June 25, 2014

June 24, 2014

Tolong | Bagaimana Nak Hilangkan Tompok Putih Kat Muka Anak..





ada tak siapa siapa tahu camne nak hilangkan tompok putih or maybe macam panau kot kat muka baby..

aku tak tahu samada panau or ape..sebab mula mula perasan kat ujung kelopak mata safiyya...sekarang ni macam dah merebak sikit..bila tanye mak..mak kata benda tu biase...tapi bagi aku yang pertama kali jadi mak ni, opecoz la anggap luar biase kan..

ke sebab kamu ni dulu kuat menanges, air mata kering di situ lalu jadi putih anakku..

semalam masa check up tujuh bulan di KKIA...sanggop tu aku buang masa tunggu nak jumpe doctor..nak dengar doc cakap ape disamping kalau boleh nak la ubat sapu...

doctor pon satu..bila aku cakap "maybe panau ni kot doctor?" .. dia pon terus je berpikiran cam aku gak....takde la kau nak tengok-tengok pegang pegang anak aku ni bebetul..frust okeh..


dia bagi ubat sapu tapi dia pon tak berani nak galakkan aku sapu sebab safiyya masih lagi kadang2 dok gosok gosok mata dan tangan masuk mulut...dan sememangnya aku pon tak berani...


so siapa siapa yang ada pengalaman anak ada tompok tompok putih kat keliling mata or muka..please bagitau aku camne nak hilangkan...

Share:

June 20, 2014

Indahnya Kalau Dapat Duduk Rumah Ngadap Anak 24jam



aku penah apdet macam ni kat facebook..tapi buat only me lepas tu sebab ada yang komen.."cari rezeki untuk keluarga mane boleh cakap bosan"...olololololo..

demi ALLAH..aku memang dah tak rase seronok nak kerja...dah rase bosan...dah rase nak duduk rumah jaga cik safiyya tu je ha....

lebih lebih lagi bila memang satu hari takde keje nak buat.....
#janganlepasnidapatsurattukarcawanganpulakakuniha.


tapi aku siapa untuk duduk rumah sahajaaa...bukan anak jutawan...anak jutawan pon bekerja kot.......

Share:

Letih

minggu ni aku rase aku paling PENAT...

malam malam dah gol dulu...
safiyya?..
abah dia yang tidokan...kihkih....
hebatkan laki iollss..

pantang dia offer nak buaikan safiyya..
pantas je aku bergerak cari bantal dan zzZzzz.. ;p ..
sedar sedar dah jam tiga empat pagi dan safiyya dah ada kat sebelah...
bangga dengan laki sendiri... :) ..

Share:

June 18, 2014

999 kali backspace


niat kat hati nak apdet menggunung tinggi..
tapi taip taip backspace...
lame lame jadi draft...
:)

meh nak cite sikit pasal chenta hati kesayangan hamba...sekarang nak cite isu semasa ke...drama terhangat ke....lagu popular ke rase terbantut je...rase nak cerita pasal anak jee..kikhi..

1) meniarap

chenta hati kesayangan hamba ni baru malam tadi dia beriye iye meniarap...setelah hampir tujuh bulan..baru malam tadi dia beriya iya meniarap..kalau tak sebelum ni dok melentang je.... risau ibu dia..

bila tanye mak..mak cakap kalau ikot aku..memang segala gala lambat..hikhik...


2) makan

aku rase frust..sebab makanan pertama safiyya adalah nestum...-_-' ..pengasuh bagitau safiyya macam tak berapa suke nestum...dan lepas tu aku buat bubur...kemaen laju dia..tapi setakat ni tak hantar lagi bubur rumah pengasuh...macam macam halangan...gas takde la...blender tak beli lagi la...takkan nak blender bubur anak dengan blender cili...lepas tu malam tadi blender baru beli tu macam terbakar...sedeh acik..cabaran betul nak siapkan makanan safiyya...

malam tadi dah try buat bubur untuk antar ke rumah pengasuh..hampehh..aku blend sehalus halusnye..lepas tu asben tak kasi antar.. frust lagi aku... dan malam tadi pon bagi puri carrot.. tak berapa gemo pulak.. dah sedap manis nestum ke safiyya?..

so malam ni aku usaha gigih nk buat bubur yang terbaik dari ladang untuk safiyya..harap menjadi..


3) cucuk lima bulan dan enam bulan

safiyya dah nak masok tujuh bulan hari jumaat ni..tapi dia belum lagi cucuk untuk lima bulan dan enam bulan sebab sehari sebelum check up lima bulan, dia demam.....so nurse bagi cadangan samada nak cucuk sekali harung or next month datang lagi...

klu ikotkan aku..nak je sekali harung sebab takyah dah nak berulang alik setiap bulan g klinik...tapi aku ikotkan kasihan kat safiyya...takot dia demam terkejut lak sekali kene inject untuk dua bulan sekaligus...

anak aku antibodi badan macam lemah sikit...boleh dikatakan setiap bulan demam... -__-'.. aku still bagi dia susu badan sekarang ni walaupun dah campor...still pam setiap hari..nak exclusive bf tak dapat..dapat bagi dia time malam malam pon dah kira okeh..


itu je la nak cerita...hihi..

bila dah jadi ibu ni..satu je selalu aku terbayang "tengok orang lain jaga anak memang senang...tapi bila sendiri punya anak..baru la tahu susah payah pahit manis menjaga AMANAH ALLAH ni"


tapi yang penting...MANIS BETUL bila ada anak ni..

#ayatentahapeape..
Share:

June 13, 2014

MyPiya


huuuuuuuuu...lame nye tak apdet......


malas!..

malas nak fikir ayat...kihkoh..

saje nak tempek gambar safiyya dari lahir sampai le ke enam bulan...


http://chentadea.blogspot.com
gambar ni rasenye sampai umur tiga bulan..cinonet sangat kan rasenye..bila nengok balik gambar ni..rase lahaiii..kesian anak aku.....


chentadea.blogspot.com
yang ni laa maybe dari 3 bulan sampai le sekarang...hehe...still cinonet nak dibandingkan dengan kawan2 yang sebaye dengan dia...takpe..janji kamu sihat..walaupun demam setiap bulan tu dah macam kewajipan.. -___-' ...

baru baru ni kene demam campak..campak keladi je... kesian beliau dok gelisah semacam..

masa dapat wasap dari pengasuh bagitau safiyya demam campak..memang rase gelabah gile..dah le kite ni dari opis ke rumah makan masa sejam...pengasuh bagitau dia lak asek nanges je..tak selesa la tuu....

suh abahnye amik dia dulu....

sampai-sampai je...memang rase sedeh betul..menangis2 je dia...bawak g doctor...menanges jugak sampai muntah2 depan doctor.....inilah rasenye jadi ibu kan.... :) .. hati kene kental...

sudahnye dok umah ummi (mysis) dua hari...daku dah tak boleh nak cuti sangat...kang tak beraye pulak..bukan pentingkan kerja...tapi kebetulan lak kakak memang nak jago dia sangat..ha amek..kita bagi pakej demam campak sekali hehe..


chentadea.blogspot.com
ni gambar baru... dalam dua tiga hari lepas rasenyeeeee....


# saya ada kesulitan bab makanan bayi umur enam bulan ni..lain entry saye apdet... #tetibesayekenapa..hihi
Share: