January 1, 2014

Pengalaman Bersalin

hohoho..
anak dah 42 hari..baru terhegeh hegeh nak cite pengalaman bersalin... :p ...


aci lagi kot..dari tak berapdet langsong...


19 November

Seperti yang dirancang...hari ni kene masuk wad untuk buat proses ECV keesokannye...Selepas maghrib...terus gerak ke hospital kajang......settlekan daftar masuk wad...sebelum masuk wad kene buat ujian saringan biasa...check darah, kencing bagai semua tuu..


sekali...
kantoi la pulak di situ..darah ku tetiba tinggi... adoiyai..dah kenapa ni...pelik ...hampir dua jam duduk kat tempat saringan tu...darah still tinggi... ni mungkin penangan nengok utube berkaitan ecv kot..pastu ada rasa takot-takot..menganggu emosi betul....


dan bacaan darah tinggi ku semedang la tinggi sepanjang malam... :( ... tak pepasal....



20 November

dah start puasa dari 2.00 pagi..tak tau la nak kata ape..nebes nak buat ecv dan risau dengan darah yang tetibe je meninggi...tak paham betul.....

dalam jam 9 pagi...da disuruh masuk ke bilik yang nak buat ecv..bilik yang sempoi gile...macam tak percaya je nak buat ecv kat bilik ni...dan bernasib baik bila dapat doctor perempuan...doctor Ridzuan namenyee...name je lelaki tapi perempuan sebenarnye.. da rasa lega disitu...


mulut dah kumat kamit baca macam macam....berserah je masa tu...tapi tetibe bila doctor tu check perot...dia kata sudah ada contraction..beby mengeras.....ishhh...tak tahu yang selama ni bila beby mengeras tu namenye contraction sebab dalam masa awal lima bulan mengandung memang da rasa beby selalu begitu..sebab tu bila doctor tanye..daku jawab takde contraction bagai...


apa lagi..kene seluk laa...huuuu..nasib baik doctor perempuan..malu tu kurang sikit la...rasa malu tu tetap ada sebab tempat kita tu diseluk....


4cm dah bukak tapi aku tak rasa ape ape melainkan beby mengeras je la...


dan akhirnyee ke OT la kitaaaaaaa.....berserah dan pasrah gamaknye hari tu...


berserah dan pasrah bila kita dah nak bersalin tapi laki keroje...malas nak suruh dia cuti..ingatkan proses ECV tu takde masalah....


dia lak bila doctor telefon, tak berangkat...sedeh acik hey...


masuk OT..

kene bius separuh....terasa gak la perot ni digodak godak....ditolak tolak..rasa macam lame sangat nak tunggu si comel ibu ni nak keluar...dah la menggigil bagai...terkatip-katip gigi sendiri..tapi tak rasa sejuk pon...gigi lak yang over menggigil..memang tak boleh nak tahan gigi dari terkatip..eh betul ke ayat katip ni...:p


lepas tu dengar doc or nurse kot cakap 10:13 ... ha..masa ni dah dapat agak mesti beby dah keluar...tapi takde dengar beby nanges pon...


dah le tunggu punye tunggu..mane la beby ku ni....


akhirnye sister bawak si kecil...weehuuuu.....nampak ombam ombam muka diaa... sekejap je dapat nengok dia..lepas tu beby terus di bawak ke wad rawatan rapi sebab daku kan ada diabetes...so beby nak kena pantau...

sampai je kat katil..terus capai henpon kol laki...


lepas tu bermula la kehidupan di hospital kajang selama semingguuuuu...... tensin gile....dah le daku dok wad lain...anak kat wad lain..5 hari dapat nengok dia kejap kejap je...


nanti ku apdet pasal jaundis n kisah darah tinggi ku.....


#gile malas nak susun ayat .. mahap!




Share:

7 komen:

Diyana said...

kena bius tu awak jd xsedar ke Ina??

InaYusoff said...

Sedar jee...cuma bdn separuh je yg kebas..

Eh..da bersalin kan?
Bby ape

Diyana said...

owh~~
dh..Alhamdulillah new year itu hari..
baby boy (^_^)

atoi_allen said...

Wahhh.. dah dpt bebi.. congrats awakk.. ;)

sarahhernyzar said...

Kakak... Tahniah.. Bila leh jmpa kakak ku sorg ni.. Hahahahaaa....

InaYusoff said...

diyana : eh..bukan kata beby disember ke ... camne leh terlajak beby new year lak tuu...

atoi : tenkiu awak..

sarah : hahaha...tak tau le zaman bile dik.....

Diyana said...

itu laa pasal...
saje je baby nak kuar time new year.. special laa kenkonon...
ahakz!