February 20, 2014

kisah anak

taipan ini betul betul dari hati yang tak tenang..

tak tenang sebab hari ni check up nur safiyya...berat naik 600gm je...dari umur dua bulan 3.3kg...hari ni 3.9kg... sedeh je..kenapa la anak ibu ni badannye susah nak naik ni....


sejak dari umur sebulan...memang berat kurang naik...tertanye tanye kenapa kurang berat..sedangkan beby yang full breastfeed selalunye bam bam..dan memang itu yang terlintas di kepala bila merancang nak breastfeed beby..nak beby bam bam...kan omey je nampaknyee.....


tapi still berat macam tu jugak..bulan kedua naik 500gram... serius sedeh yang amat..kenapa ni...


bila tanye orang..kebanyakannye cakap..takpe..takpe...biar naik sikit dari tak naik..lagi susah...tadi pon masa singgah kat gerai depan klinik, akak gerai pon cakap camtu..'takpe..takpe..nanti berisi la tuuu'..lega sikit hati ni.....


lagipon nur safiyya ada cirit birit dalam dua minggu lepas sebab nak suaikan dengan susu formula.... dalam tiga hari dia cirit birit.. jadinye aku anggap mungkin cirit birit penyebab berat dia tak berapa nak naik...



tadi ada situasi yang tak besh...menyampah kita tahu tak....

kita ni dok la menanye sebab aku ni memang suke bertanyee...

aku : nurse..masa saye keluar wad ritu..hospital ada suruh datang balik tarikh sekian sekian...(sekian sekian ni dah mcm orang dulu dulu lak..) :p .. kenape yer?.. sepatotnye takde kan..

nurse : ha..anak awak ni ada masalah ni...

aku : ye ke nurse?..(dalam hati tak sedap dah)

nurse : ha yela..memang anak awak ni ada masalah..


aku rase dia pakai cakap ada masalah sebab berat beby tak naik banyak.....

aku tak berapa gemar bila dia cakap anak aku ada masalah.... tak suka tahuuuu.....

atleast cakapla..mungkin doc nak follow up sebab dia pernah kene jangkitan kuman selepas lahir tu ke..ape ke..ni terus cakap anak aku bermasalah..serius marah ni....













Share:

3 komen:

Azlin Fariza Khairudin said...

awak check up kat KK mane?
baby saya 3 bulan 4.85kg.. tu pon campur jugak FM+BM.. even berat die 4kg lebih pon org akan tye baby dh bape bln.. sbb baby 2 bln pon ade berat 4-5 kg lebih..

yelaa, anak kite kan lahir kecik2 comel..asalkan sihat Alhamdulillah..

pernah saya tye doktor kat hospital kajang.. baby saya kan muntah2 masa bulan pertama..n kita pon risau la takot baby tak cukup makan..tp doktor kata as long baby kite berat badan naik means baby kite dapat makanan (susu) yang kite bg.. kalu kite overfeed die pon die akan keluarkan balik..

sabar ye ina..
mudah-mudahan ape yg nurse kata tu mintak dijauhkan..

ucupiza said...

dia cakap mcm tu ye kekna...apelah bahasa dia tu..

InaYusoff said...

azlin : check up kat kk batu 9 cheras...

naik banyak gak la anak awak.. 3 bulan dah 4.85..dah nak dkt 5kg..

ni anak saye..huhu..baru 3.9..da line merah..risaunyee..

memang ada orang cakap..atleast naik dari tak naik langsong...

takpela..mintak2 dia sihat kan...


adik : ye dik..geram betul aku....mulut takde insurans