August 26, 2013

Rindu

semalam masa dok terlentang dalam bilik kat umah mak..
tetibe terfikir tentang hal ni..


rindu..
rindu masa zaman bujang...
rindu betul dengan suasana kalau balik weekend kat rumah mak..
walaupun kadang-kadang aku banyak terbongkang dari bercampor gaul dengan mak kakak adik semua..
tapi rase rindu nak menghabiskan banyakkkkkkkkk masa kat rumah mak tuu menggebu-gebu...


rindu betul..


tapi inilah yang aku kene hadapi..


dulu masa bujang..
kemain lagi nak berdua...
kemain lagi frust dengan zaman bujang...
hehe..

manusia-manusia..
tak pernah puas dengan ape yang dia ada kan...




Share:

August 22, 2013

Rentak

lepas satu satu..
satu satu yang nampakkan kau tak suka kat aku..

tapi depan aku kemaen boleh gelak lagi..
takpe...

aku dah biasa dah ngadap benda camni..

kita ikot je la rentak..

nak tango ke zapin ke ape ke..
insyaALLAH aku boleh hadap lagi..



Share:

August 21, 2013

Lontong



yeayyy...semalam masak lontong...eh..tapi ada orang panggil kuah lodeh..aku pon tak paham..tapi aku lagi senang sebut lontong..........


dan sebenarnye baru semalam gak gugel resepi..cari yang senang-senang saje..tak kuasa la acik nak cari resepi yang payah sangat bahannye..ye la..aku ni bukan semua bahan aku kenal..ada gak bahan yang tak kenal..semalam nengok resepi tuu ada lengkuas pon, aku dah agak down...malas oh nak cari lengkuas....tapi nasib baik jumpee....


last-last jumpe resepi kat blog MASAM MANIS ..super duper simple....suko acik...


tapi ada gak sikit-sikit bahannye yang aku buang..hehe..malas nak beratkan kepala...kita bikin yang senang sajeeee.....asal jadi...


LONTONG SINGAPURA


Nasi Impit
Santan Kotak (1)

Bahan Kisar
10 tangkai cili kering - jika suka pedas boleh lebihkan
4 ulas bawangmerah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 batang serai
2 cm kunyit hidup - dalam resepi guna kunyit serbuk
100gm udang kering - rendam dulu biar lembut
1inc belacan – kalau nak tambah

Perencah tambahan
1 kiub ikan bilis
garam secukup rasa

Bahan Sayuran
5 tangkai kacang panjang - potong 1 inc
200 gm kubis - dihiris kasar
3 keping tauhu lembut
2 keping tempe - potong dadu dan digoreng
200gm suun - rendam hingga lembut
1 batang lobak merah - potong memanjang
4 cm lengkuas - dihiris

Tumiskan bahan kisar dgn 3 sudu makan minyak hingga naik bau.

Setelah terbit minyak masukkan santan dan lengkuas.

Masak dan biarkan hingga mendidih (kacau selalu supaya santan tak pecah minyak) masukkan perencah tambahan dan garam secukup rasa.

Kemudian barulah masukkan bahan sayuran, mulakan dgn kacang, lobak merah, tempe, tauhu, suun dan kubis.

Setelah masak, hidangkan bersama nasi impit dan telur rebus. enak juga dimakan dgn serunding daging.



dan inilah hasilnyeee...


laju laju amek hp kol "yeayy.. anak mak dah pandai masak!!!" ..
tapi mak jawab.. "ye ... ye.. "
malas nak layan le tuuuuuu......hahahahah...



komen dari suami : sedap....macam kat kedai... hihihi...



Share:

August 5, 2013

Beby Blue Or Pink ?? ... Kita Dah Tahu Daaaa.....

hari ni check up kat hospital kajang....


punyela menggelabah.. sebab masa sahur tadi makan nasi dengan sambal telur..jadi kadar gula mesti tinggi..mesti kantoi.....tapi alhamdullilah..tak kantoi...fuhh..mungkin sebab banyak minum air masak masa sahur....kalau kantoi tadi..tak tahu la ape nasib diriku..mungkinkah raya di wad....kemaen lagi memikir sampai ke situ...hehe..


dan hari ni buat detail scan...ehem...alhamdullilah..semuanya okeh..alhamdullilah...takot juga baby kecil lagi macam check up yang lepas....berdebar-debar jugak...tapi tiap kali dengar doktor pakar tu cakap perkataan "bla..blaaa..blaaa....okeh '.. aku dah syukur sesangat....alhamdullilah..anak ibu sihat..... :)



dan part paling last ialah nak tahu jantina beby...itupun doktor hampir terlupe......hehe..tak kisah pon..sebab ingatkan nak g scan kat klinik swasta dengan cik abe..nak bagi dia tengok anak dia dalam perot ni...



tapi biarlah kita rahsia ea....hehe..walaupun dalam hati melonjak-lonjak nak bagitahu satu dunia...hahaha.... oh okeh..lepas ni dah boleh soping baju beby..takde rasa serba salah dah..kalau tak, sebelum ni bila nampak je baju gegirl, dah rasa serba salah..buatnyee yang lahir ni boboy..dah puas pulak nak plan dengan segera anak kedua....miahahahah....



tapi alhamdulilah..tak kisah la boboy or gegirl..ibu dan abah tetap terima asalkan kamu lahir cukup sifat dan sihat...aminn....


okeh..dah boleh prepare nama baby jugak!


Share:

Beby Pon Dapat Duit Raya

walaupun beby tak keluar lagi..
dia tetap dapat duit raye...
hehehe...

maksudnyee kene tunggu disember la baru boleh bukak sampul raya ni ea.. -__-'

actually..bos ni adalah bos yang tak pernah gagal untuk tidak beri duit raye since dari aku masuk keje lagi...syukur alhamdullilah..semoga dia sentiasa dimurahkan rezeki ...aminnn...


Share:

August 1, 2013

Berbuka Nando's dan Tanpa Suami .

dah dua hari berbuka takdo suami bersila kat tepi...


hari selasa..buka sorang-sorang...dengan jemnye nak sampai rumah..niat tekak ni nak makan kari telur..tapi ape karinye kalau sampai rumah pon kul 6.45petang....maka menelan burger saje la kita hari selasa ri tuu...itupun naseb baek la stall burger tu dah bukak..kalau tak, memang air masak dengan kurma je la....kalau tahu awal-awal..memang dah join dah geng latihan berbuka kat kenny rogers.....*ni kes macam merungut tak abes-abes..tak puas hati kene berbuka sorang-sorang...


semalam...bila dah tahu awal awal..harusla kita plan awal-awal siapa mangsa untuk menemani daku berbuka puasa...i is tak larat la nak ngadap jem balik ke cheras tuu...dan adalah lebih elok kita berbuka puasa area opis atau sewaktu dengannyee sajeee...


dan alhamdullilah..ada gak yang sudi temankan mak buyung ni... kalau tak.......ke greenwood la kitaaaaaa.......


dan ...


disebabkan nando's baru dibuka di prima seri gombak..harus la menerai...tak tahu la ea..kenapa sejak mengandung ni..nando's semedang jeee.....dia nye sos tuuu....perghhhh.. mabeless sesangat!....


punyela susah nak booking.....buka website, dorang tak masukkan lagi segala mak nenek detail nando's seri gombak ni..call operator 103 pon...dorang tak tahuuuuu.....call nando's cawangan alpha angel pon dorang tak tahu nombor..betul2 mencabar nak buka puasa dengan makanan sedap ni.......


last-last kita terjah je laa...nasib baik la ada mejaaa...kat luar je pon..okeh la kot dari takdo langsong....itupun kitorang yang last kot..sebab lepas lepas tu sape yang men terjah-terjah memang tak dapat.....agaknye masing-masing ingat nando's situ tak ramai orang kott......



Promosi sempena bulan puasa....nanti dapat sampul angpow...kene rajin pegi mintak...selagi tak dapat,korang jangan balik..;p ..sebab kawan aku dua tiga kali tanye baru dapat...sebok bebenau dorang........



daku punyee...tak tahu nak makan apee dah...satu tongkol jagung tu dah sejuk bila sampai time berbuka..tak sedappp......tapi abes jugak!...


sebab aku kesian kat orang-orang yang nak g nando's prima seri gombak ni tapi macam terpinga-pinga or nak booking ke ape..meh sini ku tempek detail nyee....detail nye pon dicop je atas kertas kecil..memang betul2 baru....


Nando's Prima Seri Gombak
G-10 & G-11,
Jalan Prima SG1,
Taman Prima Sri Gombak..
Batu Caves
Selangor

No Telefon : 03 - 61841487
No Faks : 03 - 6184 1496


Peta ke Nando's Prima Seri Gombak



Share: