Followers

September 29, 2014

Tolong | Kekerapan Bagi Anak Makan

hai..
saye kembali lagi dengan pertanyaan..kihkih..

biasela..
anak pertama...
segala-gala kena ditanye..
malu bertanye sesat jalan...

berapa kerap kah mommy / ibu / mama / ummi / mak / omma bagi anak-anak makan dalam sehari..
ini khas untuk bayi yang bawah umur setahun macam safiyya..
nur safiyya baru sepuluh bulan..

aku selalu buntu bab kekerapan bagi makan..
dah la safiyya ni jenis SUKA MAKAN..KURANG SUSU...

aku lak kalau boleh, celik je mata si busyuk masyam ni.. terus mahu disuap makan...
risau anak kelaparan...

ye la kan..baby bukan tahu nak mintak makan..cume kalau dia nanges je la kan, kita tahu dia lapar ke....tak selesa ke....ape ape ke ke.......

kalau ke pengasuh dia..aku hanye bekalkan dia bubur saje...
teringin gak nak tambah satu lagi jenis makan...
tapi tak tau nak tambah ape..
dan aku pun takot macam nyusahkan pengasuh je nak bagi dia makan banyak kali.. -__-'

teringin konon..nak buat bubur ikot piawaian pengasuh pon ketar...kihkih..

sekarang ni..
kalau rajin..
balik kerja memang buat lempeng pisang..
gune tepung attar...
kadang-kadang je sebab pisang kan tinggi gulanyee..
tak boleh nak biasakan sangat...

kadang-kadang bagi roti...

malam pulak kadang-kadang bagi bubur...
kadang-kadang macaroni cheese + bayam.. (peberet safiyya!)..

kadang-kadang bila nengok dia macam tak meragam..
bagi susu jeee laa ..

tapi macam banyak nau lak anak ibu ni makan...

pengasoh kata...
safiyya lasak...
makan banyak mane pong...
badan susah nak naik..
-__-'

gugel punye gugel jumpe ini --> Jadual Pemakanan Bayi



Share:

September 25, 2014

Student Praktikal dan Tudung Labuh

kat cawangan aku ni..
ada sorang student praktikal..

bertudung labuh..

dia melabuhkan setiap tudung / shawl / pashmina yang dia pakai..
nampak comel,manis dan opecoz la cantik dan semestinye ayu..

since minggu kedua dia masuk..
memang dah sukeeeee sangat tengok gaya dia bertudung....

suke over tahuuuu..

labuh tapi tetap nampak style!..

sampaikan selalu gak la tanye dia camne pakai tudung / shawl / pashmina tuuuu...

aku ada keinginan begitu..
nak melabuhkan tudung..
nak menutupi aset yang ini..
dan yang paling penting nak menyempurnakan diri yang tak sempurna ini...

hari ni pakai shawl..
tapi kelautttttt rupe aku..
senget benget...

-__-'


dua hari lepas..
bisik kat dia dalam lift..
itupun lepas aku belek belek shawl dia..
hahaha..

over je aku ni..

"akak teringin nak pakai macam lin.."

dia balas..

"takpe kak..slow slow..."
sambil tepuk-tepuk bahu aku..

"lin pon baru je pakai masa kat poli..kat poli ramai yang bertudung labuh.."


tetibe aku rase sebak...ontah napo ntah...hahhahahaah..




Share:

September 24, 2014

serabut

semalam cuti..EL sebenarnye..

macam biasa, ada time kita rasa mahu duduk rumah taknak kerja (selamba je aku ni)...semalam la time tu..alarm dah berbunyi, tapi kat otak ni dah set nak cuti..so sambung tido balik..

golek-golek dengan safiyya..gumbira betul rase hati..dapat sambong peluk ceom dia yang busyuk masyam....

petang pula tiba..

dan petang tu pulak ada kisah sadis..

dapat surat cinta (kompaun) denggi dari pejabat kesihatan..

denda RM500..

terhenti kegembiraan..

kita sambung kedukaan mane nak cekau duit RM500 nak bayar kompaun denggi..


*sambil google contoh surat rayuan kompaun denggi ...





Share:

September 22, 2014

Nur Safiyya | 10 Bulan

my baby busyukkk dah genap sepuluh bulan sabtu lepas


nur safiyya di kala sepuluh bulan, ape yang dia dah dapat or belum?..


belum merangkak

safiyya belum lagi merangkak...atau adalah merangkak setapak dua tapak maju ke depan kot..lepas tu terjelepuk dan terus meniarap...ada anak orang tu sepuluh bulan dah berjalan.......tapi ibu tak kesah pon....lain anak orang..lain kemajuan dia...


takde hal sebab dia pon meniarap agak lambat..tujuh bulan baru meniarap..mase tu usah dikata la..risau gile gile anak lambat meniarap..anak orang empat bulan dah meniarap...anak sendiri enam bulan still la melentang je...


tapi lepas tu dah tak heran......biarlaa...asalkan ada perkembangan...


sudah memanjat

memanjat sampai dah penah terjatuh lee...hukhuk....ibu cuai...bangga anak boleh memanjat tapi pantau dari jauh...apedaaa ibu safiyya ni....


dah pandai tepuk amai amai

anak orang aku tak tahu bila start tepuk amai amai..tapi safiyya dalam sembilan bulan baru tepuk amai amai.. kira satu perkembangan jugak kan....

bila kita nyanyi tepuk amai amai je .. sengih sengih dia tepuk tangan..tapi ikot mood jugak laaaa...


gila iklan

gile iklan!.. kalau tengah menempel, mata dah kuyuu...tapi bila tv siarkan iklan, terus terpaling mata dia tengok tv..bila iklan tak menarik, terus menempel balik...aduidui..cabaran kalau nak tidurkan dia malam malam sebab bapak dia suke tengok tv lewat malam......


belum tumbuh gigi!

hikhuk..ikotkan aku...semuanye memang lambat.....haha...gigi tak tumbuh lagi...tapi kalau makan, cara mengunyah macamkan gigi dah penuh..nampak macam nenek mengunyah jeee...sekarang ni ape yang mak pak dia makan, dia pon nak gak...so setiap kali kalau mak pak dia nak makan, kene standby sekali makanan untuk dia...


dah pandai berlawan marah

uhuii..kita marah dia..dia marah kita balik dengan suara dehem diaa... ocococomeyyyyy...suke usik dia..tapi kadang-kadang dia tak layan pongggggg.....-_-' ..



dan dia jugak lasak macam ulat taik....jarang nak duk setempat....kalau setempat tu maksudnye nak tido leee.....


#sampaisekarangtakpercayadirisendirisudahpunyaanakyangperludijaga 
#sebabdirisendiriponkadangkadangtakterjaga


chentadea.blogspot.com
belanja gambar cik piya sekeping
orang nak mengemas dia pon nak mengemas
Share:

September 17, 2014

Sepuluh Tahun Makan Gaji Gomen

semalam genap sepuluh tahun makan gaji dengan gomen...

alhamdullilah..penuh dengan suka duka gelak tawa nangis gelak geguling asam pahit maung semua pakej ada...hahaha #hatikenakentalselaluwalapunakhirnye....


aku bukan masuk terus dapat tetap..kene susah payah amik juga title SEMENTARA dulu...lepas tu susah payah pulak untuk pergi interview jawatan TETAP.. rasenye banyak kali jugak...tapi bila result interbiu keluar, selalu hampa...nak nak pulak tetibe kawan baik #kawanbaikketikatuje dapat tetap pulak..lagi hampa rasenye


rase macam dah penah blog kan pasal kerja ni..tapi bila cari balik..tak jumpe..ke dah dilit?..


hari pertama masuk kerja dah terpijak taik kucin..eh..tanda apakah ini?..hikhik...tandanyee adalah nak dapat bos yang agak serius......tabah je hati ni...bos serius sangat...rase stress..lepas tu selalu kena outstation, tak sempat kemas beg..dah kene isi baju lain untuk next OS...ni part paling besh..dapat keluar masuk hotel bam bam kan badan...makan penuh pinggan...malusssssss bila ingat balik...orang kampung kan dapat makan kat hotel...menggelabah perot dibuatnye..hikhik..


tapi part bos tetap paling menakutkan...bos baik sebenarnye cuma dia serius lebeh..nak mintak cuti pon takuitttt.....padahal kalau mintak cuti pon, lulus semedang..takde pon dia nak soal banyak.....kadang kadang konon kerja banyak tapi sempat lagi dok chat kat alamak.com.my..aku berlatih kederasan menaip di alamak.com.my..:p..sampai kene tego la jugak dengan bos..tapi lepas tu dah pandai minimize bila bos lalu...... '-_- ..


lagi sebulan nak genap dua tahun dengan jawatan SEMENTARA...dapat pula surat tawaran tetap...suke sangat..walaupun orang lain last day kat induksi, kita baru dapat tetap...kita tetap sukeeee...lagi suke bila dapat kat cawangan yang sama.....hihi..dah rasa selesa kat cawangan yang sama walaupun bos begitu jugak....



selepas enam tahun dok bermaustatin kat satu cawangan tuuu..akhirnye berpindah jugak ke cawangan baru.....redha je la walaupun rasa sayang nak tinggalkan cawangan lama...ada kontroversi tapi takpola bondo dah lepas,takyah nak ditaip balik ye dok....apo nak buek SYMP je kita ni....


dan alhamdullilah...empat tahun sudah di cawangan promosi ni..berbeza dengan cawangan dulu..walaupun tak selalu dapat makan kat hotel..-_-' .. walaupun dah tak dapat breakfast dan lunch dan mengulau wif myBFF tapi aku tahu ada banyak kebaikan bila ditukarkan ke cawangan sekarang.....semua ada hikmah...think positif!..


makin umur dah meningkat ni makin banyak benda yang perlu kita fikirkan positif...walaupun kadang-kadang menyakitkan hati kita...kan?..




Share:

Selsema dan Batuk Berjemaah Sekeluarga

last week..
kami sekeluarga selsema dan batuk..


ini semua gara-gara abah safiyya yang mula selsema...dan sebenarnyee...kalau abah safiyya da start selsema..mmg menjangkit kat safiyya....bila abah safiyya dapat je selsema..mula la dia risau anaknye terjangkit...terus pergi klinik beli ubat titis untuk anak nye sendiri tanpa disuruh..syabas bete!........ubat titis je sebab ku dah pesan jangan nak beli ubat selsema makan..tak elok untuk anak..


dia bukan boleh orang pegang hidung dia....cepat je menoleh kiri dan kanan...


tiap kali nak tido..memang melalak hidong tersumbat....penah je beli sterimar ke ape tu..pakai dua kali je lepas tu penutup dia hilang...terus malas nak guna konon cam bila tak tutup..bakteria masok....rugi 27++..


aihss..bila anak tak sihat ni..rase tak besh..sebab selalu dia tak meragam......eh...makan tetap banyak walaupun selsema....hikss......tu yang bagoss..takot berat dia turun jee macam demam ritu...



Share:

September 10, 2014

Baru Ku Tahu Semua Blogger Pemes Pakai Syampu Yang Sama

hakhakhak...


naik menyampah lak aku bila RAMAI nau blogger pemes dok review satu jenama syampu ni...

betul ke dorang pakai..

ke sebab dibayauuu?..

kemain masing-masing dok review macam bagossssssss sangat....

bagos la dorang...jenis kulit kepala dorang same ea?..

;p


aku macam nak gtau satu jenama syampu yang aku dah jatuh cinta since pertama kali gune..

rambot ringan..masa sikat pon besh gileee....kurang keguguran rambut (ini yang penting)......

tapi........

bila aku gugel..syampu tu tak berapa okeh.. boleh sebabkan barah....adoidoidoi...


*kadang-kadang eksited nak test satu satu barang bila reviewnye okeh...tapi bila berderet blogger pemes dok review benda yang same jeee.....terus terbantut..betul ke barang tu bagos?..
Share:

antara layan anak atau perut suami

semalam..
memang hari yang stress dan sedey rasenye..

bukan pasal ape pon..

pasal kita ni nak masak untuk suami di rumah...
tapi anak menangis nangis suruh kita hadap dia..

mula mula safiyya nanges..
memang aku wat derk je biarkan dia dalam walker...
sambil fikir..mesti lepas tu dia diam..

tapi makin lama makin melarat pulak...

terus rase kesian kat anak sendiri..

ape punye ibu la ni ...
sanggop biar anak nanges sebab pentingkan perut abah...

tapi bila fikir balik..
tanggungjawab aku sediakan makan untuk suami...

dapat suami yang jenis makan kat rumah..
tapi kerja balik lewat malam..

ape nak kata...

menangis dalam hati malam tadi..


Share:

September 8, 2014

Keterbatasan



aku tak tahu nak letak tajuk ape..


aku ni nak kata cerewet tu tidak la..
nak kata tak cerewet tu...
seboleh-bolehnye sesiapa pon untuk anak mesti nak yang terbaik ye dak...



kalau dulu..
masa cuti tiga bulan..rase macam anak boleh hilang nyawa kalau bagi Susu Formula...seboleh-boleh taknak bagi..tapi bila dah susu badan tidak mencukupi dan kurang pengalaman pon ye gak bab susu ibu ni......nak tak nak terpaksa jugak bagi susu formula........



sekarang ni..
kerisauan tu berulang kembali bila melibatkan pemakanan safiyya....



last week kakak pengasuh bagi bahulu pada safiyya..hihi...kalau orang lain tu mungkin takpe kot...tapi aku ni terlajak risau...yela..bila da ibu ni kaki gugel..jadi segala perkara berkaitan pemakanan anak ni kita tahu la sikit bab tak boleh garam dan gula belum boleh dibagi makan sebelum setahun...



daku telan air liur je....



dah le aku ni jenis tak suke bunyi sangat.....jenis redho jeee...walaupun kat belakang aku bising yang amat kat laki aku....



last week jugak...pengasuh bagi safiyya sup tahu telur...alahai..ada je aku bekalkan bubur...tapi mungkin sebab bubur tu macam kering...so dia bagi la sup tahu telur tu...dan opecoz la ada garam ye dak???..



dan aku lagi sekali pening....



so malam tadi masak gak la sup ayam simple...ah..asalkan berkuah..dan sebenarnye asalkan jangan pengasuh suapkan ape ape lagi pada safiyya...


Share:

September 3, 2014

Manusia Yang Selfish


ni kejadian pagi tadi.

kereta dihalang keluar.. turun naik nafas tengok perangai selfish si pemandu teksi.. ikot sedap tayar dia je nak parking..

aku lepak dulu setengah jam.. tunggu dari 6.15pagi.. mintak mintak bila dah pepagi ni.. dia sedau diri sikit nak alihkan kereta dia.. tapi takde gak nampak batang hidong.. nak hon pon tak berapa manis.. masa tu baru jam 6.45pagi begitu.. asben suruh naik dulu.. kejung kalau aku tunggu kat kereta kalau mahu tengahari baru dia keluar..

dalam 7.30 gitu.. pengasuh safiyya jenguk kat bawah..teksi tu dah takdo.. so berdesupppp la aku g kerjaaa.. dan hasilnyee memang lambat la hari ni.. paham paham je la cheras ke selayang pepagi macam mane.. nak tempuh sungai besi lagi.. kita breakfast makan roti cicah jem la jawabnyee...

ape fikiran si selfish ni ea bila dia blok kereta orang....dia fikir orang nak berlutut ketuk pintu depan rumah dia suruh alihkan?..

kawasan rumah aku bukannye ada masalah parking... kau balik la selewat mane pon...parking sentiasa ada...cuma antara kau nak parking depan mata kau atau kau kene sepuluh tapak melangkah nak ke rumah kau je....

kesimpulannye ialah dia adalah selfish dan kurang kesedaran sivik dan kurang bermasyarakat.




Share: