yang terbaik untuk diri sendiri..

kosong betul jiwa ni..



Share:

October 21, 2015

Nur Safiyya | Penangan Jerebu

Assalamualaikum..

daku baru je naik opis today...
cuti dua hari sejak hari isnin gara-gara safiyya lelah...

so mood nak bekerja tu belum ada..
momentum, aura, semangat..
semua belum ada...

kemain kan, jam dah pukul 11.09 tapi semangat belum mari lagi..
;p

-_-'
jerebu punye pasal...

safiyya start selsema hari sabtu..
hari ahad terus dapat batuk batuk..

dia punyee peralihan dari selsema terus ke batuk tu cepat sangat...

selalu safiyya dapat batuk ni dari selsema yang susah nak hilang dalam seminggu..
ni satu hari je dah dapat..

http://chentadea.blogspot.my
ni malam isnin....sebab isnin petang dia da start nafas laju dan berbunyi..

iolss fobiaaa kalau bab nafas laju..sebab safiyya pernah kene rujuk ke hospital kajang..tapi nasib baik setakat duduk kat wad saringan dalam empat jam gituu...empat jam pon, wad saringan pon, fobia sangat...kalau boleh, taknak jejak hospital dah kecuali untuk bersalin dan check up....

buat keputusan untuk pergi klinik panel, sebab kalau p klinik 1Malaysia, kompom kene rujuk ke hospital.....nehi namo...

dan gitu la kene amek gas.....naseb baik safiyya good girl, tak macam masa kat hospital kajang, kesian nengok dia meronta taknak amek ges...kali ni dia diam jee...siap dah layu layu nak tido..syukur sangattt..

lepas amek neb tu dia okey........

tapi malam tu jadi balik,nafas laju....tak tido dibuatnye..

maka hari selasa, kene cuti jugak nak taknak, walaupun aku pon sendiri tak pasti cuti aku dah tinggal bape kerat ..takpela, bak kata suami, kalau kene unpaid pon takpe..

aku try buat garlic oil...bakar bawang putih dalam dua tiga biji, lepas tu hancurkan dan letak minyak zaitun....kerap sapu kat keliling leher, belakang dan dada.....sebab perasan, lepas sapu je dia akan lega..


dan alhamdullilah, pagi tadi takde dengar nafas berbunyi..
lega sangat.....


tapi bila dah empat hari berterusan dengan anak, hari ni rindu bangat sama budak kecik kepochi tuuuu...




Share:

October 8, 2015

Takkan Sangka




hari ni bawak bekal karipap pulak ke opis...nak bawak nasi goreng, cukup-cukup je untuk dua chenta hati daku....projek mengkaripap malam tadi....

aku sendiri tak sangka yang aku akan gigih sampai begini sekali..buat karipap seminggu sekali untuk bekal safiyya ke rumah pengasuh...tak sangka aku boleh buat karipap....kemain aku sampai tak sangka..sebab aku bukan jenis pandai masak....kalau masak, selalu gagal....tapi aku suke masak.... :) .. sejak dah kawen la suke masak, kalau time anak dara, kirim salam je laa...kakak-kakak masak lagi sedap....

percubaan buat kulit karipap yang okey adalah dalam dua tiga empat kali..itupun lepas tanye exhousmate..ikot resepi dia bagi,..baru menjadi..kulit tak tebal...kagum aku lepas tu..terus semangat nak buat lagi dan lagi....

serius tak sangka, aku dah jadi macam mak mak dah..yang berusaha nak buat atau masak ape saje untuk anak-anak..lebih-lebih lagi semua resepi boleh digugel di hujung jari...

http://chentadea.blogspot.com
ini perkara biasa bagi seorang anak yang sebuk nau nak tolong ibu dia buat karipap jugak...gambar ni gambar dua minggu lepas rasanyee...

malam tadi punye kes pulak, dia pergi curah tepung gandum dalam inti karipap...nak marah tak boleh...ku tahan je geram... -_-'


Share:

October 6, 2015

Bawa Bekal

http://chentadea.blogspot.my

hari ni bawak bekal bihun goreng black pepper..

terlajak bawak sebab ada lebihan masak untuk safiyya..
abahnye pon ku dah bekalkan...

kalau tak, nafsu makan nak membeli kat kafe je..
kafe ni dia macam ada pelaris tauu...
asek memanggil-manggil suruh turun..
padehal menu nye hari hari itu sajeee...

ni pon rase kejap lagi nak p turun kafe..
tengok-tengok ape yang ada...

nafsu oh nafsu...



Share: