Followers

September 30, 2015

Kesan Pil Perancang

aku penah apdet pasal tukar pil perancang dari noriday ke rigevidon...

alhamdullilah..
masalah period yang kerap seminggu sekali dah takde..

sekarang ni masalah lain pulak timbul...

masalah nafsu makan membuak-buak..
masa makan noriday,takde pulak camni..

i cannot tahan la..
rase macam pipi kembang...
badan kembang...
perot moncit...

rase macam nak buat diet atkins..

setia jadi stalker je kat grup fb diet atkins..

tapi dok nyusukan safiyya..
cenggane pulak tu..




Share:

September 22, 2015

Cara Untuk Tukar Bahasa di Voice Mail / Pesanan Suara Handphone


voice mail aku cute..sebab bila masok voicemail, operator nye berbahasa tamil..
kihkih..

matila nak paham..

dari dulu nak tukar...
tapi tak tahu camne..

lepas tu abaikan je..
sebab bukan aku yang dengar pon voice mail tu..
kijam kot..
ahad lepas mak mentua pon dah perli voice mail aku..hahaha..

pagi ni rajin sikit p tanye kakak opismet yang berbangsa india...dia dengar dia kata tekan 1..tekan 1...lepas tu dia kata "aik..asek tekan 1 je.." haha...lepas tu ape pon tak boleh..sebab dia tak berapa terer sangat nak tekan-tekan kat keypad... -_-'

lame lame aku buat sendiri...aku pakai hentam je tekan 1 walaupun tak paham ape operator tu bebel..

settle dah....aman sikit telinga orang yang kol aku tapi aku tak sempat jawab atau malas nak jawab tuu....hahahha..

Kalau ada siapa-siapa yang ada masalah macam aku..

1) Dail 122
2) Lepas dah dengar je voicemail, terus tekan 1 (untuk pemilihan bahasa)
3) Lepas tu tekan mana-mana bahasa yang dikehendaki...(masa ni dia membebel-bebel...tapi takpe..korang terus tekan je keypad..cepat sikit urusan habes...hihih)

Tekan 1 untuk Bahasa Melayu
Tekan 2 untuk Bahasa Inggeris
Tekan 3 Untuk Mandarin
Tekan 4 Untuk Tamil
Tekan 5 Untuk Bahasa Indonesia


urusan selesai.....


:)


teruknya aku...sendiri taip sendiri gelak HAHAHAHAHA.. ;p
Share:

September 21, 2015

Nur Safiyya | Setahun Sepuluh Bulan


anak dah setahun sepuluh bulan, still tak percaya dah ada anak...melampau tak?..

Pertuturan
safiyya ni aku tak tahu la dia jenis lambat bercakap ke..atau memang bagi kategori dia belum tahap boleh bercakap..dia terer bab panggil abah....nak air...bubyee....lepas tu cakap abishh...abishhhh...yang lain-lain cume dia terer cakap sepanyol, perancis je.....ibu pon tak pandai lagi hoiii.. tabah benau ibu ni dik....

bila ngadu kat mak mentua..mak mentua cakap, budak kalau tak tumbuh gigi geraham memang lambat bercakap..kalau dah tumbuh, siap sedia laaaa melayan dia bercakap....

mak sendiri cakap lak..takpelah, budak lambat bercakap ni BIJAK..aminnn...okeh..fine mak...saye akan tunggu...


tapi....

ape yang kita cakap dia faham..
kalau suruh amik itu amik ini..
dia faham la kita suruh dia buat ape....


Pergaulan
dah setahun sepuluh bulan ni, dia ada sikit peningkatan dalam pergaulan...dulu takot kat orang...nenek sendiri pon taknak..monangeh...sekarang ni boleh kata peramah..cume kalau mood tak berapa okeh, menepek je la kat aku..nak p shi shi pon tak boleh...kene angkot masuk toilet sekali.. -_-'


chentadea.blogspot.com

gambar atas ni masa perkahwinan sepupu asben..kemaen peace sekali lima jariii....jenuh oi nak tarik dia dari pelamin....sebok nak amek gambar....dah la time dia menyibuk tu, time anak anak dara sibuk nak berposing...malu acik...gambar kat atas ni pon, sebenarnye dia orang pertama yang naik pelamin..lepas tu baru budak budak yang lain...aku ni tak berapa nak ramah sangat dengan keluarga belah asben...pemaluuuu....mak sedara asben pon aku tak hafal pangkat lagi..-_-'.. ramai nauuu...

garang pon garang gak..
mencampak barang no satu kalau tengah marah....

kalau mengamuk, boleh tahan dia nyee perangai sampai abah dah serik nak bagi adik kat safiyya...hahah..


Pemakanan

aku rase dia dah jemu laa nak makan yang sup sup bagai..sebab dia kalau aku makan sambal..dia punye mengadap boleh tahan....tapi kesian la kan perot budak....

makan nak sendiri....taknak bersuap...menggeleng je kalau aku suap....

suke makan ikan dengan ayam goreng....nasi kurang....ratah ikan gituuu jeee.... dah bilanye nak temok dik.... last week aku timbang dia, baru 10 kilo di usia setahun sepuluh bulan...cekedingggg...tapi badan dia sado..nampak taff....

Wean Off
semalam genap setahun sepuluh bulan...
lagi dua bulan nak dua tahun..

lagi dua bulan jugak kena wean off dia..
tapi mampukah aku nak wean off...hahahah..

kalau dulu baca tentang usaha-usaha mak mak nak wean off anak..
tapi kali ni aku pulak nak kene berusaha...
tapii cemane ek, sebab dia kalau nak tidur memang menempek jee..
kalau terlepas je, mesti terjaga....

cemane?..

--

blogger yang kawen yang sama sama tarikh kawen atau yang dekat dekat tarikh kawen, hampir kesemua dah tambah anak...yang sedang menambah pon ado....aku?... rileks brader rileks...tempat czer ngilu lagi ni.....



Share:

September 18, 2015

Orange | Demi Mu


lama dah tak cerita pasal tanggungan pertama daku ni...

hampir enam tahun dah daku menanggung beliau... ;p..
takde hal sangat pon beliau..maintenance tak tinggi mane...dah kereta buatan malaysia..ape yang mentenen tinggi...

tapi sejak dah dok jauh ni,
ada la rase tak best sikit..

absorber kereta macam dah out..
bukan macam, memang dah..

kereta kecik kan...
yang naik nye boleh tahan besau-besau semua.. kihkih...

kalau fikir duit...
memang sampai jahanam la Orange ku kerjakan..

tapi sebab fikir pergi balik kerja jauh perjalanannye...
ku pejam mata..
tapi dalam pejam mata terfikir fikir "sapo nak derma sila bank in ke mbb 1625 ???? ????? "

semalam dapat gaji..

hari ni pergi bengkel...

request untuk tukar absorber belakang dulu..
yang depan rasenye macam tak tertanggung nak tukar...

belakang je dah RM 190 sepasang..
kalau amik satu set depan belakang RM 510 ..
monangeh dalam hati...

tadi tengok absorber yang lama..
umangggaihhhhh jahanam betul..
sampai dah tak boleh nak turun naik dah absorber tuuu...
patot la rase tak sedap...

lepas tu tukau lampu break untuk yang kat atas dan tepi..
dua dua terbakar...
RM 20 untuk kedua dua lampo tersebut...

ni kalau tak betulkan,
nampak pak pulisi, dah kene saman..

gst lagi...

habesla dalam RM 220... ntah bape sen belakang tuu..

phewwwwwwwwwwwwww.....
lap peluh..
kalau peluh ni titikkan duit kan best....

Share:

September 15, 2015

Nur Safiyya | Keletah



chentadea.blogspot.com

dia selalu buat aku tersenyum..selalu..
selalu gak buat mak dia naik angin...
itupun selalu gak...hahahahah...

tengok gambar atas ni, rindu plak rambot kembang macam alleycat dia...

malam tadi lepas salin pampers, dia taknak pakai baju...
aku gosok baju..abahnye tengok tivi..

dia senyap je..
alih-alih...
satu badan dah berbedak...
satu badan putih..

nak marah rase macam tak normal lak marah anak yang tak tahu ape-ape..

gelak je la pon yang mampu...

takpela...
ini amanah dari ALLAH S.W.T..
akan ku jaga sampai akhir nafas..

aku penah cakap dengan kaklang aku...

aku - lang, nanti kalau ina dah takde...kak lang jaga ea safiyya...dah le dia sorang je...

kak lang - nape lak aku nak jaga...silap silap abah dia kawen laen..mak tiri dia la jaga...


hahaha..kong ajo kaklang akuu....


kesian safiyya andai dah tiba waktunya aku pergi....sorang-sorang dia....aku ni asek fikir anak aku sorang jee....banyak hal memang begini kan....hahaha..







Share:

September 14, 2015

SmartShopper Malaysia

Assalamualaikum..
siapa tahu pasal SmartShopper Malaysia ni?..

http://smartshopper.my/web/

aku terjebak sejak baca satu blog ni...terus setia memantau harga kat situu..kalau dulu, bila ibu zura dok bezakan  rege barang macam susu dan diaper anak antara dua kedai, mesti terdetik dalam hati aku...terdetik kau..ayat taknak kalah.. ;p .alah, berapa hengget je pon beza...beli jelaaa.....

serius cakap, masa aku bujang, aku tak penah heran pon dengan harga satu satu barang....kadang-kadang aku kagum gak dengan x-housemate aku yang dia boleh tahu harga satu satu barang tu mahal ke murah..macam ikan dan bawang tuu....kalau aku, aku maen beli je ikan tuu, tidak la ku tahu murah ke tidak...

tapi sejak sendiri ada anak....lima puluh sen pon aku kira okeyyy....

selalu yang aku usha kat situ adalah pempes dengan susu safiyya...


http://smartshopper.my/web/
ini harga untuk pempes..tapiiiiii harga hari jumaat ritu....tapi hari jumaat hari tu ada kawan fb aplod dia p borong drypers kat aeon alamanda..murah gile....satu packet jatuh 29.90 katenye....adik ipar aku g hari sabtuu, tapi nasib dia la sape suh p meround dulu, da berjimba baru g cari pempes, sudahnye dah abes stock untuk hari itu....


http://smartshopper.my/web/
safiyya minum susu s26 yang biase je...bukan gold..
yang biasa pon, tercirit gak makpak nak beli..;p..

hari tu check pon, s26 tak tersenarai dalam ni..maknenyeee takde pasaraya yang buat promosi kot..


http://smartshopper.my/web/

SmartShopper ni boleh didownload kat handphone korang...lagi senang dah pantas gune henpon kot..
aku dulu download kat henpon, tapi henpon cikai, selalu sangat full..ntah ape yang buat full pon aku tak tahu...last-last fedap....


bila google gune pc..ada plak jenis SmartShopper yang web punye...

aku tak tahu la korang paham ke tak aku taip ni...hahahaha..


ke korang ada lagi sumber yang boleh tahu harga murah kat mane?..

jom kongsi..
Marilah Kita Bersama-Sama Berjimat..

-_-'


Share:

September 11, 2015

Last Call Today | Photobook RM2 Sahaja.. Free Pos!...


sape taknak dia rugi..nama dia siti..eh eh..



pagi tadi buka emel...nampak ada promosi dari pixajoy...tapi hari ni dah  hari last...

terkesima tengok RM2 tuu...

tapi size photobook ni kecik je la..

Product : 36 Pages, Mini Softcover
Size : 6'' x 6'' Square
Cover : Full color printed with Protective Gloss/Matte Lamination
Content : Art Paper 150gsm with Protective Gloss/Matte Lamination
Voucher Valid Until : 8 January 2016

kira panjangnye macam pembaris pendek...

boleh laa kot..
setakat nak simpan gambar anak anak (kekal) dari dok simpan dalam henpon..bila henpon cicir macam aku, dah sedeh gambar dah takde...ayat macam kaliang sikit..harap maafkan..


jom kita grab peluang satu dua hengget..satu dua hengget...


Share:

September 10, 2015

Cikedut By SaripDol



siapa penah makan cikedut..

kenapa ea name dia cikedut...kelakar pulak rasenye... ;p

aku baru semalam dapat tahu pasal cikedut..so lambat baru tahu...semalam gak mybff beli untuk daku..

baru tengahari ni dapat menikmati cikedut...

rase dadih jee tapi sedap laa.. ..

still terfikir kenapa cikedut namanyaa?..



facebook : cikedut bySARIPDOL

resepi ala-ala cikedut : azlitamasammanis

Share:

Ayam Masak Kurma Untuk Dia

ayam masak kurma

feeling macam ASAM PEDAS UNTUK DIA.. ;p

ni kali kedua masak kurma ni..sebab aku bukan peminat lauk ni..mak pon tak penah masak sepanjang duduk dengan mak...


ni semua gara-gara dah pening tak tahu nak masak ape untuk safiyya...aku kan hari hari wajib masak untuk safiyya...jadinye bila dah boring tak tahu nak masak ape..mula la otak ni celaru...pening...risau...over pulak rasenye..hahaha..


tapi betol..nak bagi anak makan ape pon, aku boleh kerisauan sepanjang hari...

semalam, ada nampak sorang blogger tu up entry ayam masak kurma ni...jadinye, takpela..ku rajinkan la diri memasak sesubuh buta....

resepi bulat bulat aku tiru belakang pek kurma adabi..hahaha..tapi okeh je la sedap ponnnnnnnn...takyah pakai penumis yang kayu manis..bunga cengkih..tak payahhh..simple!.


esok nak masak ape pulak ek?..

gimme idea...
Share:

September 9, 2015

September 8, 2015

Tukar Pil Perancang

pic gugel


cube untuk tukar..
sebab..
datang bulan yang tak menentu..

i is tensin..

mungkin ini disebabkan pil perancang..
jadi dah buat keputusan untuk tukar pil perancang..

dari noriday ke rigevidon..

mohon pil ini kerjasama dengan hormon dalam badankuu..

lagipun noriday khas untuk ibu yang full BF kan..
daku ni dah campur-campur..

mane tahu ada effect ke kan..

nak jumpe doktor..
TAKUT..

tengok tu terus huruf besauuuuu...

takot kantoi BP... -_-'


alamak...tapi baru baca yang rigevidon boleh sebabkan darah tinggi.. adoidoidoi..
Share:

September 4, 2015