April 29, 2014

Merancang Keluarga

aku merancang keluarga.....yela kan...aku kan czer...ditambah lagi dengan diabetes.. memang kene jarakkan kelahiran..doc nasihatkan atleast tiga tahun.....haiks..kalau ikotkan, dah umur tua bangka camni, nak le beranak rapat-rapat...konon la.. padahal kene tengok ekonomi kami jugak.. :)...


kesian safiyya..kene tunggu tiga tahun lagi, baru boleh dapat adik...


macam mane aku rancang keluarga untuk tidak terlajak bagi adik kat safiyya?..


aku makan pil..noriday namenyee..elok untuk ibu yang menyusu..start makan mase dalam pantang 40 hari...sadis sket kalau makan pil ni kan..kene on time..tak leh lewat sangat n tak leh terlupe..kalau tak, horeyyy..dapat la safiyya adik..hihi..


aku memang dah set alarm kat henpon time makan pil ni...i is takuitt uitt....aku bukan taknak anak....tapi bila gugel cerita pasal rahim pecah disebabkan tempat czer tak tahan contraction...agak seram rasenyeee......


dan sebenarnyeeeeee.......i is seriau nak bersalin lagi...even czer orang kata tak berapa nak sakit berbanding normal...tapi nak jaga tempat czer tu yang buatkan aku serik...berulang alik ke KK dok dressing luka czer sampai rase menyusahkan ramai orang buatkan aku berfikir, rehat la dua tiga tahun dulu...


dan mental aku belum lagi cukup kuat.....................


dan sekarang aku asek mental je ni bila period tak mai dah dua bulan dan macam kadang kadang ada rase loya dan pening dan tabiat nak main game candy crush mase ngandongkan safiyya berulang......


dan nak beli UPT sangat la takot..takot dabel line......................


dan aku mahu bersifat POSITIF lalu menganggap ini disebabkan pengambilan pil perancang yang boleh mengganggu hormon....






Share:

7 komen:

EIKA said...

ika yang normal ni pon planning lagi 4 tahun nak tambah anak :) tapi ika cucuk la,xamik pil...sebab dah taw perangai sendiri yg akan skip mkn pil @ mkn suka hati xikut time :P

Anonymous said...

ina... hormon pompuan kita ni juga boleh menggangu gugat naik turunnya gula dalam darah. lecehkan. bila blood sugar naik kita jadi stress.... bila kita stress blood sugar pun boleh naik. ba ha ha.... ba ha ha.... diabetes ni mmg jahat. mcm pedang dua mata. TAPI KITA BOLEH KAWALNYA.

tanya gak dgn doc kalau ada diabetes, pill noriday ni boleh tak memberi side effect pada toleransi glukos dlm badan kita.

kalu full bf kadang2 period tak datang. akak mmg 6 bulan tak datang. yg best nya bf ni boleh tolong control gula dlm darah kita. bila baby dh start makan (6 bln ke atas) akak sambung mkn ubat balik.

rasenya side effect noriday ni juga buat period jadi tak tentu. tp kalu dh lbh 45 hari tak period elok jugak buat upt.

Diyana said...

i is takut nak b'salin juga......
tp pak nye sibuk duk hasut2 anak ckp nak fren laa ape laaa.. grrr~

cik mah said...

Lepas deliver bp bulan ek akn period balik??.tetiba terrisau juga...hahaha

InaYusoff said...

ika : wa..planning empat tahun..lagi la lameeeee........takot la nak cucuk.sebab ramai yang kata badan akan naik...hehe.sedangkan sekarang da bambam..apetah lagi kalau cucuk..

kak su : alahai...banyak nyeee kesan dari diabetes ni..kalau tahu..dari dulu jaga makan bagai... down lak rasenyeee......bab pil, doc takde ckp lak ada effect pada kencing manis or ape..tapi dorang tahu la saye ni dmt2...

diyana : hehehe..klu pak nye dah on..ape lagi on la bagi adik kat abgnyee tuu...

boleh tak buat blog balik?..nak tahu perkembangan diyana n beby...


cik mah : tak tau cik mah..kadang2 kalau bf..period boleh tak datang berbulan bulan.....tu yang kene alert..takot kita ingatkan sebab bf tapi sebenarnye dah ada isi..sadissssssssss.......

Anonymous said...

ina... maaf ina akak tak berniat nak takutkan ina. syukur sbb ina ada advantage... masih muda dan blm lama kena dmt2. bila kita tahu risikonya kita akan lebih berhati-hati. cuma ina perlu kawal dan jgn lupa makan ubat. insyaallah... akak yakin ina boleh melakukannya.

Diyana said...

haha mcm malas pun ada..
tp tgok laa nnti2 klu ttbe t'buka hati kan... hehehe
inshaaAllah