October 29, 2014

Ada Tak Makan Pil Perancang Tapi Mengandung Juga?.

ada tak?

kuikui..

aku dah lame tak period ni..
berbulan-bulan..


sejak akhir akhir ni asek sakit kepala sajeeee..
takuit mengandung..


tak sedia lagi...


hmmmmmm..

nak buat upt pon..
rase takot sangat....


Share:

20 komen:

Lynda Che Lah said...

xde kemungkinan sbb 99% takleh mengandung..mayb tak sesuai dah kot ngan body

Anonymous said...

ina... ada kot mungkin ter'miss' mkn ubat. gynae akak kata ada jg pil perancang yg tak sesuai dgn ubat dmt2 sbb hormon dan nanti salah satu ubat ini jadi tak efektif. sbb tu akak tak mkn pil perancang tp alhamdulillah anak no.2 jarak 4 thn dan anak no.3 jarak 2 thn. pastu sbb dh 40+ akak buat btl.

FiZ said...

better check daripada berteka teki.hehe

Diyana said...

haa haa aiyok!
hehehe saje wat suspen....

wat laa upt... kot ape result nnti leh lega sikit

MizzTina said...

sy bukan fully bf..sejak bersalin smpi skang xpeknen lg.. anak dh 6bulan lbh.. huhuhu..cuak gak sbb xamik pil perancang..hahahaha

Shizan Syafik said...

buat je ina, nanti leh beranak sama2 tahun depan.. hihihi

InaYusoff said...

lynda :

saye pon rase gitu la..nak tukau pil..tapi tak sempat2 lagi jupe doc..hmm..sebenarnye malas nak tunggu turn jumpe doc..musti lama menangok..

kak su :

hehe..penah termiss kak ubatnye..tu yang dabel risau ni... asben taknak merancang semulajadi.. huhuh..

fizz :

yooo..itu yang sepatotnyeeee...tapi takotttt...

diyana:

takottttttttt laaa.....takot nak pandang if dabel line..huhu..

tina :

same la..bukan fully bf gak....safiyya dah sebelas bulan dah ni..

hebat gak tina ni tak amek pil perancanggg...i is dabel takot kalau tak amek pil..

shizan :

takpee...shizan jalan duluuu.... hahahaha..

Lea IsNawi said...

Xde pengalaman lagi..jee

eamy milea said...

Nurse KKIA cakap kalau termiss makan pil perancang tinggi risiko untuk peknen... baik cek ..heehhhheee...

eamy x makan pil perancang, just makan majun bidan kg je...

sekarang Izz Zahraa dah 11 bulan lebih, nak hampir 1 tahun..tapi x datang2 period lagi lepas bersalin... =] risau jugak..hehe..tapi mak cakap kalau BF bby lagi lambat period dtg...[eamy Bf time cuti n malam je]

InaYusoff said...

lea : memangla takde pengalaman..baru je kawen kannn...hihi..

eamy : tula..ada dengar gak..kalau termiss tinggi peratusan untuk mengandung...tapi if tak bersama seminggu before termiss tu camne yee...takkan terus melekat walaupun kita tak bersama?.. hehe


majun bidan kampong tu untuk rancang kehamilan ke?

nadia arrumaisha said...

saya rasa lebih baek check dlu..
Apapun saya doakan yg terbaek..salam kenal

eamy milea said...

yang tu wallahualam...tgk jgk kes bunting pelamin...sbb kite x leh cnfirm bila waktu subur kan..majun kampung tu bidan tu ckp die blh jarakkan kehamilan jgk.. =]

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. buat la upt. kalau tak, memang taktahu la dah ada isi ke tidak. sheila pun tak fully bf, tapi period dah pernah mai sekali. anak baru masuk 5 bulan. hehehheee takda amik pil perancang. hahaha redha ~~~

InaYusoff said...

nadia :
dah check dah..
tak ngandong pon..
:)

eamy : tula ..ada gak baca pasal majun kampong....tapi ada gak yang terbabas bila makan majun kampong ni...hehe..rezeki kan..

sheila :

dah test dah..
tak peknen...

tak amek pil perancang,hati kene kuat...dan kene pandai rancang secara semulajadi kan..

daku takot terbabas jeee..

Lynda Che Lah said...

kalau pegi KK mmg lama..mcm Lynda pegi LPPKN..senang..cepat je..cuma byr ubat mahal sikit tapi tak semahal farmasi atau klinik biasa..

ziezah.com said...

biasalah bila makan pil perancang ni hormon efek yunk.. kdg2 ada period kdg2 xde..kdg2 tak regular

InaYusoff said...

lynda : LPPKN pon boleh ye untuk merancang kehamilan gune pil?


jijah : hihi..okeh nurse....

siti tim said...

Assalammualaikum

siti tim said...

Assalammualaikum
Saya nk tanya kwn2
Saya mkn pil pd hari ke4 period
Klu saya bersama suami slpas hbis period dlm 2 hari lg,bleh mngndg x?

InaYusoff said...

w'salam siti..
alahai.. tak berani nak janji la..

kene tanye nurse la...
tak pon p ke blog ziezah.com kat atas tu..
dia tu nurse..

sorry tak dapat membantu..
:(