Followers

August 28, 2014

Macaroni + Cheese + Bayam = Yummy

semalam kobar kobar nak buat makanan untuk anak selepas baca entry fiqah ..

semangat sebab sume dah ada kecuali tomato.....

tak apeee...kita buat dia...bukan kita kene ikot sangat...

http://chentadea.blogspot.com
buat sikit je..takot safiyya tak berapa gemau...

tapi ini bukan safiyya je suke..dengan mak mak dia sekali ngap...sampai tak cukup untuk safiyya....marah betol dia bila dah licin mangkok..sorry nak...emak kau mmg tak menyedau tolong ngap sekali...


chentadea.blogspot.com
yummy...yummy....sodap...

budak sembilan bulan dengan berat hanya 6.8kg... ;'(
Share:

August 26, 2014

Bekalan Makanan Anak Ke Rumah Pengasuh

aku is pening..

pening sebab dah bosan hari hari asik bekalkan safiyya bubur sahaja...mahu gak pelbagaikan......

safiyya dah sembilan bulan tapi belum ada gigi...bubur dan roti je la yang aku berani..tapi takde pon nak blend bersungguh...sekarang ni blend kasar-kasar...tapi kalau weekend selalunye aku tak blend pon...dok lecek je bubur tuuu...

dan masalahnye sekarang...dah bosan bagi safiyya makan bubur....


teringin nak masak pasta untuk anak...


tapi..........


aku ni keluar rumah pagi pagi buta..dalam jam 6.20 pagi dah ada dalam kereta....


safiyya lak kerumah pengasuh jam 8.30pagi camtuuu.....


cemane nak prepare pasta tuuu.....


kalau bubur...gigih la gak lakiku panaskan....


kalau pasta macam manee?...


Share:

August 22, 2014

Abah

pagi tadi sembang-sembang dengan opismet pasal hal kematian..


kalau kat kampong aku..setiap kematian akan diumumkan di masjid...satu kampung boleh dengar..or kampong sebelah kot boleh dengar jugak....tapi kampung opismate tidak...sekadar by mulut aku rase...


terus teringat lima belas tahun lepas..saat abah kembali kerahmatullah...sebak betul nak ingatkan balik...rumah memang dekat dengan masjid...


kalau selalu dengar nama orang lain yang diumumkan...tapi hari tu nama abah.... :'( nak taip ni pon rase nak mengalir air mata ni.... tak dapat nak bayangkan lagi dah....


tergiang-giang lagi..



haiks..aku rindu abah sebenarnye ni...al-fatihah..


kenapala abah cepat sangat pergi....




Share:

August 19, 2014

Nur Safiyya | Tukar Susu

mak dah tak larat ..

baru je susu s26..dah tak larat..

baru je anak sorang... dah tak larat..

hihi..

nak wat camne..
memang tak larat dari segi ekonomi..
economoney sekarang ni..

susu s26 langkah satu ni plak, kat area aku naik mendadak..tersedak aku nak membayaunyeee...l

last week..dah start dengan susu baru..tapi..s26 gak...tapi langkah dua la..aku puas gugel..ape beza langkah satu dan langkah dua...tak dapat jawapan..

jadi takpelah..kita try jeeee langkah dua...murah la sehinggit dua hinggit tiga hinggit dari langkah satu...nak try susu lain selain s26 aku tak berani...


dan alhamdullilah...safiyya laju jeeee....abes pulak tu..kalau dulu nak abeskan 4oz pon payah..now..rase macam senang je...kejap je dah abes....


i is suke sangat......


siapa siapa yang tahu ape beza langkah satu dan dua s26 ni?..
Share:

August 18, 2014

Bila Guna Nombor Terpakai



aku selalu dapat call dan sms berkaitan puan dot dot binti hamid ni...tak tahu nak kate pe dah...puas dah explain..

"saye bukan puan dot dot binti hamid.." ..

"wrong number..."

time aku peramah...

"dah banyak kali dah orang cari puan dot dot binti hamid ni..ni bukan nombor dia...saye dah nak dekat tiga tahun guna nombor ni.....bla..bla..bla"..

yang disane jawab "okey..okey.."


tapi tetap laa orang-orang berkaitan call...


tadi pon dapat sms seperti di atas..


terus aku kol bahagian berkenaan...takot la hoi tetibe nombor telipon aku masok paper..hot line jadinye kang..konon la..hihi..


p.s : beli nombor santek beginilah dapatnye..
Share:

August 14, 2014

Cerita Atas Jalan | Signal



aku tak paham..


kereta mahal..
signal pon mahal..
ke kalau on signal tu,
bateri abes cepat...


bab mencilok no satu..
tapi signal taknak pasang..


yang aku pulak..
kadang-kadang puas pasang signal..
tapi orang tak nak bagi masok gak...
sampai satu tahap,
aku terfikir..
rosak ke lampu signal kereta aku...


puas aku himpit...
muka kering je driver tu..
yang aku kene dengan driver perempuan lak tuu..
bertudung...


dah kalau memang aku kene masuk lane situ..
ko tak bagi...
kemain laju tekan minyak...
ko nak aku terlajak masuk emergency lane ke...


gila kedekut punye pemandu...



ke murah sangat signal aku tu...
sampai takde harga untuk dibagi jalan...
Share:

Cuti Tahun Bagaikan Air .. Lajuuuuuuu........

baru bulan ogos..tapi cuti tahun aku dah tinggal sembilan hari..
pecah rekod tahun ni..


dulu masa belum kawen...cuti tahun boleh dibawak ke tahun depan or bawak ke cuti yang boleh dibawak time pencen tu...lupa dah aku ape namenyee...


yela..dulu nak mintak cuti pon, rasa takuittt....ntah ape ape...padahal cuti tu hak milik setiap insan ...


tapi tahun ni..cuti mengalir bagaikan air...lajuuuuuuuuu....kalau dulu takot nak mintak cuti..tapi sekarang rase segan pulak..segan sebab asek-asek muka ni je Emergency Leave (EL) .. EL okey..bukan cuti yang dirancang.....kadang-kadang half day pon ada..half day tu tak tau la macam mane kakak CC tu kira...


bukan sesaja cuti..anak sakit..pengasuh anak ada hal la...cuti yang dirancang lagi.. cuti malas nak bangun pagi -_-' ...


semalam masa meeting, memang rasa tak sedap hati..muka rasa panas je...emosional lebeh aku ni..takot takot nama naik dalam meeting..malu okey....tapi nasib baik la bos cakap "staff perempuan setakat ni OK"..

ok..


terima kasih kaum adam sebab lagi banyak masalah dari kaum hawa..














Share:

August 12, 2014

Nur Safiyya | Campak Lagi

aku tak tahu la..
campak ni boleh kene dua kali ke dalam masa terdekat..


i is pening..
hari rabu minggu lepas..tetibe je badan safiyya panas...tapi dia aktif gile..check suhu..dah 37.7.. tapi aku wat lek wat pis je..sebab safiyya dah biasa demam...jadi dalam fikiran aku..mesti dalam sehari setengah dah elok ni...maybe nak mendapat sesuatu bak kata orang..

http://chentadea.blogspot.com

tapi..
sebaliknye berlaku.. haru biru sikit demam kali ni sebab dia dah pandai taknak makan ubat...menangis-nangis..siap pakej muntah sekali...nampak picagari pon dah buat muka loya loya..bayangkan...kalau dulu, dia redha je telan ubat.. sekarang ni ibu dia lak redha anak nanges-nanges tak mahu ubat..


tanye my bff yang dua orang..ibu zura suh campurkan ubat dalam susu or air suam...tapi misi tak berjaya dan kesannye sampai sekarang dia fobia dengan botol susu tersebut... -_-'..pantang nampak botol susu tu, dah nanges...ah..bertambah pening lagi...udah la bapak dia hilangkan botol lagi satu...botol MAM pulekss tuuu....dabel pening aku dibuatnyeee.....


buat status kat facebook..macam macam respon dapat...suruh picit terus ke mulut la..pegang pipi anak la...pakse anak la..tutup idong anak la...uwaa...semua aku nak try..tapi sorang-sorang..tang mane nak pegang pipo dia dengan dia meronta-ronta dengan nak picit picagari bagai tu....nak tutup idong lagi....sampai satu tahap nak nanges dah...ye la..suhu badan dia tak penah menurun bawah 37c...semua main atas 37c..paling tinggi 38.8c .. aku memang pelik..sebab jarang suhu dia tak turun kecuali masa demam campak hari tuu.....jangan denggi dah la..dah la area rumah aku kawasan denggi...mintak jauhkan laaaaa..... .


last choice..aku terpaksa sumbat ubat montot...nak harapkan ubat sirap..ntah bila nak baik...tapi orang kata tak boleh nak amalkan ubat montot sangat...aku pulak jenis kesian nengok anak....huhuhu...


akhirnya...hari sabtu petang baru dia okeh..suhu dah turun 36.8.. lepas tu makin turun... aku perasan bila badan dia berpeluh..happy gila rasenyeee.. tak sanggop tengok anak demam walaupun safiyya ni kalau demam tak penah melepek kecuali melekat kat aku jelaaa...

http://chentadea.blogspot.com


aku perasan macam ada ruam tumbuh kat dahi dia...sedapkan hati mungkin sebab asam jawa yang aku tempekkan.....tengok kat badan pon ada...adoidoidoi..was was gile.....tanye pengasoh safiyya..dia pon cakap asam jawa....sikit lega la mase tuu....


tapi semalam masa amek safiyya kat rumah pengasoh, kakak tu cakap safiyya campak sebenarnyeee.....nampak dah muka comot safiyya...tapi nasib baik dia tak meragam.....aku dah pelik pelik gak ni...boleh ke campak kene dua kali dalam masa terdekat....


boleh ke ?...


chentadea.blogspot.com



Share:

August 5, 2014

Perangai Comel Nur Safiyya




lagi 15 hari nak sembilan bulan cik piya kita niii...da macam macam perangai comey dia buat...comey jugak la hati ibu nak melayan kecomelan perangai dia tuuu...


dari dok kembang kuncup kan tangan diaaa, lepas tu kedekut barang sendiri, sampai la buat busukkkkk sampailaa dok mengikut orang selawat gaya dia...semua bikin hati ibu kembang kempis tengok perkembangan anak sendiri....besar sungguh kuasa ALLAH S.W.T..step by step....

http://chentadea.blogspot.com

dan terjadinyeee perbualan seperti ini bila cik piya kita ni sejak balik dari beraya kat kampong dia ada satu perangai yang sangat comey yang bikin ibu dia geram sikittttt....


dia dah tanak kat bapaknyee kalau maknye ada..melalak lalak...


malam tadi pon start masak jam 10.30malam..apaknye keje pulek.....asal aku angkat montot je..dia pon angkat suara...siap pakej air mata...tak boleh nak tinggal hoiii....jadi mak nye settlekan keje melipat baju je la depan dia..nak g dapo memang tak boleh.....kesian nengok anak menanges....beriye iye... jadi kita tunggu apaknye balik..aku dok masak.. apaknye dokong dok sebelah...nampak seperti keluarga bahagia gamaknyeee..



Share:

August 4, 2014

Bila Dah Besar... Raya Pon Tak Berapa Nak Ummphhhh...

hari pertama kerja selepas cuti raya panjangggggg...

selamat hari rayeeeee....


besh tak hari raya koranggg?..


aku?.. so so sajeee..sejak kawen ni rase macam tak berapa nak besh sangat..sebab terkejar-kejar dua rumah..sana sini nak kena jaga hatiii.....itu yang padahnye kalau kawen sedaerah ni...kejap lari sane..kejap lari sini...


tahun lepas raye rumah mentua..tahun ni pon same...mithali kan menantu..konon la..padahal dah salah giliran..tahun lepas semua anak emak beraya bersama kecuali aku..sadis wooo takde diri sendiri kat gambar raye family...tacing!.. tahun ni pon takde gak...sedeh betul tengok anak-anak perempuan mak bergambar tapi takde aku...#takwujudkahakulagi .. hahha


tahun ni anak anak emak beraye kat rumah mentua..jadinye eloklah kita same2 beraye umah mentua gak...insyaALLAH..kalau umur panjang..tahun depan dapat beraya tujuh beradik sekaligussss.......insyaALLAH...


besh ke raye rumah mentua?..hikss....jawapannyee...besh lagi rumah mak sendiri woooo...ayat terus terang nak mati...


raya pertama kat rumah mentua takde acara salam mintak maap...ke aku yang tertido sebab menidokan safiyya..kihkoh..rase tak besh la...rase macam tak rayeee....


family aku lepas solat raye..mesti makan beramai-ramai...lepas tu sedara mara datang....tapi rumah mentua..kitorang yang ke rumah orang...kat rumah mentua tak de pon makan-makan dulu before g rumah orang..kalau nak makan..ko makan la sorang-sorang...


ada acara bergambar..tapi bukan gambar big family...gambar aku tiga beranak je...itupun tak sempat nak amik kat adik ipar..kamera orang uollss...segan nak mintak....kalau henpong, boleh gak dishare di wasap or wechat or facebook or paling-paling pon bluetooth..ini kamera dslr, iollss diam diam jee...


tapi dah dua tahun ni...lepas solat raye je..asben ajak balik ke rumah mak...bersinar sinar mata ni bila asben ajak..kahkahkah..


plan asalnye nak beraya rumah sedara asben kat pengkalan balak lepas ziarah kubur abah dan balik umah mak jap..tapi disebabkan salah faham...maka kami tiga beranak balik ke rumah mentua untuk tido...yang lain semua dah sampai pengkalan balak...hari raye pertama hari tido je la...syurga betul dapat tido walaupun rase tak seronok..malam baru g beraye rumah sedara belah asben....


hari raye kedua petang dah balik rumah emak.....suke sangatttt.....hari ketiga kat rumah emak...hari keempat kat rumah emak.....balik jap rumah mentua...pastu balik rumah emak balik....memang bersinar-sinar la mata aku raya kali ni..kihkoh....


raye kelima baru tido rumah mentua balik...


bukan taknak tido rumah mentua...tapi kesiankan mak dan ayah mentua...bilik tak cukup..asal kami tido sane je....mak dan ayah tido luar...dan bukan aku taknak tido luar hokey..dorang yang suruh tido dalam bilik..aku pulak menantu angguk je....tak pandai nak bantah-bantah...kesian memang kesian...sampai aku dah buat keputusan..lepas ni kalau adik beradik asben yang lain ada balik sekali, kitorang tido rumah mak jeee....


rase bersalah sangat bila ayah mentua tanye mak "kita nak tido mane ni nah?" ..ya ALLAH..rase macam nak g kat asben ajak balik rumah mak jeeee....... :(


entahla..bagi aku raye tahun ni tak berapa nak besh....


banyak kejadian yang makan hati..


eh.kadang-kadang bila kita ni diam..kita memang akan diperbodohkan ke...


fedupkadangkadangnasibadaasbendoksuruhbuatbodoh..ehbodohlagi


belanje gambar raye satuuuuuuu....satuuu je....ni pon anak buah tolong snapkan pakai henpong diaa..henpong aku dok simpan sebab malas nak caj bateri..internet pon tak renew..... pastu terus aplod kat facebook....ini je la ponnnnn.....#sedehraya2014 #camera360
Share: