Followers

April 29, 2014

Merancang Keluarga

aku merancang keluarga.....yela kan...aku kan czer...ditambah lagi dengan diabetes.. memang kene jarakkan kelahiran..doc nasihatkan atleast tiga tahun.....haiks..kalau ikotkan, dah umur tua bangka camni, nak le beranak rapat-rapat...konon la.. padahal kene tengok ekonomi kami jugak.. :)...


kesian safiyya..kene tunggu tiga tahun lagi, baru boleh dapat adik...


macam mane aku rancang keluarga untuk tidak terlajak bagi adik kat safiyya?..


aku makan pil..noriday namenyee..elok untuk ibu yang menyusu..start makan mase dalam pantang 40 hari...sadis sket kalau makan pil ni kan..kene on time..tak leh lewat sangat n tak leh terlupe..kalau tak, horeyyy..dapat la safiyya adik..hihi..


aku memang dah set alarm kat henpon time makan pil ni...i is takuitt uitt....aku bukan taknak anak....tapi bila gugel cerita pasal rahim pecah disebabkan tempat czer tak tahan contraction...agak seram rasenyeee......


dan sebenarnyeeeeee.......i is seriau nak bersalin lagi...even czer orang kata tak berapa nak sakit berbanding normal...tapi nak jaga tempat czer tu yang buatkan aku serik...berulang alik ke KK dok dressing luka czer sampai rase menyusahkan ramai orang buatkan aku berfikir, rehat la dua tiga tahun dulu...


dan mental aku belum lagi cukup kuat.....................


dan sekarang aku asek mental je ni bila period tak mai dah dua bulan dan macam kadang kadang ada rase loya dan pening dan tabiat nak main game candy crush mase ngandongkan safiyya berulang......


dan nak beli UPT sangat la takot..takot dabel line......................


dan aku mahu bersifat POSITIF lalu menganggap ini disebabkan pengambilan pil perancang yang boleh mengganggu hormon....






Share:

Sunat



aku tak tahu kenapa aku buat PRA ANAK DARA... -__-'


safiyya dah sunat....lega hati mak pak dia..kalau tak, itulah perkara yang menghantui...berzikir ibu dia kat telinga bapak dia "bila nak sunat anak ni bang.."...dua tiga kali mengulang soalan tu... :)


masalah kitorang tang nak sunat anak kat kolumpo ini ialah klinik mane nak sunatkan safiyya..kat area rumah, memang kitorang setia dengan satu klinik je..tak pandai nak g klinik lain...itu je la satu klinik iaitu Pusat Rawatan Jamilah... so bila ditanye ada tak perkhidmatan sunatkan bayi...lucky nye ada..dan tak lucky nye bila doktor yang buat perkhidmatan sunat ni cume ada di klinik dari jam 9 pagi - 5 petang dan dari hari isnin hingga jumaat... lepas jam 5 petang dan sabtu ahad..doctor gantian pulak...jadinye mak pak kene cuti sempena nak bawak anak bersunat...


dan kebetulan lak semalam ada follow up dengan hospital dan PENGASUH LAK MINTAK CUTI (matiakucutitahunmemanguntukpengasuhsaje)..jadinye terus set untuk bawak safiyya g bersunat..hati dup dap dup dap..nebes okeh.....siap tolak tolak dengan asben sape nak pegang anak....dua dua dah duduk kat penjuru klinik...takuittt....


hasben : abang tak boleh..abang kalau bab darah ke jarum ke memang tak boleh....


adoidoi..beginila nasib...daku jugak yang kene pegang....


Ya ALLAH...rase serik sangat sunatkan anak time dia dah lima bulan ni..better sunatkan time kecik okey....doktor cakap sebulan dah boleh sunat dah...lima bulan ni dah kira besar...


semalam mase nak sunatkan dia tu..meronta-ronta bila tiga orang pegang dia...kesian anak ibu...bila kene sunat lagi laaa...meronta menanges-nanges...sampai ibu dia pon rase nak nanges same..ceom-ceom dahi dia... alahai..sorry anak ibu... -_-' .. mencemik cemik dia lepas tuuu... tahan sakit agaknye...


doktor tak bagi krim ape pon..aku tawakal je la....dan kene caj tiga puluh lima hengget... :) ...


alhamdullilah..tak banyak ragam anak ibu ni....


telepon nenek safiyya kat kampong.....bising mulut dia mcam mengadu sakit kat nenek jeeee ye anak...


nenek cakap... "ha dah sunat ni....dah sah la tu masuk islam..." (hihi..pandangan orang dulu dulu..) ;p



Share:

April 23, 2014

Pertama Kali Jadi Ibu (Cerita Yang Tidak Berapa Besh)


sekian lame nak apdet tentang perkara yang tidak berapa besh ni.. tapi nak menaip kene datangkan mood yang ntah ke mane........ :) .. bila dah siap siap taip..tak tahu nak letak tajuk ape......

jadi usah dikisahkan tajuk entry ni...kisahkan ape yang aku nak kisahkan kat sini..

Belian Barang Baby

korang..bila tengah mengandung..jangan kedek sangat beli baju beby..dan jangan pikir..tak payah le beli baju newborn banyak sangat..

aku dah terkena.. beli baju beby yang 3m - 6m.. sekali anak kuar cinonet je..ha..amek la anak aku pakai baju besau gedabak..masa kat hospital lagi la, memang kesian nengok beliau..alahai..rasa nak nanges nengok anak sendiri macam pakai baju pinjam padahal baju mak pak beli... last last pakai baju sepital... baru cumey sikit nampaknyee... stokin n sarung tangan pon same... -___-'

aku beli rompers..tapi tak berapa nak pakai sangat.....boleh tak kalau aku nak cakap.. "rompers tu tak payah beli pon takpeeeee" ..........

benda kedua yang aku kesalkan juga ialah putik kapas..putik kapas pon nak kesalkan jugak keeee?.. opecoz la..aku salah beli..terbeli untuk yang orang besau punyee...dah tu camne nak korek idong anak yang tersumbat.. -__-' ... gila rase bersalah bila nurse minta putik kapas nak buang tahi idong safiyya akibat selsema dan aku hulurkan putik kapas yang besau...tak membantu langsong..naseb baik la nurse tu berpengalaman...pakai napkin je dah boleh keluarkan itu khazanah...dan bila ada mommy to be yang buat checklist barangan beby, aku rase macam nak komen lelaju 'jangan lupe beli putik kapas ye..pastikan beli putik kapas beby size kecil...." :p


Penjagaan Anak Ketika di Hospital - First Time Mummy

mase dok di nursery bersama beby.. banyak benda yang aku rase aku ni ibu yang zero knowledge....ibu yang tak berguna pon boleh jugak.....kata ratu gugel..tapi lupe nak gugel bab penjagaan anak...

bayangkan la ye...lepas nurse nurse tu mandikan beby.. aku dah blur tak tau nak buat ape dengan safiyya... aku hanye sapu dada n perot dia dengan minyak telon pastu pakai pampers...lepas tu balut dengan selimut hospital tanpa pakaikan baju ... -___-' ....pusat beby pon tak cuci... adoidoidoi.....

bila doctor round, dia tanye 'kenapa tak pakaikan beby baju?..." .. i is terpinga-pinga..kesian anakku.....

sepatotnye kene pakai barut sekali...kene bedakkan dia..kene sapu losyen ke...pastu pakai baju...tapi ini idok....


Berpantang Yang Tidak Berpantang

sekarang ni bagaikan patot letak tajuk entry ialah 'PERKARA YANG AKU KESALKAN" saje.. sebab nak cerita pasal berpantang...aku sebenarnye tak pantang sangat... seminggu jadi penghuni hospital opecoz la semua terabai...stokin pon kadang kadang tak pakai...sweater pon kadang kadang tak pakai .. da la aircond ..

bila dapat balik rumah @ kampong pon same.. dogil bobona....bila dah ke toilet, jangan harap nak sarung stokin balik...telanjang je kaki ni...sweater pon same...terdedah je lengan...

kalau perasan, masa kita dalam pantang..liang roma semua jadi besar...kalau tak perasan, nanti next dapat beby, sila peratikan.. :) .. jadi angin dengan mudah masuk dalam badan..dan lepas tu ape lagi, mmg badan sakit sakit..

dan sekarang daku memekak kat suami mengadu tangan sakit sakit...everyday................kadang kadang nak bukak pintu rumah pon jadi masalah..sakit sangat...+_+






Share:

Demam

chentadea.blogspot.com


si kecik pujaan hati chenta hati daku demam semalam..



ni kali kedua dia demam..sian anak ibu..kecik kecik dah dua kali demam...antibodi lemah...nasib baik dalam demam demam pon dia tak meragam..kaki still aktif menendang nendang...hihihi... cuma asek nak berdokong je..bila letak, nanges macam kene cubit..bila diangkat, tersenyum kemenangan safiyya sebab ada orang sanggop dokong dia..serta merta tangisan macam kene cubit tu terhenti..haisshhh.... ;) .. kadang kadang tak payah layan pon tangisan dia tu..senyap sendiri je..agah agah sikit tapi mak dia ni mane tahan anak nanges begitu..gelabah semacam...



dulu mase belum kawen..kita tengok orang lain macam senang je jaga anak..jarang dengar kawan kawan cite anak demam or sakit ape pon..kalau ada pon, cite amik neb....dan kalau dengar pon, rasa macam takdehal sangat la demam ke selsema ke..rase macam benda kicik sajork....musti emak emak ni dapat handle dengan baik..tadehal punyela...



now, bila da ada anak sendiri..rasela bagaimana beratnye tanggungjawab yang kita pikul nak jaga satu amanah dari ALLAH S.W.T ni....dia tak berak pon, kita punye risau macam kan ape..kalau nur safiyya tak berak sehari pon, aku dah rasa tak keruan bagai... tapi kalau satu hari dia berak tiga empat kali pon, aku risau jugak... see, tengok perangai keibuan aku yang menebal walaupun kadang kadang merepek je kerisauan ibu dia ni...



aku rase dalam dua kali dia demam ni, petua yang paling mujarab untuk redakan suhu panas tu ialah dengan sapu air asam jawa kat kepala...serius, kejap je turun panas tu...lepas tu letak kain basah kat kepala or badan..kene monitor selalu la...aku ni pantang lima minit sekali asik check je...risau.. takut naik mendadak..masa ni la fikir, kan besh kalau tinggal berhampiran dengan keluarga..ape ape hal boleh refer..ni dok jauh di rantauan..kene pandai fikir untuk anak...



dan...lepas ada anak..cuti tahun memang dikhaskan untuk emergency leave kalau anak sakit atau PENGASUH ADA HAL OR NAK CUTI.. kihkih..gigih buat capslock untuk perkara PENGASUH... aku pening sikit bab pengasuh ni.. hope tak selalu la dia apply cuti... kang takdo cuti rayo lak den..



Share:

April 14, 2014

Tolong Saya : Safiyya Selsema Dan Batuk Berkahak..Apa Yang Patut Saya Buat ..

tolong..

sebenarnye..dah hampir dua minggu dia selsema..berjangkit dari abahnyee...

dah try memacam..

teknik tepukan percussion...betul tak ejaannye.. :p

garlic stokin..

minyak bawang putih...

letak kunyit kat pangkal idong..

still macam tuuu gak..kesian..tak dapat nak tido nyenyak dia....

bila nak sedut dia gune alat penyedut dia..dia menolak..menanges... kesian sangat sampai malam tadi menangis maknye ni ha....

# semalam sebab buat teknik rendam bawang putih dalam air panas then wapkan kat idong dia , safiyya terhantuk kat thermos..menanges..ligat...terus meragam semalam..aduhai..rase bersalah sangat kat dia..
Share:

April 3, 2014

Pengalaman Bersalin Di Hospital Kajang

aku tengah rajin nak apdet blog.. :) ..


lepas tu teringat yang suami ada suruh buat entry khas pasal hospital kajang...dari nursafiyya belum keluar wad lagi, dia dah suruh up kan entry pasal hospital kajang..semangat abah piya...



Sejak dari awal mengandung..bila aku cerita kat sape-sape yang aku akan bersalin kat hospital kajang..banyak feedback negatif yang aku terima....teruk la..ape la..asben takleh teman dalam labour room la..takpela..asben aku memang takkan teman pon..katenye takot darah..boleh bikin pengsan..kihkoh..


macam macam cerita negatif lagi..hospital lame la..itu ini begitu begini...tapi nak buat camne kan..itu je pilihan yang aku ada..dekat dan senang untuk aku g check up bulan-bulan sengsorang...nak g ke hospital serdang, macam jauh....


takpela...aku redha je time tu..bak kata orang..bahagian masing-masing...doa yang baik-baik aje...


setakat check up selama hampir tujuh bulan..(tujuh bulan sebab lepas lebeh dua bulan baru check up kat situ)... aku okeh je..setakat lame tunggu tu..itu perkara biase..mane-mane hospital kerajaan pon same.....


lepas bersalinkan safiyya..aku dok wad 7 hari..jadi boleh la aku nak cerita sikit macam mane layanan dorang.......

 
aku puas hati dengan doktor, nurse dan staff kat situ.....takde perkara yang boleh membuatkan hati aku ni mendidih...segalanya okeh..


penah satu hari tu aku tetibe nanges tak pepasal...kes safiyya la ni..sister kat situla yang menenangkan aku....macam-macam dia nasihat....jangan risaula..jangan menangis la..tak elok untuk emak dalam pantang....tenang sikit hati aku....yola..dok memikir..lagi naik darah tinggi aku...



doktor-doktor kat situ pun okeh sangat...takde layanan yang buruk aku terima kat sane...baik nurse or doctor hatta guard pon..semua layan dengan baik...kalau kita tak tau..kita tanye..dorang akan layan kita dengan baik...lebih lebih lagi aku ni anak pertama..nak bagi susu badan kat anak pon, tak tahu mane gayenyeee...so nurse kat situla yang ajar....berkali kali...tanpa jemu..bab bagi ebm pon same..dorang yang ajar aku camne nak panaskan susu...berapa jam susu boleh tahan..Ya ALLAH..memang aku rase beruntung sangat bersalin kat hospital kajang sebab bagai dikelilingi oleh keluarga sendiri....


bagi aku..kalau kita berbaik dengan orang..maka baikla orang dengan kita...






Share:

Kebaya

hari ni fefeeling kuruih..

tambahan dah pening nak pakai baju ape..jadi amek je la kebaye....diri ni perasan sangat dah kurus bila ramai yang menego..konon muatla kebaye...

pakai kat rumah..nampak okeh je...

siap cakap dengan asben..

"abg..cantikkan ina pakai kebaye"..

kihkih..asben lak anggok je kepala tu...orang tengah mamai mengantuk kalau ditanye memang gitu ye dak.. ;p


sampai kat opis...bila duduk..


"tap.."


"tap.."


"tap..."


butang terbukak!..


kihkih..


sampai tiga sekali gus..


alamatnye ari ni kita pakai blazer la seharian yeee....


mungkin sampai ke rumah perlu pakai....


mungkin kebaya ni harus disimpan terus dalam stor... -_-'




Share:

April 2, 2014

April 1, 2014

Check Up 4 Bulan


yeay..today bawak safiyya check up 4 bulan...sebenarnye dah lewat seminggu..apaknye bizi keje...

aku memang nebes nak bawak check up kali ni..nebes nak tahu berat dia naik berapa KG...dup dap dup dap...takot naik hanye gram gram aje...kang tak pepasal nurse membebel kat aku..tapi aku dah standby dah kalau nurse tu membebel, aku nak buat muka kerek... :p ..

alhamdullilah...naik 1.1kg...so dah 5 kilogram la dia...suke sangattttttttt....

actually..memang dah agak, berat dia akan naik banyak sikit bulan ni...sebab ada baju yang kalau dulunye longgar..sekarang ni dah agak sedap kat badan dia.. :) ..

chentadea.blogspot.com

ha..ini perkembangan terbaru dia..kalau boleh sepuluh sepuluh jari nak masok dalam mulut..kalau dihalang, menanges-nanges..kalau dibiarkan sampai menjolok tekak..aiyorkk..serba salah dibuatnyeeeeee..

menyarap?..nampaknye macam lambat lagi je...tapi sekarang ni dok mengiring sekejap sekejap..dia cepat bosan...bila dah tak boleh nak mengiring sangat, dia melalak...ololololo..cian anak ibu....


soalankaki : umur berapa bayi perempuan sebaiknye disunatkan?.. ada yang kata elok masa kecil sebab nanti beby tak rasa sakit..ada yang kata..tunggu beby besau dulu.. fening fening...
Share: