March 27, 2014

Susu

chentadea.blogspot.comchentadea.blogspot.com

ini hasil susu yang dipam dalam satu hari...

sikit je kan...dalam satu hari boleh dapat 8oz je selalunyee....sedeh..camne nak bagi safiyya exclusive bf kalau camni.....



asal orang lain sekali pam je dah boleh dapat 8oz...kan dah pernah cerita dulu..dah try ESP,ALFALFA...tak jalan jugak..dan hey jangan tak tau....pernah jugak beli Pil ASI..kalau tak tau sila google....beli sebab terpengaruh... padahal bila apply kat diri sendiri, samo jo hasilnye...jus kurma segala bagai....



kate je la ape..rasenye sume aku dah try..tapi hasil begitu jugak...nak kata tak minum air banyak..bergelen gelen gak minum...



dan aku syak ini disebabkan puting cik b sebelah kanan yang tenggelam...dan nak tahu tak..hasil 8oz setiap hari tu adalah dari puting sebelah kiri je...sebelah kanan adalah setitik dua..


safiyya taknak menyusu kat belah kanan..kompom mengamuk kalau belah kanan sebab tak puas..so memang makin kurang la susu dari cik b belah kanan..yela...susu kan keluar berdasarkan demand..kalau takde permintaan, makin kurang la dia....


ada tips tak camne nak kasi susu meriah balik bagi puting yang tenggelam...


aku siap beli ape ke name ntah benda yang boleh letak kat cik b..macam puting tiruan...tapi safiyya tak pandai nak hisap..jadinye..membazir jo la aku beli...usaha nak susukan anak..tapi.....setakat yang ada je la....


:(


Share:

9 komen:

MAY said...

supply vs demand dear...kerap pam...jangan puus asa..bile awk stress susu mkin merudum..positif shj...berdoa supaya Allah mudahkan niat awk..tp susu awak tu ok la sehari dpt byk tu..just positif je ok..;) sy pernah lalui detik macam tu di awl pantang.

*dl sy minum air jus pegaga setiap hari..pegaga+akar+garam secubit shj.setiap pagi diamalkan segelas..

InaYusoff said...

ha..baru teringat supply vs demand... nak kata stress pon tak... kadang2 time stress banyak lak susu....

jus pegaga original la maksudnye ye..aiyork...mesti rasa pahit kot...

cik mah said...

Ina jgn stress...teruskan pam..kakak cik mah ckp..sblm pam or menyusukan bby...minum air suam...n try minum horlick...cik mah minum horlick hari2 alhamdulillah..susu bnyk...xpam pun keluar mcm tu je...trylah..

cik mah said...

Oh ye..luper..jemput join GA cik mah ye...

Cik Puan Tqah said...

pam je..lama2 nipple kua.. sy dulu ms dlm pntg mmg inverted nipple..suh baby minum n pam..pam mmg penyumbang nipple x tenggelam da

noorliana zamri said...

Cuba minum hoclik..tak pun makan lobak putih..dan rajin pam

Diyana said...

same laaa.. sehari kita pun dpt xsampai 10oz pun... sekali pum 2-3 oz je... huhu

btw, botol pun sama laa.. hehe

InaYusoff said...

cik mah :

besh la cik mah..tak pam pon dia keluar ea...rezeki azwa...

kalau air tk suam takde effect ke..sbb mmg selalu before pam minum air..tapi bukan air suam la..

skrg ni sarapan memang kalau tak milo mmg horlicks...sampai dah jemu...

tqah :
memang pam..tapi kat opis je..kalau kat umah..beby menempek je..kesian lak kalau pam..takot nanti dia tak puas nak susu...
mungkin perlu tandemn kot kan..


noorliana : lobak putih mmg da try...mmg banyak susu..tapi tahap malas nak masak...hihi.ampun...horlicks mmg selalu minum...


diyana : kan..camne ea dorang leh dapat ber oz oz sekali pam...

hehe..botl jenis tu kan pemes.... :)

Azlin Fariza Khairudin said...

saya dh campor pom fm..huhu..
mmg niat dihati nk exclusive tp pas pantang aritu mmg susu merudum..
set Shaklee tu mmg amek semua2 tu la xcept alfalfa sbb iman ade g6pd..

kdg2 mmg nangis pon sbb pam2 dpt ckit jee..since stat masok keja, saya pam 3x sehari.. plg byk dapat 12oz.. mmg kena jage waktu pam n minum air byk..

now, bile keja dah byk n dpt pam sekali jee..tu pon dpt 4oz..paksa jugak pam, time tu sejam..

tapi xpela, as long anak sihat saya dh bersyukur..

jadikan sbg pengalaman untuk next baby :)