May 2, 2014

Ada Hati Nak Bagi Anak Makan Sebelum Umur 6 Bulan?.. Nah!.. Baca Ni!




sejak pregnant lagi..memang dah follow fb hospital bersalin ni..banyak info yang membantu...

semalam dok scroll facebook..sekali terbaca soalan ni....memang menempah maut betul si pemberi soalan...hihi...kadang-kadang orang kita ni dia dah tahu......tapi nak buat jugak..mungkin hati tak kental bila disuruh oleh orang yang terdekat macam aku ni..tapi hati aku kuat demi anak omey omey tercinta....

nak je ku share n tag kat kawan yang suruh aku bagi safiyya makan... hihihi...biar dia tahu bahaye dok bagi bayi makan sebelum waktunye...


safiyya lak aku memang perasan dia macam dah mula nak makan dah....bagi ubat antibiotik pon, dia nye suke sampai capai sendiri picagari tuu.. (tul ke name benda tu picagari..lantakkan aje).. rase geram nak bagi dia makan..tapi ku tahan jebat hoiii...


meh kita baca jawapan jawapan dari orang yang ada pengalaman bab ni..



takot kan..usus bernanah?.. kesian anak kita..kita yang tak alert, tapi yang menanggong sakit adalah anak kita... :(



see.. jangan nak gelojoh sangat bagi anak makan..



kesian kan....



banyak kesan buruk dari yang baik... so..plisssss jangan bagi anak anda makan sebelum waktunyeee..



yes..bagi susu je...takde istilah beby tak kenyang..lapau....semua sudah terisi dalam SUSU....

ni kes eksen macam kawan aku gak ni..sory la kalau kau baca..hihi..



yang ni jenis tawakal..takpe..anak dia..bukan anak kita...kita tak pernah nak doakan yang tak baik buat anak kita..hatta nak bagi susu pon..kita berharap dia tak tersedak kan....takpela..hak masing-masing..


ok..baru teringat..jiran sebelah rumah bagitahu dia da start bagi makan anak dia masa umur 3 bulan lebih..lepas tu dia terus cerita tentang anaknye yang masuk wad masa umur setahun lebih disebabkan masalah usus...beriya-iya jugak dia suruh aku bagi safiyya makan nestum..padahal dia tak sedar yang masalah usus anaknye tu berkait rapat dengan pemberian makan sebelum waktunya.. mungkin dia tak sedar...


abahnye safiyya berulang kali ingatkan aku..permulaan nak bagi safiyya makan, tunggu kami balik kampong...takmo aku dan dia je yang mengadap...takot jadi ape ape katenyeee....dia lagi CARE pasal safiyya dari aku...aku gelojoh gak nak bagi safiyya makan tapi tunggu enam bulan baru berani.....bukan aku tak CARE...cume dia lebih sikit.... :p.. anak abah kan..dah le muka serupaaaaaa..
Share:

4 komen:

misz sheyla said...

haah..ade membe2 suh membe2 lagi sorang bg je anak die makan... sebab katanye anak die blum 6 bulan dah bg makan xde pape pun...tapi rasanya better jgn ambik risiko...takut lah..kesian kat baby

Diyana said...

tolong laa Ina doa kan saya kuat...

husband sendiri dh pergi beli nestum kt kedai suh bg anak mkn... rasa nak lempar je tin tu kat muka dia..grr~

tgal 2 bulan je kot lg...

InaYusoff said...

misz sheyla : ye..jangan amek risiko..pesan kat kawan tu...time kecik mungkin tak ade ape-ape..akan datang mane tahuuu...

diyana : kesiannye awak...cube tunjuk kat asben page hospital bersalin ni dan cari post yang diatas...dan suh dia baca komen2 orang kat situ..baru dia sedar betapa bahayenye bagi beby makan seawal 4 bulan...

Anonymous said...

ina... sabar.... bkn lama pun nak tunggu 6 bulan. satu lagi... jangan sekali-kali bagi makan letak dlm botol susu. mesti suap. dgn sudu ke atau hujung jari pun boleh. comot-comot tu sudah semestinya. jgn bagi makan sambil baring.