December 30, 2014

terkandas

hari tu cerita pasal banjir pantai timur..

ni..

ahad lepas dapat tahu kaklang sekeluarga terkandas kat kampong awah, pahang..
menghantar anak buah belah abang lang kawin..

pergi mengantau lepas..
nak balik ke KL tak boleh..
air dah naik..

sejak ahad lepas sampai sekarang..

tadi dalam wasap grup dia bagitau..
dah takdo baju nak pakai..
sedeh dengar...

yela..
plan nye pon..
pergi sabtu balik ahad..

tapi ni dah empat hari kat sane..
camne..

nak basoh baju pon..
memang tak kering la kan..

nak caj henpon pon kene pergi tempat lain..
letrik takdo..

ni dah kene pindah ke sekolah tunku afzan chenor..
air dah naik area rumah..

:(

tadi tanye hujan ke tak hari ni..
kak lang gitau tak hujan lagi..

mohon air surut cepat la..
boleh keluar dari tempat tuuu...

-----------------------------

cerita pengasuh pulak..
belum mula tahun baru lagi..

dah mohon cuti tiga hari untuk januari..
pitam mak..

nak wat guana tuuuu..

nak cuti or angkot nur safiyya ke opis?..



##apdet 3.23pm 30.12.2014 ..

tak jadi ke pusat pemindahan banjir sekolah tunku afzan chenor..
menumpang di masjid sebab bukan penduduk asal kawasan tersebut..

apakah???...


Share:

December 26, 2014

#PrayForPantaiTimur



aku terbayang orang-orang tua..
kanak-kanak..
beby...

camne la keadaan mereka..
cukup tak makan..
selesa tak tempat pemindahan tu..

macam beby, cukup tak bekalan susu..
pampers?..
kalau beby menyusu badan okey lagi...
ni kalau yang FM..
cemane kalau bekalan susu habis....
terbayang safiyya je ni..

kalau ini terjadi pada aku..
entah kuat ke tidak nak hadapi..

ada yang dibaca di FB..
bekalan makanan tak sampai..
mengadu kelaparan..

ALLAH..
bagaimana la keadaan mereka...

Ya ALLAH..
Kau jagalah mereka di sane..
Kau lindungila mereka di sane..



Share:

December 24, 2014

December 22, 2014

Nur Safiyya | Setahun Sebulan


nur safiyya dah setahun sebulan sabtu lepas..


tapi aku still rase dia macam beby-beby sangat...
selalu anggap dia belum boleh buat itu buat ini..


contohnye..
masa sembilan bulan kot..
aku still rase aku perlu pegang botol susu dia..
tapi sebenarnye..dia dah boleh pegang botol susu sendiri..
;)


dah pandai ejas kaki kalau orang nak pakaikan seluar dan bukak seluar..
baju pon sameee...
kasot pon...pandai acu kat kaki..
nak pakai sendiri..tak pandai lagi..


tapi ikot mood la..
kalau mood nak bogel..
pampersss pon taknak pakaiiiiii.......


sekarang ni dia hebat dalam bab memanjat sofa dan kusyen...
tahu tahu dah ada atas sofa / kusyen..
pening acik...


pandai mengacah kita..
lagi kita kejar dia..
lagi dia merangkak laju laju..


oh..omey omey ku belum berjalan lagi..
setakat lima enam tapak ada la..
lepas tu sengih-sengih lantas terduduk..


dan sekarang jangan harap dapat tido kalau dia dah terjaga..
abes dikoreknye mata...ditariknyee rambot....
ditamparnyee pipi kita..


kejap benau masa berlaluu...
dah panjang dah anak ibu..
beso nyee idok sangat..
still slim gituu...

Share:

December 16, 2014

Nur Safiyya | Abu pon Abu laa..

abu?

ibu sebenarnyee..

safiyya belum pandai lagi panggil ibu..

asek-asek abuuu..abuuu... -_-'

malam tadi kemaen ngadu kat ibu abah tak kasi yogurt...

"abuuu...abuuuuu"...sambil nanges-nanges...

tapi kalau abah....kemaen lagi...sikit sikit abah...

emak (pengasuh) pon dah pandai..

rasenyeee...emak la yang terawal dia sebut..mane tak awal, sebab perkataan emak tu berulangkali disebut-sebut oleh anak pengasuh..mustila dia pandai mengikut...redha je laa...



safiyya dengan jambulnyaa... ;p

kalau dulu, kemaen susah nak tumbuh rambot...sekarang rimas pulak tengok rambot dia...kalau boboy ni, dah lame ku botakkan...ini gegurl..kita kasi panjang rambot dia..

Share:

December 9, 2014

Shopping RM1212 at Lazada Malaysia [Contest]


1212?

no yang santek...
opecoz juga bulan 12 ni adalah bulan kelahiran daku..
jadi mahu mengharapkan yang seronok seronok sahaja di bulan ini..

Jadi marilah kita berseronok mencuci mata di LAZADA untuk contest yang hebat ini.. ;p

Lazada menawarkan harga barang yang berpatutan dan diskaun yang hebat terutama pada 12 December 2014 akan datang kerana dijangka akan ada ONLINE REVOLUTION SALE selama 1 hari dengan pelbagai tawaran menarik.

Lazada Malaysia akan mengadakan Online Revolution Lazada pada 12 December 2014 iaitu 12 hari sebelum perayaan Krismas. Lazada akan menawarkan promosi menarik serta tawaran eksklusif untuk pelbagai kategori selama 24 jam. Dapatkan apa yang anda inginkan musim cuti ini, dari telefon bimbit, tablet dan peralatan elektronik hinggalah ke fesyen, barangan rumah, alat permainan dan peralatan sukan.

jadi dengan semangatnya, daku mahu menyertai contest "Shopping RM1212 at Lazada Malaysia"


Syarat-syarat penyertaan:

1. Harga barang tidak melebihi RM1212
2. Sila letakkan link blog di ruangan komen. (Peluang menang lebih besar) - di blog SAYAIDAY
3. Pemenang akan dipilih secara random tetapi jumlah harga barang yang melebihi RM1212 akan dibuang dari penyertaan. 
4. Contest ini hanya valid jika terdapat lebih dari 20 penyertaan, so sila ajak kawan-kawan untuk join :)


Jadi marilah kita mulakan dengan mencuci mata dulu di LAZADA..

eh..actually......

sebenarnye dah selalu cuci mata dah...hihi..cuci mata selalu..nak cuci duit kat LAZADA je belum lagi..... -_-


antara barang yang nak ku beli sangat kat lazada ialah :-


http://www.lazada.com.my/tefal-uno-oven-of1802-30l-116832.html

dah bertahun mengidam oven..tapi nak beli nyee..ntah bila..huihui...
nak buat roti..nak buat lasagna..nak buat memacam!...



http://www.lazada.com.my/tupperware-numit-turbo-chopper-300ml-red-free-tupperware-member-ship-worth-rm70-902204.html

senang....sebab selalu daku subuh hadam dok keletang keletung dok tumbuk bawang untuk masak piya nye lauk...nak menumbuk pun malasssssssss...............batu lesung tuuuu tumpul....jadi dengan adanyee chopper ni, daku boleh menghancurkan bawang dengan senyap sunyiiiii...(ye keee)







dan...

untuk mencukupkan lebihan RM450 dari RM1212 tuuu...


daku telah memilih..


3) Lenovo A850+ Octa Core 4GB Black (RM450)
RM450

http://www.lazada.com.my/import-lenovo-a850-octa-core-4gb-black-677624.html

nak tepon baruuuuuuuuu..nak tepon baruuuuuuuu.....tepon sekarang dah nazak!...


-----------------

kemaen harapan dan anganan...

;p


nak join?

meh ketik SINI
Share:

Selamanya Harimau Malaya

chentadea.blogspot.com

walaupun tewas separuh akhir pertama...safiyya tetap akan sokong harimau malaya..semoga harimau bangkit untuk separuh akhir kedua ini!...

tak pepasal anak pon terbabit..hiksss....


Selamanya – Ultras Malaya Feat Altimet, Joe Flizzow & Carleed Khaza
Selamanya, selamanya
Selamanya harimau malaya

Selamanya, selamanya
Selamanya sokong Malaysia

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya
Harimau malaya
Harimau malaya

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah

Inilah tanah tumpahnya darahku
Negara pasukan biarlah hanya satu
Harimau kami berlari laju
Belang nak tertanggal dari baju
Harimau kami cekap gelecek
Pertahanan lawan tumbang sederet
Bila turun padang berumahkan gelanggang
kalau berani mari bertandang hah

Selamanya, selamanya
Selamanya harimau malaya

Selamanya, selamanya
Selamanya sokong Malaysia

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya

Semua berlari hingga tiada keringat
Gol pertama untuk negara kedua untuk pingat
Bila atas padang main tak ingat
Tiap hantaran kemas tiap gerak ligat
Pernah kah ada harimau yang jinak
Jawapan nya tidak semestinya lincah
Penyokong di stadium beranak pinak
Untukmu Malaysia kami ceria

Selamanya, selamanya
Selamanya harimau malaya

Selamanya, selamanya
Selamanya sokong Malaysia

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya

Hey, mari kita semangat
Hitam kuning terpahat
Mari kita berjuang
Teguh berperang di padang
Sekali lagi maju lagi serang lagi
Gagah berani sebati tidak gentar tenang
Dengan sorakan gemilang
Harimau malaya pasti menang

Selamanya, selamanya
Selamanya harimau malaya

Selamanya, selamanya
Selamanya sokong Malaysia

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya
Harimau malaya
Share:

December 3, 2014

Nur Safiyya | Tanpa Ibu



disebabkan event MAHA berlangsung melibatkan hari sabtu dan ahad..
jadi memikir gak la nak letak safiyya kat mane..

nak hantar pengasuh tapi takot dia tak terima untuk jaga time weekend...
sebenarnye dia boleh je pon..
cume aku je takot nak tanye..

maka buat keputusan untuk letak kat rumah kakak..
tapi kakak lak nak balik kampong..

jadi beliau pon hangkot safiyya balik kampong pagi sabtu....
-_-'

safiyya jenis yang TANAK orang...
memilih..
nak yang badan sedap macam ibu dia gak..

ada penah sekali..
abes sume mak pak sedara kene pakai spek mata sebab nak amek dia..
baru la dia nak orang tu..
kalau tak..
meraung..

kesian nenek nenek safiyya...nak pegang safiyya pon susah... -_-' ..
apetah lagi dengan atuk...
pandang pon dah cemik cemik...

memang tak dapat bayangkan satu malam tanpa omey omey ku ni..

bagaimana la malam dia tanpa susu ibu dia yang lazat ni..
bagaimana la ye...

boleh tak dia tido...

risau..
sebab malam-malam memang dia mengempeng...


jangantekan
ini adalah gambar-gambar yang dihantar oleh mereka-mereka yang di kampong....tak keruan setiap kali mereka wasap gambar safiyya....


mulanye nak amek safiyya hari isnin je kat rumah kakak...
tapi petang ahad safiyya da demam...
tak tahu la demam rindu ke..
demam sebab selsema ke...

risau betul..
ahad malam tu pecut balik kampong...
tido kampong..

sampai kampong..
badan safiyya panas..
main 38.6c je..

bogelkan dia tinggal pampers je..
lap lap dengan air..
sejuk gigil gigil dia..
kejap-kejap bangun..merengek..

Ya ALLAH kesiannye..
rase serik nak pisah dengan safiyya lagi...
rase macam safiyya tersiksa betul berpisah dengan ibu...
badan yang mula nak naik pon dah susut sebab demam...


pagi tu dah okey sikit..
tanpa ubat..
dia kebah..
cume usaha dengan lap lap saje..
alhamdullilah..


chentadea.blogspot.com
serik dah berpisah dengan chentahati daku ni....


chentadea.blogspot.com
ini pakteh..pakteh kene pakai tudung, baru safiyya nak...hahahaha..
sabau je la safiyyaaaaaaa..



Share:

December 2, 2014

Majlis Potong Kek Nur Safiyya Satu Tahun

majlis tumpang orang sajeeee....

kenduri pak long dan mak long piya nak pergi umrah...
mak ucu nye bertunang...
sunatnye sepupu piya..abang iman dan ahmad...
dan aqiqah piya dan beberapa orang sepupunye jugak...

banyak acara dalam satu kenduri..
save bajet!...
hehe..

tapi aku macam tak amek kisah sangat pon majlis lain....
sebab rasenye otak pon tingtong lagi dengan penat MAHA sikit...
dengan safiyya nye selsema dan demam...
dengan safiyya nye taknak dengan orang lain pon ye gak....
merengek memanjang!!..

chentadea.blogspot.com
kek frozen..makciknye yang tempah..suke benau aku...kalau tanye safiyya, tak tahu la dia jawab ape..hahaha..mak nye yang over.....sukeeeeeee sangat...walaupun cite frozen pon aku tak penah nengok... -_-'..


chentadea.blogspot.com
kek setelah dipotong...kek span coklat kot..ntah..tapi sedap laaa...tak rugi beli...

harga pon murah...RM51/1kg..murah kan..kan?..bagi aku murah...


chentadea.blogspot.com
muka masam jeee safiyya ni...bila la nak start ni ye safiyya....penat dah tunggu....


bila nak start ni ibu....


chentadea.blogspot.com
yeay.....safiyya teruja dengar sedara mara nyanyi lagu hepy besday...suke benau dia....


kalau safiyya dah besau sikit, mesti lagi seronok buat besday party kan......dalam umur setahun ni..ape la yang dia paham......yang paham dan over hanye la ibu dia sajeeeee....hihihi...


soalan kaki : bagaimana ye nak buat dengan anak yang TIDAK MAHU orang lain?.. nak memerap dengan omaknye sajee....
Share: