July 9, 2014

Pengasuh



hari ni nak cerita pasal pengasuh pulak..

hmmm...kene tarik nafas panjang berjela baru boleh nak taip..hahaha..

pengasuh safiyya ni kalau bab lain memang takdehal...jaga safiyya okeh je cume mase mula mula dulu aku tertanye tanye gak kenapa pampers tak berapa nak luak kalau kat rumah dia....dalam sehari ada la dua keping yang luak.. kalau safiyya berak..baru la tiga keping...


lepas tu boleh cakap ruam pulak sebab safiyya pakai pampers size kecik...aku pelik kot sebab orang lain anak 5 bulan still pakai M kot kan...ni safiyya takkan dah tukar size L..safiyya tu cinonet je...ni tujuh bulan baru 6.2kg...jadi mari kita amek inisiatif lain dengan menuko pampers...dari pet pet tuko pada drypers....alhamdullilah serasi pulak....lagipon orang kata pet pet size dia kecik sikit dari pampers lain..


cuma bab cuti je la yang buat aku lemah gemalai sikit..agak selalu gak la mintak cuti..dalam sebulan tu wajib bercuti..jadi cuti tahun aku memang khas untuk pengasoh sajeeeeeeee... kes anak demam dah lain pulak cutinyee...last week dia dah mintak cuti sebab nak g jumpe doctor..semalam cuti lagi sebab nak follow up sakit yang hari tu...dan hari ni asben dia pulak kene operate..


pening aku!..


dan sebenarnye aku baru je beli beby car seat senin malam...sebab kes macam ni la..asek cuti je..jadi mari kita hangkot safiyya ke selayang jawabnyee...gugel kat mudah.my ahad malam..cari punye cari dapat yang murahnyee.. bawah RM100...beli yang second hand jee.... kebetulan akak tu duduk area rumah... g amek sendiri kat umah akak tu..dan terus pasanggg sebab kami laki bini tak pandai pasang...



jadi hari ini ku kuatkan semangat bawak safiyya ke selayang hari ni...tumpang rumah pengasuh kat selayang satu hari....gigil jugak nak drive dari cheras ke selayang dengan dia ada kat sebelah...nasib baik kesayangan ibu ni tido sepanjang jalan..sesampai kat opis, boleh pulak celik mata...tahu je kereta berhenti...



nak salahkan pengasoh pon, tak berapa boleh nak salahkan..sakit tu bukan kita boleh mintak-mintak kan...kalau nak datang, bukan boleh kata 'jangann..nanti dulu..tunggu weekend..aku jaga anak orang ni...." ..



dan sekarang ni memang aku blur tak tahu nak buat camne dah...


nak tukar pengasoh..rase tak sampai ati lak nak cakap dengan akak tu...dan macam tak berapa percaye nak antar kat taska lagi...safiyya baru 7 bulan..biarla setahun lebih dulu dok dengan pengasuh....



jadi ape pilihan yang aku ada...?..


notakaki
: i is gigil tunggu 4.30 petang nak bawak balik safiyya ke cheras dengan keadaan jalan yang mungkin jem tak hengat...


Share:

8 komen:

MAY said...

BAB CUTI TU,SAMA MCM PENGASUH ANAK SAYA..DIA DEMAM SY CUTI.ANAK DEMAM SY CUTI..SY DEMAM,SY PUN CUTI..TP YG TU SY TAK KISAH SGT SBB CUTI SAYA MMG BYK..HEHE..ADA 30 HARI GI TAK HBS..TAPI BAB PAMPERS,BULAN PUASA NI SY HTR 12 KPG PAMPERS UTK STOK SEMINGGU..ARI JUMAAT AMIK BLK,ADA BAKI DLM 4,5 KEPING...DOK PIKIR JUGAK,MCMNE DIA TUKAR PAMPERS BUDAK NI..HEHE..TAPI,SINCE ANK DAH BESAR NI,DIA TAK BYK SGT KENCING..KDG BILE KERAP TUKAR,PAMPERS TU MCM BARU KENCING 1X..MGKIN SBB TU PENGASUH TU PUN JARANG TUKAR PAMPERS QAIRA.

Syaz Rozelt said...

Huhu..susah jugak kan hantar kat pengasuh ni..sy x keje since lepas bersalin tapi lepas raya ni plan nak cari keje..riso la nak hantar anak ke pengasuh..huhu

Balqis said...

hai...pengasuh mmg gitu..
tp bukan semua cmtu..dulu waktu time adik dulu..mujur ktorg ni blja...bole la jaga adik time tu..
adik n saya beza 20thn ye :P
but now, anak sy hntr taska ms 7bln gak..mmg tawakal la...tp alhamdulillah taska ni ok..sgt ok..
if jatuh ke..lebam ke..gigit nyamuk ke..dorg trs msg kite..
n if ank demam, dorg btau n trs sponging anak tu..
alhamdulillah..
hopefully awk akan jmp pengasuh or taska y best :)

InaYusoff said...

MAY : mak aii...huruf besau semuayee..marah kat pengasoh ke..hahahah...

banyak nau cutinyee..takpela..saye cipot je cuti..tu yang agak berkira sikit..

qaira berapa or bulan ni?.. 12 keping seminggu tu cukup kee?..


syaz : mmg susah syaz... untungla yang duduk dengan mak..boleh mak jaga..yang lagi untung..kalau kita jaga sendiri..

InaYusoff said...

balqis :

iye..bukan semua macam tu..hehe..ada yang ok sesangat macam pengasuh pada bff saye ni...rini pon tumpang kat umah pengasuh tuuu..
nak hantar ke rumah pengasuh ni jauh lak dari rumah..takot kene outstation nanti.takkan la asben yang jauh tu nak antar ke selayang dari cheras pastu nak patah balik..pk tu je..

InaYusoff said...

tenkiu balqis ..
sye pon harap dapat jumpe pengasoh or taska yang bersesuaian dengan anak saye...

Shizan Syafik said...

Ayra masa 6 bln dah pkai saiz L.. Tp berat msa tu bru dlm 6kg lbih.. Sbb dia punya paha tu besar dan sikit je ruang antara paha..Jadi bila pmpers kecik, bukaan dia sempit.. Jd cepat je rashes dn merah2..

InaYusoff said...

oo.. masalahnye izan..time kita jaga okeh je pulak..

weekdays je problem ada ruam..

skrg ni bile tukar drypers..mmg okeh sangat...