Followers

March 27, 2014

Susu

chentadea.blogspot.comchentadea.blogspot.com

ini hasil susu yang dipam dalam satu hari...

sikit je kan...dalam satu hari boleh dapat 8oz je selalunyee....sedeh..camne nak bagi safiyya exclusive bf kalau camni.....



asal orang lain sekali pam je dah boleh dapat 8oz...kan dah pernah cerita dulu..dah try ESP,ALFALFA...tak jalan jugak..dan hey jangan tak tau....pernah jugak beli Pil ASI..kalau tak tau sila google....beli sebab terpengaruh... padahal bila apply kat diri sendiri, samo jo hasilnye...jus kurma segala bagai....



kate je la ape..rasenye sume aku dah try..tapi hasil begitu jugak...nak kata tak minum air banyak..bergelen gelen gak minum...



dan aku syak ini disebabkan puting cik b sebelah kanan yang tenggelam...dan nak tahu tak..hasil 8oz setiap hari tu adalah dari puting sebelah kiri je...sebelah kanan adalah setitik dua..


safiyya taknak menyusu kat belah kanan..kompom mengamuk kalau belah kanan sebab tak puas..so memang makin kurang la susu dari cik b belah kanan..yela...susu kan keluar berdasarkan demand..kalau takde permintaan, makin kurang la dia....


ada tips tak camne nak kasi susu meriah balik bagi puting yang tenggelam...


aku siap beli ape ke name ntah benda yang boleh letak kat cik b..macam puting tiruan...tapi safiyya tak pandai nak hisap..jadinye..membazir jo la aku beli...usaha nak susukan anak..tapi.....setakat yang ada je la....


:(


Share:

Bagi Bayi Makan Start Berapa Bulan?

aku kan..
sekarang ni kalau nak apdet blog pon rase serba salah..


macam semalam...
apdet status kat facebook pasal pengasuh safiyya yang hanye gune 2 keping pampers dalam jangkamasa lebih kurang 9 jam...yela..ini anak pertama..nak gak aku tanye..normal ke dia gune 2 keping je...ape2 hal memang aku suke bertanye....padahal aku tahu..takkan le dua keping je..mahu naik ruam montot anak aku ni...kalau nak tanye sorang2 kawan kat mesej..rase macam feedback nye tu lambat..biar open buat status camtu..sonang..ramai boleh bagi pendapat...


tapi..


malam tadi laki aku macam tak senang dengan status tersebut...takot ada spy pengasuh katenye dalam facebook..alahai.. tak pepasal dia suruh delete after 3 days...kohkohkoh..untung dapat laki yang jaga hati orang ni...


okeh..berbalik kita pada tajuk entry... bab ni pon kalau boleh aku nak up kan kat pesbuk..tapi kali ni aku ikot perangai laki aku...jaga hati ...


kamu kamu semua bagi bayi makan start umur beby berapa bulan?..



aku ni kalau tak kuat hati..mahu safiyya dah telan nestum dah sekarang...mane tak nye... dari dalam pantang..safiyya memang jenis kuat nanges....mak mentua lak selalu cakap..."sumbat nestum je..kenyang dia nanti.." ...hihihi....aku sonyum jo la..orang dulu dulu memang kuat hati bagi anak nestum.... aku je yang tak kuat..lebih2 lagi laki aku..dia jenis menjaga betul bab pemakanan anak.... sedangkan nak bagi air masak pon kat safiyya pon , aku dah dijelingnyee..padahal yang suruh bagi air masak tu omak nye sendiri..bayangkan la hey...di sini mak mentua..di sana laki sendiri...



dan beberapa hari lepas... ada kawan aku dok suruh bagi safiyya makan....aku tak kuat hati lagi..anak dia umur 3 bulan aku rasa dia dah suapkan nestum...hoi..kadang2 termakan gak "paksaan" dia tu..rasa macam nak beli nestum...tapiiiii..kang kalau jadi ape ape kat anak aku..camne?..dia ke yang nak bertanggungjawab... ..


http://chentadea.blogspot.com
kita tunggu kamu enam bulan la ye sayang....ibu takuit...
Share:

March 26, 2014

March 21, 2014

MH 370

lame benau tak menaip kat sini...

awal minggu lepas semua orang sibuk dengan MH370... semua orang sibuk apdet pasal MH370..aku ni je yang lembab...bukan tak nak apdet..entahla..takde ayat yang dapat dizahirkan tentang ape yang ada dalam hati aku tentang MH370...


dah berbelas hari hilang tanpa dapat di kesan..


aku still berharap yang MH370 masih selamat..biar dihijack dari dikatakan terhempas...walaupun semalam kecoh penemuan yang dikatakan serpihan dari MH370...tapi aku tetap berharap mereka selamat..


terbayang-bayang wajah dua orang beby dalam pesawat..entah macam mane la keadaan mereka...kalau dihijack..macam mane la dengan bekalan susu mereka...pampers dan segala bagai..haikss..aku membayangkan anak sendiri...


tahu tak..sejak ada anak..sensitif sangat aku bab anak-anak kecil...sangat sensitif...tak boleh la baca kisah anak anak kecik kat facebook..kompom rasa sebak sangat...


Ya ALLAH..selamatkan la mereka....berikan la kami satu berita gembira....amin...



Share:

March 13, 2014

Nur Safiyya | 3 Bulan 3 Minggu

my beby tecik tecik comey comey tu hari ni genap 3 bulan 3 minggu.. lagi seminggu genap 4 bulan... :) ..

maknenye..daku dah hampir sebulan naik kerja...


fuhhh...memang cabaran sikit bila tinggal jauh dari tempat kerja...subuh subuh buta dah keluar gerak ke tempat kerja.. anak pulak kene tinggalkan kat suami dulu before dia hantar ke rumah pengasuh..takkan subuh subuh buta nak hantar ke rumah pengasuh..dia pon ada anak anak yang perlu diuruskan dulu...


first day kerja..hati ni memang tak tenteram...ontah camno la apaknye jage.... n resultnye seawal pukul 7 pagi abahnye dah antar umah pengasuh...hikhik..anak melalak tak tau nak buat ape...


hari kedua..lambat setengah jam..dan seterusnye akhirnye ada peningkatan..makin lame,abah hantar safiyya lambat sikit ke rumah pengasuh...syabas abang!..lebiu!.. tak sangka!..


safiyya lak sejak dua tiga hari ni, dah pandai geng dengan abahnye...geng tido...lepas ibu g kerja je..dia pon tido same abah....bagos anak ibu....!..senang sikit hati nak tinggalkan dia dengan apaknye...


dia dah pandai berborak..seronok dengar dia membebel...sampaikan malam tadi abahnye terpaksa kuatkan volume tv sebab safiyya tak henti-henti membebel..kuat pulak tu..hihi..




tak sabar nak tunggu safiyya enam bulan.. nak bagi dia makan bio besau bagaikan juara!...
Share: