Followers

July 29, 2015

Salam Syawal

tajuk nak komersial sajek... kihkoh.. 

13 Syawal baru terhegeh-hegeh nak cerita pasal raya walaupun gambar nak tepek ada dua keping je..kihkoh..

aku tak tahu la mane pegi semangat nak apdet blog ni..
ke laut ke bintang ke bulan..

sampaikan nuffnang pon tak bagi aku BE dah..
kijam..
ni yang terhegeh-hegeh nak apdet blog..
hahaha..

rabu petang aku halfday..terus gerak balik kampong..horayyy, jalan tak jem langsong....melaka ape ade hal kan....sejak PLUS dah lebarkan jalan ni..lagi i sukeee..tak payah ikot LEKAS...walau LEKAS tak jem, rase macam lame gile nak sampai kampong.. ditambahkan lagi i is tak suke pemandangan di LEKAS..boring..

terus balik rumah mak, dabel hurray bila dapat bukak pose dengan mak.. :)

KHAMIS (16.7.2015)

Dalam kul 11 pagi kot gerak g umah mentua..tolong ape yang patot...aku masak tak pandai, nak potong-potong bawang, hiris hiris gitu boleh la..kalau masak, alamatnye esok tu tak jadi raye..... ;)..

buka pose dengan keluarga mentua.. mak mentua aku ni terer sesangat bab masak...sesangat okey...sap sap soi je semua da siap..aku tinggal menketedarah je.... -_-' ..

kalau bukan bulan pose tu, kadang-kadang breakfast jam 6.30 dah siap....aku baru hegeh-hegeh nak bangun...lunch lak kul 9 mak mentua aku dah masok dapor...gile cepat, tak terikut aku kepantasan mak mentua daku..sebab tu selambe je aku cakap "MAK ni IRON WOMAN laa.." terus gelak-gelak je dia..


lepas berbuka terus balik rumah aku...dah kata raye pertama belah aku...kompom la malam raye haruss di kuala.......


JUMAAT (17.7.2015)

Pagi pagi lagi dah bangun..dalam kul 5.30 rasenye..ke lewat sikit..kahkah...

buat ape yang patot..panaskan rendang ayam dan daging masak hitam dalam mangkuk... ehem..tahun ni first time family daku buat daging masak hitam untuk hari raye...

tengah aku menaip ni..tetibe aku terfikir...kenapa aku tak amik gambar segala mala menu pagi raya...ini mungkin disebabkan darah blogger tak mengalir lagi dalam diri aku...tetibe..kihkih.....

dan disebabkan darah blogger belum cukup mengalir lagi..maka terus la aku tempek gambar raya kami sekeluarga..

chentadea.blogspot.com
Emak
Tujuh Anak
Enam Menantu
Lima Belas Cucu

Cube cari mana safiyya??..
kat belakang nun..
dia ikot mood betul masa kat kampong...
penat acik nak layan mood dia..

aku kat depan sebab dok setkan timer kamera..
tu yang tak semenggah je dok menyelit..
kalau aku tak crop gambar ni, nampak nau aku tengah mencangkung..
-_-'

chentadea.blogspot.com
da lame tak inteprem gambar suamiterchenta kan..

nah amek tengok..
pandai tak aku jaga perot dia?..
kahkah..

bye..
SELAMAT HARI RAYA!..
MAAF ZAHIR BATIN!











Share:

July 14, 2015

Baki Cuti Seciput Tinggal


yang aku bulatkan tu la BAKI CUTI aku sampai HUJUNG TAHUN....

ENAM HARI je..orang lain punye, amek kauu siap ada berpuluh puluh lagi cuti.....boleh sedekah tak cuti cuti uolss?.. -_-'

sadisss...

aku gigih taknak cuti awal raya ni tapi pengasuh dah start cuti esok...naseb baek la asben dengan rela hati nak jaga safiyya...kalau tak, tinggal lima hari...

ikot hati nak hantar safiyya taska je tahun depan..senang cite, takyah hadap pengasuh yang sokmo amek cuti....kalau hantar kat pengasuh lain pon, takot same je peelnyeee....

tapi tula...kesian kat safiyya lak takot dia tak biasa dengan orang ramai..dah le dia tu susah nak kat orang...nenek dan atuk kat kampong pon sampai sekarang dia taknak... -_-'




Share:

Anak Siapa La Yang Kurang Adab Ni




aku nampak kat facebook benda ni dua hari lepas..
bila baca aku rase macam kurang adab la pulak..

ko nak suruh tetamu kau basuh pinggan mangkok?..

ko dah kenape?..

tak hormat tetamu datang rumah?....sebok benau kau nak suruh tetamu basuh pinggan kat umah kau..dah tu kau nak buat ape kat rumah kau?...belek muka?..selfie 24jam?..bongoks la pulak pada siapa yang setuju tu..

kalau aku p umah sedara mara pon, aku tak kisah nak basoh pinggan mangkok...tapi kalau aku dapat baca isi hati sedara mara aku macam ni, aku memang longgokkan je banyak-banyak lagi.....kuang ajauuu..

Share:

July 3, 2015

Minyak Naik, Tol Naik .. Apa Lagi Nak Naik?





sangat bedebah!

aku bengang gile masa kerajaan umum minyak naik hari tuu..
rase macam rakyat ni dikhianati betul!...
rasa macam rakyat ni bodoh sangat dipergunakan...

ni TOL pulak naik?

pe hal?..

jangan sampai rakyat NAIK HANTU je la pada PRU akan datang...

lantak la kau disituuuuu!...

Terima Kasih Najib!..



Share:

Sembang Kosong

hari ni hari jumaat tapi aku tak keluar g jimba jimba ke mane pong..
sape yang keje gomen tahulaa,selalu hari jumaat memang hari jimba jimba jalan jalan cari makan segala bagai..

nak tido pon tak rase ni ha..
kalau tak, setiap hari dari isnin membawak ke khamis, keje aku, tido bawah meja sajeee...
sampai kene perli...
lantakkan laaa...

letih oiii..

setiap hari tido jam 12.30tengah malam paling awal..
bangun jam 5 pagi sahur..
tak larat la aku nak bangun seawalnya lagi..
itu pon dah mamai-mamai nak bangun..

tahun ni raye belah mane uollss...

i raye rumah bondaku terchentaaaa...
tapi dah name satu daerah kan..
tetap juga kene singgah rumah mentua before balik rumah sendiri...
kohkohkoh..

kamis pagi balik..
kamis petang tu buka umah mentua..
jumaat dah rayee..

ko rase ape perasaan aku tak dapat buka dengan mak sendiri?

hahahahhaa..
kita simpan dalam hati je RASA ni...

nak balik time bulan puasa..
bajet tak memberangsangkan..
eh..padahal melaka je kot..
#kautakdekattempatakujanganbanyakbunyik

penah tak baca kisah yang kalau dia balik rumah mentua tuu, dia tido anak beranak kat ruang tamu?..mesti baca kot sebab dah viral kat facebook..

aku gitu gak..
kalau kat rumah mentua, memang port tido anak beranak sekarang depan tv....

dulu mase kawen..ada bilik..
lepas tu bila adik ipar dah kawen..
terus downgred tido luar..hahaha..

nak kata SELESA tu tidakla..
tipula kan..

sebab aku jenis yang pakai tudung kat rumah mentua..
jadi bila kene tido luar tu..
rase macam tak bebas..
dah la still BF safiyya lagi..
lagi la aku rase tak selesa...

paham-paham je la..
kadang-kadang safiyya tengah menetek tengah malam, pak mertua lalu...adik ipar lelaki lalu...abang ipar lalu..serba salah aku dibuatnyee..huuuuuuuuuuuuu...

tapi ape pilihan yang kita ada..
takkan nak suruh mentua sediakan bilik untuk kita plak kan..

takpela..
balik pon tak selalu...
kadang-kadang satu malam je..

tapi ni raye..
opecoz la banyak malam..
-_-'

pening..........

Share: