August 26, 2014

Bekalan Makanan Anak Ke Rumah Pengasuh

aku is pening..

pening sebab dah bosan hari hari asik bekalkan safiyya bubur sahaja...mahu gak pelbagaikan......

safiyya dah sembilan bulan tapi belum ada gigi...bubur dan roti je la yang aku berani..tapi takde pon nak blend bersungguh...sekarang ni blend kasar-kasar...tapi kalau weekend selalunye aku tak blend pon...dok lecek je bubur tuuu...

dan masalahnye sekarang...dah bosan bagi safiyya makan bubur....


teringin nak masak pasta untuk anak...


tapi..........


aku ni keluar rumah pagi pagi buta..dalam jam 6.20 pagi dah ada dalam kereta....


safiyya lak kerumah pengasuh jam 8.30pagi camtuuu.....


cemane nak prepare pasta tuuu.....


kalau bubur...gigih la gak lakiku panaskan....


kalau pasta macam manee?...


Share:

9 komen:

cik mah said...

Alamak...xle nk membantu...cik mah pun br berjinak2 wat puree azwa lagi ni...

Suria said...

pasta rebus malam pun boleh, blend kasar then simpan dlm peti sejuk. esok pagi bangun campak mcm bubur je jugak.. :)
suria buat gini dlu masa dhafea masih mkn yg blend.

Anonymous said...

ina... rebus pasta saiz kecil. blh campur dlm sup ayam. lecek keledek atau carrot, letak butter sikit dan gaul dgn pasta. kukus isi ikan dan kentang lecek. goreng ikan bilis tanpa minyak pastu blend halus dan tapis. serbuk bilis pun blh digaul dgn pasta. rebus pasta biar lembut sikit supaya senang nak lecek. tambah sayur dan mentega sikit mmg sedap. buat mlm sblmnya. esok panaskan yg perlu je. kalau panaskan dlm microwave gunakan bekas kaca. guna periuk non stick pun ok. kalau ada baby food warmer pun bagus.

buat puding roti guna roti dan susu formula letak kismis atau kurma untuk kelainan selain dari bubur. jgn tambah gula.

Diyana said...

ibu yg boring bg bubur..hee~
mmg kena tgu weekend laa jugak nmpk gaya nye....
ibu kena rajin time weekend...haha
chaiyok!

InaYusoff said...

cik mah : hehe..baik cik mah cari resepi untuk bulan bulan akan datang..supaya tak pening kemudian hari.. :p


suria : kira macam bubur gak la ea..cume kita tuko sayurnye?..


kak su : besh..besh..tenkiu bagi resepi yang sedap2..ni mak pon boleh join sekali..hihi..


diyana : tula..boring dah...mak yang boring..hahahaha....time weekend nanti nak eksperimen anak untuk makan selain dari bubur........... :)

Fiqah Feeona said...

Nanti saya share..Tapi mak saya tak suka sbb geli dengan warnanye..

InaYusoff said...

yeay..dah baca..
n akan diterai petang ni..

insyaALLAH..

:)

Suria said...

ha'ah kaedah sama mcm bubur la blend tu depend la klu saffiya dh boleh mkn kasar buat kasar.

sayur buat puri every weekend, lauk pun tukar hari²..nak tukar selera katakan..hehee

InaYusoff said...

baek suria...

hihi..

ingat minggu ni nak start buat puri...

sebab sebelum ni sayur semua masok masa masak bubur tu..

so blend sekali laa...

tapi sekarang plan nak bagi safiyya bagi bubur kasar...jadi sayur2an kene la blend asing .. :)