February 10, 2015

Nur Safiyya | 447 Hari - Belum Berjalan Lagi



Belum Berjalan Lagi...Hurrayyy...

kemaen ibu kau hurray ye cepiya...padahal dalam hati risau..siap gugel lagi "anak lambat berjalan" ... dan tanpa sedar asben ternampak daku menggugel..... -_-' ..


hasil gugelan mendapati ada anak yang masih belum berjalan di usia 18 bulan..safiyya merangkak pon lambat...rasenye 9 bulan baru dia merangkak..yang hebatnyee, sepupu safiyya 9 bulan dah berjalan sendiri tiga empat lima tapak...hahahha...rase tertekan dan cemburu jugak tapi takpela..lain anak lain perkembangan nye ye tak..


lagipon ada terbaca, lagi lama anak merangkak, lagi bagus....hihi..ayat sedapkan hati makpak..


okey..kira lega sikit hati ibu...safiyya anak yang aktif dan lasak..so tidak la ku perlu risau lebih-lebih...


bila disuruh tatih..dia menyengih...kadang-kadang gelak-gelak....kira macam kita dok agah-agah dia kot..tapi bertatih gak dia dalam lima enam tapak tapi gelak-gelak nyaring....


bilo la nak jalan cepiya..


chentadea.blogspot.com
hobi dia tolak buaian sekarang..takpela..belajau la berjalan gune buaian ... ;)

Share:

6 komen:

Lynda Che Lah said...

Qoid umur 10 bulan dah berjalan. masuk walker..
Qhalif berjalan pun 10 bulan tp tak masuk walker..dia panjat keluar dr walker..jalan berlatih dengan tolak kerusi kecik atau push car.
jangan risau..Insya allah baik perkembangan dia..tp org kata girl mmg semua lambat..hehe..
lambat jalan..lambat ckp..

Suria said...

447 hari tu setahun brpa ina? hahahah malas nak kira.

xpe..dhafea dlu pun jalan genap 1thn 2bln.Mulut org jgn ckp laa compare sana sini, kite jd meluat hihi

nanti kang dah jalan jenuh laa..non-stop gila stereng, hihi

Diyana said...

dun worry dear...
darwisy pun xjalan lg.. duk laa dia menyorong kerusi nak kehulu kehilir...
by the time dia ready,dia akan jalan..inshaaAllah (^_^)
kita doakan yg baik2 je utk diorg ye

cik mah said...

Ina...time lepas mandi...sapu losyen kat kaki n urut2 kaki die...ckp cepat jln..kuatkan kaki ni..supaya boleh jln cepat...pastu slalu bg semngt kat die bila die berdiri nk melangkah..puji2 die..insyaallah...azwa dah jln dah ..trylah...

InaYusoff said...

lynda :

cepatnyeee anak2 lynda berjalan..jenuh la nak kejar ek..haha..

ikot mak dia pon memang lambat lynda..setahun empat bulan baru berjalan..ni anak mengikut maknye kot.. :p

suria : setahun dua bulan suria..hehe..kemaen malass ek...

oo...gile stereng tak berjalan pon ..dah gila stereng....kalau dah berjalan..mungkin gile gear... ;p


@diyana

betul diyana...dah sampai mase akan jalan jugak..tapi terkesan sebab sepupu safiyya tu la..terus risauuu.....

@cik mah :

alhamdullilah..dah berjalan dah azwa omey-omey tu....

insyaallah..nanti daku try....

puji puji tu dah selalu..tapi tak makan dek puji cepiya ni mungkin...hahha..

Mar Mansor said...

doktor kata jangan risau kalau anak lambat berjalan..risaulah kalau anak tu meniarap, tidak merangkak tapi terus nak berjalan..merangkak lebih menguatkan otot2 seorang bayi..
anak saya berjalan ketika usia 12 bulan..yang penting anak sihat..
cemburu ke hapa ke tolak tepi, semua bayi dilahirkan unik..percayalah..