January 23, 2014

Alkisah Breastpump

sebelum apa apa ...
aku nak bagitau..
pada bakal ibu...
sila beli siap siap breastpump...
kalau tak dapat yang mahal pong...beli yang murah pon takpee.....

kenapa pesan camtu..
sebab dah terkena batang idong sendiri...
sadis sangat...

masa mengandungkan nur safiyya..memang berniat nak beli breastpump tapi belinye selepas bersalin le...or mebi masa dalam pantang or masa nak naik kerja or senang cite beli masa dapat bonus januari... tapi bagai bulan jatuh ke riba bila biras offer nak adiahkan breastpump....hihi...asben mulanya mati mati taknak... ye la' mahal kot breastpump yang dicadangkan biras....segan okeh...tapi bak kata biras "aku yang nak adiahkan..pedulik ape aku..." .. so kita terima je la adiah yang besh tuuu....hihi..


dan nasib baikkk....nasib baik sangat biras dah beli siap siap sebelum nur safiyya lahir..kalau tak....tak tau ape jadi kat aku...


citernye...


masa hari pertama dan kedua nur safiyya lahir...air susu langsong takdee..langsong okeh...lepas tu datang SISTER hospital offer breastpump hospital untuk rangsang puting keluarkan susu...dan dari situ aku dah start terfikir...ruginyee aku tak beli breastpump bila dah jadi macam ni...


dan bila dah rangsang...maka berlambak lambak la susu keluar...aku suke...suke sangat....kebetulan pulak nur safiyya kene tahan ward sebab jaundis..dan ubat jaundis adalah susu ibu rite....semangat gile bila nengok cik b membengkak....


semangat memang semangat...tapi bila dah mula membengkak...macam mane kisahnye pulak...takkan nak gune tangan...penat.. lepas tu tak tau skill yang betul....bertambah penat la kita....

dengan muka tak malu aku kol biras mintak breastpump tersebut...hihihi..tak malu kan..orang adiahkan...suka ati orang tu la nak bagi bila kan....tapi disebabkan tak tahan cik b membengkak..ku tolak rasa malu...huhuhu....

malam tu gak cik abe g amek...gigihla aku mengepam demi anak tercinta..lega betul rase ada pam...


dan breastpump yang biras hadiahkan ialah AUTUMNZ.... single pump...auto dan manual...boleh guna bateri.....


besh sangat pakai breastpump ni....tak sakit....rileks je....


manual sedap pakai...auto pon sedap pakai..dua dua hasil susu tetap sama..tinggal penat sikit la tangan kalau pakai manual tu...Ya ALLAH memang rasa bertuah sangat ada breastpump ni.. satu kesilapan yang besar kalau tak beli...bagi aku lee...


harga jangan tanye aku...orang adiahkan...gile mati nak tanye harga...hikhik


sekarang ni tengah berkira kira samada nak bagi full breastfeed sampai dua tahun kat nur safiyya atau tidak..sebab hasil susu tak meriah mane..huhu...

dah try makan shaklee...hasilnyee kejap okeh kejap tak okeh...


dah try makan lobak putih...tapi takkan hari hari aku nak melantak lobak putih.....tapi memang lobak putih berkesan nak banyakkan susu...


dah try minum air bergelen...kesudahannye keluar masok tandas je aku...

jadi ada petua lagi tak untuk banyakkan susu..help me...










Share:

January 21, 2014

Jahitan Czer Terbukak!

gerun tak baca tajuk tuuuu?..

yo..jahitan czer ku terbukak...adalah dalam 3cm ke 5cm panjangnyeee.. -_-'..

alkisahnyee....diri melasak bagai..kemaen eksyen bila 3 minggu pertama tu nurse cakap jahitan cantik...masuk minggu keempat...ade infection kat belah kiri perut....ada air keluar...

bila g check kali kali pertama kat KKIA...sister cuma cakap tu perkara biase...asal ada lubang..memang air akan keluar...dia just cuci tanpa bagi ubat apa-apa....grrrrr...masuk minggu kelima...dek kerana masih lagi tak elok..ku gagahkan jugak g KKIA untuk kali kedua..kebetulan untuk review BP....kali ni baru dapat jumpe doktor..

masa ni kat jahitan belah kanan macam ada something wrong..ingatkan same kes dengan yang belah kiri..just infection...doktor yang cek kali ni pon cakap benda ni biase je..tak ada ape ape..just infection..dia bekalkan pil antibiotik dan ubat cuci...dan alhamdullilah dalam masa seminggu...infection kat belah kiri dah okeh..lega sikit hati..cume yang belah kanan still macam tu jugak..kadang-kadang bila cuci..ada je darah...fuhuuu....

hari sabtu minggu kelima...bila cuci yang belah kanan..darah keluar tak henti henti....mak cakap tu macam darah segar....so ape lagi..dah name hari sabtu..mano lagi nak pergi kalau tak ke klinik swasta....

doktor lelaki yang cek...dia ni lagi selamba...dia boleh cakap..."ala kak..kecik je jahitan ni terbukak..kalau akak g hospital pon..dorang tak layan....akak sapu je minyak gamat...mesti kejap je okeh..." ..

dalam hati lega la...dah doctor sendiri cakap camtu kan..takde la risau sangat...dengan takde bagi ubat ape...dengan free je aku datang klinik tu..tak kena bayau langsong....


maka balik tu...semangat la sapu minyak gamat...perghhh..memang cepat pon minyak gamat ni bertindak balas...dalam masa empat hari luka tersebut da kering....

tapiiiiiii....

tup tup hari yang keenam....keluar nanah....dan kulit di tempat yang kering itu terkoyak.... -_-' ...dalam hati kompom la kene gunting tempat ni untuk keluarkan nanah....

bergegas pergi klinik swasta ...bukan klinik hari tu....dah blacklist klinik tu.grrrr..tak pepasal lak makin besau perotku berlubang.....

seperti yang dijangka...doctor gunting kat kulit yang terkoyak tu...tak de rasa ape..sebab kulit tu jadi lembut...kalau la kene gunting dalam keadaan kulit yang tebal..mahu pengsan bangun pengsan balik aku dibuatnye....


doctor buang nanah n cuci....tak sanggop rasenye nengok luka yang terbukak tu...serik betul rasenyee...tak pepasal kene berpantang balik.... :(


dan now...kene g dressing hari hari....kan dah tak pepasal menyusahkan banyak orang....menyusahkan mak kene jage beby.menyusahkan kakak ipar n adik untuk antar ke klinik...haisk...


rasa macam nak fire je doctor yang sarankan sapu minyak gamat tuuuuuuu.......ape jenis doctor la....



Share:

January 1, 2014

Pengalaman Bersalin

hohoho..
anak dah 42 hari..baru terhegeh hegeh nak cite pengalaman bersalin... :p ...


aci lagi kot..dari tak berapdet langsong...


19 November

Seperti yang dirancang...hari ni kene masuk wad untuk buat proses ECV keesokannye...Selepas maghrib...terus gerak ke hospital kajang......settlekan daftar masuk wad...sebelum masuk wad kene buat ujian saringan biasa...check darah, kencing bagai semua tuu..


sekali...
kantoi la pulak di situ..darah ku tetiba tinggi... adoiyai..dah kenapa ni...pelik ...hampir dua jam duduk kat tempat saringan tu...darah still tinggi... ni mungkin penangan nengok utube berkaitan ecv kot..pastu ada rasa takot-takot..menganggu emosi betul....


dan bacaan darah tinggi ku semedang la tinggi sepanjang malam... :( ... tak pepasal....



20 November

dah start puasa dari 2.00 pagi..tak tau la nak kata ape..nebes nak buat ecv dan risau dengan darah yang tetibe je meninggi...tak paham betul.....

dalam jam 9 pagi...da disuruh masuk ke bilik yang nak buat ecv..bilik yang sempoi gile...macam tak percaya je nak buat ecv kat bilik ni...dan bernasib baik bila dapat doctor perempuan...doctor Ridzuan namenyee...name je lelaki tapi perempuan sebenarnye.. da rasa lega disitu...


mulut dah kumat kamit baca macam macam....berserah je masa tu...tapi tetibe bila doctor tu check perot...dia kata sudah ada contraction..beby mengeras.....ishhh...tak tahu yang selama ni bila beby mengeras tu namenye contraction sebab dalam masa awal lima bulan mengandung memang da rasa beby selalu begitu..sebab tu bila doctor tanye..daku jawab takde contraction bagai...


apa lagi..kene seluk laa...huuuu..nasib baik doctor perempuan..malu tu kurang sikit la...rasa malu tu tetap ada sebab tempat kita tu diseluk....


4cm dah bukak tapi aku tak rasa ape ape melainkan beby mengeras je la...


dan akhirnyee ke OT la kitaaaaaaa.....berserah dan pasrah gamaknye hari tu...


berserah dan pasrah bila kita dah nak bersalin tapi laki keroje...malas nak suruh dia cuti..ingatkan proses ECV tu takde masalah....


dia lak bila doctor telefon, tak berangkat...sedeh acik hey...


masuk OT..

kene bius separuh....terasa gak la perot ni digodak godak....ditolak tolak..rasa macam lame sangat nak tunggu si comel ibu ni nak keluar...dah la menggigil bagai...terkatip-katip gigi sendiri..tapi tak rasa sejuk pon...gigi lak yang over menggigil..memang tak boleh nak tahan gigi dari terkatip..eh betul ke ayat katip ni...:p


lepas tu dengar doc or nurse kot cakap 10:13 ... ha..masa ni dah dapat agak mesti beby dah keluar...tapi takde dengar beby nanges pon...


dah le tunggu punye tunggu..mane la beby ku ni....


akhirnye sister bawak si kecil...weehuuuu.....nampak ombam ombam muka diaa... sekejap je dapat nengok dia..lepas tu beby terus di bawak ke wad rawatan rapi sebab daku kan ada diabetes...so beby nak kena pantau...

sampai je kat katil..terus capai henpon kol laki...


lepas tu bermula la kehidupan di hospital kajang selama semingguuuuu...... tensin gile....dah le daku dok wad lain...anak kat wad lain..5 hari dapat nengok dia kejap kejap je...


nanti ku apdet pasal jaundis n kisah darah tinggi ku.....


#gile malas nak susun ayat .. mahap!




Share: