Followers

July 18, 2014

Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.com.my

http://www.nile.com.my/page.php?cd=76.


siapa yang taknak duit raye oiii..aku ni dah la besar gedabak..opecoz la takde sape yang nak bagi..dah jadi emak emak ni lagi laa..terkebil kebil tengok safiyya dapat duit raye nanti...


tenkiu saila sebab tolong "nampakkan" saye giveaway ni.. hihihi


Syarat-Syarat Giveaway Nile.Com.My ni ialah :-

1. Tajuk entri : Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.com.my

2. Letak banner diatas dalam entri korang. Linkkan ke http://www.nile.com.my/page.php?cd=76.

3. Cerita sekiranya korang dapat RM300, apa korang nak buat untuk hari raya.

4. Emailkan ke give_away@nile.com.my korang punya detail dengan tajuk :
Raya GiveAway (Nama Penuh Korang)
a. Link Blog :
b. Nama Penuh :
c. h/p Number :



Sekiranya aku dapat duit RM300 tuuu...


tentula aku nak shoppinggggg....beli baju rayee..beli kasot raye...beli handbag rayeee..beli tudung fareeda raya....beli baju safiyyaa...shopping dan shoppingggg je laaaaa....nampak nau pentingkan diri ibu safiyya ni..


bagaikan dapat 3k pulak yeeeee.....


tapi tu la..dengan duit RM300 tuuu....macam macam la boleh dibuat sempena raye ni....sape nak bagi uitt..


itu je la alasan aku.. "SIAPA YANG NAK BAGI RM300 tuuu SENANG SENANG..KO NAK BAGI KEEE??."


giveaway ni berlangsung sehingga 21 Julai 2014 ,11.59pm 

keputusan akan diumumkan pada 23 julai 2014 , 4.30pm di SINI

nile.com.my akan menggunakan random.org untuk giveaway ni


 



Share:

July 17, 2014

Baju Melayu Zizan Razak Hampeh!... Poket Senget, Lengan Sebelah Tak Berjahit!... Apakah Jakel?..


jahitan kat leher tu nengok la camneee...bersepah benang...






iklan bukan maen lagi..sampai laki aku asek cakap nak pergi jakel...hari hari tau berzikir kat telinga nak g beli baju melayu aaron aziz..


tapi seb baik la kakak ipar aku apdet hal ini..ni adik ipar beliau beli..tak sempat nak check..memangla salah dia sebab tak check..tapi takkan la sampai begitu sekali....


ni rege 80 hengget tahuuuuuu... kalau kat jalan tar boleh dapat yang lagi baek!!!










Share:

July 11, 2014

Ambil Mood




aku tengah nak ambil mood ni nak key in data...


bende ni pending dari bulan Januari....
kata nak key in terus dalam sistem..
orang yang ngajau sistem tu bizi mengalahkan perdana menteri..
jadi kita timbunkan la dulu banyak-banyak...


ni dah bertimbun..
suruh buat manual dulu lak..


gile hape..


dari dulu taknak cakap..
dari masuk kerja feb - sampai la end jun, keje aku dok fb n blog n tido n sikit sikit je kerja opis....


sekarang ni macam mane nak fb dan blog dan tido kat opis?..


gile!..


#padahalsempatjesemuatuuu
Share:

July 9, 2014

Pengasuh



hari ni nak cerita pasal pengasuh pulak..

hmmm...kene tarik nafas panjang berjela baru boleh nak taip..hahaha..

pengasuh safiyya ni kalau bab lain memang takdehal...jaga safiyya okeh je cume mase mula mula dulu aku tertanye tanye gak kenapa pampers tak berapa nak luak kalau kat rumah dia....dalam sehari ada la dua keping yang luak.. kalau safiyya berak..baru la tiga keping...


lepas tu boleh cakap ruam pulak sebab safiyya pakai pampers size kecik...aku pelik kot sebab orang lain anak 5 bulan still pakai M kot kan...ni safiyya takkan dah tukar size L..safiyya tu cinonet je...ni tujuh bulan baru 6.2kg...jadi mari kita amek inisiatif lain dengan menuko pampers...dari pet pet tuko pada drypers....alhamdullilah serasi pulak....lagipon orang kata pet pet size dia kecik sikit dari pampers lain..


cuma bab cuti je la yang buat aku lemah gemalai sikit..agak selalu gak la mintak cuti..dalam sebulan tu wajib bercuti..jadi cuti tahun aku memang khas untuk pengasoh sajeeeeeeee... kes anak demam dah lain pulak cutinyee...last week dia dah mintak cuti sebab nak g jumpe doctor..semalam cuti lagi sebab nak follow up sakit yang hari tu...dan hari ni asben dia pulak kene operate..


pening aku!..


dan sebenarnye aku baru je beli beby car seat senin malam...sebab kes macam ni la..asek cuti je..jadi mari kita hangkot safiyya ke selayang jawabnyee...gugel kat mudah.my ahad malam..cari punye cari dapat yang murahnyee.. bawah RM100...beli yang second hand jee.... kebetulan akak tu duduk area rumah... g amek sendiri kat umah akak tu..dan terus pasanggg sebab kami laki bini tak pandai pasang...



jadi hari ini ku kuatkan semangat bawak safiyya ke selayang hari ni...tumpang rumah pengasuh kat selayang satu hari....gigil jugak nak drive dari cheras ke selayang dengan dia ada kat sebelah...nasib baik kesayangan ibu ni tido sepanjang jalan..sesampai kat opis, boleh pulak celik mata...tahu je kereta berhenti...



nak salahkan pengasoh pon, tak berapa boleh nak salahkan..sakit tu bukan kita boleh mintak-mintak kan...kalau nak datang, bukan boleh kata 'jangann..nanti dulu..tunggu weekend..aku jaga anak orang ni...." ..



dan sekarang ni memang aku blur tak tahu nak buat camne dah...


nak tukar pengasoh..rase tak sampai ati lak nak cakap dengan akak tu...dan macam tak berapa percaye nak antar kat taska lagi...safiyya baru 7 bulan..biarla setahun lebih dulu dok dengan pengasuh....



jadi ape pilihan yang aku ada...?..


notakaki
: i is gigil tunggu 4.30 petang nak bawak balik safiyya ke cheras dengan keadaan jalan yang mungkin jem tak hengat...


Share:

July 7, 2014

Buka Puasa | Beli ke Masak ?

sudah 9 ramadhan dah...alhamdullilah..still penoh lagi puasa..inila untungnye orang yang breastfeed tapi idokla ku tahu kalau diriku mengandung sebab......sebab dah berbulan tak period tapi tak pergi check pong...i is takut laaaa... -_-' .. minta minta ini penangan bagi susu badan kat safiyya dan sebab makan pil perancang...


tapi orang kata makan pil perancang pon boleh jadi jugak kot...tapi mintak2 jangan la lagi..belum bersedia nak lalui zaman berpantang lagi..serik bebenau rasenyeee..lagipon kesihatan tak berapa nak mengizinkan..


masak ke beli juadah berbuka?.. sepanjang dari start puasa sampai la semalam...baru semalam aku full lauk dari bazaar ..main tunjuk-tunjuk lepas tu pasrah kuarkan duit untuk lauk yang MAHA SECOIT...gileeeee...


time bayar..aku pandang laki aku..laki aku pandang aku....


ayam kurma (seketol) = RM 4
ayam golek (separuh) = RM 9
masak lemak siput sedut = RM 3 
(yang ni banyak sangattt sipotnyee...tapi time nak makan..ya ampun..sedut bagai nak rak tapiiiii isi sipot malu nak keluar...tensen aku)
daging masak kunyit = RM 3 
(secoet je kauu..nak kata satu genggaman tangan aku pon tak lepas..sedeh betol)
murtabak = RM 3
air tembikai = RM 2 (kot)

total belanje semalam = RM 24


amek kauuu..baek masak kat rumah.bahan2 or lauk mentah dah tersedia..kuih pon paling2 pon RM 10 jee..


terus dah taubat taknak beli lauk kat bazaar ramadhan...beli kuih je la pon lepas ni..


aku pulak kalau beli kuih agak tamak sikit...pulut panggang kat bazaar bawah rumah ni boleh tahan sedap..kalau boleh nak hari hari makan pulut panggang..inimengidamkeapeni..kihkoh..lepas tu nak beli jugak popia basah..popia basah kat aeon big bandar tun hussien onn kene dengan taste aku..tapi tak boleh nak pegi selalu...jem..padat dengan kete..semalam nak beli..tapi safiyya dah merengek rengek nak tido....jadi mak kau ni telan air liur je la safiyya..huhuhu...



kesimpulannye : takyah la nak memasak kat bazaar ramadhan yee..rugiiiiiiii....
Share:

Puasa | Susu Drop

ini hasil pagi tadi.. pam jam 7.30 sampai le 8.15 ..

kesian kan.. :( ..

sejak puasa..gini la hasilnye..tak tahu le sebab puase or sebab safiyya sekarang ni dia terjaga waktu mak n pak nye sahur..jadi lepas sahur terus susukan dia...


walaupun pon safiyya bukan full susu badan..tapi kalau boleh nak lebihkan susu badan dari susu formula...bila dah jadi gini..frust la jugak..


bila dok gugel..(akukanratugugel).. rata-rata suh makan shaklee..yela yang apdet pasal tips susu drop di bulan puase ni pon orang shaklee.. aku dah try dah shaklee da dulu.....tak serasi dengan diri...









Share:

Tolong | Safiyya Pon Nak Gojes Di Hari Raya..Tompok Tompok Putih Still Ada ..



lebih kurang dua minggu lepas, aku ada up entry pasal safiyya ada tompok-tompok putih kat muka..dan maybe panau tuuuu..

takde gambar time tu..

nah aku kasi up gambar..


http://chentadea.blogspot.com
gambar nak yang comel jek..jahat ibu dia dok pakse pakai tudung...senget benget tudung....


aku dah sapu dah krim yang doktor bagi..tak jalan jugak..sekarang ni dah hilang idea camne nak baikkan..walaupun doktor ada cakap, benda ni akan hilang tapi aku taknak la just menanti benda ni hilang...kesian anak aku.. ..


lagipon dah nak raye ni..tak gojes la safiyya kalau muka macam ni...


dok gugel..suruh sape bawang putih...kesian la pulak kat safiyya.. bff pon suh sapu gak...takot pedih ke ape ke..tapi malam tadi try la gak sapu tapiiiiiii takde la aku tenyeh bebetul..slow-slow je.. takde la merah ke ape...


risau betul la..


ada tak sapa-sape yang tahu camne nak hilangkan...




tenkiu pada Fiqah Feeona sebab komen ritu..tak reply komen tuu sebab memang nak up entry ni.. :)
Share: