March 30, 2015

Nur Safiyya | Dapat Kaki


Assalamualaikum..

sebijik ikot ibu diaa....setahun empat bulan baru dapat kaki..

weekend yang baru lepas ni, safiyya akhirnya berjalan jugak..terlerai sudah kebimbangan mak pak dia.....hahaha..


khamis malam on da way balik kampong...asben cakap "kalau sape-sape tanye,cakap je safiyya dah berjalan..abes satu rumah da jalan..ikot mood dia..kalau dia nak jalan..dia jalan..jawab je camtu..." .. padahal mane safiyya jalan sangat...hahahah... punyela bapak yang risau tentang pertanyaan orang... ;p


tapi orang kata doa seorang bapak kot...memang betol pon, safiyya galak berjalan kat kampong....alhamdullilah....mungkin sebab rumah kat kampong tu luas....jadi dia rase seronok nak berjalan....kalau kat cheras, setapak dua tapak je dah jumpe sofa...setapak lagi jumpe meja makan...cemane nak berlatih jalan kot... ;p .. baik merangkak, boleh seludup bawah meja....


setahun empat bulan, baru ada lima batang gigi....jalan lambat, gigi pon tak banyak tumbuh lagi...membebel je juara sekarang ni....i is letih nak memaham ape dia cakap....


banyak perkembangan dia yang aku tak apdet kat blog.....

dah pandai angkat tangan nak berdoa sejak setahun sebulan...dah pandai nak pakai seluar sendiri tapi misi belum berjaya....dah berangan pandai ketip kuku kaki sendiri, memang takla dapat ketip...eksen lebih....

banyak la perkembangan dia..yang aku rasekan "WAHHHHHH...anak ibu dah pandai.....WAHHHH..pandai anak ibu...." wah wah dan wah semedang..kuasa ALLAH...

pantas masa berlalu...tak sabar nak bagi safiyya adik..#EH .. -_-'

chentadea.blogspot.com
ini hobi pertama saya...menggigit

chentadea.blogspot.com
hobi kedua saye pulak ialah menggigit

chentadea.blogspot.com
selepas menggigit, menggigit jugak...


pendek kata hobi saye ialah menggigit....

menggigit ke mengigit ea?..

makin lame makin malas nak apdet blog..malass tahap dragon ball ada berapa biji daaa....
Share:

March 24, 2015

Sikap



untungnya jadi lelaki..

datang lewat ke tempat kerja pon takde sape kesah..
balik awal pon tak siapa nak amik tahu..

punch card kosong pon..
boleh kelentong..
haha..

cube..
kalau gegurl buat..

hilang sekejap pon..
dah cari...

punch card kosong pon,
gegurl gigil nak tulis ape bila hujung bulan.. .

di mane KEADILAN?..
kahkah..

bosan..
sepuluh tahun kerja gomen..
ape yang aku nampak..
lelaki ni senang benar nak mengular...

mungkin mereka hebat dalam membuat kerja,
hebat dalam berkata-kata,
hebat dalam mengampu...
jadi kehilangan mereka boleh diexcuse kan..?..
tutup mata sebelah..

gegurl pon hantu facebook, hantu blog, hantu forum..
mungkin itu persamaan gegurl dengan lelaki..

lelaki kuat mengular...
gegurl pon kuat mengular jugak tapi mengular di depan PC..

jadi..
bagaimana dengan keberkatan GAJI kita????..
#tetibe..



esok gaji setelah hampir sebulan setengah menanti..
tinggal singgit-singgit je ni dalam beg duit..
-_-'






Share:

March 18, 2015

Kembali dengan Cerita Pergi Zoo Yang Boring


dua minggu diam tak berkutik aku depan dashboard ni..

boring..
tak tahu nak adpet ape...

meh la baca aku merapu pasal pegi zoo dengan gambar tak seberapa sebab asben asek cakap "jap..jap..kejap lagi baru amik gambar.."

hasil nye begini la..tak berapa keping..sekeping dua je kot...frust!...

aku sebenarnye malas nak pegi...bukan jenis nak tengok haiwan-haiwan sangat diriku..

tapi disebabkan asben beriya sangat...dan safiyya pon dah macam suke sangat nengok binatang terutamanya kucing..walaupun mane de kucing kot kat zoo...jadi kitorang gigihla plan nak pegi zoo....

chentadea.blogspot.com
malam sebelum, kene try dudukkan dia dalam stroller...tak mampu dah nak dokong-dokong...muka macam happy..rambot kelinting warisan ibu dan abah..krik krik ..

stroller ni dah lame kot tak gune..lepas beli, adalah sekali dua tiga empat kali guna...lepas tu simpan....

chentadea.blogspot.com
muka mak dan anak yang nak masuk Zoo..jam 6 pagi dah bangun nak buat bekpes....makan kenyang-kenyang sebelum masuk Zoo..dalam Zoo mahal nau katenyee...

nasib baik safiyya okey je bangun pagi...tak meragam..alhamdullilah...

chentadea.blogspot.com
dah besar anak ibu....


chentadea.blogspot.com
ini masa baru sampai Zoo...suke betol dok dalam stroller..tu la cara dia tunjuk minat kat binatang-binatang....siap dengan tangan...ingat semua binatang macam ayam ke boleh buat macam tu....


chentadea.blogspot.com
ini dah tahap tak boleh nak dok diam dalam stroller...menggelupur nak keluar taknak duk dalam tuu..

nak berjalan walaupun belum boleh berjalan lagi.....nak pimpin saje...mane tahan dok ulang alik satu tempat, jadinyee bila nak abes tengok binatang?..


pada pendapat aku kan...umur safiyya ni belum boleh sangat masuk zoo...sebab dia cepat nau boring....dan tak semua binatang dia nak tengok...sudahnye aku layan dia berjalan je dalam zoo tu...


# dah setahun empat bulan, safiyya belum jalan lagi uitt........guane tuu?..

Share:

March 3, 2015

Lambat


sejak ada anak ni...
punch card memang tak berapa nak cantek..
ade saje cuti, halfday, punch card merah...

last month je aku rase paling cantek aku nye punch card...
takde cuti n merah...
yang ada halfday sebab takot jem cuti thaipusam..kihkoh..

huwaaa...terasa sangat jadi pekerja yang tidak berguna...
malus sesangat...

semalam masok keje lambat..7.50pg cenggitu baru sampai..lewat 20 minit..
terlajak bangun 15minit..
selalu bangun 5.15pagi..
terlajak 5.30pagi..
kocoh kacah siapkan lauk untuk safiyya..
sudahnyee 6.30 baru gerak....

6.30 kalau gerak..
memang sarapan roti cicah jem kat area sungai besi..
-_-'


hari ni,
lagi haruu..10.45 baru ketok...sebenarnye awal bleh ketok..tapi disebabkan cari parking kat opis yang hazabedah azabnyeee....maka melajak lajak la waktu nak ketok...singgah pulak ke cafe, tak menyedau tak ketok lagi, boleh plak fikir nak isi perot dulu...-_-'..


hari ni lambat sebab safiyya dedau malam tadi..
pelik sebab dia macam susah nak tido..
lepas tu mintak minum air suam banyak kali..
dia panas kot..

masuk dalam buaian pon meragam..
nak pegang perot pon tak kasi...

last last turun balik..
tido atas lengan seperti biasa..
itupun meragam...

1.30pagi pon tak tido lagi..
aku dah rase weng gile..

dalam jam 4 terjaga..
cek suhu 37.7c..dedau kata orang kan...
amek cool fever..
letak kat belakang tengkuk dia..area bahu..

alhamdullilah suhu tak naik..
plan nak p klinik pagi ni amek ubat..
takot panasnye naik kat rumah pengasuh..
jadinye ku sambung la tido..
kate nak lewat g kejee antar anak ke klinik..
bukan klinik bukak jam 7 pagi.....
bangun awal pon rase jeles pulak nengok laki sedap tido..

bila cerita kat pengasuh nak bawak safiyya ke klinik..
dia offer nak bawakkan..
sebab klinik satu malaysia ado jo kat bawah rumah..tapi bukak pon 10.00 pagi
jenuh plak nak tunggu..

aku ingatkan bukak awal..
huhuhu..

jadi takpela..
mintak jasa baik pengasuh bawak ke klinik.
lagipon tadi check suhu dia 36.4..
dah tak dedau...

dah dua hari lewat ni..
aku dah pening nak bagi reason ape nak tulis kat punch card next month..

rase malu pon ada sebab masok lambat...


beberapa jam sebelum meragam...kemaen elok duduk atas carseat..takmo bangun..macam bossss...
Share: