April 23, 2014

Pertama Kali Jadi Ibu (Cerita Yang Tidak Berapa Besh)


sekian lame nak apdet tentang perkara yang tidak berapa besh ni.. tapi nak menaip kene datangkan mood yang ntah ke mane........ :) .. bila dah siap siap taip..tak tahu nak letak tajuk ape......

jadi usah dikisahkan tajuk entry ni...kisahkan ape yang aku nak kisahkan kat sini..

Belian Barang Baby

korang..bila tengah mengandung..jangan kedek sangat beli baju beby..dan jangan pikir..tak payah le beli baju newborn banyak sangat..

aku dah terkena.. beli baju beby yang 3m - 6m.. sekali anak kuar cinonet je..ha..amek la anak aku pakai baju besau gedabak..masa kat hospital lagi la, memang kesian nengok beliau..alahai..rasa nak nanges nengok anak sendiri macam pakai baju pinjam padahal baju mak pak beli... last last pakai baju sepital... baru cumey sikit nampaknyee... stokin n sarung tangan pon same... -___-'

aku beli rompers..tapi tak berapa nak pakai sangat.....boleh tak kalau aku nak cakap.. "rompers tu tak payah beli pon takpeeeee" ..........

benda kedua yang aku kesalkan juga ialah putik kapas..putik kapas pon nak kesalkan jugak keeee?.. opecoz la..aku salah beli..terbeli untuk yang orang besau punyee...dah tu camne nak korek idong anak yang tersumbat.. -__-' ... gila rase bersalah bila nurse minta putik kapas nak buang tahi idong safiyya akibat selsema dan aku hulurkan putik kapas yang besau...tak membantu langsong..naseb baik la nurse tu berpengalaman...pakai napkin je dah boleh keluarkan itu khazanah...dan bila ada mommy to be yang buat checklist barangan beby, aku rase macam nak komen lelaju 'jangan lupe beli putik kapas ye..pastikan beli putik kapas beby size kecil...." :p


Penjagaan Anak Ketika di Hospital - First Time Mummy

mase dok di nursery bersama beby.. banyak benda yang aku rase aku ni ibu yang zero knowledge....ibu yang tak berguna pon boleh jugak.....kata ratu gugel..tapi lupe nak gugel bab penjagaan anak...

bayangkan la ye...lepas nurse nurse tu mandikan beby.. aku dah blur tak tau nak buat ape dengan safiyya... aku hanye sapu dada n perot dia dengan minyak telon pastu pakai pampers...lepas tu balut dengan selimut hospital tanpa pakaikan baju ... -___-' ....pusat beby pon tak cuci... adoidoidoi.....

bila doctor round, dia tanye 'kenapa tak pakaikan beby baju?..." .. i is terpinga-pinga..kesian anakku.....

sepatotnye kene pakai barut sekali...kene bedakkan dia..kene sapu losyen ke...pastu pakai baju...tapi ini idok....


Berpantang Yang Tidak Berpantang

sekarang ni bagaikan patot letak tajuk entry ialah 'PERKARA YANG AKU KESALKAN" saje.. sebab nak cerita pasal berpantang...aku sebenarnye tak pantang sangat... seminggu jadi penghuni hospital opecoz la semua terabai...stokin pon kadang kadang tak pakai...sweater pon kadang kadang tak pakai .. da la aircond ..

bila dapat balik rumah @ kampong pon same.. dogil bobona....bila dah ke toilet, jangan harap nak sarung stokin balik...telanjang je kaki ni...sweater pon same...terdedah je lengan...

kalau perasan, masa kita dalam pantang..liang roma semua jadi besar...kalau tak perasan, nanti next dapat beby, sila peratikan.. :) .. jadi angin dengan mudah masuk dalam badan..dan lepas tu ape lagi, mmg badan sakit sakit..

dan sekarang daku memekak kat suami mengadu tangan sakit sakit...everyday................kadang kadang nak bukak pintu rumah pon jadi masalah..sakit sangat...+_+






Share:

8 komen:

cik mah said...

betul tu ina...jgn kedekut sngt dok risaukan anak pkai bj kejap je dah besar...t jadi mcm kes ina..bby pkai mcm bj pinjam je...cik mah masa beli yg new born masa tu beli borongkan...so 2 paket new born n 4 paket 3-6 month...so xla bby t xde bj klau die lahir kecil..klau besar pun simpan je lah dulu bj tu..kot2 le hadiahkan ke kan...bab putik kapas tu beul...tu pun en suami yg ingtkan cik mah yg ada jenis yg lagi kecil untuk bby..so puaslah cari...nasib jumpa..sngt membantu....

InaYusoff said...

kan..benda boleh simpan..bukan kalau tak boleh simpan, kene buang..

banyak benda yang belajar dari anak pertama ni..

:)...

Anonymous said...

ina... bila scan baby minggu2 terakhir dh blh estimate berat baby. doc pun blh agak berat masa lahir. akak gunakan panduan ini pastu cari baju yg sesuai mengikut berat bkn bulan.

kita sama je sakit tangan. akak mmg pantang koboi. walaupun 3x ceaser lps 2 minggu dh blh buat kerja rumah. jgn salahkan diri kalau tak dapat berpantang mcm orang lain. piawaian tahap ketahanan badan kita adalah berbeza. ada yg dijaga mcm puteri masa pantang pun tangan kebas2 gak.

dan jika ada DMT2 kita terdedah pd risiko 'peripheral nerve damage'. tanda2 awal dan tanda2 manja nya spt kebas, mencucuk, sesemut, lenguh... kdg kala rasa nak tumbuk je. akak pernah rasa.. mkn supplement, buat fisio pastu dh ok malas nak follow-up. supplement tu doc yg prescribe tp blh beli kat farmasi. supplement ni mmg berkesan sbb ianya vitamin B12 (mecobalamin).

ada juga sejenis anemia yg ada simptom sama. ini kena buat blood test utk pastikan. supplement ini jg blh membantu tp kena dpt kan pengesahan doc dulu. jika berterusan sakitnya pergilah buat check-up.

pd akak alasan tak pantang betul tu mitos je. sebenarnya bila kita pregnant, masa bersalin, selepas bersalin, masa kita dlm 'pantang', pengeluaran darah nifas, menyusu baby.... selepas semua proses ini, badan kita kena buat recovery atau self healing. pernah tak kita terfikir enam bulan lps bersalin utk buat full check-up. terutamanya full blood count. sbb full blood count mcm2 blh dikesan dan sangat membantu. kita mak2 ni selalu letih... sbb kdg2 kita mungkin kurang darah. makan pun dah tak tentu masa... tidur pun tidur-tidur ayam. tak termasuk lupa nak buat pap smear (saya le tu).

jadi kalu pantang tip-top pun ... lepas pantang sumenya kelaut... makan tak tentu masa, tak cukup tidur, rehat mcm tak rehat, minum pun kurang, ubat pun lupa makan, update blog pun tak sempat, shopping pun tak leh lelama... makanya menjenguk le rasa kurang selesa itu. kalu blh yg baik tu amalkan berterusan.

tu diaaaaa..... over gitu mcm blog sendiri. maaf sesangat. take care.

InaYusoff said...

akak!

buatla blog..
banyak ilmu akak yang boleh dikongsi...


tenkiu kak..takot lak dengar pasal peripheral nerve damage tuuu....


nak g check rase takot untuk tahu ape penyakit kita..biarla tak tauu..huhuhu...


walaupun kadang kadang saye teringat pesan mak.."laki kita men suke kalau kita ngadu sakit2.."...

Anonymous said...

ina.... perli le tu:-D

betul tu ina.... pnd pd org dmt2 mmg bahaya. tu yg bila luka kat kaki tak rase. pastu merebak dan......

betul kata mak ina.... akak sakit tangan je ngadu pastu bila masak lauk yg kena kacau selalu asben tolong kacau mcm rendang. tapi bila berjalan hilang je segala kebas ^0^

InaYusoff said...

tak perli la kak..betul...
sebenarnye saye salah taip tu kot..

saye nak taip "laki kita mane suka kalau kita ngadu sakit2..."...

kak..
skrg ni saye asek fikir pasal MATI je bila fikir diabetes yang saye dapat ni....sebab sakit dah ada dalam badan..lepas tu..dari diabetes boleh effect ke jantung, buah pinggang... dan sekarang lak saye tak makan ubat ape2..... :(...


asek terfikir je kak..

Anonymous said...

org laki bukannya tak suka bila kita ngadu sakit.... tp asben2 ni ada yg panik tak tentu hala kalu isteri sakit... jadi serba salah pun ye.

ingat mati tu elok. jgn risau ina. buat je check up secara berkala. blood test HbA1c mmg wajib utk diabetes. check mata utk diabetes pun kena buat. pegi ke kk ckp dgn doc pasal ni semua... insyaallah nanti doc tolong buat surat follow up kat spital. akak buat check mata setahun sekali kat selayang.

sabar dan buat satu-satu. kalu full bf lagi bagus. blh bantu kawalan gula dlm darah. jaga makan. jaga perasaan. take care.

bila kita nak makan2 kat pak tam:-)

InaYusoff said...

kak su : alahai..malas nye kak nak buat follow up...saye jadi segan sebab banyak cuti / half day dah habes untuk anak...segan sesangat.....

take care too kak...

pak tam?..alahai..segan la pulak..hjihihih..