April 23, 2014

Demam

chentadea.blogspot.com


si kecik pujaan hati chenta hati daku demam semalam..



ni kali kedua dia demam..sian anak ibu..kecik kecik dah dua kali demam...antibodi lemah...nasib baik dalam demam demam pon dia tak meragam..kaki still aktif menendang nendang...hihihi... cuma asek nak berdokong je..bila letak, nanges macam kene cubit..bila diangkat, tersenyum kemenangan safiyya sebab ada orang sanggop dokong dia..serta merta tangisan macam kene cubit tu terhenti..haisshhh.... ;) .. kadang kadang tak payah layan pon tangisan dia tu..senyap sendiri je..agah agah sikit tapi mak dia ni mane tahan anak nanges begitu..gelabah semacam...



dulu mase belum kawen..kita tengok orang lain macam senang je jaga anak..jarang dengar kawan kawan cite anak demam or sakit ape pon..kalau ada pon, cite amik neb....dan kalau dengar pon, rasa macam takdehal sangat la demam ke selsema ke..rase macam benda kicik sajork....musti emak emak ni dapat handle dengan baik..tadehal punyela...



now, bila da ada anak sendiri..rasela bagaimana beratnye tanggungjawab yang kita pikul nak jaga satu amanah dari ALLAH S.W.T ni....dia tak berak pon, kita punye risau macam kan ape..kalau nur safiyya tak berak sehari pon, aku dah rasa tak keruan bagai... tapi kalau satu hari dia berak tiga empat kali pon, aku risau jugak... see, tengok perangai keibuan aku yang menebal walaupun kadang kadang merepek je kerisauan ibu dia ni...



aku rase dalam dua kali dia demam ni, petua yang paling mujarab untuk redakan suhu panas tu ialah dengan sapu air asam jawa kat kepala...serius, kejap je turun panas tu...lepas tu letak kain basah kat kepala or badan..kene monitor selalu la...aku ni pantang lima minit sekali asik check je...risau.. takut naik mendadak..masa ni la fikir, kan besh kalau tinggal berhampiran dengan keluarga..ape ape hal boleh refer..ni dok jauh di rantauan..kene pandai fikir untuk anak...



dan...lepas ada anak..cuti tahun memang dikhaskan untuk emergency leave kalau anak sakit atau PENGASUH ADA HAL OR NAK CUTI.. kihkih..gigih buat capslock untuk perkara PENGASUH... aku pening sikit bab pengasuh ni.. hope tak selalu la dia apply cuti... kang takdo cuti rayo lak den..



Share:

3 komen:

EIKA said...

get well soon safiyya :)

Fiza Rahman said...

Memang risau klo anak demam ni. Tak tido kita dibuatnya. Smoga safiyya cpt sembuh.

InaYusoff said...

tenkiu eika..mintak2 tak berlarut la..risau kita dibuatnye..

fiza rahman: tenkiu.. mmg risau.. naseb baek dia tak berapa nak meragam sangat.. :)