April 29, 2014

Sunat



aku tak tahu kenapa aku buat PRA ANAK DARA... -__-'


safiyya dah sunat....lega hati mak pak dia..kalau tak, itulah perkara yang menghantui...berzikir ibu dia kat telinga bapak dia "bila nak sunat anak ni bang.."...dua tiga kali mengulang soalan tu... :)


masalah kitorang tang nak sunat anak kat kolumpo ini ialah klinik mane nak sunatkan safiyya..kat area rumah, memang kitorang setia dengan satu klinik je..tak pandai nak g klinik lain...itu je la satu klinik iaitu Pusat Rawatan Jamilah... so bila ditanye ada tak perkhidmatan sunatkan bayi...lucky nye ada..dan tak lucky nye bila doktor yang buat perkhidmatan sunat ni cume ada di klinik dari jam 9 pagi - 5 petang dan dari hari isnin hingga jumaat... lepas jam 5 petang dan sabtu ahad..doctor gantian pulak...jadinye mak pak kene cuti sempena nak bawak anak bersunat...


dan kebetulan lak semalam ada follow up dengan hospital dan PENGASUH LAK MINTAK CUTI (matiakucutitahunmemanguntukpengasuhsaje)..jadinye terus set untuk bawak safiyya g bersunat..hati dup dap dup dap..nebes okeh.....siap tolak tolak dengan asben sape nak pegang anak....dua dua dah duduk kat penjuru klinik...takuittt....


hasben : abang tak boleh..abang kalau bab darah ke jarum ke memang tak boleh....


adoidoi..beginila nasib...daku jugak yang kene pegang....


Ya ALLAH...rase serik sangat sunatkan anak time dia dah lima bulan ni..better sunatkan time kecik okey....doktor cakap sebulan dah boleh sunat dah...lima bulan ni dah kira besar...


semalam mase nak sunatkan dia tu..meronta-ronta bila tiga orang pegang dia...kesian anak ibu...bila kene sunat lagi laaa...meronta menanges-nanges...sampai ibu dia pon rase nak nanges same..ceom-ceom dahi dia... alahai..sorry anak ibu... -_-' .. mencemik cemik dia lepas tuuu... tahan sakit agaknye...


doktor tak bagi krim ape pon..aku tawakal je la....dan kene caj tiga puluh lima hengget... :) ...


alhamdullilah..tak banyak ragam anak ibu ni....


telepon nenek safiyya kat kampong.....bising mulut dia mcam mengadu sakit kat nenek jeeee ye anak...


nenek cakap... "ha dah sunat ni....dah sah la tu masuk islam..." (hihi..pandangan orang dulu dulu..) ;p



Share:

9 komen:

EIKA said...

wah dah jadi anak dara ni :) hehehehe....my bby sunat masa 4 bulan.nurse yang pegangkan masa sunat.mamanya duduk sebelah je takut & nervous gila padahal anak yang disunatkan :P

InaYusoff said...

mmg nurse pon ada pegangkan...kira tiga orang sekali pegang..

takot n nebes macam kita lak yang nak disunatkan kan?.. ke sebab kita terbayangkan ngilu rase disunatkan... -_-'

cik mah said...

Cik mah br nk sunat minggu dpn..ms blik kg kat besut..kiranya masa 3 bulan..hrp2 bby okeylah...

InaYusoff said...

okeh la tu tiga bulan...jangan lewat2 sangat...

insyaALLAH azma okeh jeee...ummi jangan risau.... :)

Anonymous said...

ina... pas ni bila dapat baby boy blh je sunat masa dlm hari lagi. anak2 akak sunat masa kecil. sekarang ni pakai clamp je... tak mengerikan. sbb bila dh besar nanti yg nak kena pegang pulak takutttt...

InaYusoff said...

hehe..bila teringat sakitnye safiyya kene sunat semalma..mmg rase nak sunat anak lelaki mase dlm hari tapiiiiiii....bagaimana lak pandangan orang sekeliling kita kan kak... mesti ada yang tak setujuuuuuuuu.....

Anonymous said...

dan bila kita tak sampai hati tengok anak kita nak sunat bila dah besar.... orang sekeliling kah yg akan tolong kita? bila umur anak kita 6-7 tahun dah wajib ajar solat. kalau anak lelaki dah sunat, kan molek je bila kita nak ajar bersuci sebab bersunat itu juga berkaitan dengan kebersihan.

Diyana said...

dah ada anak ni...mmg cuti tu save klu2 pengasuh ada hal je...
xleh nak save utk b'cuti2 lgsg....
pasghahhh~

InaYusoff said...

kak su :) .. baek la kakak..doakan saye dapat anak lelaki next pregnant nanti...


diyana kannnnnn...tahu takpeee.......nak hantar nursery...tak sampai ati...bertahan la setahun ni..lepas tu insyaALLAH antar nursery...