February 26, 2014

Ragam Nur Safiyya

Nur Safiyya..

sejak lahir...memang jenis yang kalau nak tidor..tilam empuknye adalah perot / dada ibunyeee....kalau tak..memang 5 minit saje tidornye..kalau atas perot ibunyee, dari malam sampai ke pagi pon dia boleh lena tidor...kadang-kadang atas lengan ibunye pon jadi..asalkan bukan atas bantal or tilam dia sendiri...


parah jadinye kan....nasib baikla waktu siang dia takde hal...cume waktu malam je dia nak tido atas perot aku.. mak pon dah risau-risau..bukan mak je ..semua orang..yela..sampai bila nak tido atas perot aku..nanti buatnye kene outstation....takkan nak tinggalkan perot kot.. ;p ...

last last hari tu...

kakak pon dah bising sebab ajar safiyya tidor macam tu..dia bagi cadangan letak baju yang da pakai dekat baby....dan alhamdullilah....teknik ni menjadi...lame gak la dia tido...hihihi...sonang ati mak nye...bapak dia pon sonang ati.. #eh.. ;p


http://chentadea.blogspot.com


Share:

February 20, 2014

kisah anak

taipan ini betul betul dari hati yang tak tenang..

tak tenang sebab hari ni check up nur safiyya...berat naik 600gm je...dari umur dua bulan 3.3kg...hari ni 3.9kg... sedeh je..kenapa la anak ibu ni badannye susah nak naik ni....


sejak dari umur sebulan...memang berat kurang naik...tertanye tanye kenapa kurang berat..sedangkan beby yang full breastfeed selalunye bam bam..dan memang itu yang terlintas di kepala bila merancang nak breastfeed beby..nak beby bam bam...kan omey je nampaknyee.....


tapi still berat macam tu jugak..bulan kedua naik 500gram... serius sedeh yang amat..kenapa ni...


bila tanye orang..kebanyakannye cakap..takpe..takpe...biar naik sikit dari tak naik..lagi susah...tadi pon masa singgah kat gerai depan klinik, akak gerai pon cakap camtu..'takpe..takpe..nanti berisi la tuuu'..lega sikit hati ni.....


lagipon nur safiyya ada cirit birit dalam dua minggu lepas sebab nak suaikan dengan susu formula.... dalam tiga hari dia cirit birit.. jadinye aku anggap mungkin cirit birit penyebab berat dia tak berapa nak naik...



tadi ada situasi yang tak besh...menyampah kita tahu tak....

kita ni dok la menanye sebab aku ni memang suke bertanyee...

aku : nurse..masa saye keluar wad ritu..hospital ada suruh datang balik tarikh sekian sekian...(sekian sekian ni dah mcm orang dulu dulu lak..) :p .. kenape yer?.. sepatotnye takde kan..

nurse : ha..anak awak ni ada masalah ni...

aku : ye ke nurse?..(dalam hati tak sedap dah)

nurse : ha yela..memang anak awak ni ada masalah..


aku rase dia pakai cakap ada masalah sebab berat beby tak naik banyak.....

aku tak berapa gemar bila dia cakap anak aku ada masalah.... tak suka tahuuuu.....

atleast cakapla..mungkin doc nak follow up sebab dia pernah kene jangkitan kuman selepas lahir tu ke..ape ke..ni terus cakap anak aku bermasalah..serius marah ni....













Share:

February 19, 2014

Hai..Nama Saya Nur Safiyya


hye..

selalu saye interprem facebook ibu saye..kali ni biar saye interprem blog ibu saye pulak... ;p .. biarkan..saye geram sebab ibu saye tak pernah nak aplod gambar saye kat blog.....saye pon nak glamer...




ni masa saye kene demam kuning...kesian saye kene berpanas dek panahan lampu biru..mengelupas kulit saye..... seminggu saye dok sepital..dari single lamp..sampai la ke lampu yang banyak saye kene tadah badan saye... huhu....mase ni saye tengah berpikir..bila la saye boleh balik......tak sabar nak jumpa nenek kuala dan nenek datuk tanjung....




ni hari kelima....nampak macam saye tembam kan... ni muka bengkak saye...tak surut surut lagi...saye kecik je masa keluar dari perot ibu saye...saye heran nengok kengkawan saye besar-besar je semua..saye je cinonet..... ;p ...



ni pulak dua minggu lepas rasenye....dah lain kan muka saye..kadang-kadang muka ibu saye..kadang-kadang muka abah saye..tapi saye rase saye lebih kepada muka abah saye...saye kan anak abah..eh..anak ibu jugak.....




ha..ini gambar saye yang paling latest....hari ahad lepas..masa ni saye g jenjalan umah mak lang saye kat sentul sebab rumah saye takde air....dan sebab saye nak jumpe sepupu saye yang belum keluar dari perot mak lang saye...heheh..eh..tahun ni nanti, saya akan dapat dua orang sepupu... :)


hey..jangan tak tahu..saye kuat berjalan tahuuu...umur dua bulan saye dah pergi ke wonderland melaka...ikot program family belah abah saye..kesian saye tak dapat mandi..tunggula saye dah besar sikit nanti...saye nak join kakak aina dan abang firas mandi manda...


esok saye genap tiga bulan...dan besok jugak saye akan kene cucuk..dan moga saye tak demam....... =)


bye bye..

nanti saye interprem lagi yeee...hihi


Share: