Followers

February 26, 2015

Eleh..Anak Baru Sorang


perangai aku ialah..

bila dengar orang sekeliling aku mengandung ke..bersalin ke .. ape ke yang berkaitan anak..
automatik rase kecoh je nak bagi tips bagai..
sebenarnye terujaaaa.....

jangan lupe beli breastpump la..
kalau nipple tenggelam, buat itu buat ini laa...
bla..bla..bla..blaa..

padahal.....
anak baru seorang..
tu pon umur baru setahun lebih..
tapi ada hati nak bagi tips or nasihat bagai..
-_-'


tapi kan..
kadang-kadang tersedar jugak..
apesal la aku ni over sangat..
padahal orang tu adee je mak, kakak, sedara mara yang boleh tunjuk ajar dorang..
aku lak yang lebih..
buatnye ape yang aku sajeskan tak okey dengan anak dia..
kan nayee je...


sekarang ni yang jadi mangsa adalah adik ipar (bini adik aku)..
dia ni sampai sekarang susah nak makan ubat...acid folic pon tak boleh telan woo..naik risau aku.risau sebab asif folic tu kan penting untuk perkembangan baby..sampai tiap kali aku balik kampong, aku memang bising sikit la kat dia..tu yang sekarang bila aku balik kampong jee..dia balik umah mak dia, tak sanggop agaknye dengau aku bising...kahkah..

.tapi nak buat camne dia kata, kalau makan ubat, sekejapan lepas tu muntah....sampai sekarang dah enam bulan, rasenye belum boleh telan lagi acid folic...

acamne kalau tak makan.....ada usaha usaha lain ke ..

tahun ni dapat dua orang anak buah..satu belah asben..satu belah daku...

yeay..safiyya bukan lagi cucu bongsuuuuuu selamanyee..;p


Share:

Ektibiti Berendam

Assalamualaikum..

yeay..saye datang dengan template yang baruuuuuu....
hati tidak keruan nengok template lame..
rase tak sukeee...rase semak..

gitulah orang yang tidak kreatif..
pakai amek template yang dah siap jek..

nak yang edit bagai..
mintak ampun la..
takde mase semua ituuuu..

jum kita kembali ke pangkal tajuk...


cuti CNY ritu kami balik kampong...opecoz la kampungku kampung suamiku juaaa.....kampung suamiku, kampungku juaa...dah name satu daerah, tak kemane laaaa....hidup MELAKA!..tetibooo..


kat bawah ni ektibiti kat rumah mentuaaa.....berendam beramai beramai.. sekali dengan makciknye pon sekali join..aku idokla..mahu melimpah air dalam kolam tu nanti..#nakbuatlawaktapitakjadi..


safiyya memang jenis suke main air...pantang la aku leka sikit kat dapur,dia dah mengocak air di dalam bilik air......boleh melalak kalau dia tak puas lagi mandi, kita dah angkat dia......


gembira betul hati beliau..langsung tak nampak dah ibu dia yang besau ni...dan dan terase nak beli satu kolam macam ni tapi apekejadah kalau rumah pon cenonet lepas tu rumah flat plak tu..mane nak letak..buat semak je..kita mandi kolam kat kampong je la cepiyaa.. lagipon kalau kat cheras, awak mandi sorang-sorang, tak seronok...


lepas ni plan nak bawak dia g zoo..sebab dia sangat excited dengan kucing dan yang sewaktu dengannye...hari tu kat alamanda nampak patung kambing pon dia punye eksited tak boleh nak cerita.....kesian anakku..


Share:

February 10, 2015

Nur Safiyya | 447 Hari - Belum Berjalan Lagi



Belum Berjalan Lagi...Hurrayyy...

kemaen ibu kau hurray ye cepiya...padahal dalam hati risau..siap gugel lagi "anak lambat berjalan" ... dan tanpa sedar asben ternampak daku menggugel..... -_-' ..


hasil gugelan mendapati ada anak yang masih belum berjalan di usia 18 bulan..safiyya merangkak pon lambat...rasenye 9 bulan baru dia merangkak..yang hebatnyee, sepupu safiyya 9 bulan dah berjalan sendiri tiga empat lima tapak...hahahha...rase tertekan dan cemburu jugak tapi takpela..lain anak lain perkembangan nye ye tak..


lagipon ada terbaca, lagi lama anak merangkak, lagi bagus....hihi..ayat sedapkan hati makpak..


okey..kira lega sikit hati ibu...safiyya anak yang aktif dan lasak..so tidak la ku perlu risau lebih-lebih...


bila disuruh tatih..dia menyengih...kadang-kadang gelak-gelak....kira macam kita dok agah-agah dia kot..tapi bertatih gak dia dalam lima enam tapak tapi gelak-gelak nyaring....


bilo la nak jalan cepiya..


chentadea.blogspot.com
hobi dia tolak buaian sekarang..takpela..belajau la berjalan gune buaian ... ;)

Share:

Serabut


assalamualaikum..

blog aku nampak serabot kan..
saje nak tukau...bosan dah dengan yang lame..
lebeh-lebeh lagi layout lame takde FOLLOWER..

ada blogger tanye pasal follower aku kat layout yang lame..
tak dapat nak menjawab..

last last tukau je la layout..

blogger tu MAMA HDAE..(puas nak cari link beliau..aku lupe dah..tapi blogger ni pemes pasal pemakanan anak-anak)..
beli barang kat dia..
beli olaf dan dua pasang baju cepiya..

bagos servisss...
hari ni order...
esoknye dah dapat..
tracking nombor pon tak sempat dia bagi..
bagossss...
seller camni lah yang kita nak..

takde la keruan hati aku tunggu barang..
;p


dah cakap dengan dia nak buat review....
tapi tak terbuat-buat lagi..

bukan senang nak suruh cepiya amek gambar dengan olaf..
berpusing-pusing..
last-last maknye fedap...
hahahah..


bila dah tukar template ni..
tahu saje la banyak blog list yang hilang..

kalau ada sape2 nak masok dalam blog list daku..
silakan..
takot aku tak tercari...
kang kecik hati puleksss..

sorry...




Share:

February 9, 2015

Chopper Dari Cosway



aku kan mengidam sangat dengan chopper
siap masuk giveaway tapi tak menang..
kesian iollss..
;p


termimpi-mimpi nak beli chopper...
tapi taknak la yang mahal..
akuuu...biasela..
sume nak murah..
dasar sangat..kihkoh...


senang kot dari pakai lesung batu..
lebih-lebih lagi nak siapkan masakan untuk cepiya di pagi hari..


keletang keletung...
mahu terjaga anak kesayangan hamba itu..


akhirnyeee...
beli la chopper dari cosway..
RM15.90 kalau ahli
kalau tak ahli RM30++ gitu kot...

aku tak ahli pon..
menumpang ahli orang lain..




senang hati beta yang pemalas nak menumbuk ni..

Share:

February 6, 2015

Buntu Nak Masak Apa Untuk Anak ..

aku dah bosan tahap maksima..

bosan tak tahu nak masak ape untuk safiyya untuk dihantar ke pengasuh....

balik-balik..

1) masak pindang
2) tauhu telur
3) sup ayam
4) tumis kentang letak telur letak suhun
5) sup tauhu (kadang-kadang)
6) sup campor
7) tomyam putih (kadang-kadang)

kadang-kadang tambah ikan goreng atau telur dadar...

itu je laaaa..

pening nak fikir....

dah le ibu nye tak pandai masak sangat...dah le anaknyeeee ituuu susah nak makan sekarang....makan tiga empat suap je dah luek luek balik...roti pon taknak sekarang ni......susu pon kurangggg...risau betul!..

-_-'




Share:

February 4, 2015

Nur Safiyya Di Opis


kejadian hari isnin lepass..

angkot safiyya pergi keje sebab pengasuh CUTI LAGI!!..
dalam tahun ni dah lima kali...kihkoh..
bertabahla aku..
takde pilihan..
bukan cuti sekolah...

kadang-kadang rase nak tukar je pengasuh on da spot..
tapi bila fikir..
entah kan pengasuh yang baru nanti same je 2x5 camneee..
kan dah pening kepala nak cari pengasuh lagi..

safiyya pulak tak sihat hari tu masa bawak ke opis....
selseme meleleh..
demam lak daripada hari khamis on off..

hari selasa baru sembuh sepenuhnyee..
lega hati seorang ibu..chewahh..
penat mental dan fizikal bila anak demam ni..



Share: