Followers

July 31, 2013

Nurse Datang Rumah?..

pagi tadi dapat call dari nurse..
dia dah terpacak depan pintu rumah..
alahai kesiannyeee....
kenapa la semalam tak call dulu..

dah le rumah ku tingkat 3..
merasa la dia berpenat lelah naik tangga...

nak wat camne..
aku bukan surirumahtangga...
aku ni suriopismakangaji..

nasib baik pernah baca kat blog sape ntah..
nurse datang mengejut ke rumah..

kenapa ea..
sampai nak mengejut2...
kan diri sendiri dah terkejut takde orang kat rumah..

bukan semua tempat macam ni kan?...
Share:

July 23, 2013

Penat Mental dan Fizikal..

Penat..
penat mental dan fizikal..
berulang alik 70 kilometer sehari memang menduga mental dan fizikal..


lebih-lebih lagi dalam bulan puasa..
lebih-lebih lagi dengan keadaan yang berbadan dua..
serius penat sangat..


bangun siapkan sahur jam 4.15 pagi...
siap siap sahur 4.45...sengaja bangun sahur awal..sebab lepas tu boleh tido balik..hihi


jam 5.45 bangun..siap-siap nak g kerja..6.20 wajib turun ke parking..kalau lambat,...alamatnye memang tersangkot la jem …


balik sharp 4.30 petang...tak boleh lambat...jam 4.30 dah terpacak depan punch card..dari opis ke rumah memang semedang jem..tak key ell la kalau tak jem..paling awal sampai rumah jam 6 petang dlm bulan puasa....bertuah kalau dapat sampai 5.30.



sampai—sampai rumah..siapkan makanan untuk berbuka...walau penat camne pon.,..aku kuatkan badan ni nak masak...kadang-kadang sampai tak terfikir yang diri ini sedang mengandung....aku serahkan je pada ALLAH supaya dapat jaga kandungan aku baik-baik.. ..ape-ape hal memang perot suami aku dulukan...walauun kadang-kadang hati meronta2 nak suruh laki beli je juadah berbuka..tapi memang tak dapek ar..sebab laki den bukan jenis suke makan luar.....



memang kadang-kadang penat ni mempengaruhi emosi aku....emosi sensitif banyak....sampai laki aku pun naik emosi dengan aku..dah malas nak melayan...ditambah—tambah lagi dengan cucuk insulin,,,,lagi la aku kerap beremosi...tahu tak..orang yang cucuk insulin ni,..emosi dia selalu tak stabil..baran semedang...aku tak tahu seberapa lama laki aku boleh tahan dengan emosi aku ni...walaupun sekarang ni memang aku dah nampak sikit sikit kefedapan beliau terhadap aku...takpe...ape-ape yang mendatang..aku yakin ALLAH ada dengan aku...myfamily oso...



aku yang memilih untuk duduk jauh dari opis..untuk ape kan mengeluh...dah ramai yang cakap...sepatotnye tempat kerja isteri dekat dengan opis..senang...ye senang...tapi dalam hati aku tak senang nengok suami yang berulang alik jauh..kerja sampai jauh malam...dengan masa yang tak tentu lagi...kadang-kadang jam 3 pagi pon tak balik lagi rumah...korang sanggup nak biarkan laki korang travel sejauh itu pagi-pagi buta...aku tak sanggup...biarla orang nak cakap..sayang laki biar berpada-pada....aku je yang tahu....



ada yang cakap lagi..tunggu la ada anak nanti..baru tahu susah nye ibu duduk jauh dari opis...aku pohon satu jeee....moga ALLAH permudahkan segalanyaaa....permudahkan perjalanan hidup aku....aku cube kuat untuk keluarga...taknak lemah-lemah..yang lemah biar laki aku sorang je nampak...yang tahu aku susah...biar laki aku sorang je...tapi kadang-kadang dengan laki aku pun aku tak tunjuk...hey..aku harus kuat...dlm hati kene kuat...kuat untuk hadapi hidup...



aku kadang-kadang sampai perasan yang aku ni macam dah takde perasaan...hidup aku..aku fikir untuk anak yang aku kandung jee....semoga baby selamat lahir ke dunia..sihat dan dapat teman ibu...sama sama kita hadap segala kesusahan....jadi anak yang baik ye sayang..serius sangat tak sabar menanti bulan disember...sebab masa tu IBU dah ada kamu...



tahukah kamu..saat entry ini ditulis..aku sedang beremosi dengan laki aku................dan aku rasa aku perlu luahkan sesuatuuuu...


Share:

July 19, 2013

Resepi Buah Melaka



resepi buah melaka ni senang sangat..
bahan pon ada lima saje..

Bahan - Bahan

1) Tepung Pulut
2) Santan
3) Gula Melaka
4) Kelapa Parut
5) Garam


Cara Buat

anggaran ni aku tak tahu nak bagi camne...semalam aku men tuang je..agak-agak untuk makan dua orang...


1) Gaulkan tepung pulut dengan santan...gaul sampai boleh digentel..

2) Ambil sedikit daripada adunan tadi...leperkan adunan...masukkan inti gula melaka yang dipotong kecil...bulatkan adunan tersebut..yang ni takkan le tak tahu kan... ;p

3) Jerangkan air dalam periuk sehingga mendidih..masukkan sedikit garam..bila dah mendidih, bolehla masukkan kuih melaka tadi...tunggu sehingga kuih tu timbul..barula diangkat...

4) Golekkan kuih buah melaka dengan kelapa parut....


SIAP..

* semalam aku masukkan garam dalam kelapa parut..sebenarnye tak payah masok pon takpe..better tak payah
** kalau nak guna pewarna pon terpulang la... aku kan suci murni..nak putih sajork..konon!..padahal malas nak beli pewarna...benda yang boleh simple..kita simplekan je..jangan pening2 kepala lak nak jugak pewarna...








Share:

Menu Berbuka Puasa 9 Ramadhan

dah masuk puasa yang ke sepuluh...
baru nak cite pasal menu berbuka..
hehe..


sekarang ni M besar menguasai nak apdet blog..


daku adalah hari-hari memasak..kecuali hari ke empat berpuasa..tak sempat nak masak..kalau tak bulan puasa pon..hari hari memang memasak..saye suke memasak!....ceh..kekonon... :p .. tapi betul..sejak kawen ni..hobi adalah memasak..kalau tak...hobi ialah tido..sekarang tido masuk dalam hobi jugak..tapi dah jatuh nombor dua kot...


tapi memasak neh spesel tuk laki sajo la..untuk orang lain..tak berani lagi..... berpeluh-peluh nanti dibuatnyee...



semalam punye menu buka puasa..semuanya masak sendiri...

1) mee goreng
2) ayam goreng kunyit
3) cekodok kosong
4) tumis kentang
5) buah melaka @ onde-onde

bangga mak aku dapat tahu ni..sebab kat kampong tak pernah serajin ni memasak sampai 5 jenis sekali hadap makan...masak simple macam ni boleh la sekali hadap sampai lima..cube kalau kene masak kari ke rendang ke..memang itu je laa satu makanan yang dihadap....


mee goreng tu percubaan yang kedua selepas kawen...percubaan pertama direjek....monanges-nanges dalam hati....dan semalam, alhamdullilah...mungkin berkat bulan ramadhan..akhirnye berjaya jugak masuk ke tekak laki...dua kali dia tambah..laki kenyang, isteri girang..kihkihkihkih


buah melaka tu percubaan pertama..dan berjaya..hoyeah!!...sonang sajo buek nyee..nanti kalau rajin, aku share resepi..opismet yang bagi resepi...takyah banyak bahan..takyah le nak pewarna....daun pandan la..simple sangat nak buat buah melaka ni..dun wery..kalau aku yang tangan kayu ni boleh buat,opecoz korang yang tangan kayu macam aku gak boleh buat...pasti jadi!...


dan okeh..
hari ni mari kita fikir nak masak ape pulak..

i is buntuuuuu!!...





Share:

July 18, 2013

Hukum Berpuasa Bagi Wanita Hamil


Bagi wanita yang hamil adalah wajib berpuasa semasa kehamilannya melainkan jika ia takut ia akan membahayakan dirinya atau kandunganya (janin), maka didalam keadaan ini dia boleh berbuka (tidak berpuasa) dan menqadha' puasanya setelah melahirkan anak dan bersih daripada nifas" - Fataawa al-Lajnah al-Daa'imah (10/226)


Menurut Syiekh Ibn Utsaimin rh, WAJIB keatasnya QADHA', kerana puasa itu wajib bagi setiap orang Islam, malah bagi orang yang Musafir dan Sakit, Allah mewajibkan agar melakukan puasa pada hari-hari yang lain. [al-Sharh al_Mumthi' 'ala Zaadil Mustaqni', 3/31-32].


Fatwa yang di keluarkan oleh Jawatankuasa Tetap Penyelidikan dan Fatwa Arab Saudi


lebih lanjut di SINI





Share:

July 16, 2013

19 Weeks and 3 days

dalam dua tiga hari dah mula rasa baby menendang..
beberapa minggu lepas rasa macam butterfly dalam perot..
time ni lagi excited gile...


pastu dia diam je...
dah tak rasa dia bergerak...
risau kemain ibu dia ni.. -_-'
tapi bila scan..aktif bukan maen...
alhamdullilah..


huuu..lambat nau baru dapat rasa dia menendang or mungkin dia membuat aktiviti lain dalam perot ibu dia ni....
boleh menanges tahu tak bila dapat rase....
terharu benau...


sekarang ni pon tengah aktif menendang..
huuuuu..
lebiu nak..........


alhamdullilah..
walaupun inject insulin..
daku dengan jayenye dapat berpuasa dari ari first puasa sampai le semalam..
alhamdullilah..
takde hypo bagai..
alhamdullilah...


perut still menten lagi..
tak nampak sangat...
macam tak mengandung pon ye gak..
hikss..
ahkak sukee taw!!..
:p


p.s : dah beli barang beby sikit sikit..eh..sebenarnye baru sikit sangat...setakat baju tiga empat pasang..stokin dua pasang.. ;p.. itu je..nanti laaa...taknak terlalu awal membeli..
Share:

July 8, 2013

July 5, 2013

Beby Disember


akhirnye kompom la, beby ibu dan abah ni akan keluar disember...upss..jangkaan la kan...kita tak tahu bile yang betul-betul beby akan keluar...due date dianjakkan dua minggu...jadinye 7 Disember 2013...esoknye pulak 8 Disember, tarikh lahir arwah atuk beby... :( ...



semalam, pada mulanya doc cakap due date yang terbaru adalah 8 Disember ...terus teringat besday abah 8 Disember..kalau abah ada lagi, mesti seronok due date cucu same dengan atuknyee...tapi bila kompom balik, doc cakap 7 Disember....tak
kesah la bila baby nak keluar, janji beby ibu dan abah ni sihat walafiat.....



maknenye terpaksa la ibu tunggu lame SIKIT untuk menatap wajah beby ibu ni...sabar la hey kan..


nak buat persiapan menyambut bayi baru..dapatkan tips di page OhMyBaby Biz. click SINI







Share:

Sakit Hati

sebulan lebih berjinak - jinak dengan candy crush..bagai nak gile..hari-hari pasti main..hari hari main sebab selalu takdo kojo kat opis....-_-'


dalam sebulan lebih ni, level yang paling susah sekali ialah level 65..bapak susah...geram je aku dengan cekelat-cekelat tu....membiak je kejenyeee.....dua minggu lebih stuck kat situ sajeee.....menyampah betul...kadang-kadang tinggal satu je yang nak kene pecahkan.....tapi dah tak boleh nak buat ape dah......




dan..yeay..finally..finally semalam dapat menyetelkan level 65...punyela suke sangat sampai share kat wall...sebelum ni malu nak share sebab orang lain dah maen level beratus-ratus....acik baru je puluh-puluh...malu la hey...gumbira nau hati ni semalam macamkan dapat ape...puas hati sesangat....

tapiiiiiiiiiiiii..........

bila nak start level 66.....
begini jadinyeee...












loading semedang....
berjaman tunggu..
tapi loading tak abes-abes..

sakit nau hati ni rasenyeeeeeee.......!!!!


Share:

July 2, 2013

Usia Bayi Dalam Kandungan Tak Sama Dengan LMP

ha..siapa ada masalah begini...


itulah masalah aku sekarang.....:( ..



2 minggu lepas, check up kat hospital kajang...doc bagitahu yang baby mungkin kurang 2 minggu dari tarikh LMP yang aku bagi tuu..... dah lepas tuu, aku kompius bagai...wa..cemane ni...tak seronok la kalau kurang 2 minggu..ibu dia ni tak sabar-sabar nak tengok dan ceom2 baby...2 minggu pon da rasa lame gileee.....



tapi itu tak mustahil sebab period aku sebelum ni tak tetap..kadang-kadang dua bulan sekali..kadang-kadang datangnye dua kali sebulan...so memang payah sikit le nak tahu waktu yang sebetul-betulnye....



dan semalam, bila scan kat klinik swasta, bayi mungkin baru 16 minggu...kurang 3 minggu dari kiraan LMP...aiyorkkkkk....maksudnye baru empat bulan..sedangkan aku dok kepoh kat orang nak masok lima bulan...tapi tak berapa nak kesah sangat..sebab perot pon tak nampak lagi...tapi kene kesah jugak sebab perkembangan baby tak seiring dengan usia kandungan...ha.nengok disitu..sudah pening dah kepala ni....



tak paham sebenarnye situasi macam ni..ke sebab aku jaga sangat makan..sebab tu beby kecik?....acik fenin laaa........sekarang ni EDD nak ikot yang mane eaaa??.........












Share:

July 1, 2013

3 Buah Rumah Untuk Di Makeover Secara Percuma !!!

wohoo..menarik kot...eh bukan kot..memang menarik...




aku suke baca blog nadia ni..sangat besh...entry dia santai-santai..lepas tu nengok rumah dia yang dideco santek-santek tuu..lagi la rase geram....



dan kali ni nadia dengan kerjasama Wall MakeOVer By Na sedang mencari 3 buah rumah untuk di make over bernilai RM 500...dan ia adalah percuma..sangat menggila je aku rasa....rasa macam nak calonkan rumah sendiri jeee sebab ya ampun rumah aku tuuuuuuuuu sangatla memboringkan suasananyeeee.....memang teringin nak mengecat...tapi teringin je lebih...usaha ke arah tu entah bileee....lagipon itu rumah sewa..itu yang tetibe merundum je keinginan tuu........ -_-' ...tapi kalau buat kental jeee..boleh kot....tapi entah la haii....



kalau aku terlepas peluang..korang jangan lak melepaskan peluang yang tak selalu dapat ni....bukan senang-senang okeyh...tapi make over ini cume untuk orang Kuala Lumpur, Selangor dan Lembah Klang sahaja!.....




tapi sebelum tu..ada lah cara-caranye kan....ingat senang??? ..ingat petik name je kat nadia terus dapat kee??...



perkara yang korang perlu lakukan ialah :-


1. Like facebook fanpage Wall makeover by Na tekan sini.


2. Like facebook fanpage nadiafarahida tekan sini.


3. Pilih salah satu gambar design dari facebook fanpage Wall makeover by Na yang korang berkenan untuk buat dekat rumah korang.


4. Buat 1 entry di blog masing-masing, attachkan sekali design yang korang dah pilih siap-siap dari facebook fanpage Wall makeover by Na tadi dan sambungkan ayat ini,
" Saya nak www.nadiafarahida.com memilih rumah saya untuk dimakeover oleh Wall makeover by Na dengan design pilihan saya ini kerana .........................."



benda simple je kot...kalau korang berkeinginan sangat...mesti sonang jo nak penuhkan bab KERANA.......... tuuu...



aku ni nasib le rumah sewa...pastu rumah tak berapa semenggah...rumah tu bukan untuk dimake over dah..dah tahap kene renovate...-_-' ...


Share: