October 21, 2015

Nur Safiyya | Penangan Jerebu

Assalamualaikum..

daku baru je naik opis today...
cuti dua hari sejak hari isnin gara-gara safiyya lelah...

so mood nak bekerja tu belum ada..
momentum, aura, semangat..
semua belum ada...

kemain kan, jam dah pukul 11.09 tapi semangat belum mari lagi..
;p

-_-'
jerebu punye pasal...

safiyya start selsema hari sabtu..
hari ahad terus dapat batuk batuk..

dia punyee peralihan dari selsema terus ke batuk tu cepat sangat...

selalu safiyya dapat batuk ni dari selsema yang susah nak hilang dalam seminggu..
ni satu hari je dah dapat..

http://chentadea.blogspot.my
ni malam isnin....sebab isnin petang dia da start nafas laju dan berbunyi..

iolss fobiaaa kalau bab nafas laju..sebab safiyya pernah kene rujuk ke hospital kajang..tapi nasib baik setakat duduk kat wad saringan dalam empat jam gituu...empat jam pon, wad saringan pon, fobia sangat...kalau boleh, taknak jejak hospital dah kecuali untuk bersalin dan check up....

buat keputusan untuk pergi klinik panel, sebab kalau p klinik 1Malaysia, kompom kene rujuk ke hospital.....nehi namo...

dan gitu la kene amek gas.....naseb baik safiyya good girl, tak macam masa kat hospital kajang, kesian nengok dia meronta taknak amek ges...kali ni dia diam jee...siap dah layu layu nak tido..syukur sangattt..

lepas amek neb tu dia okey........

tapi malam tu jadi balik,nafas laju....tak tido dibuatnye..

maka hari selasa, kene cuti jugak nak taknak, walaupun aku pon sendiri tak pasti cuti aku dah tinggal bape kerat ..takpela, bak kata suami, kalau kene unpaid pon takpe..

aku try buat garlic oil...bakar bawang putih dalam dua tiga biji, lepas tu hancurkan dan letak minyak zaitun....kerap sapu kat keliling leher, belakang dan dada.....sebab perasan, lepas sapu je dia akan lega..


dan alhamdullilah, pagi tadi takde dengar nafas berbunyi..
lega sangat.....


tapi bila dah empat hari berterusan dengan anak, hari ni rindu bangat sama budak kecik kepochi tuuuu...




Share:

2 komen:

cik mah said...

Kesiannyer die...moga2 cepat sembuh ye...cik.mah pun xsihat sngt juga..maklumlah ada lelah juga..

InaYusoff said...

cikmah pon moga cepat sembuh!..
jangan nak kuar jenjalan sajek..
;p