May 19, 2014

Secondhand Smoker

kecoh hal laki fynn jamal dok menghembus asap rokok sebelah arjuna..kesian arjuna..lebih baik kau pulangkan juna pada orang yang layak menjaga dari ko sebok nak pulangkan wang yang orang pernah dermakan untuk arjuna dulu....lebih nak cover kesalahan lelaki dari fikir kesihatan anak sendiri...


laki ku..
laki ku perokok tegar...


bukan senang nak pahamkan seorang perokok tegar untuk tidak merokok depan orang yang mereka sayangi...konon la sayang..tapi kalau sayang kenapa sanggup merokok depan orang yang mereka sayang...



kau hadapkan la pelbagai artikel pasal rokok..rokok itu haram..rokok itu..rokok ini..tak jalan..macam tu la yang aku hadap...



sejak mengandungkan safiyya..kepantangan betul kalau laki ku merokok dalam rumah or dalam kereta sekali pon..mulut boleh sangkut hanger baju..kadang macam cencurut pon ye gak... pantang !..



sejak ada safiyya pulak..dalam rumah memang kawasan larangan tapi kadang2 degil jugak...merokok jugak..kesian safiyya...orang lelaki kalau memerut tak sah kalau tak merokok...benci betul..benci yang bukan memain..



sekarang ni aku ade peraturan aku...even aku tahu mungkin tidak membantu sangat..tapi aku harap dapat mengurangkan kesan rokok tersebut pada safiyya .. after abah safiyya merokok, aku suruh dia basuh mulut dan tangan....kalau boleh, nak suruh dia mandi sekali..serius okeh..biarla laki aku nak jeling aku tahap cipan ke..tapi aku pentingkan safiyya..serik betul bila tengok dia asek selsema je....



biar aku dibenci laki aku pasal rokok asalkan anak aku sihat...




chentadea.blogspot.com
kamibenciperokok



Share:

May 14, 2014

Akibat Kes Denggi Yang Meningkat...

hati ni tak keruan betul..


senin lepas..masa amek safiyya dari rumah pengasuh, dia bagitau staff pejabat kesihatan akan datang buat pemeriksaan dari rumah ke rumah malam nanti...sebab siang dia dah ketuk pintu rumah tapi kitorang takde....alahai cuak betul...


terus kol asben suh balik..tapi taknak balik..nak kojo gak..kesian hamba.. dengan rumah boleh tahan bersepahnye...maka dengan kendong safiyya kemas la ape yang patot...


dalam jam 7 malam..dorang buat pemeriksaan...


dan hasilnyeeeeeeeeeeeeeeeee..............


jumpe jejentik dalam pam tandas... tandas tu kitorang tak guna pon...buat letak mesin basoh...jadinye pam tandas tersebut memang tak guna langsong.....jadi tak alert pon pam tandas tu bertakung air.... -__-'.. 5 ekor okeyh!!!....


dorang amek jejentik untuk bawak ke makmal..nak sahkan tu nyamuk aedes ke or tak...mintak2 bukan la..sebab kalau sah aedes...matila nak keluarkan duit bayar denda...


aku tanye memacam..


bila boleh tahu samada itu nyamuk aedes ke tak?..
dorang jawab dalam seminggu lebeh...


saye kene saman ke nanti?..
dorang jawab tak tau nak cakap ape..sebab dorang ni pekerja bawahan je..tapi mungkin dapat pengurangan sebab first time....



kalau kene saman saye kene saman berapa?..gile dah ready nak bayar saman padahal mane nak datang duit.. :(
dorang jawab..tak tau..saye ni pekerja bawahan je... jawapan nye tu skema sangat


lain soklan memacam tu aku dah lupe... ;p...


sekarang ni kene tunggu seminggu samada itu nyamuk aedes ke tak..mintak2 bukan la...


kalau la aku tahu air kat pam tandas tu bertakong..takkan la aku nak biarkan..aku ada anak kecik.....sampai sekarang kalau safiyya tido petang-petang pon, aku still pakai kelambu lagi..takot nyamuk gigit..itupun kadang-kadang terlepas gak nyamuk gigit....


takpela..atleast bila dah tau camtu..lepas ni terus keringkan..kalau dorang tak buat pemeriksaan..sampai bila bila pon aku dok biak nyamuk dalam pam tandas....tapi cuma aku harap itu bukan nyamuk aedes....


bila wasap laki ku..ade ke dia kata aku kelentong...sorry okey..aku bukan macam dia..suke benau kelentong aku...tapi kelentong dia selalu tak lame...lepas setengah jam dah pecah rahsia yang dia kelentong...


aku gugel...denda paling kurang pun rm300...maksimum rm500...ada yang kata ikot berapa jejentik yang jumpeee.........oh my...tak keruan betul....





Share:

May 7, 2014

Oat Chocolate Choco

:)

fenomena betul oat chocolate choco ni...


fenomena sampai boleh naik sampai berbelas ringgit...menyampah betul aku....terus malas nak beli lagi dah..nak kata aku kedekut pon takpe....lantakkan...tu la first and last aku beli...



mase mula mula pemes kat opis ni..harga baru 9 hengget...dua minggu kemudian tanye..dah berbelas hengget..ape kejadahnye naik banyak sangat.....kakak ipar aku pulak dedulus dia kata rege benda alah ni baru rm7.50.. kau tengok..rakus betul kan dorang ni....



untuk makluman kepada penggila makanan yang kononnye dikatakan berkhasiat....kononnye baik untuk nak diet la...cit podah laaa....oat chocolate ni sebenarnye tak baik untuk kesihatan...makan sesekali je boleh la..jangan pulak kau hadap sebungkus besar tu sorang-sorang sambil tengok tv ....sebab oat chocolate ini dikatakan banyak lemak dan MANIS...ini pakar pemakanan yang cakap ye...pakar pemakanan kat PPUM....bukan aku memandai-mandai...



dan ada kes yang bila dia makan...esoknye dia rase letih yang amat..bila check...taraaaaaaaaa...ada kencing manis.......kan sadis.....tak memasal dapat kencing manis....



eh dengar cite..kilang dia yang kononnye kat rawang tu pon macam susah nak detect kat gugel map je....


-___-'









Share:

May 2, 2014

Ada Hati Nak Bagi Anak Makan Sebelum Umur 6 Bulan?.. Nah!.. Baca Ni!




sejak pregnant lagi..memang dah follow fb hospital bersalin ni..banyak info yang membantu...

semalam dok scroll facebook..sekali terbaca soalan ni....memang menempah maut betul si pemberi soalan...hihi...kadang-kadang orang kita ni dia dah tahu......tapi nak buat jugak..mungkin hati tak kental bila disuruh oleh orang yang terdekat macam aku ni..tapi hati aku kuat demi anak omey omey tercinta....

nak je ku share n tag kat kawan yang suruh aku bagi safiyya makan... hihihi...biar dia tahu bahaye dok bagi bayi makan sebelum waktunye...


safiyya lak aku memang perasan dia macam dah mula nak makan dah....bagi ubat antibiotik pon, dia nye suke sampai capai sendiri picagari tuu.. (tul ke name benda tu picagari..lantakkan aje).. rase geram nak bagi dia makan..tapi ku tahan jebat hoiii...


meh kita baca jawapan jawapan dari orang yang ada pengalaman bab ni..



takot kan..usus bernanah?.. kesian anak kita..kita yang tak alert, tapi yang menanggong sakit adalah anak kita... :(



see.. jangan nak gelojoh sangat bagi anak makan..



kesian kan....



banyak kesan buruk dari yang baik... so..plisssss jangan bagi anak anda makan sebelum waktunyeee..



yes..bagi susu je...takde istilah beby tak kenyang..lapau....semua sudah terisi dalam SUSU....

ni kes eksen macam kawan aku gak ni..sory la kalau kau baca..hihi..



yang ni jenis tawakal..takpe..anak dia..bukan anak kita...kita tak pernah nak doakan yang tak baik buat anak kita..hatta nak bagi susu pon..kita berharap dia tak tersedak kan....takpela..hak masing-masing..


ok..baru teringat..jiran sebelah rumah bagitahu dia da start bagi makan anak dia masa umur 3 bulan lebih..lepas tu dia terus cerita tentang anaknye yang masuk wad masa umur setahun lebih disebabkan masalah usus...beriya-iya jugak dia suruh aku bagi safiyya makan nestum..padahal dia tak sedar yang masalah usus anaknye tu berkait rapat dengan pemberian makan sebelum waktunya.. mungkin dia tak sedar...


abahnye safiyya berulang kali ingatkan aku..permulaan nak bagi safiyya makan, tunggu kami balik kampong...takmo aku dan dia je yang mengadap...takot jadi ape ape katenyeee....dia lagi CARE pasal safiyya dari aku...aku gelojoh gak nak bagi safiyya makan tapi tunggu enam bulan baru berani.....bukan aku tak CARE...cume dia lebih sikit.... :p.. anak abah kan..dah le muka serupaaaaaa..
Share: