September 8, 2014

Keterbatasan



aku tak tahu nak letak tajuk ape..


aku ni nak kata cerewet tu tidak la..
nak kata tak cerewet tu...
seboleh-bolehnye sesiapa pon untuk anak mesti nak yang terbaik ye dak...



kalau dulu..
masa cuti tiga bulan..rase macam anak boleh hilang nyawa kalau bagi Susu Formula...seboleh-boleh taknak bagi..tapi bila dah susu badan tidak mencukupi dan kurang pengalaman pon ye gak bab susu ibu ni......nak tak nak terpaksa jugak bagi susu formula........



sekarang ni..
kerisauan tu berulang kembali bila melibatkan pemakanan safiyya....



last week kakak pengasuh bagi bahulu pada safiyya..hihi...kalau orang lain tu mungkin takpe kot...tapi aku ni terlajak risau...yela..bila da ibu ni kaki gugel..jadi segala perkara berkaitan pemakanan anak ni kita tahu la sikit bab tak boleh garam dan gula belum boleh dibagi makan sebelum setahun...



daku telan air liur je....



dah le aku ni jenis tak suke bunyi sangat.....jenis redho jeee...walaupun kat belakang aku bising yang amat kat laki aku....



last week jugak...pengasuh bagi safiyya sup tahu telur...alahai..ada je aku bekalkan bubur...tapi mungkin sebab bubur tu macam kering...so dia bagi la sup tahu telur tu...dan opecoz la ada garam ye dak???..



dan aku lagi sekali pening....



so malam tadi masak gak la sup ayam simple...ah..asalkan berkuah..dan sebenarnye asalkan jangan pengasuh suapkan ape ape lagi pada safiyya...


Share:

4 komen:

Anonymous said...

ina... cuba cakap elok2 dan bincang dengan pengasuh safiyya. jelaskan padanya yg ina ada dmt2. jadi risiko dari segi keturunan sangat tinggi. ina cuma mengambil langkah berjaga2. buat je stok sup pelbagai jenis utk safiyya. beri pada pengasuh tu sup yg beku... minta dia panaskan bila nak makan. moga pengasuh safiyya faham. mungkin dia bukannya sengaja nak suap kat safiyya. agaknya tak sampai hati tengok safiyya nampak dia makan bahulu tu. mmg kita cuba sebaik mungkin utk kawal pemakanan anak kita, apa yg terlepas pandang tu kita take note dan harap boleh dielakkan. moga dipermudahkan. oh ya.. cheese juga ada kandungan garam yg tinggi. sebagai ganti guna butter unsalted mcm emborg.

InaYusoff said...

saye ni kak..
nak suruh pengasuh panaskan sup ke bubur ke saye jadi segan..

rela saye suruh asben saye panaskan bubur pepagi walaupun saye tahu takat mane la boleh tahan kepanasannyee tu..


setakat hari ni..
saye masak sup unutk anak pepagi..
masok dalam thermos...

mungkin la kot tak sampai ati..safiyya tu jenis kalau orang makan..dia pon ngendeng gak..tak sampai ati agaknye dia tu..


sekarang saye gune unsalted butter kak....gigih cari...hehhe..


Fiqah Feeona said...

Dapat rasa macam mana awak rasa. Kalau tak nak cakap terus terang, saya rasa cara terbaik ialah menyediakan makanan se-perfect-nye. Tapi kalau dah sediakan se-perfect-nye, kejadian sama berulang mungkin boleh berbincang cara baik.

InaYusoff said...

tenkiu fiqah..

mmg dah nekad nak masak untuk anak everyday..
sanggop..
dari dia suap anak benda yang belum boleh dimakan..