Followers

May 14, 2014

Akibat Kes Denggi Yang Meningkat...

hati ni tak keruan betul..


senin lepas..masa amek safiyya dari rumah pengasuh, dia bagitau staff pejabat kesihatan akan datang buat pemeriksaan dari rumah ke rumah malam nanti...sebab siang dia dah ketuk pintu rumah tapi kitorang takde....alahai cuak betul...


terus kol asben suh balik..tapi taknak balik..nak kojo gak..kesian hamba.. dengan rumah boleh tahan bersepahnye...maka dengan kendong safiyya kemas la ape yang patot...


dalam jam 7 malam..dorang buat pemeriksaan...


dan hasilnyeeeeeeeeeeeeeeeee..............


jumpe jejentik dalam pam tandas... tandas tu kitorang tak guna pon...buat letak mesin basoh...jadinye pam tandas tersebut memang tak guna langsong.....jadi tak alert pon pam tandas tu bertakung air.... -__-'.. 5 ekor okeyh!!!....


dorang amek jejentik untuk bawak ke makmal..nak sahkan tu nyamuk aedes ke or tak...mintak2 bukan la..sebab kalau sah aedes...matila nak keluarkan duit bayar denda...


aku tanye memacam..


bila boleh tahu samada itu nyamuk aedes ke tak?..
dorang jawab dalam seminggu lebeh...


saye kene saman ke nanti?..
dorang jawab tak tau nak cakap ape..sebab dorang ni pekerja bawahan je..tapi mungkin dapat pengurangan sebab first time....



kalau kene saman saye kene saman berapa?..gile dah ready nak bayar saman padahal mane nak datang duit.. :(
dorang jawab..tak tau..saye ni pekerja bawahan je... jawapan nye tu skema sangat


lain soklan memacam tu aku dah lupe... ;p...


sekarang ni kene tunggu seminggu samada itu nyamuk aedes ke tak..mintak2 bukan la...


kalau la aku tahu air kat pam tandas tu bertakong..takkan la aku nak biarkan..aku ada anak kecik.....sampai sekarang kalau safiyya tido petang-petang pon, aku still pakai kelambu lagi..takot nyamuk gigit..itupun kadang-kadang terlepas gak nyamuk gigit....


takpela..atleast bila dah tau camtu..lepas ni terus keringkan..kalau dorang tak buat pemeriksaan..sampai bila bila pon aku dok biak nyamuk dalam pam tandas....tapi cuma aku harap itu bukan nyamuk aedes....


bila wasap laki ku..ade ke dia kata aku kelentong...sorry okey..aku bukan macam dia..suke benau kelentong aku...tapi kelentong dia selalu tak lame...lepas setengah jam dah pecah rahsia yang dia kelentong...


aku gugel...denda paling kurang pun rm300...maksimum rm500...ada yang kata ikot berapa jejentik yang jumpeee.........oh my...tak keruan betul....





Share:

7 komen:

Anonymous said...

ina... kalau kita tak bagi masuk rumah adakah ianya menyalahi undang2. sbb kita ada alasan yg kukuh spt suami tak de kat rumah. pastu masa orang tu check pam tandas, ina tengok tak masa tu. kalau tak... ina pasti ke jentik2 tu datang dari pam tandas ina??? sbb tu bagus kalu suami ada kat rumah boleh tengok2 masa dorang check pam tandas tu.

suami akak pesan jangan bagi dorang masuk kalu dia takde. kalu dorang desak jugak, suruh tunjuk waran. sbb ini hak kita.. mmg dorang menjalankan tugas... kita kena berhati-hati juga... blh suruh je suruh dtg lain kali atau set time bila suami ada. kalu betul2 dorang nak check... pasti dorang datang balik.

nyamuk aedes ni kalu ada air bertakung sebesar duit 20 sen pun dia boleh bertelur.

InaYusoff said...

kak..
asben dah cakap jangan bagi masok...tapi dorang nak masok gak..dorang cakap takpe..ada jiran2 kat luar...

n itula kesilapan ina..
mase dorang check ina dok kat luar...
yela..asben takde kan.
lepas tu dorang panggil cakap ada jejentik..

asben pon cakap camtu..takot dorang yang letak jejentik kat pam tandas tu... -__-'

Nursaila Norman said...

ina, sorry dear..saila komen benda lain pulak..dewan MPS ada byk..huhuhu! yg mana satu ye? :))
warehouse utk baby ke?

Nursaila Norman said...

sorry again ina, dah jmp..thank you dearr! kot2 lah rajin nak singgah sbb dah dekat kan..awk dekat jgk ke?

Nursaila Norman said...

ina,kalau x keberatan gtau lah ye brg2 dia byk pilihan ke tak..saila nk ke mid valley blk keja ni..wpun mls tp g lah tgk2..huhu!

Nursaila Norman said...

ntah la ina..saila belum pernah lg g warehouse..tp ikut kata akak kt ofis ni,mcm tu lah..huhuhuhuhu! baju baby saila g Manjaku kat Wangsa Melawati tu..situ bju baby murah2,kalau ada sales lg murah lps diskaun 10% 20% tp kena rajin ulang :) saila nk g midV ni nak kirim pape x? tp saila xpandai membeli brg ni..asal nmpk rasa ok je terus beli..huhu!

InaYusoff said...

baiknye saila..

takpela..
kadang2 barang beby ni better beli sendiri..takot tak berkenan pulak bila orang dah beli..

tenkiu saila..
:)