November 4, 2014

Nur Safiyya | Cekeding



:)

Siapa ada pengalaman anak kecik,cekeding,kurus..


Perihal kekurusan safiyya ni aku pon tak tahu nak cakap camne...sebab dia bukan tak makan...dia cuma kurang menyusu....tapi sejak dua tiga hari ni, alhamdullilah, susu pon selalu habes.....buat sementara waktu ni sekali buat 3oz je..takot tak abes...lepas ni kita tambah 0z..nengok camno plak..


camno ea nak tambah berat anak...


aku dah saspen dah bila mak mentua cadang suruh tukau name safiyya...takot anak tak serasi dengan name tuu....siap acik safiyya cadangkan nama ainnur (name safiyya masa dalam perot-penangan kampung girl..kihkoh) .. aku lak fikir name fatty..kahkah..penaya anak..


tapi asben kata tak payah....nak panggil dikya je...kalau dah panggil dikya...nanti bila dia jadi kakak camne?..


last week aku pulun bagi masukkan tauhu dalam bubur dia setiap hari..dan bekalkan roti letak cheese  tapi roti cheese ni bukan setiap hari..selang.....biras aku gtau dua benda ni boleh tambah berat badan....nampak la sikit naiknyee..suke hati aku...


safiyya takde gigi lagi...jadi susah sikit aku nak fikir ape makanan yang sesuai untuk dia selain bubur / pasta ...







Share:

7 komen:

Diyana said...

oo tauhu ngn cheese can help eh?
darwisy pun berat xnaik...g check up sikit lg dia nak suh refer doktor..tp sbb dia demam kan...xde laa kena refer...aiyooo

Shizan Syafik said...

Sama cam ayra.. Mkn tk berenti tp nmpk keding jgk.. Cmana..hihi.. Asal sihat sudahla

InaYusoff said...

diyana :
iye..anak buah belah suami ada jantung berlubang...so mmg badan kurus..jadi hospital bagi menu untuk beratkan badan.....

bila anak demam memang kan..
memang berat turun...
safiyya ni sebab demam la badan dia susut....lepas tu lasak...

shizan :

kan..anak kita ni makan memang lajuuuuuuuuuuuu...

betul zan..asalkan sihatttt!!

MizzTina said...

xpela kurus, jnji sihat.. anak sy umur 5bulan berat cuma 5.9kg.. jnji sihat, even sakit hati gak la sbb asal jmpa org je n tnye umur, trus tembak, "keciknya".. demmm

ziezah.com said...

hakimi susah nak makan.. minum susu saja.. tp kemain berat juga dia.. mak dia yg risau sbb xnak makan nasi..huu

nurse kata makan kentang sbb banyak karbohidrat.

InaYusoff said...

kentang mak tak kasi bagi selaluuu..sebab mak ada pengalaman, adik mak (pak sedara) kene darah tinggi mudo mudo lagi sebab makwe dulu bagi kentang lecek sokmo..

aquarius morius said...

Blogwalking sambil baca entri. :)

Aquarius recently post : Bagaimana akhirnya saya berjaya atasi masalah rambut gugur