December 21, 2015

Mungkin

Mungkin sebab awak awak org yg penting dalam hidup saya..
Sebab tu saya jadi bisu begini..

Mungkin sebab awak awak orang yang saya sayang...
Sebab tu hati saya terperuk begini..

Mungkin sebab itu ini yang sukar saya jelaskan..
Sebab itu saya kaku begini..


Saya jadi kaku sebab setiap kali saya nak luahkan..airmata tak henti..lajuu...

seperti sekarang....




Share:

Anak Jadi Kawan?

Malam tadi aku buat perangai sikit..

Tetibe malam tadi airmata murah..

Datang safiyya seolah2 bertanye kenapa aku sedeh..pot pet pot pet dia cakap..dengan mimik muka..angguk-angguk..hahaha..sweet angat tapi ibu x faham sepatah haram...

Lepas abes potpet..dia kesat airmata aku dengan baju yang dia pakai...

Ololololo....
Kamu da besar rupanya sayanggg...

Walaupun tak pandai lagi cakap tapi sangat memahami...
Share:

December 15, 2015

cuti lame nau nau

cuti empat hari terus menerus tanpa tolak cuti tahun siapa yang tak suke..lagi lagi aku tengah pertahankan baki cuti yang tinggal dua hari untuk tahun 2015 ni..sampai opis pagi-pagi dah terus teringat kat cepiya...empat hari dok berkepit dengan dia je...

suh abahnye snap gambar hantar ke wasap..

http://chentadea.blogspot.com
muka toya jee...baru bangun tido lettewwww..

http://chentadea.blogspot.com

alahai..terus terbau bau masyam musyuk dia....

rindu betul....
rambot pya dah lebat...jadi rimas la pulak..haha..dulu botak risau...dah lebat rimas...manusia tak pernah puas ..hahahahah.... plan nak beli cekak rambot je nanti..tapi hari tu sepupu dia nye cekak pon dia siap patahkan...gundah gulana mak kau ni cepiya...

bisnes pon dah lame cuti..sebab sibuk dengan event opis..stress sikijap dengan kebizian event opis ni..tinggalkan cepiya empat hari tiga malam...tapi ade dia heran dengan ibu nye ni...nan ado..gembira je dia kat umah ummi..macam macam aktiviti buat..mandi sungai..mewarna..men basikal....dengan ibu, mane nak dapat....

http://chentadea.blogspot.com
mandi sungai kat kemensah....gembira betul sampai tak nak naik...

http://chentadea.blogspot.com
main beskal dengan kak icha...dulu kak icha jadi modal blog ni...haha..sekarang dah jarang cerita pasal kak icha..

http://chentadea.blogspot.com
makan kepci dengan tangah, tak ica dengan bang ahmad..

http://chentadea.blogspot.com
ee..tak malu nampak sepentot...


sabtu yang baru lepas ni bawak cepiya mandi manda kat a famosa...tapi tak amek gambar pon sebab henpon tertinggal kat rumah dan tak rajin pon sebenarnye nak snap gambar di kala tengah bergumbira berendam...

-_-'..




Share:

November 26, 2015

Cerita Trafik Dan Bisnes

nak cerita pasal trafik blog pulak...

rajin nau hari ni nak berceloteh...

trafik blog ni takla segah mane..nak dapat seratus sehari pon payah....blog sejuk..bukan suam suam dah..hahaha...tapi aku peduli ape sangat pasal trafik sebab aku berblog sebab aku suke menceceh dan suke membaca...

kalau trafik naik dari biasa...tuuu alhamdullilah....

ni traffic luar biasa masa 16hb nov..mencanak...luar biasa sebab bos dropship p share entry blog ni kat fb beliau...entah macam mane dia tahu blog ni...luar biasa betul dia tu.. ;p

segan acik..

aku suke merepek...bukan ada info ape-ape pon...cerita pasal anak..cerita pasal diri sendiri....yang penting aku suke bercerita.....suke luahkan kat sini..nak luahkan kat pesbuk kadang-kadang segan....dan tak boleh la kau nak buat panjang-panjang macam esei kat pesbuk tuu....gile orang meluat pulak nanti...

cakap pasal bisnes droship..hampir dua minggu kot buat dropship ni..untung dalam lapan puluh hengget gituu..sape nak bagi kau lapan puluh hengget gitu gitu ajeee.....aku pulak buat ikot mood...ni ikot mood, entah bila la nak dapat kete terbang wawasan 2020... -_-'... banyak kali nak surrender, laki plak bagi semangat..entah ape ape aku ni..

sebab aku ni lain macam sikit..orang cakap sikit je, mula la aku gelabah..

macam ada akak tu...barang aku jual rm25...dia beli dua..so aku totalkan jadi rm50, dia kata kenapa dia nampak satu barang tu harga rm23..so total dua adalah rm46...dan dan aku lepas tu kata..takpela kak, saye bagi akak rm46....bongoksss betul akuuu...alalalalatok betull...


kes kedua pulak, ada yang siap dah mintak no akaun....tapi tak bank in pong....aku tak tanye pon lepas tu..sebab bagi aku bila dia dah bank in, mesti dia inpom dan bagi maklumat balik...aku tak pernah nak pakse dan terus mesej mesej tanye nak ke tak...bukan perangai aku..


kes ketiga pulak, pasal kepuasan customer....sebenarnye aku ade tanye sepupu aku, nak tak patung turtle, sebab dari gaye dia macam minat sangat kat turtle tuuu....aku plak, sebab takot stock habes..aku dulukan la duit aku...dia kata tak payah, ada duit dia baru beli...tapi aku kata, takpe...aku dulukan duit aku..nampak aku macam memakse tak?..kihkoh..sory ica..kekna tak pakse tau, kekna takot stok abes jek.....tapi bila turtle tu sampai kat dia, tak besar seperti yang dia sangkakan..alahai..rase bersalah pulak macam pakse2 dia hari tuu...aku punye debau dia lambat balas mesej aku tu, tak boleh nak cakap, siap story dengan asben...sebab debau debau tu, aku bagi diskauuun kauuuuu.....bukan diskaun dah, aku bagi harga dropship aku terus..kahkahkah.... bongoks kali kedua aku ni....duit pos aku belanje...hebat tak hebat aku..perasan ongkaya betull...-_-'


kes keempat....minat dan mintak simpan tapi nak tunggu gaji baru bayar....hihi..yang ni aku tak boleh nak tolong sebab tak tau stok ada ke tak time gaji...nak dulukan duit aku, tak termampu masa tu..setakat hengget boleh la..ni ratus2..mintak maap...now, semalam dah gaji, diam je orang tu..tak tanye stok pon..hihihi....dan sekali lagi, aku bukan jenis nak tanye-tanyeeee....eh..aku ni takde style orang berniaga langsong...huhuhu..


aku rase banyak yang aku bagi diskaun..diskaun tak tentu hala....kihkih..takpe...moga rezeki aku diperluaskan......aku seronok nak berniaga..nak menceceh pasal barangan jualan....cuma ikot mood je masalah aku ni..

moga aku diberikan SEMANGAT BERBISNES....

dan yang pentingggg..

diberikan PERASAAN TAK MALU nak MENGIKLAN..

ha.ha.ha.ha.


Share:

Sembang Kosong

minggu ni minggu intebiu kat opis..

:)




meriah opis jadinye..
dengan mak pak teman anak..
suami teman isteri..
isteri teman suami..

anak-anak pon ada dok teman mak / ayah...

hari ni kat cafe..
ada asben dok suap anak-anak makan kat cafe..
isteri mungkin p intebiu..

tapi aku touching bab mak / ayah teman anak..

semalam masa turun nak tapau makan..
ada makcik sorang tu tunggu kat lobby opis..

alahai..
terus automatik sebak hati ni..

teringat kat mak..

kita paham la hasrat seorang mak nak anak keje gomen..

sebab aku penah alami..

mak..
bila aku kompom je dapat tetap..
terus antar pisang ke masjid..

mak yang sedekah..
bukan aku..ohoii..
malu la plak..

same kes macam adik aku yang lelaki jugak..
kalau ada kosong kat opis aku..
mesti mak suh ejasss...
alahaiii..
padahal aku ni kuli je..

see..tengok besar harapan mak...
aku mase tu boleh tolong ejas untuk intebiu..
sebenarnye intebiu dah dapat tanpa aku ejas..
cuma surat intebiu adik tak sampai ke rumah..
so aku mintak intebiu tu tunda esok je..
dapat tak dapat...
aku tak boleh nak ejas..
anak mak ni kuli jee...

tapi adik aku takde rezeki untuk intebiu tu..
dan aku pulak kene perli masa mintak untuk ejas intebiu..
hahah..
kene perli nak bawak masok sedara mara..
haha...
padahal sedara mara orang yang intebiu tu pon melambak kat jabatan ni...
hahaha..kita gelak lagi...
hengat aku tak tahuuuuuuu...

now..
adik pon dah dapat keje gomen gak..
tapi kat tempat lain..
alhamdullilah..
rezeki..

lega..
mesti mak dah lega..
aku sebagai kakak pon lega..
sebab lelaki ni tanggungjawab dia besar...
taknak la hidup huru hara sangat kalau dah kawen nanti..
nak tanggung anak bini..

alhamdullilah...
dah sebelas tahun keje gomen..
dari gaji tak sampai seribu sebulan..
now dah okey sikit la..

eh..
moh le buat keje...
kang kata orang keje gomen takde keje pulak..

krik krik..
Share:

November 24, 2015

Nur Safiyya | Dua Tahun

:)

Dua tahun dah safiyya omey-omey...


Besdaynye jumaat lepas.....tapi aku last week tak tau la kenape takde mood sangat nak menulis...nak buat status wish besday anak kat fb pon baru malam tadi buat..hahaha..gile takde mood..time anniversary kemain lagi pulak...

teringat dua tahun lepas..

kena datang hospital buat ecv sebab baby songsang.....tapi tak jadi sebab jalan dah bukak 4cm....terus emergency czer...nak kata sedeh takde la..nak kata happy kene czer pon tak...asal anak keluar selamat dah la..jangan kau nak berperang dengan doctor, nak normal..nak normal..tapi anak tak selamat...

kalau dulu mak kata, boleh je baby keluar ikot kaki dulu...pakai bidan je pon...sekarang ni tak tahu la..doctor taknak amik risiko kot...aku pon taknak amik risiko... ;p

safiyya sepanjang dua tahun ni, kerap demam...bertabah je aku...memang menduga...yela..dulu awak tahu cume nak anak..nak anak...tapi tak tahu cabaran dalam menjaga anak...dengan perangai diaa...dengan demam, selsema, asma dia...

sekali dah dapat anak, baru tahuuuuuuuuuuu........menanges dalam hati tak siapa tahuuu....

safiyya dua tahun ni, belum pandai bercakap sangat.....nak dengar dia panggil IBU pon susah....akan terdengar kalau aku takde depan dia...mencari panggil...sesekali je pon..selalunye maaa maaa...

tapi kalau abah..lajuuuuuuuuu.....siap malam tadi ngigau jerit sebut ABAH....sedeh awak...hahahaha

dan safiyya dah tak takot orang lagi....kalau tak, dengan nenek dan atuk pon takut...

kalau tahun lepas ada selebret...tahun ni takde...bajet lari uolss...anak pertama a.k.a harta pertama daku si vivasorange renew sijil beranak...dok repair bagai-bagai lagi..bulan ni je abes rm600 untuk anak pertama tuu..tabah je..


NUR SAFIYYA..
ibu doakan awak jadi insan yang solehah..
yang boleh doakan ibu dan abah kat sane nanti...

jadi anak yang bijak..yang cerdik..
yang baik budi pekerti..
yang mendengar kata ibu dan abah...

diberikan kesihatan yang baik....
diberkati umur awak..


ibu tak pandai nak bagi ucapan bagai...tapi cukupla ibu nak awak berjaya dunia akhirat..nak didik awak berjaya dunia akhirat ni agak sukar..lebeh-lebeh lagi ibu yang banyak kekurangan ni..Mohon ALLAH permudahkan Ibu untuk didik awak ye sayang...Sayang Awak Sangat-Sangat Nyawa Ibu...


Terima Kasih ALLAH bagi aku nikmat bergelar seorang ibu....













Share:

November 19, 2015

Nur Safiyya | Mandi Laut

Assalamualaikum..

lama nau tak cerita pasal omey omey ibu ni..
dah tak tahu nak cerita ape pasal safiyya ni..
banyak nau feelnyee sekarang...

last week mandi laut kat kampong sajo...
namo jo rumah dekat dengan laut..
tapi...
tiga empat lima tahun sekali baru jejak laut...

orang laut dah jemu dengan laut..
nak mandi air terjun..
takot kencing tikus pulek...

chentadea.blogspot.com
gambar bulan lima lepas....rindu la rambot yang ni....ni dengan sepupu sepupu safiyya belah asben....belah asben semua kecik kecik lagi..safiyya cucu ketiga nenek dan atok belah tanjung....

kalau belah daku...dah cucu ke empat belas.....meriah!..

chentadea.blogspot.com
eksaited okey cepiyaa....pegi laut pon dengan umminye..bukan dengan ibu..daku kene tinggal...lambat nau tunggu abah..sampai-sampai je dah selamat dalam laut.....jenis tak takut air..ni first time dia mandi laut..yang bulan lima tu main pasir je....

nak ajak balik pon payah...menanges....

happy nengok cepiya sukeee mandi laut...ada gak la aktiviti dia time balik kampong..kalau tak, dok rumah saje....

rasa nak repeat lagi lain kali tapi............

chentadea.blogspot.com
wif abang iman..ni sepupu belah kuala....kemaen montel abang iman..kihkih..dulu kekecik ensem comel..dah makin besau ni, kemaen lak pejal badannye..

tu gaya cepiya kalau orang nak amik gambar....peace okey...peace kat idong... -_-'


chentadea.blogspot.com
penat maen rehat jap....
tak boleh nak beriyee...
penat kang kau cepiya...



rasa nak repeat tapi...

tapi......nak tahu sebab ape ada tapi...

sebab sejak mandi air laut tu..safiyya malam malam meragam sampai la malam tadi....tak tau sebab ape dia akan menanges tak henti-henti..sua nenen pon tak nak, kalau siang dia okeh, time tido malam je jadi gitu..kami tido siap dengar ayat ruqyah..sebelum tido daku dah baca qursi dengan 3 qul.... -_-' ..

asben sampai cakap "kau nak apee sebenarnye..." huhu...

i da seremmmmm.........


Share:

November 18, 2015

November 16, 2015

Bisnes Part 2

Assalamualaikum..

alhamdullilah..

aku da start sket minat jual-jual barang...
tapi minat tu tersekat nak iklan2 kat facebook sebab fren dengan bigbosssss okeyy..

kang mampuihh dia tahu aku asek jual barang jek..

instagram wujud untuk skodeng gosip jek..
melampauuu kan...

buat dropship ni ada beberapa perkara yang kene amik tahu..

1) Stok takde kat kita...susah sikit la kan...bila tanye stok, bukan time time tu jugak akak tu reply......aku paham..bizi sangat akak tuuu....bukan dia nak layan aku sorang jek..beratus orang jadi dropship dia...aku p umah dia amik barang pon, bukan macam rumah, macam stor okeyy...maju sangat akak ni..jelessss...

2) Kebanyakkan orang kalau boleh nak COD.... -_-' .. bila COD kono dulukan duit den laaa...hahahah...last wik pinjam duit asben nak dulukan bayar barang..seb bek laaaaa ada asben tercayangg....

tu je la masalah aku setakat ni....takde la besau sangat..biasalah, memikir sangat..hahhaa


Share:

3 (Tiga)



dah tiga tahun kahwin..
dah tiga tahun jadi isteri kepada mohd pyan..
dah tiga tahun serumah dengan yang berlainan jantina..
dah tiga tahun ada keluarga baru...
dah tiga tahun berkongsi segalanyee...

dah tiga tahun kahwin!...

status isteri merubah segalanyaaaaa....



nampak tak ayat bertahan?..

kihkoh..
nampak nau memasing perangai hazabedah..

tapi
alhamdullilah..
kami masih lagi boleh terima kekurangan dan kelebihan memasing...

bukan senang nak mencari kesempurnaan dalam satu-satu hubungan...

Share:

November 12, 2015

CPUV - Kad Mesra Petronas


yeay...rezeki dapat CPUV...

disebabkan aku ni hari hari dok ulang-alik 70+-km sehari....
isi minyak pon boleh tahan laaaa sebulan nak dekat rm300....

rugi la kan kalau tak de kad minyak....

ibarat ongkaya je kalau isi minyak taknak balasan.. ;p
hidup zaman pemerintahan DSN ni..
semua mesti berkira...

tapi aku belum penah reedem pongg...
naif sikit bab redeem kat petronas ni...

yela..
dulu dari rumah ke opis pon tak sampai dua kilometer..
kad mesra pon takdo..
dok jauh ni baru jakun nak guna kad minyak...
dan sekarang baru ada kesedaran...
baru sangat..

kad mesra pon atas nama suami....
point pon berapo jo..sebab kadang-kadang terlupe nak bagi kad mesra ni...rugi rugi....

dorang rajin antau emel....tengok tu siap ada pesanan bagai....mesraaa sangat..kihkih

hari tu isi minyak dengan asben...punyala lame tunggu kat pam minyak..beratur tunggu kete depan..orangnye takde..lamaa..rupanya mungkin p keluar duit atau p mesin deposit..

bila dia mai je ke kete..dengan muka eksyen..isi minyak..lepas tu angkat kol...amboiiiiii...banyak nau kesalahan awak buat.... bangla yang keje situ minta dia jauhkan dari pam..sekali lagi tunjuk muka eksyen dengan takde rase bersalah...alahaiii....kalau meletup la..satu stesen ni effect...dengan aku-aku kat belakang kete kau tak tau ape jadi.....perempuan okey...aiyorkk aiii..perangai-perangai...



wow...peluang nak menang dua tiket wayang di tgv..fuhhh..lame gilo tak tengok wayang sejak ada chenta ati cepiya omey-omey....sesungguhnya daku ada peluang la ni, sebab sebulan hampir rm300 belanja minyak...cumaa kene ingat selalu la hulur-hulur kad mesra...

REDEEM LIKE A CHAMPION!

owh..daku tak sampai lagi tahap champion...ribuuu nak redeem semua ni...sekali lagi rugi......menanges tepi bucu katil...


ANTARA YANG BEST-BEST BILA GUNA KAD MESRA PETRONAS...

Jumla kita jadi BIJAK di ZAMAN SEGALANYA PERLU DUIT!

Share:

November 11, 2015

Bisnes

Assalamualaikum..

aku nak cerita pasal bisnes..

eh..aku takde bisnes sendiri..cuma niat di hati menggunung tinggi nak duit lebeh..nak beli kerete terbang sempena wawasan 2020..haha......tapi modal takdo....cenggane?..

selalunye kalau modal takdo..kita jadi dropship la ye tak?...

mula-mula aku tertarik untuk jadi dropship seqy beauty..dah pm sepet...tapi last-last tak jadi sebab aku bukan pengguna..walaupun dia kata takpe, tak gune pon boleh jual...aku lak tak sedap....aku lebeh suka bercerita dari pengalaman...baru syiok kan..

last-last tak jadi...

dan now aku jadi dropship sorang kakak tu...

aku kenal dia before kawen dengan asben...kenal pon dari fb asben...

dia ni dari pakai kereta proton saga kebal (aku lupe tapi jenama proton saga lama le) now dah pakai exora bold..
dari duduk rumah flat empat tingkat..sekarang dah dok town house..
bayangkan...tak sampai lima tahun aku kenal dia..
dia dah boleh sampai ke tahap sekarang....
tapi kena kerja kuat laaa....

aku dah lame perati je akak ni..
join grup dropship fb dia..
tapi aku pasif..
diam je dok perati...
lagipon kurang maklumat kat grup fb dia tu..

last week,
aku kuatkan hati nak menjual jugak..
join plak grup wasap dia..
sebab pikir duit dah makin susut..hahahhaha..

jual cadar patchwork...
semangat!..
tapi takde orang beli pongg..
hahaha..

malah bila bff aku share status aku..
pastu lajuuu je seller2 lain pm dia...
kahkah..
adat resam niaga..
kene ingat satu je..
ALLAH yang bagi kita rezeki....

pagi ni aku try jual speedy chopper lak..
alhamdulillah..
ada pembeli..
walaupun untung ciput jek..
tapi siapa nak bagiiii kan...

Sebenarnye malam tadi aku dah give up..
rase nak keluar dari wasap dropship tu..
tapi asben dok ulang banyak kali..
taknak try lagi le tuuu....taknak jual lagi la tuu..
kihkih..
menyampah pulak...
rase macam aku diperlekehkan jek...

takpela...
kita go wif the flow je la..
ikot hati aku ni...
ikot semangat nak beli keteterbang 2020 nanti..
;p

meh cuci mata alang-alang..
mane tahu dapat cuci wallet sekali..hahahha

Cadar Patchword Size Queen (1 Cadar 2 Sarung Bantal) - RM90 Termasuk Pos

available setakat 11.11.15

Cadar Patchwork Size King (1 Cadar 2 Sarung Bantal) - 110 Termasuk Pos




Speedy Chopper - RM 31 Termasuk Pos


chopper ni aku gune...tapi brand cosway..yang aku jual bukan brand cosway..tapi ala-ala brand tupperware..aku penah blog kan..memang senang..sebulan lepas lepas blender aku jahanam pecah..gune shake and take lepas tu....lepas tu shake and take pon jahanam..hahaha....no choice, kene gune lesung batu untuk aktiviti menumbuk bawang....aku tak sukeeeee...lagipon dok rumah flat kan..mendapat la kau macam kabaukan kat satu flat tu kau nak memasak...hahahaha...sekali memang pon, jiran aku tanye asben, aku memasak ke pepagi...kihkoh...

aku bukan selalu tumbuk bawang subuh-subuh..kadang-kadang je bila terlupe nak tumbuk bahan masak memalam...

maka keluarkan la balik speedy chopper...naseb baik adaaa...kurang sikit la jiran dengar aku menumbuk sekarang...;p

hashtag : jom tolong aku beli keteterbang2020...
kalau tebekenan..

Share:

November 2, 2015

Kuasa Mata Seorang Isteri


selalu macam tu kan..
tapi aku takde la tanye laki aku sebegitu..
kong ajo namenye tuu..

macam hari sabtu lepas..
asben cari remote tv..
beriye tanye kat mane..
aku kata ade je dekat-dekat dengan tv...

dia tak jumpe sampai naik hangin..
aku tengah gosok baju..

lame-lame aku lak naik hangin dia tak jumpe..

tinggalkan sekejap keje gosok baju..
p depan tv...
cari...alih-alih baju sepiya kat situ..
danggggggg....
terus jumpe remote..
tak sampai seminit...

terus aku mengekeh gelak..
sebab aku memang penah baca bab ni..
bab kalau laki cari memang tak jumpe, isteri cari barang sekelip mata je dapat...
Share:

October 26, 2015

Dari Drypers Ke Whoopee

Assalamualaikum..

Alkisahnye bertukar kepada Whoopee apabila mencari-cari Drypers size L tak jumpe-jumpe..memanjang takde stock...pergi speedmart, pergi giant...takde size L..menyampah betul time tu..

ni gara-gara time tu Alamanda buat offer gile-gile yang harga drypers jatuh bawah 29.00 satu pack...agaknye bila kat situ orang dah borong, tempat lain pon macam susah nak dapat...ape la teori aku, aku sendiri pon tak paham..kihkih..

time tu dah terdesak nau....aku memang selalu pempes piya dah tinggal secoet, baru gelabah nak carik...last-last terpaksa amik whoopee setelah diperkenalkan oleh mybff, mama rin...mama rin kata same je kualiti dengan drypers...tapi dalam hati aku "ye keee?" .. sebab whoopee kan tak berapa nak terkenal..eceh..padahal aku je tak kenal sangat, orang lain dah lame kenal..hikhik..dulu pon mase kat entry LAMPIN PAKAI BUANG.. Yun ada komen..tapi aku still nak setia jugakkkk kat drypers....(yun,nape private blog?..)

dan tak sangka, betul kata mama rin...whoopee ni setanding drypers, harga pon lagi murah dari drypers, drypers harga dia main-main...kejap kang promosi bagai nak rak, kejap kang kemain lagi harga atas RM40.00++ .. menanges nak bayau..

safiyya pon takde alahan dengan whoopee....pengasuh pon okey..aku risau tang pengasuh jek..dulu penah tukau pada jenama lain, dia komplen kata tak elok dengan safiyya... -_-'...kali ni, dia kata okey, aku pun gembira.. ;p

whoopee ni satu je yang aku tak berkenan, tapi bukan ape sangat pon...bab kalau anak berak, takde bau langsung wey...kita tak perasan anak kita berak....kalau drypers dulu, pantang berak, bau semerbak..yang whoopee, kalau safiyya tak bagi hint berak, memang sampai ke sudah la aku tak tahu...

start dua minggu lepas, aku dah setia kat whoopee...jimat lima enam ringgit dari harga drypers..suke!..

http://chentadea.blogspot.com
budak kuat amlau..bijak cerdik...
pandai menjeling..
pandai dah suruh kita diam *syhhhh..tangan kat jari..
pengsanmaknengok
baca doa makan,kumat kamit sendiri..

kalau time menyusu botol cari abah..
time nenen, cari ibu..
adil dan saksama..

:)

#setahunsebelasbulan




Share:

October 23, 2015

Terapi Di Pagi Hari.. Terima Kasih Suamiku..

Semalam berkecamuk..

hari ni rase dah okey...
dah tahu pon sebab ape kecamuk...

sebab pagi semalam minum NESLO...
tu yang kecamuk semacam..
kafein kan..
daku tak boleh..
lame dah tinggalkan NESLO..
semalam teringin...

hari ni,
sebab ada mood, saje je wish morning kat suami..
jarang buat...
dah tak macam baru kawen dulu..
sampai je opis, terus bagitau..
sekarang ni dah anak sorang,
takde makne la..

kalau aku wasap pagi pon,
petang baru balas..

tapi hari ni lain maciam pulekss..
tercengang iolss..

terus keluar lirik lagu tasha manshahar - terima kasih cinta

terkekek-kekek aku gelak kat opis sensorang...

adoidoidoi suamikuuu...
awak buat hidup saye bewarna warni macam pelangi hari ni...
hahah..melampau tak?..
Share:

October 22, 2015

Semua Orang Nak Jadi Sempurna


aku pun nak jugak..

Sempurna Sebagai Hamba Allah..
Sempurna Sebagai Seorang Anak..
Sempurna Sebagai Seorang Isteri..
Sempurna Sebagai Seorang Ibu..

Hari ni jiwa celaru..
ntah sebab ape..

debar jantung tu laju..

rase nak nanges..

semua orang nak yang terbaik untuk diri sendiri..

kosong betul jiwa ni..



Share:

October 21, 2015

Nur Safiyya | Penangan Jerebu

Assalamualaikum..

daku baru je naik opis today...
cuti dua hari sejak hari isnin gara-gara safiyya lelah...

so mood nak bekerja tu belum ada..
momentum, aura, semangat..
semua belum ada...

kemain kan, jam dah pukul 11.09 tapi semangat belum mari lagi..
;p

-_-'
jerebu punye pasal...

safiyya start selsema hari sabtu..
hari ahad terus dapat batuk batuk..

dia punyee peralihan dari selsema terus ke batuk tu cepat sangat...

selalu safiyya dapat batuk ni dari selsema yang susah nak hilang dalam seminggu..
ni satu hari je dah dapat..

http://chentadea.blogspot.my
ni malam isnin....sebab isnin petang dia da start nafas laju dan berbunyi..

iolss fobiaaa kalau bab nafas laju..sebab safiyya pernah kene rujuk ke hospital kajang..tapi nasib baik setakat duduk kat wad saringan dalam empat jam gituu...empat jam pon, wad saringan pon, fobia sangat...kalau boleh, taknak jejak hospital dah kecuali untuk bersalin dan check up....

buat keputusan untuk pergi klinik panel, sebab kalau p klinik 1Malaysia, kompom kene rujuk ke hospital.....nehi namo...

dan gitu la kene amek gas.....naseb baik safiyya good girl, tak macam masa kat hospital kajang, kesian nengok dia meronta taknak amek ges...kali ni dia diam jee...siap dah layu layu nak tido..syukur sangattt..

lepas amek neb tu dia okey........

tapi malam tu jadi balik,nafas laju....tak tido dibuatnye..

maka hari selasa, kene cuti jugak nak taknak, walaupun aku pon sendiri tak pasti cuti aku dah tinggal bape kerat ..takpela, bak kata suami, kalau kene unpaid pon takpe..

aku try buat garlic oil...bakar bawang putih dalam dua tiga biji, lepas tu hancurkan dan letak minyak zaitun....kerap sapu kat keliling leher, belakang dan dada.....sebab perasan, lepas sapu je dia akan lega..


dan alhamdullilah, pagi tadi takde dengar nafas berbunyi..
lega sangat.....


tapi bila dah empat hari berterusan dengan anak, hari ni rindu bangat sama budak kecik kepochi tuuuu...




Share:

October 8, 2015

Takkan Sangka




hari ni bawak bekal karipap pulak ke opis...nak bawak nasi goreng, cukup-cukup je untuk dua chenta hati daku....projek mengkaripap malam tadi....

aku sendiri tak sangka yang aku akan gigih sampai begini sekali..buat karipap seminggu sekali untuk bekal safiyya ke rumah pengasuh...tak sangka aku boleh buat karipap....kemain aku sampai tak sangka..sebab aku bukan jenis pandai masak....kalau masak, selalu gagal....tapi aku suke masak.... :) .. sejak dah kawen la suke masak, kalau time anak dara, kirim salam je laa...kakak-kakak masak lagi sedap....

percubaan buat kulit karipap yang okey adalah dalam dua tiga empat kali..itupun lepas tanye exhousmate..ikot resepi dia bagi,..baru menjadi..kulit tak tebal...kagum aku lepas tu..terus semangat nak buat lagi dan lagi....

serius tak sangka, aku dah jadi macam mak mak dah..yang berusaha nak buat atau masak ape saje untuk anak-anak..lebih-lebih lagi semua resepi boleh digugel di hujung jari...

http://chentadea.blogspot.com
ini perkara biasa bagi seorang anak yang sebuk nau nak tolong ibu dia buat karipap jugak...gambar ni gambar dua minggu lepas rasanyee...

malam tadi punye kes pulak, dia pergi curah tepung gandum dalam inti karipap...nak marah tak boleh...ku tahan je geram... -_-'


Share:

October 6, 2015

Bawa Bekal

http://chentadea.blogspot.my

hari ni bawak bekal bihun goreng black pepper..

terlajak bawak sebab ada lebihan masak untuk safiyya..
abahnye pon ku dah bekalkan...

kalau tak, nafsu makan nak membeli kat kafe je..
kafe ni dia macam ada pelaris tauu...
asek memanggil-manggil suruh turun..
padehal menu nye hari hari itu sajeee...

ni pon rase kejap lagi nak p turun kafe..
tengok-tengok ape yang ada...

nafsu oh nafsu...



Share:

September 30, 2015

Kesan Pil Perancang

aku penah apdet pasal tukar pil perancang dari noriday ke rigevidon...

alhamdullilah..
masalah period yang kerap seminggu sekali dah takde..

sekarang ni masalah lain pulak timbul...

masalah nafsu makan membuak-buak..
masa makan noriday,takde pulak camni..

i cannot tahan la..
rase macam pipi kembang...
badan kembang...
perot moncit...

rase macam nak buat diet atkins..

setia jadi stalker je kat grup fb diet atkins..

tapi dok nyusukan safiyya..
cenggane pulak tu..




Share:

September 22, 2015

Cara Untuk Tukar Bahasa di Voice Mail / Pesanan Suara Handphone


voice mail aku cute..sebab bila masok voicemail, operator nye berbahasa tamil..
kihkih..

matila nak paham..

dari dulu nak tukar...
tapi tak tahu camne..

lepas tu abaikan je..
sebab bukan aku yang dengar pon voice mail tu..
kijam kot..
ahad lepas mak mentua pon dah perli voice mail aku..hahaha..

pagi ni rajin sikit p tanye kakak opismet yang berbangsa india...dia dengar dia kata tekan 1..tekan 1...lepas tu dia kata "aik..asek tekan 1 je.." haha...lepas tu ape pon tak boleh..sebab dia tak berapa terer sangat nak tekan-tekan kat keypad... -_-'

lame lame aku buat sendiri...aku pakai hentam je tekan 1 walaupun tak paham ape operator tu bebel..

settle dah....aman sikit telinga orang yang kol aku tapi aku tak sempat jawab atau malas nak jawab tuu....hahahha..

Kalau ada siapa-siapa yang ada masalah macam aku..

1) Dail 122
2) Lepas dah dengar je voicemail, terus tekan 1 (untuk pemilihan bahasa)
3) Lepas tu tekan mana-mana bahasa yang dikehendaki...(masa ni dia membebel-bebel...tapi takpe..korang terus tekan je keypad..cepat sikit urusan habes...hihih)

Tekan 1 untuk Bahasa Melayu
Tekan 2 untuk Bahasa Inggeris
Tekan 3 Untuk Mandarin
Tekan 4 Untuk Tamil
Tekan 5 Untuk Bahasa Indonesia


urusan selesai.....


:)


teruknya aku...sendiri taip sendiri gelak HAHAHAHAHA.. ;p
Share:

September 21, 2015

Nur Safiyya | Setahun Sepuluh Bulan


anak dah setahun sepuluh bulan, still tak percaya dah ada anak...melampau tak?..

Pertuturan
safiyya ni aku tak tahu la dia jenis lambat bercakap ke..atau memang bagi kategori dia belum tahap boleh bercakap..dia terer bab panggil abah....nak air...bubyee....lepas tu cakap abishh...abishhhh...yang lain-lain cume dia terer cakap sepanyol, perancis je.....ibu pon tak pandai lagi hoiii.. tabah benau ibu ni dik....

bila ngadu kat mak mentua..mak mentua cakap, budak kalau tak tumbuh gigi geraham memang lambat bercakap..kalau dah tumbuh, siap sedia laaaa melayan dia bercakap....

mak sendiri cakap lak..takpelah, budak lambat bercakap ni BIJAK..aminnn...okeh..fine mak...saye akan tunggu...


tapi....

ape yang kita cakap dia faham..
kalau suruh amik itu amik ini..
dia faham la kita suruh dia buat ape....


Pergaulan
dah setahun sepuluh bulan ni, dia ada sikit peningkatan dalam pergaulan...dulu takot kat orang...nenek sendiri pon taknak..monangeh...sekarang ni boleh kata peramah..cume kalau mood tak berapa okeh, menepek je la kat aku..nak p shi shi pon tak boleh...kene angkot masuk toilet sekali.. -_-'


chentadea.blogspot.com

gambar atas ni masa perkahwinan sepupu asben..kemaen peace sekali lima jariii....jenuh oi nak tarik dia dari pelamin....sebok nak amek gambar....dah la time dia menyibuk tu, time anak anak dara sibuk nak berposing...malu acik...gambar kat atas ni pon, sebenarnye dia orang pertama yang naik pelamin..lepas tu baru budak budak yang lain...aku ni tak berapa nak ramah sangat dengan keluarga belah asben...pemaluuuu....mak sedara asben pon aku tak hafal pangkat lagi..-_-'.. ramai nauuu...

garang pon garang gak..
mencampak barang no satu kalau tengah marah....

kalau mengamuk, boleh tahan dia nyee perangai sampai abah dah serik nak bagi adik kat safiyya...hahah..


Pemakanan

aku rase dia dah jemu laa nak makan yang sup sup bagai..sebab dia kalau aku makan sambal..dia punye mengadap boleh tahan....tapi kesian la kan perot budak....

makan nak sendiri....taknak bersuap...menggeleng je kalau aku suap....

suke makan ikan dengan ayam goreng....nasi kurang....ratah ikan gituuu jeee.... dah bilanye nak temok dik.... last week aku timbang dia, baru 10 kilo di usia setahun sepuluh bulan...cekedingggg...tapi badan dia sado..nampak taff....

Wean Off
semalam genap setahun sepuluh bulan...
lagi dua bulan nak dua tahun..

lagi dua bulan jugak kena wean off dia..
tapi mampukah aku nak wean off...hahahah..

kalau dulu baca tentang usaha-usaha mak mak nak wean off anak..
tapi kali ni aku pulak nak kene berusaha...
tapii cemane ek, sebab dia kalau nak tidur memang menempek jee..
kalau terlepas je, mesti terjaga....

cemane?..

--

blogger yang kawen yang sama sama tarikh kawen atau yang dekat dekat tarikh kawen, hampir kesemua dah tambah anak...yang sedang menambah pon ado....aku?... rileks brader rileks...tempat czer ngilu lagi ni.....



Share:

September 18, 2015

Orange | Demi Mu


lama dah tak cerita pasal tanggungan pertama daku ni...

hampir enam tahun dah daku menanggung beliau... ;p..
takde hal sangat pon beliau..maintenance tak tinggi mane...dah kereta buatan malaysia..ape yang mentenen tinggi...

tapi sejak dah dok jauh ni,
ada la rase tak best sikit..

absorber kereta macam dah out..
bukan macam, memang dah..

kereta kecik kan...
yang naik nye boleh tahan besau-besau semua.. kihkih...

kalau fikir duit...
memang sampai jahanam la Orange ku kerjakan..

tapi sebab fikir pergi balik kerja jauh perjalanannye...
ku pejam mata..
tapi dalam pejam mata terfikir fikir "sapo nak derma sila bank in ke mbb 1625 ???? ????? "

semalam dapat gaji..

hari ni pergi bengkel...

request untuk tukar absorber belakang dulu..
yang depan rasenye macam tak tertanggung nak tukar...

belakang je dah RM 190 sepasang..
kalau amik satu set depan belakang RM 510 ..
monangeh dalam hati...

tadi tengok absorber yang lama..
umangggaihhhhh jahanam betul..
sampai dah tak boleh nak turun naik dah absorber tuuu...
patot la rase tak sedap...

lepas tu tukau lampu break untuk yang kat atas dan tepi..
dua dua terbakar...
RM 20 untuk kedua dua lampo tersebut...

ni kalau tak betulkan,
nampak pak pulisi, dah kene saman..

gst lagi...

habesla dalam RM 220... ntah bape sen belakang tuu..

phewwwwwwwwwwwwww.....
lap peluh..
kalau peluh ni titikkan duit kan best....

Share:

September 15, 2015

Nur Safiyya | Keletah



chentadea.blogspot.com

dia selalu buat aku tersenyum..selalu..
selalu gak buat mak dia naik angin...
itupun selalu gak...hahahahah...

tengok gambar atas ni, rindu plak rambot kembang macam alleycat dia...

malam tadi lepas salin pampers, dia taknak pakai baju...
aku gosok baju..abahnye tengok tivi..

dia senyap je..
alih-alih...
satu badan dah berbedak...
satu badan putih..

nak marah rase macam tak normal lak marah anak yang tak tahu ape-ape..

gelak je la pon yang mampu...

takpela...
ini amanah dari ALLAH S.W.T..
akan ku jaga sampai akhir nafas..

aku penah cakap dengan kaklang aku...

aku - lang, nanti kalau ina dah takde...kak lang jaga ea safiyya...dah le dia sorang je...

kak lang - nape lak aku nak jaga...silap silap abah dia kawen laen..mak tiri dia la jaga...


hahaha..kong ajo kaklang akuu....


kesian safiyya andai dah tiba waktunya aku pergi....sorang-sorang dia....aku ni asek fikir anak aku sorang jee....banyak hal memang begini kan....hahaha..







Share:

September 14, 2015

SmartShopper Malaysia

Assalamualaikum..
siapa tahu pasal SmartShopper Malaysia ni?..

http://smartshopper.my/web/

aku terjebak sejak baca satu blog ni...terus setia memantau harga kat situu..kalau dulu, bila ibu zura dok bezakan  rege barang macam susu dan diaper anak antara dua kedai, mesti terdetik dalam hati aku...terdetik kau..ayat taknak kalah.. ;p .alah, berapa hengget je pon beza...beli jelaaa.....

serius cakap, masa aku bujang, aku tak penah heran pon dengan harga satu satu barang....kadang-kadang aku kagum gak dengan x-housemate aku yang dia boleh tahu harga satu satu barang tu mahal ke murah..macam ikan dan bawang tuu....kalau aku, aku maen beli je ikan tuu, tidak la ku tahu murah ke tidak...

tapi sejak sendiri ada anak....lima puluh sen pon aku kira okeyyy....

selalu yang aku usha kat situ adalah pempes dengan susu safiyya...


http://smartshopper.my/web/
ini harga untuk pempes..tapiiiiii harga hari jumaat ritu....tapi hari jumaat hari tu ada kawan fb aplod dia p borong drypers kat aeon alamanda..murah gile....satu packet jatuh 29.90 katenye....adik ipar aku g hari sabtuu, tapi nasib dia la sape suh p meround dulu, da berjimba baru g cari pempes, sudahnye dah abes stock untuk hari itu....


http://smartshopper.my/web/
safiyya minum susu s26 yang biase je...bukan gold..
yang biasa pon, tercirit gak makpak nak beli..;p..

hari tu check pon, s26 tak tersenarai dalam ni..maknenyeee takde pasaraya yang buat promosi kot..


http://smartshopper.my/web/

SmartShopper ni boleh didownload kat handphone korang...lagi senang dah pantas gune henpon kot..
aku dulu download kat henpon, tapi henpon cikai, selalu sangat full..ntah ape yang buat full pon aku tak tahu...last-last fedap....


bila google gune pc..ada plak jenis SmartShopper yang web punye...

aku tak tahu la korang paham ke tak aku taip ni...hahahaha..


ke korang ada lagi sumber yang boleh tahu harga murah kat mane?..

jom kongsi..
Marilah Kita Bersama-Sama Berjimat..

-_-'


Share:

September 11, 2015

Last Call Today | Photobook RM2 Sahaja.. Free Pos!...


sape taknak dia rugi..nama dia siti..eh eh..



pagi tadi buka emel...nampak ada promosi dari pixajoy...tapi hari ni dah  hari last...

terkesima tengok RM2 tuu...

tapi size photobook ni kecik je la..

Product : 36 Pages, Mini Softcover
Size : 6'' x 6'' Square
Cover : Full color printed with Protective Gloss/Matte Lamination
Content : Art Paper 150gsm with Protective Gloss/Matte Lamination
Voucher Valid Until : 8 January 2016

kira panjangnye macam pembaris pendek...

boleh laa kot..
setakat nak simpan gambar anak anak (kekal) dari dok simpan dalam henpon..bila henpon cicir macam aku, dah sedeh gambar dah takde...ayat macam kaliang sikit..harap maafkan..


jom kita grab peluang satu dua hengget..satu dua hengget...


Share:

September 10, 2015

Cikedut By SaripDol



siapa penah makan cikedut..

kenapa ea name dia cikedut...kelakar pulak rasenye... ;p

aku baru semalam dapat tahu pasal cikedut..so lambat baru tahu...semalam gak mybff beli untuk daku..

baru tengahari ni dapat menikmati cikedut...

rase dadih jee tapi sedap laa.. ..

still terfikir kenapa cikedut namanyaa?..



facebook : cikedut bySARIPDOL

resepi ala-ala cikedut : azlitamasammanis

Share:

Ayam Masak Kurma Untuk Dia

ayam masak kurma

feeling macam ASAM PEDAS UNTUK DIA.. ;p

ni kali kedua masak kurma ni..sebab aku bukan peminat lauk ni..mak pon tak penah masak sepanjang duduk dengan mak...


ni semua gara-gara dah pening tak tahu nak masak ape untuk safiyya...aku kan hari hari wajib masak untuk safiyya...jadinye bila dah boring tak tahu nak masak ape..mula la otak ni celaru...pening...risau...over pulak rasenye..hahaha..


tapi betol..nak bagi anak makan ape pon, aku boleh kerisauan sepanjang hari...

semalam, ada nampak sorang blogger tu up entry ayam masak kurma ni...jadinye, takpela..ku rajinkan la diri memasak sesubuh buta....

resepi bulat bulat aku tiru belakang pek kurma adabi..hahaha..tapi okeh je la sedap ponnnnnnnn...takyah pakai penumis yang kayu manis..bunga cengkih..tak payahhh..simple!.


esok nak masak ape pulak ek?..

gimme idea...
Share:

September 9, 2015