October 14, 2014

Nur Safiyya | Susu Kurang...Makan Kuat

camne ye nak buat..


safiyya sudah mula taknak susu...
tapi makan boleh tahan banyaknye jugak..
pantang nampak kita makan..
dia pon mesti nak join makan...


selagi tak dapat..
dipanjat panjat badan kita ni...
boleh bikin amukan...


padahal dia baru lepas makan...


tak kisah pon bab kuat makan tu..
tapi yang paling risau adalah dia TAKNAK SUSU @ KURANG NAK SUSU..


weekend yang baru ni la palinggggg merisauuuukan..


eh..lupe pulak nak bagitahu..
yang dia taknak cume susu FM...
yang asli dari nenen mak dia ni..lajuuu jeeeeeee....
tak payah panggil..sendiri datang...


tapi takat mane la susu dari mak dia ni...
aku kan cume bf dia dari sebelah nenen jee...
sebelah lagi nan ado susu...puting tenggelam...-_-'
pam pon idok sekarang ni..
lagi la susu makin kurang...

kalau susu botol..
menanges-nanges taknak..
menanges tahu tak...
sampai tensen aku dibuatnyee..
takot dia lapar ke ape..

tapi lapar tu idok la kan..
sebab makan jeeeeee....
cume takot dia hauss ..

dan takot gak dia kurang dapat khasiat..


ye..
memang aku tengah tensen sekarang ni...

ke kene tukar susu or puting botol tersebut?..
up kan dari puting MAM 2 ke puting MAM 3?..
laju sikit air keluar...


chentadea.blogspot.com
Share:

13 komen:

cik mah said...

Bgusnya pandai mkn..azwa ni pyh mkn..risau juga..susu je bnyk..terbalik masalah kita..saffiya minum air masak x?klau minum insyaallah die xhaus...

Shizan Syafik said...

Ina, ayra pun dah lama dah tak minum susu fm kt umh pngasuh.. Sbb mmg dah lama xpam susu.. Stok susu mmg dah abes bln 8 lg.. Start bkalkn fm masa tu tp ayra xminum pun.. So masa kat umh pngsuh dia minum air msak je.. Tp masa amik dia, mmg trus bg susu time2 tu jgk

Suria said...

dhafea pun camtu masa below 1y, susu kurang wlupun EBM..dia nak df je..hehe tp mkn banyak.

sbb susu tu utk kalsium, suria ganti dgn cheese, sayuran hijau, yogurt. nasib baik semua tu dia mkn..ina try la.. ;)

Anonymous said...

ina... cuba, try, test... buat milk shake guna fm dgn pisang.

InaYusoff said...

cik mah : dia suke je minum air suam....tapi taknak dalam botol ke ape..nak yang dalam cawan..tuang terus ke mulut dia..sadis la sikit abes tumpah kat bajuuu..hihi..

zan : ooo...tahan plak dia ye..kiranye dia kenyang dengan makan bubur je la ye kat umah pengasoh..takpe ea?...


suria : plain yogurt ea?..ritu penah kasi..masam ya amat..tapi safiyya okeh je..suke..kita lak jadi tak suke...


kak su : kak...camne nak buat?...dah gugel semalam..tapiiiii tak jumpe yang sesuai untuk baby...

Anonymous said...

ina... blend je fm dgn pisang, kalau safiyya dah biasa makan madu boleh tambah madu. fm blend dgn biskut milna, bijirin utk baby pun boleh.
buat jgn pekat sangat dan sikit dulu bagi rasa.

InaYusoff said...

oo..okeyyy...

mesti safiyya suke nyeee..

nak try petang ni sebab ada pisang lebeh kat umah...

tenkiuuu kak..

Anonymous said...

ina... buat juga cokodok pisang letak oat. hantar rumah akak. ku tunggu cokodok mu:-))

ucupiza said...

dak piaa yg kuat makan..semua nak..

Suria said...

campur buah pun boleh ina..mix dgn buah yg manis so x terasa sgt masam tu..dhafea suka dgn papaya..murah senang mak dia..kihkih

InaYusoff said...

piza : macam ko laa..semua nak..hahaha


suria : hari tu mmg mix dengan pisang..kurang sikit masam dia..tapi tetap jugak rase Ya AMpunnn masamnyee yogurt ni..

waa..pandai dhafea pilih buah yang menyenangkan mak dia..haha...

InaYusoff said...

kak su : tertinggal lak komen kak su...

hahaha..cekodok oat yee....rase macam mane ye..saye mmg tak yakin pulak nak bagi oat kat anak.....

ucupiza said...

xpela..dia ikot perangai makchu dia,semua benda nak..kn piaa