January 23, 2014

Alkisah Breastpump

sebelum apa apa ...
aku nak bagitau..
pada bakal ibu...
sila beli siap siap breastpump...
kalau tak dapat yang mahal pong...beli yang murah pon takpee.....

kenapa pesan camtu..
sebab dah terkena batang idong sendiri...
sadis sangat...

masa mengandungkan nur safiyya..memang berniat nak beli breastpump tapi belinye selepas bersalin le...or mebi masa dalam pantang or masa nak naik kerja or senang cite beli masa dapat bonus januari... tapi bagai bulan jatuh ke riba bila biras offer nak adiahkan breastpump....hihi...asben mulanya mati mati taknak... ye la' mahal kot breastpump yang dicadangkan biras....segan okeh...tapi bak kata biras "aku yang nak adiahkan..pedulik ape aku..." .. so kita terima je la adiah yang besh tuuu....hihi..


dan nasib baikkk....nasib baik sangat biras dah beli siap siap sebelum nur safiyya lahir..kalau tak....tak tau ape jadi kat aku...


citernye...


masa hari pertama dan kedua nur safiyya lahir...air susu langsong takdee..langsong okeh...lepas tu datang SISTER hospital offer breastpump hospital untuk rangsang puting keluarkan susu...dan dari situ aku dah start terfikir...ruginyee aku tak beli breastpump bila dah jadi macam ni...


dan bila dah rangsang...maka berlambak lambak la susu keluar...aku suke...suke sangat....kebetulan pulak nur safiyya kene tahan ward sebab jaundis..dan ubat jaundis adalah susu ibu rite....semangat gile bila nengok cik b membengkak....


semangat memang semangat...tapi bila dah mula membengkak...macam mane kisahnye pulak...takkan nak gune tangan...penat.. lepas tu tak tau skill yang betul....bertambah penat la kita....

dengan muka tak malu aku kol biras mintak breastpump tersebut...hihihi..tak malu kan..orang adiahkan...suka ati orang tu la nak bagi bila kan....tapi disebabkan tak tahan cik b membengkak..ku tolak rasa malu...huhuhu....

malam tu gak cik abe g amek...gigihla aku mengepam demi anak tercinta..lega betul rase ada pam...


dan breastpump yang biras hadiahkan ialah AUTUMNZ.... single pump...auto dan manual...boleh guna bateri.....


besh sangat pakai breastpump ni....tak sakit....rileks je....


manual sedap pakai...auto pon sedap pakai..dua dua hasil susu tetap sama..tinggal penat sikit la tangan kalau pakai manual tu...Ya ALLAH memang rasa bertuah sangat ada breastpump ni.. satu kesilapan yang besar kalau tak beli...bagi aku lee...


harga jangan tanye aku...orang adiahkan...gile mati nak tanye harga...hikhik


sekarang ni tengah berkira kira samada nak bagi full breastfeed sampai dua tahun kat nur safiyya atau tidak..sebab hasil susu tak meriah mane..huhu...

dah try makan shaklee...hasilnyee kejap okeh kejap tak okeh...


dah try makan lobak putih...tapi takkan hari hari aku nak melantak lobak putih.....tapi memang lobak putih berkesan nak banyakkan susu...


dah try minum air bergelen...kesudahannye keluar masok tandas je aku...

jadi ada petua lagi tak untuk banyakkan susu..help me...










Share:

4 komen:

Anonymous said...

"cakap memang senang". paling utama sokongan husband. senang cite direct bf atau kaedah lain tapi asalkan breastmilk semuanya on demand basis. masa pantang kita ever ready je. lepas pantang tengah buat apa sekali pun kena put on hold bila baby nak bf. masak ke, baru nak update fb ke, nak lilit shawl ke... si kecik tu tak reti tunggu. jangan tak tahu... bila hubby baru je bagi salam... si kenit kesayangan kita mcm tahu-tahu
je;-) trust me kena set minda, cekal dan sabar. bg peluang kat hubby susukan baby dgn ebm. pastinya hubby akan rasa tenang bila meriba baby sambil memegang botol ebm. masa terbaik utk bonding.

pastu bila kita stress...production akan kurang. tengah bf pun kalu tension baby akan rasa dan baby pun start tak duduk diam masa bf.

tak reti pulak nak rekomen supplement sbb akak kurengggg sikit dgn supplement ni. tp mesti makan yang berkhasiat, nasi pun makan extra sikit... lapar kalu bf ni. ingat... yg berkhasiat tak semestinya mahal.

jgn putus asa.. rezeki masing2 tetap ada. kita pasti nak yg terbaik utk anak kita. cuma caranya berbeza saje. tak dapat bf sampai 2 tahun tak bermakna kita belum berjaya. don't let anyone judge you just because you are not able to fully breastfeed your child. lagipun nanti bila dah besar dlm resume anak kita tak perlu tulis dia bf sampai umur brape:-)

Diyana said...

serius.. breastpump sgt2 diperlukan..ble dh bengkak, sakit ya amat..nasib xkena yg tahap kronik tu lg

Azlin Fariza Khairudin said...

saya pon susu badan x meriah..
skrg bg baby bm+fm sbb bile bg bm baby cam x puas minum..huhu..

mcm2 jugak dh try.. set shaklee tu, makan kutma+longan, minum air bergelen..tp xde rezeki nk fully breastfeed..

skrg ni harap susu badan x kering ajee..at least bile baby nangis2 nk susu bole terus bg susu badan..

niaharaf said...

penting jgk breastpump beli sblm bersalin..tu tgh usha skg hehe. bestnya org bg hdiah