April 3, 2014

Pengalaman Bersalin Di Hospital Kajang

aku tengah rajin nak apdet blog.. :) ..


lepas tu teringat yang suami ada suruh buat entry khas pasal hospital kajang...dari nursafiyya belum keluar wad lagi, dia dah suruh up kan entry pasal hospital kajang..semangat abah piya...



Sejak dari awal mengandung..bila aku cerita kat sape-sape yang aku akan bersalin kat hospital kajang..banyak feedback negatif yang aku terima....teruk la..ape la..asben takleh teman dalam labour room la..takpela..asben aku memang takkan teman pon..katenye takot darah..boleh bikin pengsan..kihkoh..


macam macam cerita negatif lagi..hospital lame la..itu ini begitu begini...tapi nak buat camne kan..itu je pilihan yang aku ada..dekat dan senang untuk aku g check up bulan-bulan sengsorang...nak g ke hospital serdang, macam jauh....


takpela...aku redha je time tu..bak kata orang..bahagian masing-masing...doa yang baik-baik aje...


setakat check up selama hampir tujuh bulan..(tujuh bulan sebab lepas lebeh dua bulan baru check up kat situ)... aku okeh je..setakat lame tunggu tu..itu perkara biase..mane-mane hospital kerajaan pon same.....


lepas bersalinkan safiyya..aku dok wad 7 hari..jadi boleh la aku nak cerita sikit macam mane layanan dorang.......

 
aku puas hati dengan doktor, nurse dan staff kat situ.....takde perkara yang boleh membuatkan hati aku ni mendidih...segalanya okeh..


penah satu hari tu aku tetibe nanges tak pepasal...kes safiyya la ni..sister kat situla yang menenangkan aku....macam-macam dia nasihat....jangan risaula..jangan menangis la..tak elok untuk emak dalam pantang....tenang sikit hati aku....yola..dok memikir..lagi naik darah tinggi aku...



doktor-doktor kat situ pun okeh sangat...takde layanan yang buruk aku terima kat sane...baik nurse or doctor hatta guard pon..semua layan dengan baik...kalau kita tak tau..kita tanye..dorang akan layan kita dengan baik...lebih lebih lagi aku ni anak pertama..nak bagi susu badan kat anak pon, tak tahu mane gayenyeee...so nurse kat situla yang ajar....berkali kali...tanpa jemu..bab bagi ebm pon same..dorang yang ajar aku camne nak panaskan susu...berapa jam susu boleh tahan..Ya ALLAH..memang aku rase beruntung sangat bersalin kat hospital kajang sebab bagai dikelilingi oleh keluarga sendiri....


bagi aku..kalau kita berbaik dengan orang..maka baikla orang dengan kita...






Share:

10 komen:

Anonymous said...

ina.. ayat akhir tu benar sekali. jangan kedekut senyum dan ringankan mulut mengucapkan terima kasih pada warga hospital walaupun itu memang tugas mereka. tak kiralah jika nurse datang nak ambik temperature atau menukar botol drip kita. begitu juga jgn lupa ucap terima kasih pada kakak cleaner yg menggantikan plastik sampah dan adik yg hantar tray makan kita. takde ruginya pun.

InaYusoff said...

betul kak..
kan lebeh baik kita baik dengan orang..
mungkin kita boleh dapat tips ke ape ke..nasihat ke...

dan maybe boleh tambah kawan..
:)

misz sheyla said...

biasa dengar hospital kajang seram, sebab bangunan lama...

Azlin Fariza Khairudin said...

saya rasa ok je hospital kajang tu.. wad die wad baru.. nurse pon ok.. yang penting xde banyak sgt doktor pelatih..

paling x ok kat PAC tu!!
doktor baru posting takot nak amek kes saya..huhu.. sampai nurse jd serba salah...

yg x ok lg satu mase kat NICU, ade satu nurse yg mmg kerek laa..huhu..

doktor paling BEST??
doktor Fazli..hehe..

overall, terbaik :)

InaYusoff said...

@miss sheyla : hehe..takde ape yang menyeramkan pon mase dok sane seminggu... :)

@azlin : kat NICU tu saye kene hari last...mintak air suam nak panaskan ebm..dia wat derk je..saye anggap je la 'dia' tensen keje banyak....

doctor peberet saye pulak Dr. Chong... :) ...

ala..dr fazli tak cam la yang mane satu...

honeybones said...

Saya setuju pasal PAC Hospital Kajang! Saya layak utk masuk Wad 6, TAPI jururawat tu kata sebab GL saya bukan untuk bersalin, dia suh masuk Wad 7. Muka saya dah ketat je tapi saya redha. Bila dieorg hantar je saya ke Wad 7 terus dihantar ke seksyen post natal sebab alasan tak ada katil dah. Saya diam jela..

Lebih kurang selepas 10 minit, ada seorang sister tu panggil dan tanya saya "Awak keje kerajaan kan? kenapa duduk sini?" Saya pun jawabla "jururawat kat PAC kata saya tak layak" Terus je dia bantu saya dan saya berpindah ke Wad 6.

Alhamdulilah, rezeki saya duduk di Wad 6 . Sangat sangat sangat selesa berbanding Wad 7. Tapi, lepas operation, saya diletakkan di Wad Transit. Memang tak selesa sebab duduk di bawah aircond. Kepanasan dan makanan yang dibawa oleh keluarga saya habis diserang oleh semut merah. Takut juga semut tu gigit anakanda.

Bila di NICU , jururawat amatlah bersabar melayan saya yang banyak bertanya tentang penyusuan bayi. Kat nicu mmg tak digalakkan guna FM. Yang tak berapa best, nak kena beratur guna breastpump Medela. Dan sebelah tempat mengepam susu tu ada satu inkubator tuk bayi yang ada kuning. huhu! sadis..

Alhamdulilah, sampai sekarang anakanda dah 4 bulan masih lagi ada rezeki dia menyusu badan.

panjang plak komennya ye! hahah!! ok.. tu saja~ :)

InaYusoff said...

haha...suke baca komen awak honeybones....

saye first day warded untuk buat ecv tu kene dok kat wad transit..memang bising gilee sbb kat situ pon ada beby..katil dekat2...takpela..redha je la...

waa..teringat lak kat bilik mengepam tuuu....mmg kene gilir2 mengepam..naseb baek saya ada pam sendiri..tapi single pam je...

kadang2 bila takde orang gune....ku gune gak pam tu..buat dabel pam..sebelah gune spital punye..sebelah gune diri sendiri punyeee.....

naseb baek ada sister tu kan...

kalau tak...mmg tak berguna gak GL awak tuu .. ada ea beza GL bersalin dan GL sakit...rasenye same je...

cerewet tul nurse yang dok beza2 tuu..

ayuni said...

Kat hospital kajang..dia orang provide epidural x

InaYusoff said...

ayuni : mestila ada... :)

Anonymous said...

Skrg wad bersalin dh ok ke or still kecik n padat macam dulu