June 24, 2013

Jerebu

sabtu lepas balik kampong...tapi baliknye malam..malamnye nak nampak ape kan...golap jo la.......

tapi bila bangun pagi...dah terhidu bau asap yang menyucuk idong...dalam hati punyela marah siapa la yang berani bakar sampah time negara dilanda jerebu ni....semangat la tanye mak mentua...

aku : mak..sape la yang bakau sampah ni...eee..

mak mentua : mane de..itu jerebu...

aku : *dalam hati ni still rasa tak puas hati..takkan la jerebu baunye menyengat macam ni...

tapi bila keluar rumah...ya ampunnn...tebalnyeee jerebuuuuu....pestime dalam hidup tengok jerebu setebal ni...dalam rumah pun boleh nampak kelabu asap jerebu...memang bahaya.....

ini depan uma mak mentua...still nampak ok lagi kot..tapi bau memang dah menyucuk2 idong..not gud utk ibu mengandung..sangat la risau..


ini odw balik umah mak..masa ni jam 12 tengahari...terus rase menyucuk2 pulak kepala ni...sakit kepala terus...huhuhu....dont like laaaa.......


hari ni pulak sekolah di negeri melaka, selangor dan kuala lumpur diisytiharkan cuti..ke negeri sembilan sekali cuti?...manakala di muar dan ledang diisytiharkan darurat....


sekolah je ke yang cuti...kami - kami ni kebal kot hidu udara yang MAHA KOTOR ni...
*nak jugek cuti tuuuuuuu.....hikss 

bacaan ipu di port dickson n9 hari ni ialah : 335 (berbahaya)  .. 
port dickson dengan kampong den sekangkang kera jee.....




Share:

June 22, 2013

Nama Anak


benda ni pon kadang-kadang boleh jadi gaduh...


kalau dulu...si abahnye cakap...if anak lelaki dia namekan...if anak perempuan aku le yang namakan..tapi sejak dua tiga hari ni...abahnye dah melebih la pulak...


ditukarnye statement....


untuk anak sulung ni..biar dia yang namekan...tunggu anak kedua baru la aku ada chance...amboi boi abahnyee...nanti kalau keluar anak kedua...awak kata tunggu anak ketiga pulak...


kami memang saling tak sebulu nak namekan anak....dia suke name tu..aku tak suke...bila aku suke..dia tak suke...adoidoidoiiiiiii......camne ni anak ibu..anak ibu je la yang tentukakn..nanti bagitau ibu dalam mimpi ea...hihihi...


berbulu je pagi tadi dia hantar mesej "okeh a* a****" ... amboi ni siap dah panggil ni..kang melekat lak name tuu...


aku dah bertekad dah..kalau dia letak nama tu jugak..aku nak panggil beby ni name lain...uhuii...jenis ketegaq punye bini....-__-' ..


*padahal jantina anak pon tak tahu ape lagi..kemain lagi mak paknyeee...... ;p






Share:

June 21, 2013

Pantang Nampak Iklan Kecantikan

hihi..
tu aku la tu..memang pantang nampak iklan barang-barang kecantikan kat fb nun ha..laju je nak membeli..lebih-lebih lagi kalau testimoni yang gempak-gempak..


dulu penah buat entry beli sabun gluta kojic... sampai sekarang tak abes-abes lagi sabun tu...jimat..pastu ada beli lagi sabun metal fortis...sabun je la pon yang tinggal..krim malam dan siang abes diragut hari tu..tak memasal rugi...padahal pakai tak sampai dua minggu pun..itupun ada cengelat tak pakai... -__-' .. mane nak nampak berkesan..


mane la aku tak termakan dengan iklan-iklan yang gojes tu...kalau kulit muka makin lama makin bermasalah..jeragat dan jerawat bermaharajalela....malu!...


selama seminggu lepas kene ragut tu aku pergi kerja dengan wajah yang polos..takde mekap sume...cume sapu bedak johnson n johnson tu...maka bertambah-tambahla jerawat..mungkin sebab muka takde alas dengan ape-ape..segala kuman senang je nak menepek kat muka ni...


dan..



inilah tiga barang yang aku tak payah nak pergi ke shopping complex...sume sedia diterima di tangan...sonang cito...


1) Bedak Arab - kakak ipar order lebeh...jadi nye ku rembat satuuu.....tapi lagi besh gune miyami kot....bedak ni aku gune bersama krim supra..baru nampak superb..kalau tak.......tak superb muke aku.......



2) Krim Supra - kakak opis je jual..lagi la tak payah nak kira wang pos...setapak dua tapak dia dah sampai tempat aku...suke gile gune benda ni...bila pakai terus rasa muke jadi gojesssss....aummmmmm...yang ni aku beli pon sebab dah selamat kene ragut jugak..tak tahu la ape peragot tu nak buat dengan segala barang mekap tuu...



3) Krim Kunyit - ni baru nak try...tapi tak pakai pakai lagi sejak beli...akak opis jugak yang jual..sonanggggggg....sume aku order kat dia je .. cume nak sediakan duit je la yang aku gigil sikit...tapi barang-barang macam ni murah je dia jual......nanti kalau hasilnye menakjubkan...aku akan share kat sini.......



da...itu jelaaaaaa....itu je la pon...gincu, eye liner, blusher sume tak beli lagi....bertabahla la tunggu gaji, baru nak beli...........



Share:

June 18, 2013

June 11, 2013

Ragut

khamis lepas..
aku kene ragut..
masa tu balik dari check up..
berhenti kat traffic light...
traffic light merah time tuu..


tup tup cermin kereta sebelah kiri kena pecah..
dan danggg!..
handbag kene ambil...
aku cuai terlupe letak handbag kat bawah seat..
tapi itulah first time aku terlupe nak letak bawah seat..
tapi bak kata orang..kalau benda nak jadi dan dah tertulis bukan rezeki kau....kau sorok bawah seat pon..mungkin akan jadi gak...cume beza situasinye...


habes segala dokumen penting..
ic,kad bank,kad nikah...segala kad soping moping...
dan tragis sekali..
gelang akad nikah pon ada dalam tuu.. -_-' ..
menanges tak berlagu..


buku pink pon ada dalam tuu...
padahal esoknye tu ada appointment dengan hospital kajang..
tak pepasal menyusahkan aku dalam banyak keadaan..


dan dang lagi..
terlanggar kereta depan bila dah panik....
tapi nasib baik la kereta depan tu manusia yang baek hati..
dia keluar kereta tanye keadaan aku macam mane..
mati-mati aku ingat dia nak marah sebab langgar kereta dia..
alhamdullilah..moga ALLAH balas jasa baik dia..


dan aku pelik...
kereta belakang aku tak perasan ke time peragut tu dok menghimpit dan memecahkan cermin kereta aku?..
i is terkilan..
tolong hon je pon dah cukup untuk sedarkan aku or gabrakan peragut tuu.....
takpela...
lepas ni berhati-hati..
rasa taknak pakai handbag pon ada.. :)
rasa nak pindah balik kampong pon ada..


sampai sekarang aku still teringat-ingat..
lebih-lebih lagi time dok rumah sengsorang..
boleh menanges dibuat nye...


dan moga ALLAH balas balik ape yang kamu buat penyangak!..


Share:

June 1, 2013

beby blue or beby pink?

haa..

baby pink or blue?..

mane satu?..

bagi aku..dua dua pun tak kisah...

kalau lelaki..boleh jaga adik-adik dia..selain memang aku suke nengok kanak-kanak lelaki yang smart-smart..rambut pacak..baju kotak-kotak... :)

kalau perempuan pun okeh..boleh tolong aku nanti...tolong memasak..tolong kemas rumah..tolong, tolong dan tolong..heh

tak ape la..janji keluarnya sihat dan cukup sifatnyaaa......


Dah ade perjanjian ni...hehe..if beby blue abahnyee letak nama...if beby pink...ibu dia yang letak nama tapi dengan persetujuan abaahnya...macam tak aci jee.hehe..kirenye ibu tiada kuase mutlak jee

:)


Kejap je da 15 minggu....
Share: