Followers

July 7, 2014

Buka Puasa | Beli ke Masak ?

sudah 9 ramadhan dah...alhamdullilah..still penoh lagi puasa..inila untungnye orang yang breastfeed tapi idokla ku tahu kalau diriku mengandung sebab......sebab dah berbulan tak period tapi tak pergi check pong...i is takut laaaa... -_-' .. minta minta ini penangan bagi susu badan kat safiyya dan sebab makan pil perancang...


tapi orang kata makan pil perancang pon boleh jadi jugak kot...tapi mintak2 jangan la lagi..belum bersedia nak lalui zaman berpantang lagi..serik bebenau rasenyeee..lagipon kesihatan tak berapa nak mengizinkan..


masak ke beli juadah berbuka?.. sepanjang dari start puasa sampai la semalam...baru semalam aku full lauk dari bazaar ..main tunjuk-tunjuk lepas tu pasrah kuarkan duit untuk lauk yang MAHA SECOIT...gileeeee...


time bayar..aku pandang laki aku..laki aku pandang aku....


ayam kurma (seketol) = RM 4
ayam golek (separuh) = RM 9
masak lemak siput sedut = RM 3 
(yang ni banyak sangattt sipotnyee...tapi time nak makan..ya ampun..sedut bagai nak rak tapiiiii isi sipot malu nak keluar...tensen aku)
daging masak kunyit = RM 3 
(secoet je kauu..nak kata satu genggaman tangan aku pon tak lepas..sedeh betol)
murtabak = RM 3
air tembikai = RM 2 (kot)

total belanje semalam = RM 24


amek kauuu..baek masak kat rumah.bahan2 or lauk mentah dah tersedia..kuih pon paling2 pon RM 10 jee..


terus dah taubat taknak beli lauk kat bazaar ramadhan...beli kuih je la pon lepas ni..


aku pulak kalau beli kuih agak tamak sikit...pulut panggang kat bazaar bawah rumah ni boleh tahan sedap..kalau boleh nak hari hari makan pulut panggang..inimengidamkeapeni..kihkoh..lepas tu nak beli jugak popia basah..popia basah kat aeon big bandar tun hussien onn kene dengan taste aku..tapi tak boleh nak pegi selalu...jem..padat dengan kete..semalam nak beli..tapi safiyya dah merengek rengek nak tido....jadi mak kau ni telan air liur je la safiyya..huhuhu...



kesimpulannye : takyah la nak memasak kat bazaar ramadhan yee..rugiiiiiiii....
Share:

6 komen:

EIKA said...

Alhamdulillah...ika pon still posa penuh lagi,harap2 tahun ni boleh posa penuh la :) hehehehe....so far ika xpenah beli lauk pauk lagi la,setakat kuih muih ada la.2 pon paling bayk sehari rm3 ja ;p

Diyana said...

tahun ni azam xnak g bazar...
klu ada benda teringin nak mkn pun, kirim kat husband je...
xleh melilau kat situ..kang ada je benda2 laen nak dibeli jugak...
$_$

Lynda Che Lah said...

sy tak pegi bazar ramadhan..membazir..lauk nmpk menarik tp tak sedap..beli kuih je..tu pun donut wajib beli sbb anak kecik suka makan..pastu beli lagi sejenis dua..klu takde lauk sgt..goren telur..letak kicap..dah kenyang berbuka..
bTw jgn risau kalau makan pil perancang..mkn pil 99% xkan mengandung..hehe..pengalaman..

InaYusoff said...

eika : apo yang dapat dengan rm3 tu eika..murah betul..

diyana : tahu takpeee....semua nak makan...

lynda : goreng telur letak kicap tu menu sahur...hihi...

waa..orang berpengalaman ni..nak tahu gak..kalau dah miss makan pil tu tiga hari ape akan jadi...huwaaaaaaaaaaa....

EIKA said...

kuih 6ketul :p

InaYusoff said...

eika:

uitt..kira mahal la tu..

50sen satu kuih..

kat kl ni ha...

RM 2 = 5 bijik..

satu jatuh pada empat posen..