January 27, 2015

Bila Safiyya Da Mula Bergimnastik



hari tu asben tunjuk safiyya hisap ibu jari kaki..
siap melentik badan nak hisap ibu jari kaki..

aku malas nak layan siap balas "AH" lagi..

takde makne la bila anak hisap jari nak dapat adik..

anak sorang ni pon aku tak hadam lagi perangai dia..
tak paham lagi camne nak tidurkan anak..
tak paham lagi time bila nak bagi dia makan..
kalau boleh 24 jam nak suap dia makan..
takot anak lapar...

still ding dong deng pasal anak..
blur...

hidop sendiri pon tunggang langgang ada anak sorang..

buat keje rumah sengsorang pon,
boleh bikin hangin dengan asben..
yela...asek men gem COC je....
geram pulekss ati kita...

kalau anak dua, terus jadi hulk aku agaknyee..

bukan taknak tambah..
tapi nanti dulu..
dua tahun lagi kot..

sebok nau nak merancangkannn...
kalau ALLAH tak bagi teruss camne yee?..

setiap apa yang ALLAH aturkan untuk aku, aku tahu itu yang TERBAIK..

mane tahu entry bulan ni aku cakap BELUM MASA lagi..
tetibe entry next month ada tajuk - HAI, SAFIYYA BAKAL BERGELAR KAK LONG .. ;p
siapa tahu..

aku serik dengan CZER
aku serik dengan ulang alik check up hospital dan klinik yang kerap sepanjang mengandung..

dan paling utama..
kene fikir EKONOMI dulu...



-sebenarnye aku mengantuk tahap cipan ni..everyday begini...tu yang rajin nak menaip...nak buat keje, sistem lak slow nak mampusss..nak key in satu data pon, boleh buat aku terlelap....
Share:

January 21, 2015

Perihal Pengasuh


dapat pengasuh yang selalu cuti ni memang penuh dengan ketensenan..

belum abes januari lagi dah apply empat hari cuti!...

kalau 12 bulan x 4 = 48 hari..

kelayakan cuti aku berapa jeeeee pongg..
abes tu cuti untuk diri sendiri camne?..


perlu ke cari pengasuh baru?..
memang boleh je cari pengasuh baru or masukkan je safiyya kat taska blok sebelah...

tapi masalahnye aku fikir lagi..
memikir lagi sebab dia jiran aku..jiran depan rumah..

camne ye nak cakap dengan dia yang kita nak tukar pengasuh?.
camne ye nak berhadapan dengan dia lepas ni if kita dah tak antar anak ke dia?..
camne ye..


gile menjaga hati orang tapi aku yang tensen balik..

Share:

January 20, 2015

Tentang Sahabat Part Three | Sayonara

peringatan : entry ni banyakkk sikit gambarrr dari kebiasaan..pecah rekod...da lame tak tempek muka sendiri kat blog..piya kasi can kat ibu dan mama dan ibu zura kali ni.. :)



http://chentadea.blogspot.com

agak janggal bagi aku nak apdet pasal sahabat kat blog..


lagi lagi pasal zura..
lagi lagi mungkin dia baca..


aku tak suke nak luah ape yang aku rase...
sebab takot orang kata aku OVER..


http://chentadea.blogspot.com
dah beberapa kali nak apdet pasal persahabatan KAMI BERTIGA (aku,zura,zerin)..
tapi aku taknak orang cakap aku over jeeee...
lepas tu dok mengata aku...

pasal tu pun nak apdet..
tapi aku BAHAGIA kot berkawankan dengan dorang...


walaupun aku tua dua tahun dari zura dan zerin..
tapi aku adalah yang termuda sekali kalau bab perangai..
tak perasan diri tua, tapi minta dipahami selaluuu..
manjeeeeee aku ni..
hahahahhaahah...
puiiiiiiiiii...........


lumrah hidup kan...

tak semua orang yang rapat dengan kita akan selamanyaa ada dengan kita..

http://chentadea.blogspot.com

semua orang ada life sendiri kan..
yang penting ada mase depan sendiri..





sebab fikir mase depan la..
tak selamanya dia akan ada dengan aku..

ah..
kalau nak fikirkan..
memang rase sedey sangat..


http://chentadea.blogspot.com

start bulan februari ni..

dah takde dah aktiviti jimba jimba jumaat..
dah takde dah aktiviti sarapan pagi kat pasar selayang baru..

dah takde daaaaa aqil dan arfa tunggu auntie d depan pintu opiss...

dah takde dah semua tuuu..


http://chentadea.blogspot.com


kami selalu bergurau kalau nampak makcik2 dalam berkumpulan..mesti cakap macam ni "macam tu la KITA nanti bila dah tua"...kira macam kami masih lagi bersama sehingga ke tua...sarapan same-same...jimba same same sehingga ke pencen..hahahha....

tapi dapat ke camtuu..
bila sorang dah ke perak..
dan mane tahu aku pulak balik melaka..

http://chentadea.blogspot.com
ohoiii...tak dapat la bayangkan tak jumpe zura dalam seminggu ke sebulan keee....macam mane yee...

http://chentadea.blogspot.com

hari dia dapat surat permohonan transfer ke ipoh pon aku dah meleleh..
hari kedua aku meleleh drive dari cheras ke selayang..
hari ketiga aku meleleh lagi....


dan hari ni still meleleh time apdet entry ni...




http://chentadea.blogspot.com
dan tinggalla mama zerin bersama daku di selayanggg.....sory mama, mungkin i takkan dapat jadi kawan you bagaimana zura ade dengan u......tinggal kita berdua...entah bagaimana nanti..bertahan ke idok mama dengan "adik" donat kamu ni.... -_-' ..



buat zura...

jangan lupe adik kat sini...kuikui..

kuikui tapi dalam hati..tak tahu nak cakap camne..

still dok membayangkan camne kalau tak nampak muka zuraaa semingguuuuu...

Share:

Tentang Sahabat Part Two Bukan Telenovela



bahagia kan ada kawan macam tuuu..
fikiran pon tak serabot..

boleh tak, nak imbas kenangan??..

bagi can pelissss...

first time tengok kawan yang IKHLAS ni..adoiyai susah pulak nak cerita ye tak..kalau kita tak bagitahu name dia..

name dia ZURA..name panjang tanye sendiri..

okey..first time tengok Zura ni, rase macam dia pendiam...diam jee...suci betul rasenye budak ni....

tapiiiiiiiiiii..

kalau cakap kat tepon dengan orang lain...boleh tahan HINGAR BINGAR jugak.....tapi bila cakap dengan kita time tu, memang jelas sopan..okey kompiusss...


ke orang kedah memang gitu caranyee...muarhahahaha..


lame kelamaan dah boleh kamcing pulak dengan dia....bila tengok dia jenis yang selambeeeee...yang boleh di bawak ke tepi ke tengah.....senang kataaaaa, beliau ni memang SENANG la nak diuruskan...


dan yang paling besh mase tu, ko kalau nak mengumpat, jangan mengumpat dengan diaa..dia takde perasaan okey...SUCI betul...rase tensen betul kalau nak gosip dengan dia, tapi dia KAYU...letih!...


sekarang macam mane pulak?..

sekarang dia adalah pengganti KIAH PROPA..name pon dah tukau ZURA PROPA!

;p








Share:

Tentang Sahabat



korang ada tak kawan..

kawan yang ada time korang susah dan senang..kawan yang takde rase busuk ati, dengki...kawan yang ikhlas..kawan yang bukan jenis tibe-tibe buat muka..


aku jenis yang suke berkawan..
tapi tak penah dapat kawan yang betul-betul macam di atas..
sampai aku dah rase fedup dah nak kawan rapat sangat dengan orang...


kadang-kadang,
rapat bila di satu tempat..
bila dah jauh..
terus dah tak rapat....


kadang-kadang aku lak yang tak berkenan dengan orang.. -_-'
complicated mu ni INA..huiiiiii....


tapi sejak aku kenal sorang minah ni..

dia kawan yang paling bestttttttttt sekali...
dia yang paling SABAR dengan aku..
dia yang paling FAHAM aku..
tapi tak tahula dalam hati dia cemane..hahahah..
menyampah ke ape kee...kuikui...


berkawan dengan dia ni..
aku dapat rase dia orang yang paling IKHLAS dalam berkawan..
kalau minta tolongg dengan dia..
tak penah nak cakap TIDAK..


aku pun pelik aku boleh bertahan KAWAN Dengan dia..
sebab aku ni jenisss yang kalau orang buat hal dengan aku, aku memang cepat BOLAYAN @ MALAS NAK LAYAN lagiii daaa...
(banyak kes daaa.....hahah)

sebab jawapannye ialah ;-
DIA TAK PERNAH MENYAKITKAN HATI AKU...

kalau ada pon..
AKU YANG CARI PASAL...

hahahahah..


tapi dia seorang yang aku cakap tadi...IKHLAS dalam berkawan...

susah la nak terangkan macam mane aku RASA dalam PERSAHABATAN kami ni...

RASA YANG SANGAT DALAM!....


ni first outstation dengan beliauuu..bulan sepuluh dua ribu sembilan.. :)
(sorry..gambau tak santek...biaselah tahun 2009 kan..kamera henpon mane je pon yang cantek...)


konon la..padahal tahun 2015 ni pon, camera henpon sendiri pon hancoq!..



to be cont................

Share:

January 7, 2015

January 6, 2015

Kutu


ini bukan kutu yang tiap-tiap bulan dok simpan..
cukup masa, dapat sedebuk..
bukan yang ituuu...

kalau yang itu aku sukeee...

ni kutu yang dok menternak kat kepala..

safiyya ada kutuuuu.......
bagai nak rak dia garu kepala dia..

sampai mintak tolong abah dia garu sekali..
bila stop garu..
abah kene marah..
;p

jangkit dengan kakak pada sorang anak asuhan pengasuh safiyya..
kakaknye tumpang sekejap je sementara taska nye tak buka sempena cuti sekolah..

tapi memang aku perasan pong..
kalau cuti sekolah je, mesti safiyya ada kutu..

gigih la dok kirai rambot safiyya..

kadang-kadang gian pulak nak mencari telur kutu..
lebih lebih lagi yang berenas..

grrr....

dan tetibe..

aku pulak terjangkit...

haruk..
gatal satu kepala weh..
tak boleh tidooo..
setiap saat rase nak mengirai rambot sendiri pulak...

cari sikat kutu satu kl..
tak jumpe..

balik kampong..
pesan kat adik beli kat pasar malam..
seb bek ada...
#lupe nak bayar duit sikat..soryyy dik....;p

lepas tu aku lak g pasar malam..
beli lagi satu sikat kutu..

tengok..
tengok dia punye keterujaan tuu...

tak tahan sangat daaa..

dan..

sampai saat ni kepala masih lagi gatal..
walaupun kutu dah takdo..

cemano nak buek ni..




Share:

Nur Safiyya | Cucuk Setahun


banyak nau kekangan nak pegi cucuk imunisasi setahun ...
dengan safiyya demamnye..
dengan bizi di MAHA...
dengan bapak dia terlupe nak pegi ambil tarikh baru la...

dah nak setahun dua bulan..
baru dapat cucuk setahun..

dah la kene pegi sendirian membawa chenta hati omey omey ni..
apaknyee susah nak join kalau dapat check up waktu petang...

pasrah je nak bawah dia dari rumah ke Klinik..
tapi bila fikir balik,
kenapa greenwood boleh kujejaki dari cheras...
kenapa klinik di batu 9 cheras tu aku rase payah benauuuuu...

itu semua alasan nak apaknye teman jeee...
hikhik...


muka tensen kene dok dalam carseat...
monangeh okeyyy nak keluar...
pasang lagu YAHANANA baru diam..

lega sikit...

tapi kat klinik..
mendapatla aku dengan perangai aktif....
tak tentu arah dibuatnyeee..

itu belum berjalan lagi tuu..
kalau berjalan??..
fengsannnn...

berat safiyya hanyeee 7.9kg di usia setahun sebulan lebih..
tapiiii masih lagi di line putih..
lega sikit.....

time cucuk tu je yang nanges..
lepas nurse tarik jarum..
senyap teruss..

bagosss..
ciri ciri beginila yang kita nak...
sila up tang makan ubat pulak ye anak..
susah benau nak makan ubat...
bercintaaaaa........
-_-'


Share: