Followers

October 2, 2014

Keputusan Rayuan Kompaun Denggi

keputusan rayuan dah tahu...

terima kasih pejabat kesihatan..

hari tu lepas buat je entry kompaun denggi tersebut, terus aku buat surat rayuan mengurangkan kompaun....gugel sana sini...tanye orang sane sini.....dan akhirnye surat pon siap walaupun ayat aku agak macam budak yang baru nak ambil SPM..lantakkan..asal mereka paham isi sebenar surat aku tu....tak mampu la nak bayar sampai RM500 .. itu ansuran sebulan kete orange hoii..

yang suruh buat rayuan ni pon, budak penguatkuasa kesihatan yang datang hantar surat kompaun...dia suruh aku buat...cakap itu,cakap ini..tapi ape yang aku taip kat surat rayuan aku tu, itula yang nyata...cume tang rumah sewa..aku up kan 30hengget...ala kira aku top up bil letrik aku la tu..hihihi..

pagi tadi dorang kol...

dup dap dup dap nak tahu berapa kene bayar...

dan akhirnyee...

dari RM500.. dapat kurangkan sampai RM100.. alhamdullilah....syukur...dah boleh lena tidur....dah boleh mandi sebasah-basahnyeee...dah boleh makan kenyang-kenyang...hahahahha...





sooo..sesiapa yang kene kompaun macam aku....sila buat surat rayuan..jangan jadi sombong, taknak merayu..

dan untuk pengetahuan semua, if kita tak jelaskan bayaran, surat peringatan kedua akan dikeluarkan, lepas tuuuu kalau abaikan lagi, surat mahkamah akan sampai...dan bila surat mahkamah sampai, saat tu bukan RM500 je yang kene, mungkin berganda-ganda....itu yang aku dapat tahu dari staff pejabat kesihatan....


jadi marilah kita sama sama alert dengan takungan air yee...jangan sudah menakung, tak tertanggung lak nak membayau kompaunnnnnnnnn.............

Share:

13 komen:

FadhDeela said...

nak buat jugak laa surat rayuan semoga dapat kurang jugak kompaun aritu! thanks :)

Meh singgah:Sambal Ketuk & Acar Buah Homemade

InaYusoff said...

buat jangan tak buat..

rasenye mmg dia akan bagi pengurangan sampao 100 kalau kita buat rayuan..

Anonymous said...

Salam,nk tanya. Dia hntr surat kompaun seleps brp hr dtg cek kat rmh? Pastu surat rayuan hntr kat sape?

InaYusoff said...

wsalam...

dia hantar lambat gak la...rasenye saye kena dalam bulan lima...tapi dapat surat kompaun baru baru ni je...

surat rayuan nanti hantar kat pejabat kesihatan yang dia suruh bayar kompaun tu..

lepas kita hantar surat rayuan tu, nanti dorang akan meeting kot...dalam seminggu dua baru dorang kol balik bagitau samada dapat kurang or tak..

tapi tak tau la kalau lain pejabat kesihatan , lain halnye..ape2 cube kol dulu pejabat kesihatan yang tertera kat surat kompaun tu...



:)

Anonymous said...

Assalam..
Sis InaYusoff..pjbt kesihatan daerah mne ye..
Klau buat surat rayuan mmg blh kurang@tgk daerah jgk..

InaYusoff said...

pej kesihatan dekat kajang..

insyaALLAH..mmg dorang akan bagi kurang..

Anonymous said...

Sy tgl area shah alm..br je dorg dtg check pg td..ssh sgt hati ni tgu surat denda smpi.sbb dorg da ambl smple..tlepas pndg ade air btakung kt lua rmh..bkn xcheck,tp tgh morning sickness skg mmg xbrp nk lrt nk buat kj lua rmh..
Klau kna denda rm500 tu mmg xmampu nk byr..kos sara hdup tggi skrg..suami sorg je y keje..urrmm..ssh sgt hati ni..

Anonymous said...

Sy tgl area shah alm..br je dorg dtg check pg td..ssh sgt hati ni tgu surat denda smpi.sbb dorg da ambl smple..tlepas pndg ade air btakung kt lua rmh..bkn xcheck,tp tgh morning sickness skg mmg xbrp nk lrt nk buat kj lua rmh..
Klau kna denda rm500 tu mmg xmampu nk byr..kos sara hdup tggi skrg..suami sorg je y keje..urrmm..ssh sgt hati ni..

InaYusoff said...

@Anonymous

oo..takpe..
nnti try buat surat rayuan okey..
bagitau dalam surat tu husben sorang je keje...awak tak keje...dan tak mampu nak bayar rm500 tu....
tgh mengandung, banyak pakai duit..bagitau la sewa rumah kat situ berapa..perbelanjaan tetap bulanan...

mudah2an hati pegawai kesihatan tu boleh lembut untuk kurangkan denda..


memang susah hati..
saye pon susah hati masa tu..
saye pon bukan orang yang senang..
duduk area KL kan..
kos hidup tinggi..

Shun May said...

Blh tanya sikit pasal surat rayuan...surat itu nak kita type atau situ ada surat bagi kita ambil??kalau sudah tulis surat rayuan nak bagi pegawai chop tak?? Surat itu atas tulis name dan alamat kita bawa baru tulis pegawai kesihat dan alamat pejabat kesihatan kan?? Kerana saya sudah tolong kawan tulis surat rayuan...saya pun tak tahu macam mana nak tulis..

InaYusoff said...

kena taip sendiri shun may..

takpayah nak suruh pegawai chop..

kita hanye serahkan saje surat pada pegawai kesihatan..

nanti dia akan call kita untuk maklumkan keputusan rayuan denggi tu..

norazwana zainudin said...

Saya br je dorg dtg check uma..dpt 5 ekor jejentik..adei..br blk dr kampung so xsempat nk ngemas bilik air..sy ada tnya,pegawai betugas tu sama ada sy akn dikenakan kompaun o saman,dia bgtau undang² baru ni xsaman umah persendirian kecuali saya ada mengasuh budak..so far tggu je la..harap2 betul la xkena saman o kompaun..cuak jugak tp nak wat mcm mana,menda tlepas pandang

InaYusoff said...

alhamdullilah kalau tak kene kompaun...

kadang-kadang betul kita terlepas pandang..
tahu-tahu je dorang datang check, ada jejentik pulak...

ape2 pon lepas ni kene alert la area air2 bertakung..

riso kene kompaun satu hal..
kene denggi lagi la satu hal..