Followers

January 21, 2014

Jahitan Czer Terbukak!

gerun tak baca tajuk tuuuu?..

yo..jahitan czer ku terbukak...adalah dalam 3cm ke 5cm panjangnyeee.. -_-'..

alkisahnyee....diri melasak bagai..kemaen eksyen bila 3 minggu pertama tu nurse cakap jahitan cantik...masuk minggu keempat...ade infection kat belah kiri perut....ada air keluar...

bila g check kali kali pertama kat KKIA...sister cuma cakap tu perkara biase...asal ada lubang..memang air akan keluar...dia just cuci tanpa bagi ubat apa-apa....grrrrr...masuk minggu kelima...dek kerana masih lagi tak elok..ku gagahkan jugak g KKIA untuk kali kedua..kebetulan untuk review BP....kali ni baru dapat jumpe doktor..

masa ni kat jahitan belah kanan macam ada something wrong..ingatkan same kes dengan yang belah kiri..just infection...doktor yang cek kali ni pon cakap benda ni biase je..tak ada ape ape..just infection..dia bekalkan pil antibiotik dan ubat cuci...dan alhamdullilah dalam masa seminggu...infection kat belah kiri dah okeh..lega sikit hati..cume yang belah kanan still macam tu jugak..kadang-kadang bila cuci..ada je darah...fuhuuu....

hari sabtu minggu kelima...bila cuci yang belah kanan..darah keluar tak henti henti....mak cakap tu macam darah segar....so ape lagi..dah name hari sabtu..mano lagi nak pergi kalau tak ke klinik swasta....

doktor lelaki yang cek...dia ni lagi selamba...dia boleh cakap..."ala kak..kecik je jahitan ni terbukak..kalau akak g hospital pon..dorang tak layan....akak sapu je minyak gamat...mesti kejap je okeh..." ..

dalam hati lega la...dah doctor sendiri cakap camtu kan..takde la risau sangat...dengan takde bagi ubat ape...dengan free je aku datang klinik tu..tak kena bayau langsong....


maka balik tu...semangat la sapu minyak gamat...perghhh..memang cepat pon minyak gamat ni bertindak balas...dalam masa empat hari luka tersebut da kering....

tapiiiiiii....

tup tup hari yang keenam....keluar nanah....dan kulit di tempat yang kering itu terkoyak.... -_-' ...dalam hati kompom la kene gunting tempat ni untuk keluarkan nanah....

bergegas pergi klinik swasta ...bukan klinik hari tu....dah blacklist klinik tu.grrrr..tak pepasal lak makin besau perotku berlubang.....

seperti yang dijangka...doctor gunting kat kulit yang terkoyak tu...tak de rasa ape..sebab kulit tu jadi lembut...kalau la kene gunting dalam keadaan kulit yang tebal..mahu pengsan bangun pengsan balik aku dibuatnye....


doctor buang nanah n cuci....tak sanggop rasenye nengok luka yang terbukak tu...serik betul rasenyee...tak pepasal kene berpantang balik.... :(


dan now...kene g dressing hari hari....kan dah tak pepasal menyusahkan banyak orang....menyusahkan mak kene jage beby.menyusahkan kakak ipar n adik untuk antar ke klinik...haisk...


rasa macam nak fire je doctor yang sarankan sapu minyak gamat tuuuuuuu.......ape jenis doctor la....



Share:

8 komen:

MAY said...

PESAL ARI NI BACA STATUS BERKAITAN CIKGU & DOKTOR YANG BERTANGGUNGJAWAB EA..GERAMNYE..HURM....ER..TAKE CARE YE.

Diyana said...

scary nye bace..
take care ye... hope luka cepat sembuh

InaYusoff said...

may : zaman sekarang money lagi penting dari sikap tanggungjawab tu..huhu...tenkiu may..

diyana : kita yang dok rase ni lagi la scary..takot tak sempat sembuh sebelum masuk keja...

Anonymous said...

ina... dlm tempoh 6 tahun akak 3 kali czer. yg 1st kat tawakal pakai stapler dan yg dua lagi tu kat hospital selayang tampal plaster. syukur dh 6 tahun berlalu semuanya ok. akak tak minum dan sapu gamat atau apa2 ubat sekalipun. cuma pastikan lepas mandi mesti kering betul. nak senang kering tempat czer tu guna je hair dryer. akak cuma makan buah spt oranges dan sup sayur campur dgn halia dan ayam dlm kuantiti yg banyak. sejujurnya akak kurang confident dengan gamat ni. sebab healing process nya cepat sangat dan perut kita ni banyak lapisannya. sbb tu proses penyembuhan luka ni kena dari dalam bukan hanya nampak elok diluaran saje tapi kat dalam tu masih ternganga lagi. buah, sayur dan makanan berprotein byk membantu akak dlm proses penyembuhan. tapi akak tak makan telur untuk 3 bulan. tu aje... lain bedal... ubat pantang pun tak makan.

proses penyembuhan juga berbeza mengikut individu dan tahap kesihatan. ianya juga berkait rapat dengan fizikal dan emosi. czer ni memang buat kita trauma dan setiap pembedahan ada risiko nya. byk bergerak tak semestinya penyebab jahitan terbuka. malah kita digalakkan bergerak untuk menghindari blood clot dari terjadi yg mana ianya sangat merbahaya.

moga cepat sembuh. salam peluk cium buat kesayangan ina. lama tak cium keharuman bau baby. maaf lama tak tanya khabar. sekolah dh start.. tak menang tangan.

saliza said...

gagah sungguh ibu2 ini beranak lagi slps czer yg sakit itu. saya pun czer dulu. sakit sgt... lps tu boleh fikir yg satu anak pun dah cukup. tapi bila dh setahun lebih ni, dah aktif boleh jln laju n lari2 sikit. baru consider maybe in the future boleh ada anak lagi satu sbb hubby kalau boleh nak anak dua.

tapi ibu2 kuat ni yg dah 2-3 kali czer ni mmg saya respect habis2 betul la. mcm rela go thru proses yg sakit tu.. mungkin saya yg kena lebih tabah dan lebih cekal spt ibu2 sekalian.

apa2 pun, good job mummies! take care..

-Saliza (www.saliza.weebly.com)

ieza beledza said...

Sy anak 1st pun czer...jahitan terbuka sikit je n kuar mcm air yg berbau, pihak KKIA htr sy ke hospital, kena admit 2 hr...
Skrg ni pun czer lg...alamak ada darah...tggu nirse yg dtg rumah tu je la...takut kena admit lg huarghhhhh

Nabilah Zainal said...

Darah tu banyak mana? Saya pun bersalin czer. Harini lap ada darah segar. Tapi tak banyak. Macam setitis dua je. Lap 2-3 kali dah kering darahnya. Adakah itu maknanya jahitan saya terbuka?

yolanda diego said...

ngerinya. i pun czer jgk.